Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 25 Oktober 2011

Nama anak aku nanti ialah ..

 

Sewaktu lepak berehat sambil minum kopi cham ( apasal pahit ? ) , aku layan satu software yang aku download di handphone aku.. Ala , perisian pasal pregnancy.. Macam diary gak la.. Bila minggu ni , apa jadi pada baby.. minggu tu apa jadi.. Lebih kurang gitu la. Betul atau tidak , Allah Maha Mengetahui.

Kat situ tulis , bila dah masuk minggu ke 17 , parents kena fikir nama anak .. Wah , part ni mmg kalut sikit la.. Nak letak nama apa ??? Siti Nurhaliza ?? Gambit ?? Wolverine ?? Takkan Ultraman kot ? Nak kejam skit , BEN10 .. Perghh… sahih aku kena karate dek mak mertua aku nun kat Kelantan tu ..

Jadi sepanjang dalam kereta tu , aku laki bini dok berbincang .. Tujuan sebenar adalah untuk hilangkan ngantuk je .. hehehe.. Nanti dah lahir , entah apa nama pulak bila orang tua campur tangan.. hahaha..

Maka aku syorkan nama … DELIMA KU .. klasik kauuuu !! Kalau lelaki TUAH .. Takde kaitan dengan Hang Tuah .. Lebih pada kitorang bertuah memperolehi dia … Sama gak ngan DELIMA .. berharga gitu.. kan kan ?

Fikir lagi nama lain.. Kemudian aku terfikir .. Pe kata letak nama TAQWA .. perghhhhhhhhhhh.. tiap kali aku panggil nama anak aku , sahih aku insaf !

Kalau TAQWA anak pertama.. Anak kedua ? TAQWIM ? Anak ketiga ?? TAQ TAU DAH ! Heheh.. hampeh tul ! Tak leh tak lehh… Terlalu berat untuk baby tu nanti …

Jadi nak letak apa ? Hurm…. Haa… biarlah rahsia dulu la.. hehehe.. Apa apa pon , kasi dia keluar dulu baru cerita kat korang.. Mana best cerita awal awal kan ? Hehehhe..

Jangan marah aaa…

Patut la kes kemalangan tinggi di negara kita !

 

Dalam entri Aku tak suka memandu di Pulau Pinang tadi , mungkin ada yg terasa .. Maaf la yer , aku pun berdarah orang Penang tapi itu cuma pendapat aku yang setiap kali aku balik sana , aku malas nak bergerak ke mana mana.. Boleh sakit jantung aku.. Bukan sekali dua aku kena pancung sewaktu drive kat situ tapi berkali kali .. Kalau kita bagi signal pon , hampeh laaa nak dapat masuk … Namun masih ada yang prihatin !

Otw balik tadi … Bertolak pukul 3 petang , selepas jumpa sepupu aku kat Sunway Carnivals , kami ( aku ngan wife ) terpaksa menempuh hujan yang amat lebat. Alhamdulillah , pengalaman aku memandu berkali kali sewaktu balik ke Kelantan membuatkan aku lebih rileks memandu tadi ..

Tapi !! Aku cukup pelik la sikap pemandu kita yang gemar ikut rapat sewaktu berada di lorong laju. Tak tau had maksima kat atas lebuhraya tu berapa ??? Tak sekolah ke ? Serius cakap bila tengok , majoriti semua kereta besar ! Tau laaa kereta awak tu laju tapi kena tau gak , jalanraya tu bukan bapak awak punya ! Orang lain pun bayar cukai jalan raya ! Aku rasa kerajaan patut kenakan saman yang lebih tinggi pada kereta mengikut kenderaan laaa… Geram tul !

Bayangkan la.. kita baru je potong lori besar tau tau dia menderu belakang kita terus bagi lampu besar berkali kali ! Takkan kita nak mencelah antara lori besar tu pulak .. Adoiiii..

Sikap pemandu di negara kita ni mmg mengecewakan .. Tah hairanlah setiap kali perayaan , jumlah kemalangan adalah tinggi… Haihh.. teruk betul..

Sepanjang jalan tadi , hujan lebat.. Jalan raya licin.. Korang nak ke mana laju laju ??? Selepas berenti rehat di hentian Tapah , ada satu kemalangan jalan raya yang mana kereta yang terlibat tu terbakar habis.. Aku ingat nak je berentikan kereta dan amik gambar tapi merbahaya lak perbuatan aku tu .. heheh…

Pelik tapi benar .. itulah sikap pemandu kita bila berada di atas jalanraya .. Secara automatik , ilang terus sikap sopan santun atau lemah lembut.. Seolah olah ada jin yang merasuk pemandu kita termasuk aku !

Rezeki baby betul !

"Bang , teringin mkn buah ciku la.. "

Mencari la kitorang kat RnR Tapah ni .. Yang banyak ialah buah jambu jer.. Melilau la satu satu kedai ..

Akhirnya ada satu kedai ni jual buah ciku tapi tak dipotong lagi .. Tetiba rajin pulak pekerja dia ni g check kat peti ais dia ..

Kebetulan la pulak tinggal baki satu je lagi .. Huhu.. Tersengih je wife .. Memang rezeki baby betul ..

Kalau tak , sepanjang balik ke Putrajaya la aku dok dengar

" Nak ciku , nak ciku , nak ciku ... "
Published with Blogger-droid v1.7.4

Masih ramai yg ingat

Alhamdulillah .. di kala masalah sosial kuat melanda negara kita , masih ramai berpegang teguh pada ajaran Islam ..

Tak kira tua atau muda , surau di RNR Tapah ini menjadi tumpuan bg mereka yg beragama Islam utk menunaikan solat ..

Alhamdulillah.. solat dah.. nk g lepak ngan wife lak kat cafe..hehe.. Romantika d'amor ..
Published with Blogger-droid v1.7.4

"Abang .. tolonglah !"

" Oooo... Siapalah diri ini ... Aku ini .. Tanpa mu, dunia ku , pasti tak berseri .. Dan hidup ini , tak menjadiii " .

" Abang , mengantuk ke ?

" Tak .. kenapa ? "

" Cuba nyanyi betul betul ... Ni macam itik nak mengawan jer bunyinya..."

" Eleh ..dengki la tu.. Nasib baik AF dah tak de ! "

" Tak pe la bang .. Tahun depan abang cuba masuk Idola Kecil .. Mana tau ada rezeki. "

" Sahih dengki .. Dah , jgn kacau !! G tidur .. kang suruh drive baru tau !! "

Perjalanan diteruskan .. Entah bila nak sampai Putrajaya pon tak tau... Setiap hentian berenti dan aku update blog .. hehe..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Mesti nak terberak tu

Kat Hentian Taiping ..


"Mak aih ... Bagi lampu besar kat aku ! Ni dah had maksima ni .. Takpe la.. beralah .."

Zasss.. signal aku bagi .. Lagi dia himpit kereta aku .. Mak oihhh.. kurang ajar tul kereta ni..

Terus aku batalkan signal dan memecut laju.. Dan dia masih di belakang aku .. Padan mukaaa..

Dia himpit , aku main brek .. Sapa suruh !! Haaa.. mesti berasap bontot tuuu .. Sabarrr laaa skitt ..

Lepas dia bg berkali kali lampu besar , br aku bg dia lalu.. Tapi tak sempat aku masuk lane kiri , dia potong dah !

Pk positif .. mesti bini dia nak terberanak dah atau dia dah terkincit dalam seluar !

Nampak dia masuk singgah RNR G.Semanggol .. Elok pulak cara dia .. Tapi macam aku kata , pk positif ... Dia nak berak sangat dah tu ..

Published with Blogger-droid v1.7.4

Hampehhh tul laah !!

"Kiriiii "

" Terus lagi .."

" Eh, terus kot ?? Dia kata kiri ! "

" Kanan .."

Pasal apa mcm pelik je ni ??

" Kiri plak ?? "

" Laaaa.. ni jalan masuk tado ! Maknanya tadi patut terus jelaa .. Ni yg dia bawak sampai ke restoran Pak Amid napenya ??? Hampeh tul GPS ni ! Time hujan dia buat lawak !! .."
Published with Blogger-droid v1.7.4

Aku tak suka memandu di Pulau Pinang

 

Maaf .. itulah hakikatnya .. Bila memandu kat Pulau Pinang ni , kena 200% berhati-hati. Jalan kecik pon diorang leh bantai potong… Kena pulak tengok no plate luar.. Perghhh.. sombong sangat !

Pelik… Apa yang diorang nak kejar sangat pon aku tak tau laa sampai bawak kereta macam Rally di dalam pulau ni.. Bukannya jalan besar sangat pon.. Kecuali kat highway la.. Ada dalam 3 lane gitu.. tang tu , bantai la laju..

Yang kat jambatan Pulau Pinang pon satu hal gak… Mak aih… Kalau lorong laju tu , wajib laju sangat ! Bangang ! Patut banyak kes eksiden kat situ .. Haih..

Buat mereka yang nak masuk dan memandu di Penang ni, hati hati.. Sama gak kalau nak makan kat sini .. Kena tanya harga dulu.. jangan main mintak je .. Tak pasal pasal nganga mulut tu… Hehehe…

Jom Fikir | Dedahkan anak pada dunia hiburan

 

image

image

Pendapat korang ? Aku ? Aku rasa korang tau jawapan aku punya kan.. Hehe …

Masalah penipuan dunia maya : Pendapat bloggers

 

Internet … Sapa tak tau guna , mmg boleh dikatakan kolot.. Ibarat mereka yang tak tau akan kewujudan motorsikal atas dunia ini.

Malangnya , kemudahan ini disalahgunakan oleh mereka yang terlalu gilakan dosa di dunia ini. Mereka tidak fikirkan langsung nasib orang lain . Apa yang mereka tau , perut mereka sendiri !

Jom baca pendapat mereka mengenai penipuan dunia internet ini  …

 

Dan banyak lagi pendapat mereka … Sila baca di SINI

Blog-blog Pilihan Ben Ashaari ..

 

Cerita Miss Obsesi

Teruja melihat lelaki gelap yang macho :) Delapan belas tahun dan belajar di UiTM dalam bidang Microbiology.

 

Diyana ALi, the ReaL Me

Assalamualaikum. it's all about Diyana Ali. i just talk about me and you will know who am i. ok bla bla bye bye, enjoy reading my blog.

 

najahaKIMah

simple girl,sensitive,great,like to smile, dont forget to leave a comment!!~ ~thanx~

 

AZIZUL HAKIM

aku adalah cahaya mata, aku dilahirkan untuk menjadi khalifah. aku orang biasa

 

MD

Saya menulis berdasarkan pada : apa yang difikir, apa yang telah,sedang dan yang mungkin akan berlaku... Mungkin ada persamaan tajuk.

 

Coret-Coret Si Gadis

Call me Nad but im not nut! simple healthy young teenager who love jalan-jalan cari makan ! ^_^

 

Aku Yang Suka Sangat Bercakap...

I'm 20 and I'm human. Isn't that great? Dulu aku ada shoutbox tp oleh sebab selalu sangat kena 'tegur' oleh org2 yg xreti bahasa, jadi aku dah gulung shoutbox aku & korang kalau nak tinggalkan jejak, letak je kat mana2 komen ye. thanks a lot for coming.

 

~Dunia Marlyn~

saya budak tak comel dan tak cun tapi baek hati :)

 

PensiL & Buku Nota ❤

Baru lagi ! :) Aku tak suke cari follower . Follower kalau setakat follow je baik tak payah . Aku nak jumpe reader n listener . Aku harap wujud lagi mereka² tue :)

 

Bila Penyiasat Menghadap Laptop

Tiada ….

Syiria Arab 4 Layer Bercorak

 

Fabrik diimport dari Korea.

Fabrik tudung adalah berkualiti tinggi,sejuk,sedap pakai,dan tak berbulu bila dicuci =)

 

image

image

Dan banyak lagi … Boleh je g tengok sendiri.. Takde sapa nak larang punyaaa… hehe .. Klik http://www.naurafashion.blogspot.com/

Plan budak nakal ke Phuket ?

 

Tahun depan .. ada perancangan geng aku nun zaman sekolah nak kembali bercuti beramai ramai .. Secara bujang !! Hehehe.. Wife duk rumah , jaga anak yer.. boleh ? Hahaha …

Port , dah ada .. ke Phuket.. Ada sorang budak kelas kitorang  keje kat sana sebagai Dj. Hehe.. Jadi dia suruh datang je.. Bayar tiket kapal terbang pergi dan balik.. Kat sana , semua diuruskan.

Mau tak tercengang sekor sekor ! Jadi camana ? Aku sendiri kena dapatkan kelulusan dari big boss aku yakni bini aku laa.. sapa lagi .. Kang ada pulak merajuk tak hengat..

Nak g ke tak nak ? 3 hari je ni.. Tapi tahun depan wife dah sarat mengandung .. Kejam gila la kalau tinggalkan dia kan ? Tapi kalau nak g selepas tu , susah dah .. kena tunggu anak besar skit baru leh jalan ..

Kensel  ? Hahaha .. mau jugak aku kena bahan nanti ! Hahaha.. Bukan takut bini tapi sayang bini.. Nak dapat bukan senang .. Kena pulak yang dah ada dalam tangan ni , ibarat permata .. Haa.. kalau hilang camana ?

Arghhhh … pening pening…  Tak pe la ..Buat masa sekarang , wife lagi penting.. Terpaksa la bro … Aku tau , planning gempak je.. Kang sampai masa dia , ada pulak patah kaki la.. telinga tercabut la.. paling tidak pun mata sebelah ilang ! Hampeh ! Cerita je gempak .. Huh..

Dah tua wooiii .. Jom plan g umrah laaa..

Jom senyum | Model Lelaki

 

 

image

Bila tengok gambar ni la kan , apa yang korang fikir ?? Aku ? Aku fikir apa ? “ Aku keliru ..”

Pendapat aku mengenai LYSSA SECRET

 

image

Jangan tanya kenapa aku tak senyum .. Nak tau gak ??? Huh.. Klik SINI ..

Ok .. 2 jam duduk berborak tanpa gangguan nyamuk mahupun lalat , membuatkan aku rasa aku hampir kenali sapa si gadis ayu ni .. Comel dan amat pemurah dengan senyuman membuatkan aku amat selesa berborak dan berkongsi pengalaman aku dalam dunia blog ini.

Lyssa Faizureen , bagi aku  punya masa depan yang cerah dalam dunia blog ini. Bayangkan baru beberapa bulan punya blog dan zasssss… Malatops kauuu !

Apakah rahsianya ?? Mudah saja … Keunikkan blognya dan kemurahan hatinya berkongsi pengetahuan mengenai … tetttsss… tu korang kena tengok sendiri..

Orangnya , amat merendah diri. Jangan harap la nak tengok dia berlagak walaupun nak diikutkan antara aku dengan dia , dia punya pembaca blog jauh tinggi dari aku .  ;)

Kesimpulan .. gadis ini amat sempoi , cute dan sebijik macamana korang nampak di dalam blog ! Tiada palsu … Segalanya asli .. Dan sangat best kalau  bertukar cerita dengannya..

Tak sangka dia sudi menyusahkan dirinya memandu hanya untuk berjumpa aku tadi.. huhu.. Terharu sebenarnya aku.. Terima kasih Lyssa…

Semoga terus sukses dan capai segala apa yang diidamkan .Yang penting , jangan lupa yang tuuuuuut.. hehehe.. utamakan yang patut diutamakan.. Semoga tercapai cita-cita..

Nanti jumpa , Ben belanja eh.. hehe…

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI