Berlian merah jambu

 

image

Size berlian merah jambu diletakkan di hujung mata sebatang pen.

 

SubhanaAllah.. cantik kan ? Berlian berwarna merah jambu ini dijumpai di perlombongan Rio Tinto ,Australia. Berlian yang amat jarang dijumpai ini mengambil masa 10 hari untuk memotong dan membersihkannya .

Berlian seperti ini ditemui sekali dalam tempoh 26 tahun dan mungkin tidak akan ditemui lagi. Dinamakan Argyle Pink Jubilee ,berlian ini dianggarkan bernilai lebih AS$10 juta (RM30.3 juta) berdasarkan berlian merah jambu berkualiti tinggi yang dijual pada harga AS$1 juta (RM3 juta) untuk setiap karat.

 

image

8 ulasan:

  1. serius cantik..tak kedip mata mmndang..hehe..:)

    BalasPadam
  2. kuasa Dia ^_^ cantik sgt sbb rasa2nya jarang jumpa berlian kaler pink camni.. :)

    BalasPadam
  3. humangaih! harga dia wat leez t'cekik! erk!

    BalasPadam
  4. Assalam En. Ben,

    Kalau belian menjadi salah satu benda yang kekal dan diterima dalam urusan urusniaga akan datang, agak2 barapa ramai sgt lah yang boleh memilikinyakan?.

    *kumpul/simpanlah dinar dan dirham bebanyak :)

    BalasPadam
  5. datang melawat en ben,
    cantiknyer berlian tu,
    nak satu!
    (bayor sendiri...haha)

    BalasPadam
  6. salam...sape2 blh bgtau x kt mane tmpt nk jual berlian hitam???penting

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009