Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 15 November 2011

Isu sistem kerja 9 jam untuk guru

 

Iskh.. macam macam komen yang dapat aku baca di BHARIAN ini .. Menghentam guru , sudah pasti ..  Manakala guru-guru pasti akan tampil memberi komen yang sudah pasti boleh ‘dibaca’ ..

 

Penat .. Yup .. Memang penat keje guru ni .. Layan kerenah murid setiap hari .. Pastu buat kerja-kerja perkeranian lagi .. huhu… Kira banyak gak la keje guru ni ..

 

Komen aku ? Hurm.. Bagi aku ,itulah yang perlu kena terima bila makan gaji .. Kena terima bila meminta .. Sama gak nasib rakan-rakan aku yang berstatus kontrak di sektor awam yang dah tamat kontraknya dan tidak disambung lagi walaupun post itu amat diperlukan .. Tiada layanan atau rayuan !

 

Apa yang boleh buat ? Makan gaji .. Gitulah nasibnya .. Mereka yang kontrak ni , mereka kata apa ??? Sapa suruh tak cari kerja lain ? Apakah mereka tak tau yang puas sudah mereka mencari kerja ? Ok , aku tau akan ada jawapan dari korang .. Sebab tulah aku kata , macam macam nasib yang ada .. Kena telan je la..

 

Nak buat bisnis pon bukan senang sekarang ni .. Kena ada kabel la.. Kena ada orang kuat la.. Haih .. Betul kan ? Bukan senang nak senang .. Jadi yang dah ada kerja tetap ni , terima seadanya .. Bak kata bos aku dulu dulu ..

 

“ Lu tak suka , lu pergi cari kerja lain ! “

 

Buat cam aku .. jadi je blogger .. Dah susah sangat nak ikut cakap orang .. Maka sendiri bos sendiri kuli ..

 

Tak kira la apa pon kerja  , semua ada tekanan .. Jangan kata guru lagi tertekan .. Camana pulak dengan nurse yang setiap hari layan karenah pesakit setiap minit ? Terberak atas katil la.. dan polis yang senantiasa dituduh mengambil rasuah.. Tentera yg setia mempertahankan sempadan negara .. Kakitangan swasta yang memastikan ekonomi negara terus berkembang .. Segalanya berhubung kait walaupun tak sama ..

 

Kalau kita pikir tekanan , maka ada baiknya , jom jadi tarzan.. makan pisang n lepak tepi kolam air terjun setiap hari .. menikmati panorama kehijauan hutan ..

 

Aku jadi blogger pon tensen tau !! Ada je orang tak puashati.. Heh .. Blogger je wehhh !!  Apa pun buat guru di luar sana , aku tau keperitan korang .. tapi apa nak buat ? Dah makan gaji .. ginilah nasib kita .. Fight tetap fight ..tapi mampukah ? Sabarlah yer .. Kerja kena ikhlas .. Buatlah kerana Allah.. Tekanan sudah pasti.. Itulah dugaan dan cabaran yang sememangnya dah korang tau sewaktu menerima jawatan GURU ni ..

 

Tetap respek mereka yang bergelar GURU .. Walaupun guru sekolah memandu.. hehe .. Maaf jika ada yang terasa.. Inilah dunia ..

 

Jom.. cikgu Apistakkisah mintak tolong kita .. Klik SINI ..

Penyokong Man United , Liverpool dan Chelsea dibakar !!

Yearghhhh.. Arsenal weehh !!! Bakarr ! Bakarr !!! En. Bakarrr !!
Published with Blogger-droid v1.7.4

Merah , apa tandanya ??

Berhenti ! Bukan lajukan lagi kenderaan anda... Malang tak berbau .. Kalau tak sayangkan nyawa anda , ingat org yg tersayang ..

Tp , masih ada yg tak mengerti ..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Bayang-bayangkah kita ?

Beria nk jadi macam org yg kita suka, sanjung .. Sanggup tiru .. Padahal yg kita nampak tu cumalah zahirnya .. Ketawa ,gembira, punya la glamer tapi hakikatnya ? Tuan badan saja yg tau ..

Hidup ini satu ujian .. hadapi dgn sabar dan penuh keimanan .
Published with Blogger-droid v1.7.4

Projek Sabtu ni .. LANGKAWI

 

Segalanya FOC. .. Paling best , aku kembali ke  Meritus Pelangi Beach Resorts .. Perghh… Best gila hotel neh !! Puashati wooo ..

 

image

image

image

Puas pk ni nak g ke tak … Huhuh… Sebab Isnin tu ada kursus lagi kat Corus Paradise , Port Dickson. Hurmm… Kelam kabut lak ..

Indahnya ciptaan Tuhan , kan ?

 

IMAG0916

Pagi tadi kabus di Putrajaya .. Ni gambar tengahari lak .. Antara panas , redup dan mendung .. Tunggu hujan nak mencurah turun je .. kan ? Macam gambar kat bawah ni ..

 

IMAG0805

Gitulah kehidupan manusia .. Adakalanya cerah .. kita terlupa bahawa hujan boleh turun .. Tak sediakan payung , maka lencunlah kita .. Syukur kalau basah .. Kalau tidak , panas terik hingga boleh menyebabkan kemarau .. Tapi kalau tak berjaga jaga , hujan pon boleh menyebabkan banjir …

Antara senang dan susah , maka senantiasalah bersyukur .. Bila lapar , ingatlah kenyang .. Bila kenyang , ingatlah lapar ..

Terdesak sangat ke lelaki kat Malaysia ni ??

 

Makin menyampah pulak aku dengan email email gini ..

 

image

Ada jeeee email email cam ni setiap hari !! Apa gila sampai perlukan ubat ?? Bagi aku , sebenarnya lelaki gini ada dua masalah je .. Satu , stress dan kedua , penyakit.. Ubati penyakit , dan insyaAllah ok ..

Dan satu lagi.. Yang ni amat penting .. perhubungan suami isteri.. Kalau takde keromantikan atau ‘kehangatan ‘ , maka segalanya hambar .. Teratai layu di tasik madu !

Bila Putrajaya dilanda kabus

 

SubhanAllah .. Tak yah g Genting mahupun Cameron pagi ni .. Sememangnya dingin jer .. Rasa cam nak tidur balik je .. Hehehe..

IMAG0904

IMAG0905

IMAG0906

IMAG0907

Dah kul 8 pagi .. Matahari pon terlindung dek awan .. Bukan jerebu yer .. Sbb bila tiada bau asap pon …

Betullah .. Aku makin pening dengan Malaysia

 

Tamo cakap la ngan dunia luar .. Zarina Anjoulie Lavocah  , Fasha Sandha , Yuna .. Yuna ???? Kenapa dengan dia ? Hahaha .. Biarlah aku je tau .. Nanti peminat dia melenting lak .. Pelik kan ?

Tapi bila ulama kena hentam , kena tangkap .. diorang tak nak melenting … Tapi bila artis pujaan dia kena kritik , kaw kaw melenting seolah macam adik beradik dia lak ..

Artis wanita skang berani bergambar separuh bogel .. Siapa yang mainkan peranan ? Mana penguatkuasaan ? Berfesyen mengarut .. Mengakibatkan ada yang tak mampu fikir dengan betul terikut cara mereka bergaya ..

Setakat yang aku nampak , hanya beberapa ‘ustaz’ saja berani bersuara tu pun melalui penulisan .. Tapi yang ada kuasa ?? Takkan asik nak serbu hotel je ? Takkan nak tunggu bila mereka buat dosa baru nak bertindak ? Bukankah mencegah tu lebih baik ?

1430279rt0oyjp4kz

Aku pening .. dan semakin pening .. Rakyat Malaysia ramai ada pendidikan tapi ramai tak reti nak gunakan ilmu tersebut .. Lebih suka ikut dari berfikir ..

Nanti ada yang akan kata , aku ni pandai cakap.. Macam aku kata la tadi , diorang akan cakap tanp fikir dulu .. kan ?

Tahniah Malaysia ! Paling ramai obes

 

 

image

Rujuk Kosmo

 

Kenapa ? Sbb orang Malaysia berpegang pada , obes tanda bahagia dan juga tak leh tak makan .. Atau makan selagi boleh atau hidup untuk makan ..

Kan ? Aku on the way ..

Pagi-pagi sudah pening lhoo

 

 

Dizzy_egg[3]

Aiyok.. masuk masuk keje terus pening !! Arghh… Mau kena g Langkawi ini Jumaat .. Aiyok.. Malasnyaaa ….

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI