Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 25 Januari 2012

Kolagen Tu Ape??

 

Kolagen (atau Collagen dalam Bahasa Inggerisnya) adalah protein yang terdapatdalamtulang, gigi,  dan otot. Kolagen menyokong aktiviti selular dalam badan kita.70 % daripada kulit kita diperbuat daripada kolagen yang membantu membuatkan kulit kita anjal dan tegang.Tahu tak bahawa setiap manusia (bayi) ketika lahir memang dah tersedia ada kolagen dalam tubuh mereka?

Kolagen dalam tubuh kita bertindak seperti tiang penyokong bagi kulit. Boleh juga kita katakan ia sebagai spring dalam tilam yang kita tido tiap-tiap malam. Anggap kantiang penyokong kulit kita rapuh, apa akan jadi pada kulit yang dipegangnya? Apabila spring tilam kita sudah tidak lagi kenyal, apa jadi pada tilam kita? Apabila padding kulit kita sudah mula pudar / menghilang maka kulit kita tidak lagi anjal dan kedutan akan mula menunjukkan diri..( Ohh, ini NIGHTMARE! )

Tahu tak kajian telah membuktikan yang kita mula kehilangan kolagen pada usia 20-an! Ada yang kata seawal usia 25 tahun!! Kekurangan kolagen adalah antara punca utama kemunculan tanda-tanda penuaan:

 

image

 

Tanda-tanda penuaan:

 

image

Amacam? Berdebar tak?

Jangan risau.. anda boleh dapatkan pelbagai produk kolagen seperti Pure Collagen Dust di http://www.qesahqasehqmaridh.com

4 komen :

HalaTuju berkata... [Reply to comment]

Info bagus ni:)
tq..

YaYaNsMuM berkata... [Reply to comment]

Wanita-wanita je yg amat kisah pasal ni kan?huhu...lelaki kurang kot, :P

alisya berkata... [Reply to comment]

nk kolagen nak nak..:D

Azza Azman berkata... [Reply to comment]

BEN makanlah kinohimitsu for men kat farmasi banyak...

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI