Rabu, 18 Januari 2012

Kuasa blogger !

 

image

Sebagai seorang blogger , kita kena bijak menggunakan blog untuk menyampaikan pendapat kita dengan logik dan berfakta ! Perlu ada bukti dan maklumat yang tepat bila menyampaikannya pada pembaca kita ..

Elakkan dari mengugut sebaliknya memberi pendapat yang bernas bila menulis . Yup , itu lebih baik dari dok mengarut tak tentu hala dan akhirnya blogger tu sendiri yang mendapat padah !

Jadi blogger ni , semua orang boleh .. tapi berapa ramai mampu mempengaruhi pembaca melalui penulisan di blognya ? Di situlah kekuatan seseorang blogger .. Bukan melalui trafik yang tiinggi mahupun blog yang cantik ..

Dengan penulisannya saja , dia dah cukup membuktikan kuasanya sebagai seorang blogger ! Jangan fikirkan trafik yang tinggi sebaliknya bagaimana nak menyampaikan maklumat atau isi dengan lebih terperinci dan menarik !

Dan aku , cukup gemar buat review mengenai hotel yang aku menginap dan baru-baru ni , aku kritik hotel di dalam gambar di atas .. hehehe …

15 komen :

Lyssa Faizureen berkata... [Reply to comment]

Kesian hotel tu kena kritik . :)

Teenager Housemaid berkata... [Reply to comment]

betul3x...
saya akui juga, sebab kadang2 kalau nak beli barang ke, nak survey tempat ke, memang selalu rujuk pada blogger..
ataupun atleast google search..hoho

logorithm berkata... [Reply to comment]

Wokeh! Nanti nak buat entri-entri review products lah... :-)


Terbaru dari Logokoko:

[U] Jual apa tuh?

[18SX] Telur EXPOSED!

[U] Salah pakai stokin

ReeneeRaaid berkata... [Reply to comment]

setuju!
memang susah nk jadi blogger yg berpengaruh unless cara penulisan dan fakta menarik minat org baca

Cikgu Ma berkata... [Reply to comment]

belum bijak lagi nak post entry yg besshhh!!...info bese2 jerr...

salam kenal top blogger (",)

mira maisara berkata... [Reply to comment]

kritik pon tidur situ jugak abang ben,.hahaha

YaYaNsMuM berkata... [Reply to comment]

Betul tu....lagi bagus kalau penulisan kita memberikan inspirasi dan aura positif dalam hidup pembaca....(^_^)

Aerol Hafiezi berkata... [Reply to comment]

Platform blogspot/wordpress/dll adalah salahsatu elemen penting untuk menyuarakan pendapat..
-penyampai suara rakyat

susumanis berkata... [Reply to comment]

mmm..now i know..tqvm ben :)

FAIZ FAKHIRIN berkata... [Reply to comment]

tambah satu lagi, yg penting apa kita tulis, kita hepi...hahaha

widiea azira berkata... [Reply to comment]

ape la salah hotel tuh..haha

Leen Razali berkata... [Reply to comment]

kritik pasal hotel xpe jgn kritik pasal bini kat blog dah ler... kang semua org takot bebini... kuasa blogger lah kata kan... hehe

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA berkata... [Reply to comment]

Jadi blogger ni , semua orang boleh .. tapi berapa ramai mampu mempengaruhi pembaca melalui penulisan di blognya ? sangat setuju dgn kata2 ben tu... Bukan mudah nak jadi blogger berpengaruh macam Ben ni hehe

Makiko Saba berkata... [Reply to comment]

Lebih sukar menjadi blogger yang menulis dalam bahasa Inggeris, seperti saya. Cabaran terbesar adalah mencari "reader" yang benar2 singgah di blog dan membaca 'content'. Setelah hampir 4 tahun blogging, hendak tengok 1 comment dalam sebulan pun sangat payah.

Pun begitu, niat & semangat menulis masih belum padam. Kena berterusan bila nak sampaikan amanah. Ilmu, pengalaman dan bakat menulis rasanya akan sia2 kalau tak dapat dikongsikan dengan lain.

Alangkah bagusnya kalau ramai orang kita mahu buka hati dan cuba terima pendapat/idea yang ditulis dlm bahasa selain bahasa Melayu.

Chenal berkata... [Reply to comment]

SOKONG!
apa yang bleh aku simpulkan..KREATIF!
kreatif menulis..
Kreatif market blog..
Kreatif dengan idea menarik...
Kreatif kreatif menarik pembaca...
bukan semua orang bleh buat!

(aku blom cukup kreatif untuk jadi blogger yang bagus!..)

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI