Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 26 Disember 2011

Akhirnya ‘mereka’ berjaya menakluki anak-anak kita ..

 

Semakin hilangnya permainan tradisional kita akibat ditakluki teknologi moden dari barat ..

image

Konda Kondi .. Pernah dengar ke ? Hehe .. Yang baru lahir terutama di bandar , aku pasti sangat ramai tak tau terutama yang siang makan dok layan PS atau Ipad .. Nak tau camana permainannya ? Klik SINI

 

image

Baling selipar ? Muhahaha.. Guna selipar jer nih.. Tapi ada yang jadikannya lebih ‘jantan’ dengan menggunakan bola tennis ! Mmg kaw punya kalau kena badan mahupun kepala ! Hahahaha..Brutal beh ! Cara permainan , rujuk SINI .. Ada yang guna tin minuman gak .. hehe..

Galah panjang , best ! Hahaha.. Kalau ada awek join , lagi laa jaguh semuanya ! Hahahah .. Main guli , gasing , ting ting, sorok sorok , layang-layang kejar-kejar , main tiang  dan banyak lagi sukan tradisional yg tidak lagi dimainkan oleh anak anak kecil sekarang.

 

image

Zaman aku , pantang cuti sekolah .. confirm laaa penuh agenda .. Dari awal pagi hingga kul 12 tengah malam ! Memang tak ingat nak makan punya laa.. Selagi tak kena jerit atau kena cari dek mak aku , confirm mak aku ingat aku kena culik dah !

Sekarang ni ?

image

Kalau balik kampung pon , sahih usung menda menda ni punya .. Cer tanya apa beza wau dan layang-layang .. Confirm garu kepala punya.. Tu belum suruh buat lagi tu.. Apatah lagi nak guna tali kaca untuk lawan layang-layang ! Perghh…

Kesian anak-anak kita sekarang ni .. Siang malam mengadap skrin ..

“ Palsu artis Korea ni , dik oii “

 

Kiter bukan minat orangnya .. kiter minat dramanya .. lagunya ..tariannya .. “ Adik tu menerangkan pada pakcik tu

 

Yer deq.. pakchek pun minat drama dier gak.. Tapi pakchek tak la terkinjer kinjer cam beruk kena belacan  bila nampak diorang ni haa.. Eh , pakchek tak kata kamu cam beruk.. Perumpamaan je tu deq .. Adeq g sekolah kan ? Mesti tau punya maksud perumpamaan tu kan ?  Kalau tak tau , meh pakchek bagitau .. Maksudnya  seorang yang dalam keadaan panik atau terlalu aktif. Google deq google ! Bukan google lirik lagu korea tapi tak tau makna ! Takde maknanya tuu .. Ok deq ? “

 

“ Aku rembat jugak orang tua ni ! “. Katanya dalam hati .

 

Jangan kata gitu deq .. Dosa .. Pakchek ni nasihat.. Yang baik , simpan .. Yang tak baik , buang jauh jauh.. Ok ? Adeq nanti pon akan tua .. Nanti anak cucu lak kurang ajar ngan adeq.. Camana tu ? Tak tengok citer Tentang Dhia ke ? “. Pakchek tu menyambung penjelasannya lagi.

 

Alamak.. camana dia leh tau eh ??

 

“ Tapi pakcik .. Apa kaitan Tentang Dhia dengan kata-kata saya tu ? “

 

“ Eh , sukahati aku laa… Aku punya dialoq.. Tak suka diam laa.. “. Pakcik tu terus berlalu dan meninggalkan majalah keluaran BENASHAARI.COM pada dia ..

 

image

         imageimage

image

 

“ Elehh .. pakchek ni mesti cemburu kat geng K-POP nih !! Huh ! “

 

Tiba-tiba ..

 

“ Pakchek tak cemburu nak ..  Pakchek dulu layan dangdut.. tapi tau dosa tengok aurat perempuan , pakchek taubat.. Skang layan nasyid jer.. Kalau adeq  tak caya , adeq klik link SINI .. Tu buktinya.. Baca sekali kat ruangan komen tu yer ..  Minat tu tak salah , tapi jangan taksub sampai tukar nama yang mak ayah bagi tu ha.. Cantik dah nama tu .. “

 

Aik.. tetiba je muncul orang tua ni ?? Supernatural ke apa dia ni ?

 

“ Elehh.. pakchek tukar nama tu tak pe ?? “. Kata dia pada pakcik tu.

 

“ Tau pulak kamu nama pakchek eh ? Nama pakcheck ni ada kaitan dengan nama asal … Nama asal pon takde makna .. Jadi ok je la pakchek rockkan dia .. Jangan cari salah orang , deq .. Amik yang baik … okeh ? Pakchek nak g ceramah kat tempat lain lak .. Daaa.. Salam .. Dangdut sehh .. “.

 

Deq = Adik

Pakchek = Pakcik

 

Ben : Tak salah minat.. Tapi jangan sampai taksub.. Bukan anti mana mana drama .. Suka tonton .. Tapi bila dah abis , takat tu jer ..

Nasib baik aku ni penyabar orangnya ..

 

image

Ada jugak orang cari menda ni eh ? Tak pe .. ni ok lagi ..

 

image

Ok.. ni tak pe.. aku tak kena rogol dek isteri aku lagi ..

 

image

Mentang-mentang laaa … Amboi.. boleh sesat kat sini ??

 

image

Ehem..banyak gambar panas dalam blog ni .. Gambar abang gym berpeluh gitu ! Mau kah ? Muhahaha ..

 

image

Yang ini !!! Tiada maaf bagimu !! Aku belum belajar ilmu menyantau ni ! Menyantai ada laaa .. Adoi dik .. kot nak menaip tu tengok betul betul .. ‘I’ ngan ‘U’ tu kan dekat dekat .. Salah taip , lain bunyinya.. Kan tak pasal pasal aku dah jadi Wak Santau !

 

Segmen : Segmen - 5 blog paling diminati 2011.. By Nizam Ijam | !...

Kuasa dunia maya !

 

Di dunia realiti …

image

Dengan kebijaksanaan tersendiri serta kepakarannyan .. maka ..

image

Dan pastinya dia akan menjadi …

image

Membuatkan ramai  ..

image

Dasyat kan ? Sapa kata susah nak cari jodoh sekarang ni ??? Inilah kuasa dunia maya ..

Mencantikkan kembali tumit kaki yang pecah

 

image

Fish Collagen Plus 5000mg

  • Keanjalan kulit seluruh badan
  • Mengurangkan garis halus, kulit kusam, kulit kering, warna  kulit yang tidak sekata dan mengecilkan liang roma
  • Membantu mengurangkan kedut dan kendur
  • Mengurangkan masalah jerawat dan parut
  • Mencantikkan rambut dan kuku
  • Mencantikkan kembali tumit kaki yang pecah
  • Membantu mengurangkan keguguran rambut

Vitamin C

  • Sebagai antioksida menentang penyakit
  • Sebagai agen mencerahkan kulit

B-Complex

  • Meningkatkan metabolisme
  • Melegakan tekanan
  • Vitamim B-Complex dalam De Sinar kologen dapat meningkatkan tindakan kologen 5000mg

Lobata

  • Menstabilkan hormon
  • Memberi keanjalan kepada payudara dan punggung
  • Melancarkan peredaran haid
  • Memelihara hubungan suami isteri
  • Melambatkan monopaus

HARGA

RM120.00 (WM) + postage RM5.00 = RM125.00

RM125.00 (EM) + postage RM10.00  = RM135.00

Berminat ??? KLIK SINI

Kenapa si suami malas ikut si isteri g shopping ?

Sebelum kawin , g shopping tingkap je .. pastu makan je lebih kan ?


Bila dah kawin .. maka inilah hakikat sebenar ..


Cari baju sejam .. Nak try , beratur .. tunggu setengah jam .. Keluar , tak sesuai .. atau kecik mahupun besar .. Cari lagi , setengah jam .. Jumpa..  Nak byr , setengah jam lagi .. Beli baru sehelai !


Cer citer skit ? Nanti kata , masa bercinta dulu boleh .. heh ! Berapa ramai laa yg jujur masa bercinta yer ?


Muhahahaha ..


Published with Blogger-droid v2.0.2

Drama selepas kawin ..

 

“ Abang .. jom g umah mak .. “ . Si isteri bersuara.

“Siapppp..”

image

“ Awak pakai cam tu je nak g sana ? Amboi .. dulu masa bercinta , pakai skit punya macho .. kalah bratt pitt ! Ni skang ? Macam bangun tidur je gamaknya ! “

“ Yelah… tunggu seminit .. saya tukar .. “

image

” OK.. dah .. jomm “

“ Erk..  Takkan nak pakai cam tu ? “

“ Tak boleh ? Jap tukar .. “

 

image

 

“ Let’s go bebeh ! “

“ Adoi.. rosak laki aku neh !! “

MALAYSIA–RAYA ..

 

Malaysia.. tanahairku yang aku cintai .. Hidup matiku , Malaysia saja ! Eceh.. Patriotik ! Intro kena hati-hati.. Kang ada yang salah faham.. Hehe..

Inilah rezekinya menjadi warganegara Malaysia ! Negara yang punya pelbagai kaum dan agama .. Aman damai serta harmoni jer .. Bila masa perayaan , semua cuti !! Menang bola pon cuti .. Kalah bola pon cuti !  Ok ,tu isu lain.

Hari ni , satu dunia menyambut Hari Natal atau Christmas . Kenapa mereka menyambutnya , ada banyak cerita .. Tu korang buat research sendiri.. Isu aku kat sini ialah RAYA !

Bila menjelang raya , semua rakyat Malaysia gembira ! Yang pertama , ada sale .. Yang kedua , makan percuma .. Dan cam biasa , cuti la ! Buat yg tak tau , Malaysia negara yang kaya dengan cuti selain PATI .. Tau dah kan ?

Selalu gak la aku garu kepala .. Bila menjelang Aidilfitri , shopping complex akan penuh dengan manusia. Pelbagai bangsa okeh ! Aku terfikir gak .. Ni sapa yang nak beraya ni ???

Camtu gak bila menjelang Deepavali.. Aku pon sibuk gak shopping ! Diorang lak garu kepala ! Hahahaha.. Tu belum CNY dan sebagainya .. haaa..

Tu bab shopping.. Bab balik kampung atau cuti-cuti Malaysia ? Pergh.. masa ni la jalanraya meriah weh !! Dapat diskaun raya ! Kan kan ?

Ni akan datang .. Pilihanraya lak ! Pergh.. Berapa lak belanja untuk berhariraya ? Kempen raya lagi ? Haaa… Duit raya lagi ! Haaa.. macam macam raya laa time pilihanraya..

Kesimpulan .. Malaysia ni mmg negara yang kaya raya ! Hahahah.. Jangan lupa , tahun baru menjelang tiba.. Kita gak beraya sakan ! Pastu Tahun Baru Cina.. Raya lagi !! Wargkhhh… Bahagia jadi rakyat Malaysiaa !! Tamo tukar warganegara woo..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI