Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 16 Disember 2011

Dua cerita berbeza ..

Yup , itu kisah mereka .. Kisah kita ? Beria-ria kita dok bercerita kisah org demi nak menutup kisah kisah ..

Perlu ke ?
Published with Blogger-droid v1.7.4

Kalau tak reti berkawan , jangan jadikan musuh !

 

 

image

“ HI “

Wah.. ikan kembung , RM10 untuk sekilogram !

 

Ikan kembung di Alor Setar melambung kepada RM10 sekilogram

image

Bagi yang tak tau rupa ikan kembung tu , ni la dia ikan kembung ..

“ Ooooo.. ini rupanya ikan kembung .. “, aku menyahut.

Sat , mahal ke kalau RM10 untuk sekilogram ?? 

Sapa la umpat aku semalam kat FACEBOOK eh ?

 

Wow .. mmg best mengumpat ni .. Dulu kebanyakkan orang mengumpat duduk kat kedai kopi , tepi tangga rumah mahupun tepi Sungai Klang .. Dan biasanya yang mengumpat kat situ , kita pun tahu la sapa kan ? Banyak sangat tunjuk dalam filem mahupun drama ..

Skang ni ?? Perghhh …. Apa kelas ngumpat kat port port gitu kan ? Haaa.. Tak kira umur dah nak buat aktiviti gitu ..  Port mengumpat ???  Aiseyman .. Tak susah beb .. Celik mata je , dah leh sambung ngumpat isu semalam kan kan ?

 

Rasulullah s.a.w bersabda:

“Awaslah daripada mengumpat kerana mengumpat itu lebih berdosa daripada zina. Sesungguhnya orang yg melakukan zina, apabila dia bertaubat, Allah akan menerima taubatnya. Dan sesungguhnya orang yg melakukan umpat TIDAK AKAN DIAMPUNKAN DOSANYA sebelum diampun oleh orang yg diumpat.” - Hadis riwayat Ibnu Adib Dunya dan Ibnu Hibbad.

 

Kalau banyak pahala , best mengumpat ni .. Sedekahkan pahala tu pada si dia yang diumpat itu .. Kan kan ?

 

Sabda Rasulullah saw lagi yg bermaksud :

Di akhirat seorang manusia terkejut besar apabila melihat catatan amalan kebaikan yg tidak pernah dilakukannya di dunia. Maka dia berkata kepada Allah, "wahai Tuhanku, daripada mana datangnya kebaikan yg banyak ini? sedangkan aku tidak pernah melakukannya. " Maka Allah menjawab "semua itu pahala orang yang mengumpat engkautanpa engkau ketahui".

Wallahualam ..

Segmen IPT dan blog ilmiah .

 

Haaa… kali ni giliran LYSSA FAIZUREEN lak buat segmen .. Asyik asyik aku je kan .. Hehe.. So geng aku yang berada di Penang ni , buat segmen petang ni .. Mereka yang masih belajar di mana mana IPT , boleh la join segmen dia .. Apakah yang perlu dibuat ? Tu kena jengok sendiri di LYSSA SECRET yang mana followers dia dah hampir menjengah 40 ribu ! Jangan terngaga yer .. hehe ..

 

Ok ,satu lagi .. ada sebuah blog yang aku jumpa … Hehe.. mmg best ! Blog ni mampu membuatkan kita berfikir mengenai kehidupan kita .. Nama blog dia pon , agak unik gitu .. 

image

Kenapa aku kongsikan blog ni dengan korang ? Cam biasa , korang dapatkan jawapan sendiri di blognya .. Winking smile  .. Ok ? Jom ke blognya .. Klik ASAM GARAM ..

Bahana telefon bimbit touch screen !

 

Sbb dah terbiasa sangat guna hand phone canggih …

image

Maka , bila guna handphone handphone cam kat bawah ni ..

image

Asyik nak tersasul jeee dok tekan kat skrin tu !! Grrr…

 

Pernah member sound … “ Aku tau la hp aku murah .. Tak yah la tekan skrin tu ! “

Bukan niat nak perli tapi dah terbiasa.. Hehehe.. sori geng !

Malu aiiii ..

 

IKLAN  : http://www.asteriskboutique.com/

M059

Asterisk Premium Exclusive Hijab. Corak yang sangat eksklusif, berkaki dan berkepala di bahagian belakang tudung.

Harga sangat murah dari pasaran. YEAR END SALE... lagiiii murah.

Gay melayu hampir 30 ribu

 

image

 

Pelik ? Nape nak pelik lak .. Kalau ada melayu sanggup tukar agamanya , takat nak jadi gay ni  .. hurm .. Tu belum lagi yang dok buat dosa lain ..

Cuma aku cukup pelik la .. nape minat sesama jenis ?? Camana la diorang leh selera dengan sesama jenis ? Aku nak bayangkan pon , dah terpaksa berlari ke tandas .. Abis keluar nasi goreng ikan masin pagi tadi !

Rugi , rugi .. Berapa ramai perempuan yang cun cun di luar sana .. Seksi meksi .. Ketat sana sini untuk memikat lelaki kacak bergaya mahupun segak tampan .. tapi gagal ??? 

Patutlah .. hehe.. tak leh abiskan ayat ni .. Biar aku je yang tau .. hahaha .. Oh ya .. Awas anak anak anda ! Biasanya yang gay ni , masih ‘hijau’ … Sasaran mereka adalah yang berstatus  ‘dara’ ..

Aku tak dara dah .. Fuh, selamat ! Hahahaha .. Bengong !

“ Kebaya jarang tanpa bra “

 

Ada ke kebaya jarang tanpa bra ? Hahahahahha .. Gilaa laaa.. Macam macam betul laa diorang ni mencari kat internet ni .. Hahahha .. Aku pon tak terpikir semua ni ..

kebaya jarang tanpa bra “ .. Biasanya kalau yang pakai tanpa bra ni , spesis siamang jer .. Hahahaha … Adoi… wat sakit perut je pagi pagi ni !

image

Kalau patung pakai , yer takde bra ! Grrr…

Camana nak bagi orang kenal blog kita ?

 

image

Tadi lepak kat mamak sat .. Yelah , kawan kawan datang dari jauh .. Jadi g la jumpa .. Tujuan utama ialah Broframestone nak bagi tiket konsert FENOMENA SEARCH 30 kat aku ..

image

Dalam dok lepak lepak tu , maka kawan kita ni , Ain bertanyakan soalan pasal blog pada aku ngan Bro .. Hurm .. Kitorang pon kongsi je la ilmu tu .. Sekadar yang tau je la ..

Tang aku la .. Nak bagi orang kenal blog kita ni bukanlah mudah seperti membuat blog .. Kalau 2 tahun lepas , mmg susah la.. Tu waktu aku mula blogging.. Tapi sekarang ni mudah dah .. Sangat mudah ..

Kita ada laman rangkaian sosial yang bersepah di internet ni .. Gunakan saja .. Cuma cara tu kena betul .. Mungkin ada yang menyampah dengan ‘promosi’ korang tu , tapi itulah dugaannya ..

Cara kena betul .. Bagaimana nak pikat mereka ? Mula mula , entri kena ‘cool’ .. Cool tu bagi aku , kena simple tapi padat ! Padat dengan infomasi mahupun point yang nak disampaikan ..

Kali pertama mereka terpikat , mereka akan datang lagi kali kedua .. Seterusnya mereka akan bercerita mengenai blog korang tu .. Tapi awas ! Jika tidak menarik , maka .. Sekali dua tu je la mereka masuk ..

Dalam erti kata lain , sebelum nak promosi , pastikan blog kita tu cukup isi !

Kesian kat blog blog comel neh ..

 

Sian.. tertidur atau terlewat antar kerja rumah kata mereka .. Takpe takpe … Saya update jugak untuk malam  ni .. ok ? Toksah sedih eh .. Jom singgah blog diorang sat ..

2 jer ?? Hahaha .. memang rezeki diorang laaa jawabnya .. Ada permintaan suruh buat untuk IPTA lak .. Tengok la camana nanti yer ..

InsyaAllah , kalau sempat .. n rajin , saya buat yer .. Esok , agak banyak aktiviti luar .. Hehe..

Terima kasih dan selamat malam ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI