Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 24 Januari 2012

Inilah namanya persaingan ..

Pasar Pasir Mas , Kelantan .. Majoritinya menjual 'menda' yg sama .. Bagaimana mereka berjaya menarik pelanggan mereka tanpa bergaduh atau menjatuhkan antara satu sama lain ?


Kalau dpt jpwnnya , gunakan menaikkan trafik atau mendapat pembaca baru dan setia dlm blog korang ..


Published with Blogger-droid v2.0.3

12 komen :

FAIZ FAKHIRIN berkata... [Reply to comment]

Gunakan agama sebagai sandaran perniagaan...Sometimes peniaga kt sana saling membantu...tolong jual brgn kawan n saling bertukar barangan...so, dari situ, pergaduhan xkan berlaku...

Hok penting, kecek kelate...

PutryAin berkata... [Reply to comment]

kebanyakkan peniaga di kelantan terutama di pasir mas.. mmg menjual barang yang sama.. bagaimana peniaga menarik perhatian pelangan tu dr segi harga sesuatu barang.. dan pelanggan pun pandai jugak sebenarnye untuk main tawar menawar dengan peniaga... kalau peniaga tak nak jual murah kepd pelanggn.. pelanggan akn cabut dan pergi kat peniaga lain... untuk tidak mengalami kerugian kerana tiada pelanggan mereka perlu memenuhi permintaan pelanggan... hihi...

Zool Blogger berkata... [Reply to comment]

Kena saling bantu membantu...
Tak leh ada dengki mendengki.. barulah berjaya sesama sendiri

ZooL

life + journey berkata... [Reply to comment]

dalam menjalankan sesuatu perniagaan semestinya memerlukan niat yang suci dan ikhlas ,,dan berniagalah dengan jujur .. dan jangan la hanya sekadar menginginkan keuntungan semata mata ..
kejayaan tidak akan selamanya bersam anda..

dan sebagai beorang blogger ..
pada pndpt sy , blog anda biarlah beridentitikan diri anda,jngn lah terlalu mengejar nama , sehinggakan sanggup melakukan apa saja(yg tak baik) untuk menjadi terbaik..
buat kelainan ...

kejujuran dan keikhlasan menjadi keutamaan ...dalam segala hal..

Pn. Sheila@CC berkata... [Reply to comment]

erm... btl tu sma gak cam blog kan...

NighBerkz’S Blogs berkata... [Reply to comment]

persaingan yang sihat.. persigan blog adalh baek jika dapat berkongsi pengalamn dan ilmu bila setiap kali pengunjung melawat blog kita..




http://nighberkz.blogspot.com

HaFiz berkata... [Reply to comment]

saya tahu.. sbb nenek saya rumoh dekat sungai golok... ade so perniago ni kato kalu nok nego kita kene rajin ambik bare alik sia. Jadi kalau nak menang mereka ni perbanyakan pilihan sahaja lah bru mudah customer pilih dan jangan malas cth kalau baju MU dari rooney - waterboy MU. 'gurau je'

ummi anum berkata... [Reply to comment]

Kebanyakan peniaga kat pasar pasir mas saling bantu membantu..tak mengira bangsa terutama dengan bangsa cina,siam dan kemboja...malah cina,siam dan kemboja ni fsih cakap kelantan..
Kalau dari segi pembeli mereka kena pandai dalam hal tawar menawar harga barang..kalau pandai menawar murahlah harga barangan yang dia dapat tu..oleh kerana meniaga benda yang sama jadi pembeli banyak pilihan untuk memilih yang murah,baik dan berkualiti..

kiz berkata... [Reply to comment]

push the limit..lakukan sesuatu dgn ikhlas dan hasilkan sesuatu yang bermutu..

KUKUMALU berkata... [Reply to comment]

sy kenal makcik tu. Selalu jgk sy singgah kedai beliau. Bila dah byk2 kedai macam ni, harga pun lebih kurang jer sebab kadang2 diorang dah berpakat nak letak berapa harga tuk stp brg. Yang paling penting, sikap makcik tu masa menjalankan urusniaga. Tak semua org dpt melayan pelanggan dengan mesra dan tak semua orang yang dapat menarik hati pelanggan mereka untuk membelinya. Diorang ni dah lama sangat dah berniaga so bila dah lama tu, pelanggan tetap dah ada. Yang makcik tudung kaler biru tu, sy suka ke kedai beliau sbb beliau agak baik, mesra dan pandai layan pelanggan. Kalau beli byk2, dapat la kurangkan harga and sometimes dpt free untuk barang seterusnya.Kira sy pelanggan tetap la. Kalau nak beli keropok lekor, kompem first skali sy pergi kedai dia dulu wlaupun kedai dia agak kebelakang brbanding kedai-kedai lain.

Oh ya, this is just for sharing. Teruja sebab kat situ tempat sy slalu lepak time praktikal dulu=)

Cik Aimie Arissa berkata... [Reply to comment]

abang ben pegi pasir mas kul brape?
tadi sy pun pegi pasir mas....

Подтверждаю (fadzli) berkata... [Reply to comment]

as salam..
hm..persangain sihat, ada cabarannya..nak maju, jangan tamak. bersangak baik.


erk..mungkin ada jawapan. cuma tak mampu nak laksanakan lagi.bab promosi memang kantoi..nak2 musim2 sejuk gini. tido pun susah juga. huhu

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI