Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 19 Disember 2011

Ada lubang tak nak jadi Gigolo ?

Ingat lagi masa aku studi dulu .. Ada sorang kawan aku , kacak bergaya gitu .. Duit penuh saja .. Bila , tnya dia .. sengih jer .. Korek punya korek , br bukak citer .. Tu diaaa.. nganga je la ..

Sama gak bila aku g gym ni .. Ada yg pasang niat gitu weh .. Nasihat ? Diorg lebih pandai dr kita .. Nak kata apa dah kan ?

Jalan mudah nak berduit tapi tempah bala .. Hurm .. Bila dah bertuhan duniawi ..

Published with Blogger-droid v1.7.4

Semak keputusan Penilaian Menengah Rendah @ PMR 2011 melalui sms online

 

Wah .. Keputusan PMR 2011 nak keluar dah ! Jeng jeng jeng .. Ileks arr.. Nak kalut menda .. Exam amik dah .. Yang mana dah berusaha abisan tu , tawakal je la.. Kita mampu mencuba dan berusaha. Selebihnya , serah pada Allah .. Tapi jangan lupa berdoa la kan .. Harapkan yang terbaik buat kita ..

Bagi yang kurang bernasib baik , janganlah putus asa .. Ni bukan penamat hidup .. Allah tahu apa yang DIA buat .. Kita pastikan kita tak terkeluar dari landasan sepatutnya , dah la kan .. Maksud aku , berpegang pada Al-Quran dan Sunnah.. Maksudnya , bila tak bernasib baik , maka teruskan berusaha dan dekatkan lagi dengan Allah.. Yang berjaya tu pon , jangan leka dan lalai .. Jangan lupa Allah , keluarga dan juga masyarakat !

 

OK .. Perkhidmatan sistem pesanan ringkas mySMS 15888 akan diaktifkan mulai 10 pagi Khamis hingga 12 tengah malam, 28 Dis 2011.

Cara menghantar sms online adalah seperti berikut :

image

PMR < jarak > NO IC ANDA <jarak> ANGKA GILIRAN ..

Hantar kepada 15888

Contoh : PMR 000000-00-0000 AA000A000 

Caj penghantaran : 15sen

Caj Penerimaan : 20 sen

 

Faham tak ni ? Tak faham kalu , sms kat aku je la .. aku bagi results  anak jiran aku eh ?

Tahniah bagi yang berjaya dan yang kurang bernasib baik , cuba lagi .. Aku ada ramai kawan yang mana gagal dalam sekolah tapi berjaya dalam hidupnya , berkat usaha gigih membuktikan yang mereka mampu berjaya walaupun gagal di sekolah !

Yang penting , jadi  manusia yg berguna !

Alhamdulillah .. Saya dapat petunjuk sewaktu buat umrah .

 

Terkedu .. Confirm terkedu .. Bila baca tajuk , sejuk hati .. Bila dengar ceritanya , sejuk hati .. Tapi bila tengok gambarnya , rasa cam nak kawin lagi .. Eh , silap .. hahaha ..

Bukan pe , aku terbaca la satu kisah artis perempuan yang hidup segan mati tak mahu lagunya tu tapi berjaya kawin dengan VVIP tetapi dirahsiakan sapa dia termasuk juga gelaran yang dipikulnya tu.. Pergh.. Macam dapat TUN jeee bunyinya yer ..

Dia kata majlis perkahwinan dia cuma biasa biasa jer .. Abis jugak la dalam RM15 juta .. Tu termasuk dengan hantarannya la.. Tak la banyak kan .. Aku dulu kawin pon dalam RM24.5 juta jer .. Ala ,korang lagi banyak kan ?

Yang best tu ..

ABCDE ambil keputusan berkahwin dengan suaminya sekarang ini setelah mendapat petunjuk ketika menunaikan umrah…

Pergh.. pastu rahsia ?? Hahaha.. Lawak laaa .. pernikahan ni kena bagitau untuk elakkan fitnah .. Ni rahsia la pulakk.. Laki orang ehhh .. Haaa.. kan dah timbul fitnah !

Sapa artis ni ? Kalau bijak , google dengan tips yang aku dah bagi tu .. hehehe ..

Donia donia .. Mahu saja aku letak gambar dia tapi kang …

“ En. Ben , aurat  vwanita tu .. tanggung dosa kita nanti … “

Insaf !

Blogger kecil dengan cita-cita mereka

 

Alhamdulillah .. saja nak mereka menulis dalam blog mengenai impian mereka .. Yelah , dari dok post bukan-bukan ada baiknya post sesuatu mengenai diri mereka ..

Ada 35 semuanya .. Mesti ada yang unik antara 35 ni kan ? Aku nak godek gak la.. Kot jumpa bakal ganti ‘Siti Nurhaliza’ , kan menarik tu !

Jangan silap pikiran. Maksud aku ialah , Siti Nurhaliza ..berbakat besar tapi sehingga sekarang masih belum ada yang mampu bersaing dengannya .. Bab peribadi , tu dia ngan Allah.. kan kan ? Tegur , dah tegur .. Hanya Allah saja mampu beri petunjuk buat mereka ..

Ok , jom kita baca impian mereka ..

Terima Kasih !

Tikam sama tikam … sapa yg kena ??

 

image

Gambar Hiasan

 

Sana sini dok menikam .. Memasing dok bawak cangkul untuk bersedia menyangkul tanah kiranya tau ada sesuatu yang menarik kat situ nanti ..

Bila dah jumpa , yearghh .. Baru kita lawan pedang cam gambar kat atas tu .. Tikam punya tikam , tahan punya tahan .. Sapa menang pon tak tau .. Tapi yang pasti , lepas abis menikam .. kedua-duanya diberi tepukan gemuruh oleh penonton ..

Motif  ? Entah.. Dah coach suruh tikam , kita tikam ! Kasi ‘gelek’ skit supaya penonton ternganga .. Baru layan ..

Kita jugak diperbodohkan !

Apa bikin ko dengan cangkul tu ??

 

 

image

 

“ Waah.. nak buat apa cangkul tu bang ??? “

 

“ Aku nak buat apa lagi .. Aku nak cari salah orang la dengan cangkul ni… Gali ! Gali ! Gali ! Confirm jumpa punya !!  “

 

“ Er , nape nak cari salah orang  ??? “

 

“ Ala.. biasa la .. Sebelum orang jumpa salah aku , baik aku cari salah orang dulu .. Baru best kan .. Isuuu panassssss !! “

 

“ Er .. boleh pulak gitu ??? “

 

“ Boleh jer .. Jeneral Setan dah bisik kat telinga aku tadi .. Ini yang aku nak laksanakan projek dia ni .. Bila aku dah mulakan , ramai la join ! Baru meriah kan ? Ramai ramai kumpul dosa .. Tak gitu ?? ”

 

“ Alamak.. Cam supernatural la pulak ! “

Segmen Budak Sekolah : Aku nak masuk IPT mana eh ?

 

Khas buat adik adik kita yang masih bersekolah atau baru saja menamatkan zaman persekolahannya ..  Segmen ni adalah untuk berkongsi cita-cita mereka dan juga mereka yang sedang menuntut di IPT , boleh memberi nasihat buat mereka setelah membaca impian mereka ..

Bagi mereka yang berminat , nak join jom.. Segmen ni tutup jam 5 petang ni ( 19/12/ 2011 ) .. Sekejap je.. Tak nak lama lama .. ok ?

Buatkan satu entri :

  1. Letak header BENASHAARI.COM
  2. Tajuk : BEN ASHAARI Tanya Aku Nak ke IPT mana ?
  3. Sila berikan IPT yang ingin korang nak masuk nanti dan jurusan apa yang korang nak amik ?
  4. Kalau nak sambung ke luar negara , negara mana yg korang nak pergi ?
  5. Cita-cita .. Jangan segan .. Berkongsi dengan rakan yang lain.. mana tau boleh bertukar pendapat kan ?
  6. Apakah yang korang lakukan demi memastikan impian korang tercapai ?
  7. Sapakah sumber inspirasi korang ?

Siap ? Tinggalkan url di ruangan entri ini ..

Apa nasib kakitangan kontrak kerajaan ?

 

Ramai google mengenai nasib penjawat awam berstatus kontrak ni ..  Wow .. dengarnya lebih 50 ribu bakal menganggur selepas ni .. Tetapi ada yang ditawar kontrak yang lebih rendah tarafnya dari sebelum ni .. Bagi mereka yang belum dapat kerja kat luar tu , mungkin akan menerimanya tapi ‘nyawa’ kontrak tu pon tak panjang .. Hanya beberapa bulan jer ..

Begitulah nasib mereka .. Pernah baca kat akhbar online mengenai  isu ni dan ramai menyalahkan mereka sbb tak cari kerja dalam tempoh tu .. Pergh , diorang cakap senang jer kan ? Pandang kiri kanan la .. Kalau kata demand gaji , takkan nak sauk keje  jer ! Tu pasal ramai kena tipu !

Dengarnya , takkan sambung kontrak ( CFS) penjawat awam ni .. Entahlah .. Betul atau tidak , tunggu je la hujung bulan ni .. Hehe .. Ramai la tensen pasni ..

Best partnya , kebanyakkan berstatus kontrak ni pegang tugas kerja yang penting di pejabat .. Malah ada yang kerjanya kalahkan yang berstatus tetap .. Hehe.. Yeker ??? Aiseman ..

Penamatan penjawatan awam  kontrak ni sedikit sebanyak akan memberi impak negatif pada kerajaan BN   sewaktu pilihanraya akan datang nanti ..

Serius dasat ..

KLMU & U win with Discover U!

 

image

 

Kuala Lumpur Metropolitan University College atau KLMU pernah menganjurkan satu contest di dunia maya ni yang bertajuk DISCOVER U’  yang berjaya menarik minat lebih 1,200 penyertaan !! Wow !! Tahniah !! 

Haaa.. Dan kini KLMU akan mengumumkan pemenangnya  !! Sapakah yang bertuah tu ??? Teruja eh ?? Sebelum tu , korang mesti nak tau apakah hadiah yang telah dimenangi kawan kita ni  kan ?  Nak tau ?? Nak ?? Hehehe .. tu kena g tengok sendiri kat web KLMU .. Erk , jgn ler marah .. Kenapa kena tengok sendiri ?? Sebab ada sesuatu yang menarik bakal menanti anda !

 

Ok .. sebelum tu , aku bagitau sapakah yang bertuah itu .. Jeng jeng jeng ….. Dia adalah ….

Discover U Fisrt Winner

Mohd Shabiy Nukhari  !! Tahniah !!  Seorang pelajar jurusan business and management  ..  Slogan yang membuatkan dia menang berbunyi begini ..  “When I finish my studies, I want to get more experience about my career and also practice what I study at this institution. After that, I want to have my own business “ ..

Sekali lagi tahniah buatnya … Hurm , dia mengalakkan pelajar lepasan sekolah untuk mencuba kuiz tersebut untuk mengetahui apakah jurusan yang sesuai untuk mereka jika mereka ingin menyambung pelajaran .

 

Ok , tutup bab tu .. Sekarang , satu lagi peluang untuk memenangi hadiah yang ditawarkan oleh KLMU dalam contest DISCOVER U .. Contest ini akan berakhir 30 March 2012 ..

 

Hadiahnya ialah Ipad2 !! Hehe..  Tak susah pon.. Peserta yang memberikan slogan paling kreatif akan menang ! Tapi peserta kena amik dulu ‘ Discover U Course Personality Quiz’ .

 

Haa… Ni ada satu lagi berita baik buat mereka yang berminat nak sambung belajar di KLMU .. Pelajar yang daftar terawal  berpeluang dapat biasiswa bernilai RM1000 !! Cepattt !!

penang billboard wall

 

Jangan risau .. Buat mereka yang join contest (DISCOVER U ) ni , walaupun tak menang tapi ada juga saguhati yang bakal menanti mereka .. Tetapi apa yang penting adalah , mereka pasti menemui sesuatu yang menarik di sana yang mana itulah yang membantu mereka untuk mencari kehidupan yang lebih cemerlang dan terbilang !

 

Ooopss .. Sebelum tu , pe kata jom tengok video video kreatif yang ada di www.discoveru.com.my ni .. Haaa.. Pasti terhibur punya ! Kenapa ? Sbb ? Hehe .. kena g tengok sendiri , baru tau kenapa aku kata best !

 

OK ok .. panjang sangat lak …  Jika korang ada sebarang pertanyaan , jangan segan lawat  www.discoveru.com.my atau SMS: KLMU DBG <space> NAME <space> STATE to 36600

Okeh ? Cunnn … Terima kasih !!

Dari 17 Followers , dengan satu entri dapat 400++ Followers lagi ?

 

 

Terkedu dan terharu . Semalam aku ada buat satu entri khas untuk adik Hanna yang bertajuk , Pandai blogger muda ni berkarya … Suka ! ..

Sebelum aku post entri aku tu , jumlah rakan followernya cuma 17 saja termasuk aku .. Tetapi selepas aku update , jumlahnya melebihi 400 ( sehingga jam 10 malam) !!

Tak sangka ramai kenalan blogger yang lain sudi follow blognya .. Hurm.. Tapi tak boleh nak kata apa la kan , memandangkan entrinya pon mmg dah cukup bagus ..

Berusia 13 tahun dan bercita cita nak jadi novelis satu hari nanti .. Memang berbakat besar la .. Aku , pada umur dia kalau buat karangan pon bertajuk … AKU SEBATANG PEN  je lagi ..

Apa pun , aku terharu dengan sokongan rakan rakan blogger yang lain ! Tanpa kita , mereka tiada erti. Dan tanpa mereka , kita pon tiada ertinya kan ? Kita saling bergantungan .. Kan kan ?

Majulah blog untuk .. er.. er.. untuk sapa eh ?

Tenang di malam yang tenang ..

 

Sangat tenang .. Bila aku pasang saja , bukan aku saja terus tidur dengan nyenyak .. Malah isteri dan ‘si dia’ yang kat dalam tu yang asyik menendang  sebelum tu pon terus diam dan lena bersama !

 

Banyak sungguh dosa aku .. Astagfirullah al’azim ..

 

“Dan mereka yang apabila melakukan perbuatan keji, atau menganiaya diri sendiri, mereka ingat kepada Allah lalu memohon ampun dosa-dosa mereka – dan sememangnya tidak ada yang mengampunkan dosa-dosa melainkan Allah -, dan mereka juga tidak meneruskan (perbuatan buruk) yang mereka telah lakukan itu, sedang mereka mengetahui (akan salahnya dan akibatnya). Orang-orang yang demikian sifatnya, balasannya adalah keampunan dari Tuhan mereka, dan syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya; dan yang demikian itulah sebaik-baik balasan (bagi) mereka yang beramal” (Surah Ali ‘Imran: 135-136).

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI