Rabu, 29 Februari 2012

SEGMEN BEN ASHAARI : BLOGLIST APRIL 2012

 

Buat mereka yang dah pernah join segmen BLOGLIST FEB ari tu , maka mereka dah boleh delete bloglist mereka sbb ‘kontrak’  dah tamat.. Sbb menurut perjanjian , bloglist tu akan tamat hujung bulan FEB 2012 , yakni hari ini .

Jadi malam ni hingga esok , kita buat group bloglist yang baru .. Ok ? Bagi aku , pertukaran bloglist ni mmg berbaloi la .. Terbukti memberi kesan pada blog blog yang baru nak mencari tapak untuk mengembangkan lagi sayap mereka .. Eceh ..

Caranya ? Ikut je arahan kat bawah ni . Wajib ke buat entri ? Yup , sebagai tanda persetujuan untuk menyertai pertukaran link ni .. Kira cam ada kontrak laa .. ok ? Jom … Mula- mula ..

  1. Letak header BENASHAARI.COM

  2. Sediakan satu entri khas yang bertajuk : BEN ASHAARI : BLOGLIST APRIL  2012 dan linkkan ke entri ini

  3. Jelaskan kenapa mereka patut pilih blog anda  ?

  4. Tinggalkan link url korang di ruangan komen ini .

Bahagian penting !

  1. Sediakan satu bloglist yg baru bertajuk APRIL 2012

  2. Sila pilih blog-blog yang korang minat untuk bertukar tukar link.. Masuk ke blog mereka , kemudian tinggalkan pertanyaan di ruang komen tersebut , dengan ayat yang bertulis begini ..

ANDA BERMINAT UTK MENUKAR LINK BERSAMA SAYA ? “

Dan jika blogger tersebut bersetuju , maka sila balas kembali lawatan ke blog mereka dan tinggalkan komen di entri segmen ini dengan ayat ..

“ YA . SAYA BERMINAT DENGAN TAWARAN ANDA “

Selesai perjanjian , maka masukkan link blog masing masing ke dalam bloglist tersebut  dalam tempoh 24 jam. Selepas 24 jam , kembali pastikan link anda dah dimasukkan . Jika tiada , sila kembali tanya pada blogger tersebut. Jika tiada respon, remove link dia ! Senang citer .. Tak yah gaduh gaduh .. ok ?

Setiap bloglist boleh memuatkan lebih 200 blog. Maka pandai pandai la pilih yer ..

Bloglist yg dah diwujudkan itu akan kekal sehingga hujung APRIL 2012 dan selepas tamat tempoh perjanjian , blogger ada hak untuk hapuskan bloglist tersebut berdasarkan persetujuan di segmen ini . Cam lawyer lak aku… hehe..

Pertukaran link blog ini adalah salah satu usaha untuk menambahkan dan menukar pembaca di kalangan blogger sendiri. Ini bukanlah satu segmen utk tarik trafik atau untuk jadi popular .

Dengan cara ini juga diharap dapat meningkatkan lagi semangat blogging .. InsyaAllah ..

Aku sekadar membantu  .. Bloglist aku ? Padat dah.. ni pon berat dah pon masa loading..

Tamat segmen ini , jam 8 malam , 1/3/2012 . Tiada penyenaraian list dibuat . Geledah je kat ruangan komen ni yer ..

Terima kasih ..

Rumah Nabil Raja Lawak dimasuki perompak

 

image

Aik ? Boleh senyum lagi ?? Heh.. sori .. ni gambar aku amik dari sumber berita ni ..

Khabarnya  yang dicuri cuma komputer riba bernilai RM3k milik anak perempuan bapa saudara Nabil yg telah menetap rumahnya kini di Kampung Masjid Mambau ..

Faham tak apa aku cerita ni ? Gini .. Rumah yg kena masuk penyangak tu , rumah Nabil tapi Nabil tak duk situ dah . Dia dan keluarganya dah pindah ke KL .. Jadi rumah tu , bapak sedara dia ngan anak perempuannya tinggal situ laa .. lebih kurang begitu laa .. Kalau tak faham gak g baca sendiri la kat Mstar tu haa ..

Haih … kenapa laaa suka bagi orang hidup dalam ketakutan ni yer ? Yang suka menyamun merompak ni , biasanya suku sakat penagih dadah atau kaki judi  .. Bukan menuduh , tapi biasanya gitu la.. Lebih lebih lagi kat area kampung .. Banyak sangat laaa kes .. Kalau nak kaya , diorang rompak bank punya .. Ni stok stok rompak untuk lepas gian jer .. Tolong renti laa wat kije kije gini yer ..  G menoreh pon lagi bagus .. Dapat duit tu , lantak la nk wat apa.. Jangan sampai kena tangkap dek polis ,dah la yer .. Tapi confirm kena punya nanti.. Jadi , toksah wat keje mengarut dan tak berfaedah tu laa .. okeh ?

Dari mengumpat , baik ?

Betuk kata kawan aku , Syakirin .. haa .. Dia kata boring dok melepak tak tentu hala ni .. Baik ikut aku g gym .. hehe..


Lama dah aku sedar hal ni .. hahaha .. G gym pon lagi seronok kan ? Dpt .. dpt .. dpt .. dpt apa eh ? Eh , sambung workout la .. hahaha..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Amacam ? Cun tak yang ni ?

 

TUDUNG D'HAJA 1-2

Haa … apa pendpt korang tudung yang macam ni lak ?  Dah mcm mcm ada dipasaran kan ? Yang ni ?

Shopping tudung berkualiti dengan harga berpatutan di Mia Stuffz. Mia Stuffz menyediakan pelbagai jenis tudung dari material dalam dan luar negeri. Dapatkan tudung terbaru Mia Stuffz sekarang!

Jom tengok di www.miastuffz.com

Suamiku gay !

 

Waduh waduh … zaman sekarang ini , zaman sudah kembali nun ke zaman mengarut ! Haaa .. Tapi rasanya lebih advanced kot dari zaman mengarut tu haa ..

Lelaki suka sama lelaki .. Tak pelik kan ? Ada yang kata normal dah . Normal tok dia aihh .. Perempuan sama perempuan . Tu normal ! Normal bagi spesis bakteria laa .. Grrr .. Tapi sekarang ni , diorang dah pandai cover line wooo .. Siap bleh kawin tapi masih lagi berperangai gitu woo .. Baeekk punyaa ..

Haa .. jangan tak tau woo.. Sebab tu laa ramai lelaki yg dah kawin , buktikan mereka tu masih lagi normal dengan cara , mencuci mata ! Hehee.. Yelah , cuci mata jeee.. bukan nak wat  bini no 4 atau 5 pon kan ? Haa ..

Marah ke kalau lelaki / suami cuci mata tengok perempuan lain ? Marah eh ? Oh , terbalikkan ? Hurm .. kalau isteri tengok lelaki lain ? Elelele .. macam tak tengokkkkkk … curi curi tengok kan , kan ? Elelelele .. yeler tuu .. Tak cakap pon tauuu ..

Normal tapi berdosa bab cuci mata .. apa nak buek kan ? Dah depan mata .. duk umah pon lom tentu selamat .. Apa yang boleh buek kan ? Ada yg tak kisah , asalkan suamiku bukan gay !

Perghhh …

Mereka akan kembali gila ! Oh IPAD3 ..

 

image

Confirm ! Ada yg akan beratur lagi kat luar butik butik Apple tak lama lagi . Adeh .. 

Apple dijangka akan melancarkan IPAD3 minggu depan . Apakah anda salah seorang yang akan beratur untuk membelinya ? Aku ? Aku ? Muhahaha .. Lom tahap tu lagi laa .. hehehe ..

Norman KRU dan isterinya .

 

image

Norman Abdul Halim dan isterinya Dr Shireen Hashim

CINTA sememangnya indah bila dapat menyatukan dua hati tanpa perlu ada sebarang ukuran. Alhamdulillah , mereka bahagia .. Semoga berkekalan ke akhir hayat.

Shawl Habibi di Habibi Al Kenali

 

imageimage

imageimage

imageimage

imageimage

Di Butik Habibi , terdapat pelbagai pilihan shawls masakini yg diperbuat daripada material seperti chiffon , denim , lyra dan mcm mcm lagi.

Harga setiap shawl bermula dari RM29 dan belian secara online amatlah dialu-alukan . Jangan risau mengenai kepanjangan shawls ini. InsyaAllah boleh pelbagaikan gaya dan fesyen tapi masih boleh memenuhi tuntutan syariat dlm menutup aurat.

Untuk melihat sendiri design yg lain , sila ke  page FB Habibi Al Kenali atau ke laman web , www.habibi.com.my

Terima kasih .

Marion dan SM Nasaruddin– pasangan bahagia.

 

image

Alhamdulillah .. terpampang di wajah mereka lebih lebih lagi  mereka baru dapat baby girl , Leia Rose Caunter SM Nasaruddin pada 16 Disember lalu.

image

Harap perkahwinan mereka berkekalan hingga ke akhir hayat ..

GEDIK dan JODOH tu berbeza okeh !

 

Bila sebut bab belajar ni , majoriti yg belajar ni adalah dari usia yang masih muda yakni di bawah 21 tahun . Kalau atas tu , dah nak abis dah kan ? Kecuali dia belajar lambat la..

Isu aku ni , lebih pada mereka yg di bawah 20 tahun  . Diulangi bawah 20 tahun . Dalam usia begini , ramai yg masih belajar dah jatuh cinta dan berangan angan nak kawin ala ala VANILLA COKLAT tu !

Kalau zaman mak bapak kita , aku boleh terima la kalau usia semuda itu nak kawin . Kita pon tau zaman tu , camana kehidupan mereka jika nak dibanding di zaman ini .

Dulu , rumah takde tv pon boleh hidup.. Takde internet pon boleh hidup kan ? Atau kereta laa .. Dalam erti kata lain , kalau kerja pon sekadar untuk beri nafkah pada keluarga je ..

Sekarang ? Dengan usia yang begitu mentah , nak kerja apa ? Ada harapan ke nak bergaji beribu ribu padahal takat SPM je ? Yelah , belajar pon tak abis lagi kan ?  Jadi kena guna SPM je la.. Kalau dah abis belajar tu , isu lain ..

Kalau mak bapak kaya tu , lain cerita .. Lain kes.. Harta mak bapak banyak .. Boleh bela anak orang kan ? Tapi sampai bila gak kan ? Haaa ..

Dalam erti kata lain la .. Kalau umur tu masih muda , utamakanlah pelajaran . Kalau nak bercinta sekali pon , tangguh dulu. Simpan dulu hajat hajat yang ada .. Elakkan kalau boleh. Abis belajar , nikah la .. Muda sangat .. Umur dibawah 20 tahun.. Dunia sekarang ni terlalu mencabar .. Jangan sangka dah matang , maka boleh laluinya ..

Kalau bab dah jodoh tu , aku tak leh nak kata apa .. Kuasa Allah . Tapi kalau dah sengaja mengedikkan diri g cari lelaki atau perempuan pastu jatuh cinta , dan nak menikah .. hurm .. fikir fikirkanlah .. Nikah kawin ni , bukan sekadar bercinta dan berseronok saja yer ..

Nasihat aku , di zaman kanak kanak , jadilah kanak kanak .. Di zaman remaja , nikmatilah .. Dah sampai masa , bersedialah .. Bukan aku suruh buat maksiat atau zina tapi elakkan semua tu dengan menumpukan cita cita dan juga banggakan orang tua kita ..

Sampai masa , nikahlah .. Takde sapa nak larang masa tu .

Selasa, 28 Februari 2012

Nombor kereta yang ku idamkan : WWW 3011 atau BEN 3011

 

Kenapa 3011 ? Hehe.. mesti laa tarikh harijadi aku kan .. hehe .. takkan harijadi jiran aku lak .. hehe .. Aku pernah jumpa BEN 3011 . Tak silap aku lori kot pakai.. Aiyooo .. 

30 April ni , JPJ akan buka tempahan untuk mendapatkan nombor pendaftaran yang bermula dari WWW kepada orang ramai.  Menurut Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha , tempahan akan dibuka selama 14 hari mulai 8 pagi hingga 12 tengah hari sehingga 14 Mei depan.

Terdapat empat kategori nombor yang boleh ditempah iaitu

  • nombor bernilai utama : minimum RM10 ribu
  • nombor menarik  : minimun RM2 ribu
  • nombor popular : minimum RM300
  • nombor semasa : minimum RM300

Takat ni harga nombor pendaftaran yang paling tinggi ialah pendaftaran kenderaan "MCA 1" yang dijual dengan harga RM300,100.

Bagi mereka yang berminat nak dapatkan nombor pendaftaran yg mereka minat , sila ikut produser yg ditetapkan oleh JPJ. Isi borang dan bayar duit deposit yer . Bukan dengan air liur ehh ..

Borang tempahan , boleh dimuaturun di www.jpj.gov.my .

Bila aku ‘ racun’ jiran !

 

Balik dari gym tadi , jiran aku yg juga seorang guru dari jauh dah tersenyum dan bertanya khabar . Selepas aku parking dan kunci kereta , aku pergi ke arah dia yg sedang melepak di depan rumah dia .

Macam macam cerita ada la dibualkan. Kemudian datang seorang lagi jiran yg bertugas sebagai pegawai pertanian . Topik perbualan berkisarkan hal hal biasa sehinggalah aku bertanyakan satu soalan .

Hari tu diorang pergi ke Low Yatt Plaza untuk cari laptop .. Aku tanya la dah beli ke belum ? Tak sempat kata cikgu tu sbb kedai dah nak tutup masa tu .. Aku tanya laptop camana mereka cari ? Tak tau lagi kata mereka .. Aku syorkan mereka ultrabook ! Muhahah ..

Aku tanya sapa nak ? Tuuu , jiran satu lagi tu .. Pegawai Agama kat Jakim tu .. Dia nak g Mesir  nanti. Aku rasa nak sambung belajar la tu . Kebetulan ustaz tu keluar dari rumah untuk ke surau . Dia pon datang ke arah kitorang setelah cikgu tu panggil ..

Cikgu tu kata kat ustaz tu , yg aku syorkan ultrabook. Apa kemenda tu lak , tanya dia . Aku letih nak menjelaskan .. Aku suruh tunggu jap .. Aku g amik kat dalam rumah .. Hahah .. Promosi weh !

Bila aku bawak keluar , mereka pegang .. cam tak percaya lak keringannya dan kenipisannya. Tapi yg pasti dia terpikat sehingga mintak aku jual kat dia ultrabook aku tu ..

Dan aku jual je la kat dia .. RM1 ribu jer .. Haa … acah je  ! Rilek arr .. terbeliak terus bijik mata tu.. hhaha .. Tamo jual woo .. ni adalah hasil titik peluh aku sebagai blogger .. Kenangan ..

Hehe.. dia berminat nak g tgk kat kedai nanti.. Huhuh.. Dasat gak jarum aku kan ? Hahaha ..

Buka mata bila parking kereta di KLCC

 

IMAG1810

Kalau korang biasa g KLCC , pasti nampak tiang di lot lot parking kereta yg berada berdekatan dengan pintu masuk ke mall .. kan kan ?

Kalau nampak ada kosong dan plan nak lepak melebihi 2 jam kat KLCC tu , lebih baik g cari parking lain .. Kalau tak ? Haaa .. kalau tak … haa .. Kalau tak , aku pon tak tau apa dendanya .

Tadi , aku try parking kat situ .. Dalam kul 10.30 pagi gitu. Pastu aku g beli POPCORN GARRETT yang sedap tu .. Kemudian aku kembali ke kereta dan lihat ada sorang pengawal keselamatan KLCC dok catit no kereta aku ..  Mungkin dia catit time parking sehingga 2 jam kemudian la kot. Dan aku perasan ada kereta yang parking di lot gini ada kertas di cermin kereta mereka . Kertas apa ? Yang pasti bukan no ekor !

Jadi , buat mereka yang jarang g KLCC ni , harap waspada la yer dengan tiang bercorak misteri ni eh .. hehehe ..

Konsert Erykah Badu dibatalkan gara-gara tattoo kalimah Allah .

 

image

Aku letak gambar penuh dia , confirm jadi isu aurat .. Hehe.. Jadi aku letak je la gambar tattoo milik Erykah Badu yg terdapat di kiri kanan badannya .

Erykah Badu yang dijadual mengadakan konsert di Kuala Lumpur Convention Centre  ( KLCC ) esok , terpaksa dibatalkan gara-gara tattoo tersebut.

"Konsert Erykah Badu dibatalkan kerana melanggar Garis Panduan Pusat Permohonan Penggambaran Filem dan Persembahan Artis Luar Negara (PUSPAL) iaitu menyentuh sensitiviti agama dan nilai-nilai budaya Malaysia," kata Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim menerusi Twitter miliknya, petang Selasa.

Sapa Erykah Badu ni ? Aku pon tak pernah dengar lagu dia.. Tau tau buat konsert kat sini .. Pergh .. mesti ramai peminat dia .. heheh … Kalau Eric Cantona tu , aku tau la .

Tak kira la popular atau tidak … kalau nak bawak budaya mengarut dan nak menghina agama Islam , dalam negara kita ni , eloklah di bendung dari awal awal lagi . Tahniah buat mereka yang prihatin .

Iskh.. makin pelik pelik la citarasa manusia ..

ULTRABOOK ? Amenda tu eh ?

 

Er … aku rasa banyak dah aku buat entri pasal ultrabook ni tapi nampaknya masih ada yang terlepas pandang mengenainya .. Ada yg kata tablet . Ada yang kata tak tau .. Dan ada yang kata bukan nama jiran dia ! Boleh ?

Ultrabook ni dari kategori pc ( komputer peribadi ) seperti laptop atau notebook tetapi ianya lebih nipis dan juga ringan ! Haa .. Umum dah ni .. Ianya adalah komputer peribadi terkini. Bukan tablet yer ..

Selain ringan , nipis apakah lagi kelebihan ultrabook ni berbanding guna tablet  atau  laptop yang lain ? Kepantasannya bila kita  letak dia ke mode hibernate atau sleep .. Bukak je flip , terus dia nyala atau tekan saja butang , tak sampai 2 saat dah boleh guna !

Yang aku pakai sekarang ni , Toshiba Z830 .. Kalau letak atas peha , biasanya terasa kepanasannya kan ? Tapi tidak yang ni .. Kenapa ? haaa .. sbb design Z830 i7 ni berlainan sedikit dari laptop aku yang lain. Tak terasa panas pon . Dan ianya menggunakan processor INTEL.

Ada yg kata terlalu nipis dan mudah patah ! Hehehe .. Jangan risau laa .. Casis ultrabook Toshiba ni mmg keras. Macam aku kata tadi , kalau dah pegang dan guna , mmg takkan nak lepas punya.

Kalau untuk student ni mmg bagus. Atau kaki melancong mahupun yg suka buat aktiviti outdorr .. Amacam ? Kalau korang ada duit atau nak beli laptop baru , rasa rasa teringin tak nak cuba guna ultrabook ni ?

 

image

eNTRI BERKAITAN :

Cool giler TOSHIBA ULTRABOOK PROTEGE Z830

Sekali , bos aku pon pakai dah ultrabook !

Dunia perkomputeran semakin berkembang ..

Sedap sangat ke popcorn GARRETT ni ?

 

IMAG1811

IMAG1821

Bila aku dapat tau aku ada projek di KLCC , aku rasa gembira sekali .. Kenapa ? Sebab aku dapat tunaikan hasrat wife aku yang nak rasa makan popcorn Garrett ni ..

Dia bukanlah teringin sangat tapi aku kalau boleh , bila dia kata nak rasa , aku cuba dapatkan .. Tapi bukan la masa tu gak .. hehe .. Yelah , macam ari tu aku g KLCC .. ingatkan nak dapat beli la sebungkus tapi orang yg beratur tuu ..  mak aihh.. berjela panjangnya .. Dah tu , nak tunggu sorang beli , bukanlah seminit dua .. aku rasa paling sekejap pon 5 minit .. Tu yang takde kerenah.. Kalau ada ?

Jadi pagi tadi , aku plan nak sampai Klcc dalam kul 10 pagi. Kira dia bukak je , aku dah terpacak kat situ.. Melampau tak ? Hahaha .. Dan sesungguhnya , mmg patut datang beli time kijer laa .. Tak ramai punya.

Hurm .. dan akhirnya , dapat gak aku beli tadi . Aku amik medium size .. Harga , RM36 .. Mahal ? Kalau sedap , ok la kan .. kalau tak sedap ? Grrr..

Dan sesampai je rumah , wife takde .. tak pe .. aku tolong rasakan .. nanti aku email je bagitau camana rasanya .. Hahaha ..  Yup , mmg  sedap ! Aku tanya staff Garrett , mana yang paling sedap . Dia syorkan yang ini . Ok laa ..

Ada yang kata takleh makan banyak sbb nanti muak . Memang betul pon tapi aku rasa mmg tak leh makan sekali gus .. Makan skit skit .. Mmg terasa keenakkannya ..

Apakah aku akan membelinya lagi ? Tunggu korang je la belanja aku .. hehe… Atau bapak aku jadi tokey balak . hehe ..

Tahniah Mawi dan Ekin . Dapat baby girl !

 

image

Wah .. Alhamdulillah … Tahniah buat Mawi dan Ekin kerana dah bergelar ibu dan ayah . Dapat baby girl kan ? Gambar baby ? Lom didedahkan lagi .

Bayi sulung seberat 2.8 kilogram (kg) itu dilahirkan secara normal di Hospital Pakar An-Nur Hasanah, Bangi dekat sini dan belum diberikan nama.

"Melihatkan keadaan Ekin yang masih lagi belum boleh bersalin mengikut masa yang ditetapkan, dia diberikan ubat pelali oleh doktor. Syukur, kedua-duanya selamat,"  kata pengurus peribadi Mawi, Mohd Nasir Ismail, yang mengesahkan berita tersebut.

Ekin atau nama sebenarnya Nora’Asikin Rahmat, diberikan suntikan ubat pelali kerana mempunyai sedikit komplikasi untuk bersalin dan selamat melahirkan seorang bayi perempuan pada pukul 4 pagi Selasa.

Sekali lagi , tahniah buat mereka .. Gulp .. Sorang sorang dan selamat .. Ada sorang kawan blogger pon dah selamat dah .. Tinggal aku je pasni .. Rasanya ada lagi kan geng lain yang tunggu masa.. Huhu..

Sumber – Mstar

"Abang , si kecil joget dah ! "

Set alarm kul 5 pagi . Ni kes ari tu la . Aku tak betulkan lg.. Jd , dua tiga hari ni mmg bunyi awal alarm hp aku tu ..


Tp aku ngan wife tak terjaga pon . Yang jaga , tu dlm perut wife .. berjoget joget dia !!


Kira dia la yg tolong kejutkan wife dan wife kejutkan aku .. Aiyo.. sensitif benorr ..


Tak lama dah .. huhu .. doakan yer ..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Garrett Popcorn Shop , Klcc

Jap lagi nak g Klcc .. Ada majlis kat situ aku kena hadiri .. hurm .. kat Galeri Petronas ..


Popcorn tu haaa .. dah berkali cuba nak beli tp gagal sbb ramai sangat orang ..


Dan aku harap , aku akan berjaya beli jap lagi ! Sian kat wife .. nak merasa sangat .. huhu..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Garrett Popcorn Shop , Klcc

Jap lagi nak g Klcc .. Ada majlis kat situ aku kena hadiri .. hurm .. kat Galeri Petronas ..


Popcorn tu haaa .. dah berkali cuba nak beli tp gagal sbb ramai sangat orang ..


Dan aku harap , aku akan berjaya beli jap lagi ! Sian kat wife .. nak merasa sangat .. huhu..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Dilema pilih duda atau teruna sebagai calon suami ?

 

image

Alahai .. apa nak pening lak kan ? Tengok bro kat bawah ni.. Berstatus ‘ dude ‘ tuuu .. Dapat gak anak dara comel loteh .. Ops ! Jangan kata la sbb harta yer .. Kalau sebab harta , aku rasa Lisa boleh cari lagi masyuk punya lelaki kan ?  Ini cinta woo.. Cinta tak mengenal status .. Kan kan ? Fikir kan yang positif la .. Nanti kena kat batang hidung kita atau keturunan kita , baru ada akai !

image

Duda ni ada satu kelebihan tau ! Yer , bukan semua tapi majoritinya duda ni dah tau bagaimana nak layan bakal isterinya lebih lagi yang berstatus anak dara ! Pergh .. boleh cair woo hati bila duda ni berkata kata .. hahaha .. Camana aku tau ? Well .. hahaha ..

Kenapa mereka boleh dapat status duda tu , itu cerita lama. Pengalaman mengajar mereka erti kehidupan dan aku pasti  si duda ni sedar akan kesilapan dan bersedia untuk membina hidup baru dengan mereka yg telah kembali berjaya membuka pintu hati mereka untuk bercinta  !

Tak kira duda atau teruna , segalanya bergantung pada kematangan fikiran sebenarnya. Bukan faktor status mahupun umur tapi pengalaman hidup, kebijaksanaan mengendalikan masalah , serta punya kelembutan bila berkomunikasi. Faktor faktor begini amat penting bila berpasangan terutama dengan perempuan yang jauh muda dari lelaki. Bukan mudah !

Bagaimana pula dara atau janda ? Haaa .. tu isu lain . Yang penting , hati mau gembira dan bercintalah kerana Allah .. Duda atau teruna , bukan isunya ..

Sapa yang pantas dan tepat itu ?

 

Waahh .. sapa eh ? Sapa eh ? Hehe .. Apa ceritanya Ben oi ?? Tetiba terus ke sapa pantas dan tepat ni ??? Hehe .. Ceritanya gini .. Sila rujuk entri Sapa cepat dan tepat , dia menang ! 

Baca dah entri tu ? Haaa … Simple je kan contest tu .. Contest tu cuma pemanas enjin je .. Tunggu laaa aku buat kasi betul betul panas . Nanti ada yg ikut sama panas .. huhu ..

Jadi sapa pemenang dia Ben ? Tak sabar nak tau ni .. Haaa.. sapa eh ? Sapa eh ? Hehehe .. Blog dia .. blog dia .. blog dia ialaahhh .. jeng jeng jeng .. kasi surprise bleh ? Bleh ? Muahaha ..

Tapi mmg pantas la diaa.. hehehe .. Jom g tengok sapa yang kenaaaa … Klik –> http://bit.ly/g78sFU

Isnin, 27 Februari 2012

Buncitnya lelaki kerana kerana perempuan ..

 

Dan buncitnya perempuan , mmg kerja lelaki ! Hehehe .. Betul la kan ? Ada yang tanya , kenapa pulak lelaki buncit disebabkan perempuan ?

Mudah sekali jawapannya .. Diawal perkenalan , kalau dating kan .. sahih order satu pinggan jer .. Sorang lagi malu nak makan punya kan ? Balik rumah , lapar cam singa kebuluran.. Huhu..

Selepas dah kenal lama .. mulalah order macam macam .. Nafsu makan serupa ular sawa .. Nak makan yang besar besar je .. tapi bila makan ? Sikitt jee .. Sapa yg kena abis kan ? Cer jawap ??

Lelaki yg kena bayar kan bila bab bab makan ni kan ? ? Sbb tu baki makanan pasti dihabiskan oleh lelaki .. Baki duit , perempuan yang habiskan kan .. hahaha .. Larikkk …

Kenyataan .. perempuan mmg suka makan .. Tapi cuma secubit ! Lelaki tak suka makan tapi bila makan , tak reti nak berenti !

Sapa cepat dan tepat , dia menang !


Ada berapa banyakkah blog yang ada dibawah ini ?
Hehehe …. Cara nak menjawabnya , mudah saja …  Berikan jawapan anda , kemudian url blog anda di ruangan komen entri ini . ..
Contoh ; JUMLAH ADALAH .. 1  … WWW.BENASHAARI.COM
Tutup , tengah malam ini .. Sapa paling pantas menjawabnya dan tepat , blognya automtatik dapat review malam ini  .. Cepatt …

Berhati hati dengan apa yang kamu tak suka !

Tak suka ?? Diamkan saja . Tak perlu nak kecoh kecoh ..


Dulu , aku cukup tak suka dengan warna oren ! Bila aku mula suka ?? Ada sekali tu , aku dpt baju koperat warna oren dan sejak tu , aku gila warna oren !


Faham ? Sekejap je Allah  boleh ubah segala-galanya. Jangan riak dan takbur ..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tunjuk aurat eh ! Ke nak show off ??

 

image

Gambar di atas dikatakan menunjuk aurat dan nak berlagak oleh rakan yang sangat prihatin kat aku ni . Terima kasih .

Aurat .. hurm.. Menampakkan bentuk badan eh ? Kalau aku letak apa saja sekali pon , ada je komen .. Pelik ? Tak .. Mereka prihatin .. Aku letak gambar pakai topeng sekali pon , tetap ada isu.. Tak letak ? Lagi laa.. kata bacul la pulak ..

Tuu .. gambar header tu.. pakai cap .. rileks je pic tu ! Pon ada insan kata aku berlagak dan nak cover kepala aku yang botak . Hehe .. Macam macam .

Aku malas amik tau sebenarnya. Aku serius amat berterima kasih buat mereka yg prihatin tu tapi kalau boleh , tolong la seimbangkan. Jangan time buruk tu nampak , beria ajak buat perhimpunan tapi bila aku buat yang elok , pura pura tengok berita sambil minum kopi !

Aku tak harapkan pujian pon. Cukuplah sokongan dan juga kritikan yg membina seterusnya membantu aku memperbaiki mutu tulisan aku ni. Jangan tunggu nak hentam baru nak tunjuk muka yang sorok setengah tu..

Ingat senang ke nak paksa diri gi gym dan bersenam hari hari tu ? Gambar ni sekadar satu semangat buat rakan yg lain. Aku senantiasa ingatkan diri aku semakin lama semakin tua . Tak bangga tapi berbangga punya semangat nak majukan diri dan bukannya menjatuhkan orang lain !

Kalau anak aku GAY , boleh terima tak ?

 

Wow .. ada seorang kawan blogger tanya aku pasal tu . Dan dia bukanlah beragama Islam. Sebab itulah soalan begitu boleh terkeluar dari mulutnya .

Aku tak salahkannya. Di zaman ini , ramai keliru antara agama dan adat . Tak tau mana satu yang nak diikutkan atau nak ditolak. Mereka yang jadi begini , mungkin tidak punya didikan yg secukupnya lalu gagal membezakan antara adat dan agama.

Dia tanya aku , apakah aku dapat terima jika anak aku gay ? (Semoga Allah menjauhi perkara perkara tersebut dari keluarga aku , sahabat-sahabat dan juga saudara seagama aku ). Tidak sama sekali aku dapat menerimanya. Bukan kerana aku tak dapat menerimanya tetapi ISLAM mengharamkannya !

Ditanyanya lagi mungkin aku boleh bertolak ansur atau tidak risau jika anak aku itu memberontak nanti ? Didikan awal amat penting ! Dari rumah lagi diajar mana yang boleh dan mana yang tidak. Apa itu haram dan hukumnya jika melakukannya. Perlu diajar dari rumah lagi ! Jika tiada asas begini , maka mmg cari pasal !

Aku ada bagitau kat wife .. Jika ditakdirkan anak aku bijak dalam pelajarannnya , aku tetap biarkan dia disamping aku .Biar dia membesar disisi aku sehinggalah dia benar benar mampu berfikir dengan sematangnya.

Mungkin aku kolot tapi itu lebih baik dari dia menyalahkan aku dan isteri aku kemudian hari. Zaman ini , sangat mencabar ! Sangat sangat mencabar dan aku tidak langsung memandang remeh mengenainya ! Tersalah langkah , mmg sukar untuk diundurkan dan menyesal tiada gunanya ..

GAY , LESBIAN atau SEKS BEBAS , bukan budaya kita dan tidak diajar dalam ISLAM ..

Cadang potong gaji suami sukarela ..

 

“ Suka­relawan Peguam Untuk Semua (Sukaguam) mencadangkan satu rang undang undang dapat dirangka bagi membolehkan isteri mendapat nafkah menerusi potongan gaji suami secara automatik.  “ –SinarHarian

Wow …Berkesankah ? Bagi aku la kan , dengan buat gitu pasti akan mengurangkan rasa kasih sayang antara suami isteri. Kenapa aku kata gini ? Ini hanya membuatkan hubungan suami isteri itu menjadi satu hubungan TANGGUNGJAWAB semata mata. Dan mereka yg nak berkawin akan fikir , perkahwinan ini sekadar satu tanggungjawab .

Apa yang patut berlaku ialah , perkahwinan adalah satu ikatan kasih sayang yang sah , disulami dengan cinta yg akhirnya menimbulkan rasa bertanggungjawab pada orang yang mereka sayangi dan mereka akan menghulurkan nafkah dengan lebih ikhlas dan gembira.. Bukan PAKSAAN !

Ada baiknya dengan cadangan tersebut cuba bagi aku kekurangannya adalah bab hati .. Biarlah segalanya berlaku dengan kasih sayang . Dan jika ada ketidakadilan berlaku , gunakanlah saluran yang ada ...

Itulah tujuan perkahwinan. Bibit bibit pertemuan , rindu dan diakhirnya dengan perkahwinan , yang bahagia ke akhir hayat. Tanggungjawab adalah sebahagian darinya dan jangan jadikannya tujuan utama satu satu perkahwinan .

Faham tak ni ? Ada orang beri alasan , aku malas nak kawin sbb malas nak jaga anak orang atau habis harta aku nanti ! Fikir fikirkan lah …

Kenapa kita nak kawin ? Kembali lihat pada agama ..

3rd Maternity & Children Expo 2012

 

image

Lokasi : Mid Valley , Kuala Lumpur

Tarikh : 9th - 11th Mac 2012

Masa : 10am – 9pm

- Maternity Clothing & Accessories
- Slimming, Beauty & Health Care Products
- Breast Feeding & Mommy's Group
- Baby & Children Garments & Accessories
- Baby & Children Bedding & Furniture
- Toys, Playing & Learning Products
- Early Education, Training, Courses
- Programmes & Products - Food, Feeding & Nutritionba
- Medical Biotechnological & Stem Cells Services
- Insurance & Financial Institution
- Photographer Services for Children & Parents
- Stroller & Gear, Travel Products
- Baby & Children Cares & Daily Use Products
- All Products & Services Related to Children
- Parents & Parents-to-be.

Sumber - http://thepansyprincess.blogspot.com/

 

Rajin pulak aku update pasal ni yer ? Hhahah .. Semalam , aku dah g Motherhood punya expo di KLCC .. Patut la ramai mak bapak rambang mata shopping barang baby .. Aku tengok semalam pon terasa geram lak ! Nak beli , wife kata nanti dulu .. Bila dia nak beli , aku kata nanti dulu gak .. hahaa .. Tapi yang paling aku berkenan ialah … barut moden ! Hehe.. tadi aku tulis , bengkung.. hehe.. Barut okeh !!

 

IMAG1806

IMAG1807

Yang ini , apa yang aku nampak .. mmg sangat mudah laaa nak guna .. Tak payah laa nak berlipat lipat .. haaa .. pastu kalau nk buang lampin / pampers dia memalam , pon senang .. haaa..

Adeh .. tu semua kerja aku la tu nanti .. huhu..

Ahad, 26 Februari 2012

Lelaki terpendek di dunia

 

image

image

Berusia 72 tahun , lelaki Nepal ini diistiyharkan lelaki paling pendek di dunia dengan ukuran 54.6 cm dan seberat 12kg.

Chandra Bahadur Dangi  yg gembira dengan anugerah tersebut akan mengunakan peluang tersebut untuk mempromosi negaranya ke serata dunia .

SubhanAllah ..

Tersenyum melihat Tun Mahathir ..

 

IMG_3383

image

Antara blogger-blogger yang hadir sama .. Sapa ? Korang kenal tak ?

image

Aku terima jemputan ni melalui geng geng VYREC yang sangat sangat ramah .. hahaha .. Ramah ada maknaa tu.. hahaa.. Tak , mmg diorang ramah !

IMG_3417

Lambat aku update pasal ni .. hehe .. Sibuk sangat .. Skang ni baru dapat tarik nafas skit tapi masih tetap ada keje kena buat .. Tak pe la , rezeki .. jgn mengeluh kan ?

Mengenai BICARA MINDA BERSAMA TUN MAHATHIR , Jumaat lepas .. aku sangat berpuashati dapat mendengar sendiri sepenuhnya perkongsian pengalaman hidup beliau . Sangat mengujakan aku apatah lagi bila melihat kesungguhannya. Terharu pun ada. Bayangkan umurnya sudah 87 tahun ( jika aku tak silap ) dan berdiri di pentas itu , berucap dengan penuh semangat !

Malangnya , ada yang tak reti nak amik peluang itu dengan bercakap cakap atau layan telefon ! Huhuu.. Mungkin ramai anggap beliau seorang yang .. hurmm .. ‘teruk’ atau ‘kuku besi’ tapi bagi aku , dia ada jawapan tersendiri mengapa dia berbuat sedemikian rupa.  Yang penting , jangan tengok part teruk tu .. Tengok juga apa yang dia dah bawa pada negara kita . Jangan sombong sangat. Kita sendiri pon belum tentu mampu jadi seperti dia .. 

Teringat lagi aku pernah berselisih dengannya di KLCC. Waktu tu aku nak turun ke tingkat bawah dengan menggunakan ekslator dan dia di depan aku , tanpa seorang pengawal peribadi pon. Dia dok jalan jalan kat situ. Waktu tu, dia bukan lagi Perdana Menteri. Aku tak la nak tegur atau bersalaman dengannya sbb hormat privasi dia ..  hehe ..

Semoga Allah berkati hidup Tun Mahathir dan ampuni segala dosa-dosa yang pernah dilakukannya .. Kita cuma manusia biasa ..

Helang atau sewah ?

 

image

Bertekak laa orang tua aku pasal jenis burung ( dalam gambar ) yang singgah di dahan pokok rambutan milik bapak aku tu haa .. Mak aku beria laa kata helang tapi bapak aku kata burung sewah .

Kemudian bapak aku tunjukkan gambar yang dia sempat amik .. Aku kata , burung tu .. burung sewah ! Hehehe .. Mak aku kalah ! Muhahah .. Tapi tak adil la kan ? Aku bukan pakar burung .. Dan tadi , aku cari jawapannya .. Apakah ianya burung sewah ? 

Aku google ..

 

image

image

Huhu .. ianya burung Lang Hindik ! Semua salah .. hahaha … Kena call mak aku .. kang diorang tak abis bertekak lak .. hahahah .. Perangai sama cam aku jer.. huhu ..

Helang dan Lang , tak sama yer .. Mungkin dari satu keluarga tapi aku rasa moyang dia kena halau dari kampung sebab kawin ngan burung lain.. Tu nampak size dia kecik sikit .. hehehe .. memandai je aku ..

Kalau dah manusia !

 

“ Kau dah kaya kan ? Apa lagi , kasi la derma banyak banyak ! “

Manusia , manusia , manusia ..  Aku nak kata inilah bangsaku , tak boleh la pulak.. Sensitif kan ? Tapi inilah hakikatnya .. Apa cerita ni ?? Hurmm

CEMBURU ATAU SAKIT HATI YANG TAK SUDAH SUDAH !

Bila nampak orang lain senang sedikit , maka akan keluarlah macam macam cerita yg nak kasi dia sendiri nampak sedap atau nak kasi orang yang dia cerita tu nampak ‘lucah’ !

Sepatutnya dia kena lihat atau kaji  betapa peritnya orang itu untuk mencapai kesenangan atau kenikmatan yang sedang orang itu perolehi dan bukannya nampak kesenangannya !

Sampai bila nak maju begini ? Asal nampak orang lain mula lebih sedikit , maka sibuk nak berkawan dengan syaitan. Berbisik , berbincang bagaimana nak jatuhkan orang tu .. Tak sedar ke ‘awak’ tu termasuk ke perangkap syaitan ? Nak join in da club kat neraka ke nanti ? Bawak bawak insaf la manusia ..

Kalau nak sangat kesenangan , berusahalah ! Bukan berusaha dengan air liur atau dok melepak bercerita nak senang tapi berusaha mengerakkan ke empat empat tulang kerat serta kerah kepala otak tu haaa .. Allah dah bagi semua tu kat kita .. Gali dan korek laaa .. Astagfirullah al a’zim .. Haish ..

Manusia ! Aku pon manusia gak kan ? Hehe ..

Tak sabar nak jd ayahanda eh ?

Perghhh .. ramai giler org kat expo Motherhood 2012 ni .. Rambang bijik mata wife nak habiskan duit gaji tahun lepas ni .. haha ..


Tapi yg baru dibeli cuma bengkung moden utk aku baby .. Dari demo tu , nmpk mmg bagus la utk digunakan ..


Tapi yg paling byk aku tgk org beli ialah pampers ..  Murah mana tu , tak sure .. Wife tknk beli sbb takut tak sesuai .. Er ..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sasaran bila berblog .

 

Tak kira la apa saja niat kita bila berblog , tapi yang penting segalanya perlu ada sasaran. Sasaran pula tak semestinya memberi pendapatan , kepuasan mahupun populariti . Perlu letak lebih dari itu !

Camana ? Bagaimana ? Aku pasti majoriti yang berblog ni , punya ilmu walaupun sekadar asas jer .. Tak kisah ! Tajamkan lagi dengan mencarinya samada melalui pembacaan buku buku atau artikal dan banyakkan bertanya pada mereka yang boleh dijadikan contoh.

Apakah sasaran aku ? Sejak mula aku berblog , aku perhatikan blog blog yang sudah punya ada nama dalam dunia maya ini. Perhatikan ‘corak permainan’ mereka. Gaya , lenggang lenggok mereka .. Dan aku tau apa yang aku nak dalam dunia blog ini !

Antara sasaran aku ialah nak tarik perhatian ‘mereka’ ! Sapa mereka ? Mereka yang punya NAMA BESAR dalam MALAYSIA ni ..  Aku nak buktikan yang aku mampu melakukannya hanya dengan berblog kerana aku tau aku punya kelebihan di situ .

Dan , tidak sampai 3 tahun .. aku berjaya melakukannya namun itu belum sasaran yg aku inginkan . Maka , aku akan terus mengejar sasaran aku itu ..

InsyaAllah .. Dengan adanya sasaran , semangat berblogging kita takkan padam dan senantiasa membara ..

Bukan mudah berbini dua !

Dua dua sayang .. sayang banget .. Tapi mana yg aku nak guna biLa outstation ? Nak kena tinggal rumah ? Adoi .. merajuk jugak nanti kan ?


Masing masing ada kelebihan tapi yg kira terlebih tu , tentu sekali yg 'muda' kan ? Mantap dan memberansangkan preatasinya ..


Pk bukan bukan la tu .. Sapa kata mudah nak adil , kan ?


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sabtu, 25 Februari 2012

Tutti Frutti , Putrajaya .









Terletak di Persint Diplomatik , TF atau Tutti Frutti  ini senantiasa didatangi peminat peminat frozen yogurt ..

Mahal ? Sesekali bersantai bersama yg tersayang atau kawan kawan , apa salahnya kan ?

Published with Blogger-droid v2.0.4

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI