Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 30 April 2012

Daddy jahat !!

 

image

Dok baek punya dia berdengkur , aku geget dagu dia .. Aku sondol telinga dia .. sampai muka merah , pastu meraung ..

Bila dah jaga .. aku lari naik atas .. ahaha .. Mak dia laa kena kasi tidur balik .. huhuhu .. Kejam kejam ..

Kerana kemasyuran ?

 

Rosak segalanya hanya kerana kemasyuran dan wang ringgit .. Kawan dah jadi lawan .. Hurm.. Hampa .. Tapi itulah realiti kerjaya syaitan .. Mereka mmg pangkat bila berjaya merosakkan silatuhrahim anak cucu Adam .. Malangnya ramai antara kita tak nampak ..

Mengecewakan .. sangat mengecewakan ..

image

Berpijk di bumi yang nyata .. Makin manusia mengejar kekayaan , makin manusia jauh ketinggalan .. akhirat ..

Sudi tak korang tolong ?

 

Hurm .. Digi WWWOW dah masuk minggu ke dua dan akan tamat pada 13 hb nanti .. Sebenarnya tak la kemaruk sangat nak menang memandangkan tahun lepas pon aku dah dapat Top 3 tapi bila kengkawan yang senantiasa menyokong blog aku , meminta aku teruskan kempen jadi , aku mintak tolong korang ..

Kalah atau menang , bukan persoalan .. Yang penting adalah sokongan rakan rakan yang senantiasa berada di belakang blog aku untuk memastikan aku memberikan yang terbaik sedaya upaya aku ..

Ok , ada tiga menda je aku mintak korang buat untuk aku dalam entri ini .. Ikhlas dan kerana sokongan aku sebagai seorang kawan dalam dunia maya ..

Pertama , VOTE aku dalam DIGI WWWOW – BLOGGER OF THE YEAR , kiranya korang rasa aku layak .. Klik SINI dan klik VOTE .. Kalau sudi , buat entri kempen dan tinggalkan url entri korang kat ruangan komen ini .. Terima kasih ..

Kedua , yang ni untuk contest Toshiba yang aku join .. Klik SINI dan baca .. Kalu terasa nak komen dan beri pendapat , silakan .. Amat dialu-alukan ..

Ketiga , ni VOTE untuk sorang blogger yang aku respek corak blogging dia .. Sangat merendah diri walaupun dah boleh dikategorikan berjaya dalam dunia blogging ni .. Klik SINI . Kemudian akan keluar satu laman web Tourism .. Klik butang VOTE pada http://emilayusof.com .. Untuk kategori Tourism Lifestyle Blog yer ..

Segala jasa baik korang atas undian ni , aku amat berterima kasih .. Buat mereka yang dah mengundi , sila tinggalkan url blog korang . Yang buat entri kempen DIGI untuk benashaari.com pon tinggalkan url entri korang kat sini ..

 

Terima kasih ! Anda tetap terbaik walaupun tidak melakukan apa apa ..

Nape Qhaliff sombong ngan daddy ni ?

 

image

Waduh .. beria la dia tak nak tengok daddy dia .. Merajuk kah ? Bila aku ikut anak mata dia , cepat cepat dia larikan ke arah lain .. Waaa .. Takkan kot ikut part ego aku ni ?? Keras kepala pon satu hal gak .. Huhu ..

Jenuh nak pujuk budak ni .. huhuh ..

Genap Qhaliff Iman 4 minggu ..

 

IMAG0095

IMAG0098

Waduh .. sudah panjang Qhaliff ni .. Panjang dan mengada lebeeeyy !! Macam bapak dia gakk .. Huh ..

Pastu nak tidur , mak dia mesti nak ada kat sisi .. Bergerak sedikit je , menangis macam kehilangan awek je ! Awek dikebas orang .. hehe .. camana nangis tu ? pergh.. menangis dalam hati je la kn ? Huhu ..

Tepat 10.52 minit malam ni , genap 4 minggu dah usia Qhaliff .. Kalau ikut bulan , 2hb April .. Hehe ..

InsyaAllah .. dia akan mebesar dengan jayanya.. huhu ..

SUPER SPONTAN vs MANIA

 

Baru berpeluang tengok SUPER SPONTAN dan MANIA di umah mak mertua aku .. Hurm .. apa yang aku boleh kata mengenai ke dua dua rancangan ni ?

image

Kita terus terusan disuapkan dengan hiburan siang dan malam .. Akibatnya , kita selesa dengan keadaan kita sekarang ini hinggakan tak nak ada perubahan . Tak nak menangis ! Nak ketawa senantiasa ..

Apakah isi yang ada pada rancangan tu eh ?? Cukupakah dengan ketawa dan tepuk tangan ? Bagaimana dengan masa yang dibuang begitu saja ? Tak perlu tengok eh ? Itukah jalan penyelesaiannya ?

Kesian ..

 

Jom klik http://bit.ly/JiGSp6 ..dan VOTE ..tqqq

Muhammad Qhaliff Iman , botak man ..

 

image

Haahaha .. sejak subuh tadi tamo tidur .. tau tau bila ayah dia balik , terus tidur .. waaa … Ayah dia bawak haruman baeekk punya dari Putrajaya .. Yelah , orang kata ketiak ayah ni ada ubat tidur cun punya .. hehe

Alhamdulillah .. sampai dah aku kat Kelantan Terima kasih pada Que Achmad sbb ikhlas antar aku awal pagi tadi ke ERL dan juga terima kasih buat pilot MAS  kerana memandu pesawat dengan cemerlang . Tetapi tiada pujian buat pramugari serta pramugara MAS yang berbangsa Melayu kerana langsung tidak cemerlang .. Yang berbangsa cina tu laa sangat sopan .. Maaf , bukan perkauman tapi sila sedar diri sedikit ! Ingat orang naik kapal terbang ni free ke ?? Aku malu siutt ..

 

IMAG0083

IMAG0085

IMAG0089

Layan permandangan luar tingkap lagi best !

Jom klik http://bit.ly/JiGSp6 ..dan VOTE ..tqqq

Ramai Betoi Berminat Dengan Logam Emas Nie ...

 

clip_image001



Assalammualaikum ... Bersua kembali rakan-rakan setia pembaca blog ini ...

Wahhh ... Tak sangka saya dengan perkembangan sekarang nie ... Ramai pulak sahabat-sahabat saya ingin mendapatkan khidmat nasihat daripada saya tentang pelaburan logam emas tulen fizikal ini ... Selepas mereka menerima penerangan dengan lebih lanjut dan

Pembacaan seterus nya (sila klik di sini)

WWW.ZULAYKHA.COM

 

Jom la berkunjung ke www.zulaykha.com. ZULAYKHA menawarkan pelbagai pilihan hijab serta pakaian yang bersesusaian untuk digayakan oleh muslimah masa kini.

Tidak terlalu awal untuk membuat pembelian sempena Aidilfitri 2012. Berkunjung la ke ZULAYKHA untuk melihat design esklusif kami.

clip_image002clip_image004

WWW.ZULAYKHA.COM

Sorry .. blur pepagi ni ..

Lama tak naik kapal terbang sengsorang ..


"En. Sini utk international . Encik g ke C1 utk check in .. "


Oooh .. ok.. Aku ke kaunter C1.. Mana kaunter awek cun eh.. Takde la pulak .. Beratur je la mana mana pon ..


Skali staff kaunter C cun daaa .. Orang kata pagi pagi kena tgk sesuatu yg cantik .. Wife jauh .. anak pun jauh .. haa .. Jadi , tgk je la awek ni .. Ala , tgk je pon.. Bukan nak wat bini atau skandal .. huhu .. Dosaa .


Giliran aku .. Wife dah check in online jadi aku cuma perlu serah Mykad je la ..


"Ke mana encik ?"


Alahai ... Lembutnyaa .. hahaha .. Dari gaya muka dia , tau dah dia spesis aku iaitu anak mami .. Tapi sayang , mekap tebal giler .. Nampak mcm Micheal Jackson pon ada .. huhu


Lepas dia daftarkan beg aku , dia tanya satu soalan kat aku .. Aku yg masih dok tengok mekap dia , terpinga pinga jap ..


"Dia ni tanya apa kat aku ? " , kata hati aku .. Kemudian aku 'terus terang' kat dia ..


" Er , sori .. tak faham .. "


Dua kali dia ulang .. Aku pandang mulut dia yg mcm muncung Boeing akibat mekap yg tebal , utk tangkap kata kata dia ..


" Ohhhh .. mobile checking .. "


Aku kata kat dia , nak tiket .. Wat kenangan . Hahaha .. Pastu aku mintak maaf sbb kebluran aku tadi ..


"Biasa la .. pagi pagi .. " .Dia senyum . Aku balas dengan senyuman yg paling manis aku pagi ni .. Nasib baik aku kawin dah .. Walaupun ada kuota lg , tamo peningkan kepala ..


Sambil sambil tu aku terdengar handphone dia berbunyi bunyi .. Wah .. dok layman whatsapp .. Nak je aku tanya , nak join group whatsapp saya tak ? Hahaha.. takde keje ..


Pas amok boarding pass , aku terus masuk ke dlm .. Kata dah , mood terus cun walaupun perut kelaparan.


Sat g nak mkn nasi kerabu kat Ketereh..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Qhaliffffff !! Daddy balik niii ..

 

image

Monyok jee muka yer .. Tak pe laa .. Esok  pagi sebelum Qhaliff bukak mata , daddy sampai dan tidur seblah Qhaliff eh .. hehehe…

Balik semata mata nak tidur sebelah je ??? Aiyokk ..

Undi geng .. Klik sini >  http://bit.ly/JiGSp6 ..

Ahad, 29 April 2012

Gegar rakan Whatsapp !

 

Hahaha .. Ari ni mmg ari sangap sedunia .. Member whatsapp aku ajak pekena ABC kat Bangi .. Kat sana leh gegar lagi dua orang geng Whatsapp  yang juga merupakan student UKM .. Tapi malangnya mereka dah lari balik kampung ..

Patah semula ke Putrajaya , dan ke Alamanda .. Ahaa .. Tau .. Kat sana gegar 2 orang geng whatsapp lagi . hahaha .. Ramai geng whatsapp aku ni .. Siap dah pecah ikut kawasan dan kegilaan .. Huhuh.. Alhamdulillah , semua kepala ngam ..

Ok .. sampai Alamanda .. G gegar blogger Qaseh Adelia yang mana dulu dia rajin giler join segmen aku . Asal dia nun kat Jerteh dan sekarang keje kat Alamanda. Tunggu masa nak nikah je tu . haha .. Kemudian , gegar sorang lagi ..

IMAG0073IMAG0074

Akak ni , selalu sangat la kena gegar ngan aku bila aku ke Alamanda .. hahaha ..

IMAG2311

Alhamdulillah .. Aku ada ramai kawan maya yang benar benar ikhlas berkawan tanpa kira status .. Apa ada hal kan ? Nak sombong sombong , apa jadahnyaa ..

Buat pengetahuan , majoriti yang datang melawat anak aku pon ramai dari geng dunia maya .. Terharu aku .. Tu belum yang hantar hadiah khas untuk Qhaliff aku tu .. Haa ..

Terima kasih !

Haa.. lupa lak .. yang undi aku dalam DIGI ni pon  95% geng dunia maya aku .. Terbaeekk korang suma !

Apa lagi ? undi laa .. Klik >> http://t.co/HOLZSNvv .. pastu klik VOTE ! LIKE skali yer .. Tqq .. l

Oh , itu USIM rupanya ..

 

Kul 10 ada janji sama pemaju untuk datang baiki mana mana kecacatan yg ada pada rumah .. Antara kul 10 hingga kul 11 dia kata .. Aku berpegang pada kata kata .. Kul 10.30 aku sampai sana.. hehe ..

Tunggu punya tunggu punya tunggu .. Tak nampak muka.. Tiba-tiba datang satu mamat indon ni dengan menaiki motor. Aku ingat dia yang nak repair tapi tak .. Dia perkenalkan diri dia … Dia antara mereka yang buat kerja kerja pengubahsuaian didalam rumah ..

Borak la ngan dia .. Tanya itu ini .. Dia kata dia  buat keje keje gini.. Ada 19 orang budak budak dia .. Semua indon.. Sekarang ni tengah buat kat rumah berhampiran .. Dia ajak aku g tengok .. Beria dia ajak ..

Hurm.. aku takut gak memula .. Mana la tau kan.. Zaman ni zaman sembelih orang hidup hidup atau hidup mati .. hehee.. Yang hidup hidup tu maksudnya kena tipu hidup hidup .. cam kita skang ni .. ehhe ..

Aku drag dia sampai kul 11 lebih.. Dia masih tunggu gak .. Ok la.. aku akur .. Ikut dia.. Aku pandu kereta dan dia naik motor ..

Zasss ke Taman Dahlia.. Owh .. baru aku tau .. Ini rupanya pusat bandar Sepang .. Hahaha .. Ada Mahkamah Seksyen kat sini .. Hahaha .. Patut la member aku semalam sesat sampai kat sini .. Ada hentian bas .. Ada SIRIM .. hahaha ..  ok ok .. baru aku tau .. Cantik cantik gak rumah area ni ..

Sampai tempat dituju .. Waaah .. cantik gak rumah yang  sedang dia buat .. Harga pon cantik ..

 

IMAG0064

Rumah yang sedang dia dan pekerja dia buat .. Ni kira aku langkau orang tengah terus la .. Menurut dia , tuan rumah ni memula deal ngan kontraktor , Xxxx ribu . Dengan dia , dia cuma amik Xxx ribu .. Banyak gile beza !

Banyak dia buat.. Tarik belakang , sambung bilik .. Dapur , tandas .. semua dia buat baru ..

IMAG0065

Atas ni , gambar rumah asalnya ..

IMAG0066

Antara pengubahsuaian yang dia buat .. Boleh tahan gak la harga ..

 

IMAG0067

Aku suka penambahan kat sini .. Leh lepak kat luar  memalam ..

IMAG0069

IMAG0068

Haa .. amacam ? Cantik kan ? Tapi bajet aku tak la sampai tahap gini .. Ni rumah melayu ni .. Orang kelantan. Menurut dia , kebanyakkan area ni ramai orang Kelantan .. Huhuh.. Syiok ar kan ..

Selepas amik no tel dia , aku gerak .. Kawasan ni kawasan baru bagi aku .. Aku pon redah je la .. Main jalan je selagi ada jalan .. Zas sana zas sini .. Tau tau .. SELAMAT DATANG KE NILAI 3 ! Hahahahha .. masak ! masak !

Tapi aku cool je .. Rileks arr.. Aku dah drive satu Malaysia .. Bila bukak mata gini , baru nampak .. OH TU USIM.. , Tu Nilai College .. dan macam macam lagi laaa yang aku baru nampak sedangkan dulu selalu gak datang sini .. Hehehe ..

Sesekali sesat , berguna ..

Sokong BERSIH tapi tak sokong BERSIH !

 

image

Tak sangka laku ada beli baju warna kuning ni dulu .. hehehe .. Saja berposing ngan baju ni …

Yup , aku SOKONG mana mana pihak yang inginkan kejujuran , amanah , BERSIH dalam negara ni terutama dalam pentadbiran kerajaan ..

Tapi apa yang akut tak sokong ialah mana mana pihak yang ingin huru harakan negara yang aku cinta ini !  Untuk mendapatkan keamanan dan kedamaian , ramai yang kehilangan nyawa dulu..

Cukuplah dengan peristiwa Bukit Kepong .

 

Geng .. tolong sat .. Klik >> http://t.co/HOLZSNvv .. pastu klik VOTE ! LIKE skali yer .. Tqq .. l

Bukan ku sengaja lupa ..

 

Hehehe .. Hari ni makan special skit .. Abis semua pantang larang aku langgar .. Tengahari tadi makan nasi kandar . Bedal jer .. Pastu malam tadi , bila kawan aku Que ada kat Alamanda , aku pesan Roti Boy .. Teringin nak makan Roti Boy dengan milo panas ! Yummy ..

Ada rezeki aku .. Dalam kul 10 malam , dia sampai .. Alhamdulillah .. Borak jap ngan dia .. Pastu plan nak masuk dan jerang air .. Weeee.. Makan Roti Boy panas panas.. Sedap wooo ..

Sekali tengok , jiran aku .. ada depan rumah .. Baru balik dari Bangi .. Hahaa.. Terus g kat dia .. Bersalaman dan borak .. Zasssss .. 10 minit kemudian , sorang lagi jiran datang .. Cukup 3 serangkai .. Hahaha .. Open table situ gak ..

Aku , dengan hp tinggal kat rumah .. confirm wife mencari punya .. Dalam kul 12 malam tu , baru masuk balik rumah untuk amik ultrabook aku .. Diorang nak copy movie terkini ..

Hahaha .. 9 panggilan tidak dijawab.. Confirm wife mencari .. Hahaha .. Aku call dia .. Lega la kot laki dia masih hidup … Bila aku sebut ada persidangan ahli mesyuarat tingkap , dia tau la apa tu ..

Mesyuarat tamat jam 12 .. Cantik .. Tak tgk cerekarama malam ni .. Hahaha .. Tapi ok la .. sesekali bersidang tengah malam sambil perhati rumah jiran .. Mana la tu kan .. kan .. kan .. hehehe ..

Roti Boy ku sejuk sudah .. huhuh ..

 

Undi aku  laaa .. undi laaa ... Klik >> http://t.co/HOLZSNvv .. pastu klik VOTE ! LIKE skali yer .. Tqq .. l

Sabtu, 28 April 2012

Di mana maruah suami bila ..

 

Berasap telinga dengar .. Hurmm .. Suami duk umah .. Malas nak kerja .. Makan minum segalanya , ditanggung oleh mak mertuanya ! Wow ! Sampai si lampin pakai buang pon isterinya guna milik anak adiknya ( kira anak buahnya ) .. Suruh kerja , malas .. Kalau nak kerja pon , cari yang best saja .. hurm ..

Hurm .. Zaman ni , ramai dah perempuan yang ‘main sauk’ asalkan kawin pastu jadilah kes kes gini .. Salah sapa ? Nak salahkan 100% perempuan tu tak leh .. Kita kena tengok balik masyarakat kita ni .. Masing masing bersalah ..

Bukan satu dua kes tapi banyak dah .. Serius , banyak giler .. Hurm .. Nape tak diceraikan saja suami begitu ? Sukar nak faham hati wanita ni .. Sangat sukar ..

Nasihat .. kalau nak settle down tu wahai wanita .. tengok betul betul .. Jangan cepat terpedaya .. Mak bapak pon satu hal gak .. Jangan la asal nikah dah atau bila  si anak ada calon yg dia rasa dah berkelayakkan , memilih la pulak .. Pastu ?

Pastu apa lagi .. bertambahlah statistik penceraian negara .. Hurm ..

Susah nak dapatkan FOLLOWER berkualiti ?

 

Tertanya gak follower berkualiti ni camana ? Ada yang kata , yang rajin komen kat blog kita .. Ada yang kata , tinggalkan komen yang berkualiti dan berguna . Apakah komen yang berguna dan bermanfaat saja boleh dikategorikan dengan berkualiti ? Bagaimana dengan kritikan ? Apakah mereka tak boleh dikategorikan dalam FOLLOWER BERKUALITI ?

Ok .. terpulang pada empunya blog masing masing bagaimana nak mengkategorikan follower memasing .. Bagi aku mudah .. Setelah hampir 3 tahun aku berblogging ni , aku tak pernah nak paksa mana mana orang follow blog aku tapi aku dipaksa tu banyak la . Aku follow je selagi terdaya . Apa yang aku buat ialah , tackle secepat mungkin hati mereka dengan ‘beramah mesra ‘ secara maya .. Camana ? Aku rasa , korang pon tau dah kan ?

Dari situ , mereka akan ikut blog kita dengan membaca satu dua entri .. Mereka akan menilai terus blog kit .. Apakah best untuk follow terus atau ,cukuplah sampai sini saja sebagai geng FOLLOWER ..

Blogger kena tu , apa kekuatannya blog dia .. Gambar ? Penulisan ? Blogger tu sendiri ? Apa cerita sebenarnya mampu memikat pembaca setia mahupun yang bukan tegar ?

Sebenarnya kan  , semua ni no 2 .. no 1 ?  Siapakah blogger itu ? Bermula dari situ , maka segalanya menjadi mudah belaka .. Tak susah nak dapat kan FOLLOWER BERKUALITI tapi bagaimana nak tukarkan FOLLOWER ‘ I FOLLOW’ ni ke pada FOLLOWER tegar .. Satu cabaran buat blogger sebenarnya .. Anda kreatif dan berwawasan ? Atau anda sekadar menulis untuk suka suka ? Anda sendiri yang menentukan .. Jangan menuding jari pada orang lain jika gagal melakukannya ..

 

Geng .. tolong sat .. Klik >> http://t.co/HOLZSNvv .. pastu klik VOTE ! LIKE skali yer .. Tqq .. l

Sorry …Gi BERSIH tadi ..

 

Haaa .. Gi bersih umah tadi .. tapi tak terbersih pon .. mampu tengok jer .. Pastu check defect umah .. Banyak gak  .. Air pon ada masalah .. Bocor , bru dapat kesan satu ..

IMAG0054IMAG0056IMAG0055

Tadi wife ada call kata pemaju nak datang umah untuk baiki .. Alhamdulillah .. cepat tindakan mereka .. Skang ni dok pening kepala pasal nak settle part part besar .. Penat gak sebenarnya kalau hal rumah ni .. Huhuh ..

Pindah rumah baru ni , tak sure lagi bila .. Rasanya 2 bulan lagi la kot .. Hurm.. Sana sini nak kena bayar .. Nasib baik aku bawak orang tua aku , adik aku serta sorang kawan aku , Que Achmad .. Geng dari dunia maya dah jadi kawan baik .. Bagus kan ? Hehe .. Terima kasih ..

Buat mereka yang bakal miliki rumah sendiri , haaa .. simpan duit banyak banyak sebelum garu kepala .. Hehehe .. Jangan harap pada pinjam semata .. Pergh… pening nanti..

 

Geng .. tolong sat .. Klik >> http://t.co/HOLZSNvv .. pastu klik VOTE ! LIKE skali yer .. Tqq .. l

Bila mata buta , nasfu berkuasa !

 

image

Korang nilai la sendiri .. Ini entri sampah sebenarnya .. Aku sekadar nak korang lihat dan belajar sikap manusia dalam dunia maya ni .. Banyak dan ramai .. Cuma tak nampak jer ..

Sayangnya  bila manusia punya akal dan ilmu , mereka lebih suka menurut kata syaitan .. Ini antara hasil seni geng geng mereka tu la .. 

Malas layan tapi untuk perkongsian sejarah dunia , maka aku kongsikan la.. spesis ni byk dah pupus .. Aku pasti ni baru tumbuh dan baru nak bertaring .. Hehe .. Sian kan ?

 

Geng .. tolong sat .. Klik >> http://t.co/HOLZSNvv .. pastu klik VOTE ! LIKE skali yer .. Tqq .. l

Tempat jatuh lagi dikenang

Kalau aku lalu tempat ni , aku pasti akan tersenyum .. Nape ? Aku pernah jatuh dlm salah satu lubang longkang tu .. Nasib baek tak de papa .. huhu ..


Leka sangat berborak masa tu .. Umur aku ? 12 tahun lot .. hehe ..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tips mengesan kecacatan defect rumah baru ..

 

Memandangkan hari ni aku nak periksa rumah baru aku ni maka ada kawan blogger syorkan tips ni .. Tips ni aku amik dari blognya iaitu Queen Of Butterfly . Terima kasih yer Puan Queen Teratai atas tips ini ..

Aku copy sbb nak baca satu satu dari hp aku nanti .. Takkan nak bukak laptop lak kat situ kan ?  Ok , jom kita check rumah kita ..

 

PERALATAN yang diperlukan semasa check defect pada rumah.

  • Masking tape - Tape yang kaler putih/cream tu. Kalau ada retak atau crack terus lekatkan dan tanda.
  • Marker Pen - Warna merah pun ok. Senang nampak tulis nombor dan problem atas masking tape.
  • Kertas A4 - Tulis kan senarai kecacatan atau defect itu dengan nombor dan lokasi sekali supaya senang nak cari.

Apa perkara penting yang perlu kita periksa?

A) Air.

1. Pastikan meter air ada dan berfungsi. Semua kepala paip, shower tu dan benda-benda yang sewaktu dengannya ada.

2. Tutup semua kepala paip, pastikan sambungan betul dan tiada yang tercabut/longgar.

3. Buka pili air pada meter dan biarkan air masuk ke dalam tangki sampai penuh. Kalau rajin boleh pergi panjat tengok tangki dulu.

4. Bila air dah penuh dalam tangki pastikan bacaan pada meter air tu mesti berhenti, kalau tidak kemungkinan paip bocor sebelum sampai ke tangki.

5. Check air kat semua bilik air. Test satu persatu.

6. Drain pipe untuk aircond. Kena test masukkan air, takut tersumbat atau mungkin di tipu (paip tak sambung setakat gimmick je).

7. Mangkuk tandas kena test juga. Kalau air tak lancar, kemungkinan terdapat lebihan simen yang dibuang kedalamnya oleh kontraktor terbabit.

B) Elektrik

1. On kan main suis... kemudian on kan suis fius tu satu persatu...

2. Test Soket 3-pin tu satu persatu... guna tester atau lampu tidur kecik tu pun bleh... so kita bleh tau mana satu yang problem..

3. Test semua suis kat rumah tu, pastikan tiada yang ketat atau tak leh nak tekan...

4. Ketuk kat tepi semua soket/suis.. pastikan dah simen tepi tu.. takut ada ruang kosong, next time mudah pecah..

C) Jubin (Tiles)

1. Check satu persatu tile dalam rumah tu... kena ketuk, kalau bunyi kosong... pecahkan saja, minta pemaju tukar...

2. Kalau ader yang pecah sikit atau retak... minta tukar juga...

3. Kena check kat semua tempat, kat bawah sink/wash basin dan tempat tersorok...

D) Pintu dan Kunci

1. Tukar semua kunci depan dan belakang...sebab keselamatan, maybe dah diduplicate..

2. Tukar pintu belakang, pintu plywood tu tak leh caya... guna kunci yang ok skit.. double lock & dead lock..

3. Kalau tak tukar main gate, make sure gate tu tak boleh diangkat/cabut pada ensel tu...

4. Pintu kat pagar belakang tu kena kunci, pasang padlock yang weatherproof... jgn simpan tangga kat belakang rumah...

5. Sliding door... pasang penyendal keselamatan besi/kayu panjang...letak pada rel sliding tu supaya tak leh tolak drp luar...

6. Gunakan padlock yang berkualiti, bukan pasar malam punya... nanti rosak haru pulak tak boleh buka..

7. Padlock yang baik seperti ABUS & ABLOY mahal sgt.. guna kan YALE, SOLEX atau setara pun ok..

E) Grill besi atau Geriji

1. Design ikut budget.. tapi mesti yang agak kukuh, sebab ada design yang guna besi halus jer, mudah dipotong nanti..

2. Kunci mesti double lock.. boleh tambah selak atau kunci daripada dalam...

3. Telinga ker apa.. untuk pasang padlock tu mesti kukuh kat joint dia.. kat situ yang paling tak secure, guna tukul jer dah tercabut...

4. Mounting ke dinding, terutama tingkap mesti kuat.. skru mesti cukup kuat, kalau boleh guna besi yang ditanam dan weld ke tingkap..

5. Kalau guna grill yang boleh dibuka/safety tu.. pastikan tak boleh dibuka drpd luar... nanti mudah perompak pecah cermin dan buka..

F) Bumbung, atap atau ceiling (roof)

1. Kalau boleh naik ler atas tu, try tengok apa yang ada... mana ler tau ada benda asing atau defect kat situ...

2. Time hujan lebat, atau hujan.. tunggu dalam rumah atau check kat siling.. selalu time hujan lebat jer bocor atap tu..

3. pastikan tiada atap concrete tu yang retak atau pecah atau sumbing.. minta pemaju replace segera...

4. Kalau boleh masuk atas siling, sambil tengok tangki air.. tengok sekali joint kayu yang support bumbung tu..

5. Pastikan kayu tu elok keadaannya dan sambungan betul... bukan kayu terpakai/rosak atau yang disambung-sambung...

6. Pastikan dinding memisahkan rumah sebelah proper keadaannya, tiada lubang dan tiada retakan...

G) Tangki air

1. Kena naik atas siling, baru boleh check tangki air... yang penting tengok kekuatan support/penyokong kedudukan dia..

2. Tengok kat dalam tu, takut ada benda asing... masa install pemaju pakai letak jer.. bersihkan tangki air daripada kekotoran/batu/pasir...

3. Kalau ada plan nak install Outdoor filter, mereka akan servis bersihkan tangki air sekali.. so, minta pakar yang settelkan...

4. Paip limpah tu kena check juga, kalu pelampung rosak, air tu pegi mana...

5. Nak lagi best, pasang air kat meter... pastu check air masuk kat tangki, baru tau camner tangki tu function...

Jangan pandang remeh ..

Baru lepas lepak dengan member lama .. Dulu hidup dia boleh dikatakan susah to berkat kerajinan dia , alhamdulillah dia dah senang skg ..


Tapi yg menariknya , dia tetap macam tu gak .. Low profile .. burm .. Kadang kadang kita jgn terlalu cepat hakimi seseorg terutama bila membaca pendapat dia seolah olah dia hanya tau sedikit saja mengenai dunia ..


Aku malas nak bicara hal politik dlm blog aku ni .. Cukuplah aku bagitau yg aku tak sokong mana mana pihak yg terang terang mengarut .. Sapa yg mengarut ? Kita semua sedia maklum ..


Tapi selagi kita boleh guna akal fikiran , elakkan pertengkaran dan hadapi dengan bijaksana ..


Kalau ranting boleh patah , tak mustahil pokok pon boleh tumbang ! Manusia punya asa .. Tuhan punya kuasa ..


Diam tak bererti bisu .. Berani tak semestinya benar .. Zaman ini semut pon boleh jadi peguam ..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Jumaat, 27 April 2012

BERSIH 3.0 ++

 

image

Yearghhhh … Jom buat kat depan umah Ambiga lakk .. Mesti dia okeh punya .. Ada sponsor makan lagi .. Minum sendiri yer .. Cuma kali ni baju tamo kuning .. Kasi guna warna merah putih .. Baru Man United !!

Pastu lepak je la .. Baru BERSIH 3.0++ .. Kan kan ? Alahai .. Sampai masa , pangkah jer ..  Selagi nama manusia zaman ni , mana ada bersih 100% .. Semua menda tak kena kat mata punya laaa ..

Banyak jalan di KL akan ditutup esok yer .. Jadi jangan gatal gatal g masuk KL .. Menangis kang sbb jalan jammed .. huhuh ..

Ben : Buka mata .. Diri sendiri kotor ..

Ni daddy Qhaliff Iman ke ??

 

image

Kenapa jadi lagu ni ? Sbb byk makan maggie ? Sbb selalu kempen DIGI ? Ke kena tampar dek bini muda ?? Eh .. tersasul ke situ laakk .. Mesti wife dok kata dalam hati .. “ Amboi.. pandai dah tersasul skang ni yer .. “ .. Hahahha .. sensitif tul wanita skang ni yer ..

Ni muka g jogging tadi. Nak g gym pon malas jadi aku berlari je laa .. Pastu g main kat taman .. Pergh .. tak sangka eh .. Umur dah 24 tahun dok main kat taman ..

IMAG0047

Mesti ada yang tanya .. “ Abang Ben baru 24 tahun ?? “ .. Eleh .. tak caya la tuuu .. Awet muda ok ! Banyakkan minum air rebusan stokin .. Haaa .. Ada berani ?? Tk kan ? Tau dahh ..

Tahap kebosanan ni sebenarnya , dari semalam lagi .. Ke hulu ke hilir sensorang .. Pastu g lepak kat tasik .. Usha kot ada awek lalu lalang .. Suh dia amik gambar aku .. Tak de la pulak .. Banyak jantan je lalu .. Boring la nak suruh .. Kang ingat aku gay lak .. Huhuh..

IMAG0037

IMAG0032

Saja test power amik gambar guna HTC yang aku baru beli tu .. Ala , HTC tu laaa .. Yang baru tuuu .. Iskh.. tak tau ? Alahai .. Yang baru je aku beli hari Rabu ari tu laa.. Haaaa.. HTC ONE X tuuu .. hehe ..

IMAG0045

Ni makan pagi , tengahari dan petang .. Hehehe .. Sekali gus .. Makan camana ? Aku rasa korang tau la camana kan ? Hehe ..

Haaa .. Qhaliff .. 2 hari lagi daddy nak balik .. Kemas rumah dan pastikan segalanya teratur ! Kang kalau semak , siapp .. Eh , mummy bagitau rambut dah tumbuh eh  ? Waaa.. ikut dna aku nehhh .. Ikut yang baik yer.. Yang jahat tamooo ..

Mummy .. daddy .. perghh .. Keyeell sungguh ..

 

Jangan lupa yer .. Klik >> http://bit.ly/JiGSp6 .. pastu klik VOTE ! Terima kasih ..

Segmen SPONTAN BERSAMA BEN ASHAARI

 

Ahaa .. seperti yang dijanjikan .. Hehehe .. Segmen kedua untuk hari ini .. Esok lusa bz dah .. Jadi aku buat je la sementara ada idea .. Hehehe ..

Segmen ni simple jer .. SPONTAN BERSAMA BEN ASHAARI .. Blogger masuk ke blog blogger yang join segmen ni pastu akan bagitau secara spontan melalui komen di blognya .. BEST atau TAK BEST ! , blog dia tu .. Maknanya pengunjung tu tengok sekali lalu je la tanpa baca entri di blog dia .. Haaa .. ok tak ? Hanya dua je .. Blogger tak leh kecik hati yer .. Kira kalau dah join tu , kena open sikit la.. Lagi pon antara BEST ngan TAK BEST je ..

BEST atau TAK BEST !

Ok ? Faham tak ni  ? Kalau faham , jom mulakan … Cam biasa , kena buat entri tanda rela join segmen ni .. Kang tak buat , entah sapa sapa pulak yang join kan ?

  1. Letak header BENASHAARI.COM
  2. Tajuk SPONTAN BERSAMA BEN ASHAARI dan linkkan ke entri ni ..
  3. Pada yang sudi , boleh tambah sini undi sokongan terhadap benashaari.com pada contest DIGI ( Klik >> http://bit.ly/JiGSp6 .. pastu klik VOTE ! Terima kasih ..)
  4. Sila tinggalkan url entri korang kat ruangan komen ..

Apa yang korang kena buat ialah  ( mereka yang join segmen ni  ) , sila ke blog rakan lain yang join segmen ni dan  tinggalkan komen di blog mereka berdasarkan pemerhatian korang mengenai blog mereka , sepintas lalu .. BEST atau TAK BEST ! Kemudian terpulang pada blogger tu nak balas kembali atau tidak .. INGAT !! TINGGALKAN URL ENTRI KORANG KAT BLOG MEREKA YANG KORANG DAH MASUK untuk mereka kembali menjejakinya .. Hanya mereka yang join segmen ni saja , korang layan.. Yang tak join , wat dek jer .. Sekian ..

Tutup , jam 9 malam ini ..

 

Klik >> http://bit.ly/JiGSp6 .. pastu klik VOTE ! Terima kasih ..)

 

Mereka yang dah join ..

  1. http://kerenggabiru.blogspot.com/2012/04/spontan-bersama-ben-ashaari.html

  2. http://syuk6692.blogspot.com/2012/04/spontan-bersama-ben-ashaari.html

  3. http://ayuiman88.blogspot.com/2012/04/spontan-bersama-ben-ashaari.html

  4. http://iniberlogsaya.blogspot.com/2012/04/spontan-bersama-ben-ashaari.html

  5. http://lurvelysweety.blogspot.com/2012/04/spontan-bersama-ben-ashaari.html

  6. http://maszull.blogspot.com/2012/04/spontan-bersama-ben-ashaari.html

  7. http://ayuejean.blogspot.com/2012/04/segmen-spontan-bersama-ben-ashaari.html

  8. http://cahayacita2.blogspot.com/2012/04/segmen-spontan-bersama-ben-ashaari.html

  9. http://sun3tpini.blogspot.com/2012/04/segmen-spontan-bersama-ben-ashaari.html

  10. http://n-mcd.blogspot.com/2012/04/spontan-bersama-ben-ashaari.html

  11. http://dayangdeno.blogspot.com/2012/04/spontan-bersama-ben-ashaari.html

  12. http://www.anamarzablog.com/2012/04/segmen-spontan-bersama-ben-ashaaris.html

  13. http://littlekecik.blogspot.com/2012/04/spontan-bersama-ben-ashaari.html

  14. http://miszsempoi.blogspot.com/2012/04/segmen-spontan-bersama-ben-ashaari.html

  15. http://cintaqasehsuci.blogspot.com/2012/04/spontan-bersama-ben-ashaari.html

  16. http://evalovevo.blogspot.com/2012/04/spontan-bersama-ben-ashaari.html

  17. http://riangriaremaja.blogspot.com/2012/04/spontan-bersama-ben-ashaari.html

  18. http://steffanylife.blogspot.com/2012/04/segmen-spontan-bersama-ben-ashaari.html

Terima kasihh …

Tengku Cleopatra binti Que Haidar !

 

image

Isteri kepada pelakon Que Haidar ( Tengku Haidar ) iaitu Linda Jasmine selamat melahirkan seorang bayi perempuan seberat 2.8 kilogram pada pukul 1.28 petang, Khamis.

Linda berkata, bayi yang diberi nama Tengku Cleopatra Haidar itu dilahirkan secara pembedahan di Hospital Gleneagles Kuala Lumpur. – Mstar Online

 

Perghh .. nama anak .. dasat giler .. Nak panggil apa eh ? Cleo ? Patra ? Atau Que je ? Cam Que Achmad je.. hehehe .. Sapa Que Achmad tu ? Hehehe .. Ada la sorang kawan aku ni .. Baik orangnya. Nasib baik la nak kawin .. Tapi .. er .. tak pe la.. Biar geng group Whatsapp aku je tau .. Nak geng gak ke ? Tinggalkan no tel whatsapp .. Nanti aku add .. hehe ..

Lari tajuk lak .. Nasib baik laa diorang tak buat blog .. Kalau tak , mesti ramai tanya kenapa letak nama cam tu .. Tak kesian ke kat anak tu nanti ?

Apa maksud Cleopatra tu ? Aahh .. lantak diorang la.. anak diorang kan ? Sendiri tanggung je la .. Kita , jaga je anak kita atau bakal anak kita .. Haaa.. Dong bizi bizi okeh !

Maksud Cleopatra ialah "glory of her father" .. Tahniah buat Que dan Linda …

 

Mintak tolong skit eh .. Klik >> http://bit.ly/JiGSp6 .. pastu klik VOTE ! Terima kasih ..

BEN ASHAARI DAN BLOG MEREKA !

 

Sebuah segmen ringkas untuk memperkenalkan blogger-blogger baru antara satu sama lain . Bukan kerana harta , trafik mahupun I FOLLOW U .. hehe .. Nak follow ,follow laa .. Lom tentu akan difollow semula ..

Ok , lama dah aku cuti dari segmen sbb kehadiran orang baru dalam keluarga aku .. Bukan isteri baru tapi anak baru bersama isteri lama .. heheh .. Ayat panas tu ..

Segmen ni dah tutup  jam 12 tengahari ini .. Dan aku nak mintak tolong skit ..

Klik >> http://bit.ly/JiGSp6 .. pastu klik VOTE ! Terima kasih ..

Kang lepas solat Jumaat , aku plan nak buat satu lagi segmen ringkas.. hehe .. Tunggu ehh … Sementara tu , jom baca blog mereka .. Apa yang sama dengan blog aku nehh ..

 

Mereka yang dah antar entri ialah .. Jom g blog mereka dan berkenalan .

  1. TERIMA KASIH Smile

Dato’ Hattan sudah !

 

image

Penyanyi 'Hattan' atau nama sebenarnya Mohd Shukri Sahabuddin hari ini menerima anugerah Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) yang membawa gelaran Datuk sempena ulang tahun keputeraan Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah, yang ke-81 bagi tahun 2011.

Terbayang-bayang bila Dato’-Dato’ ni lepak kat Hard Rock Cafe sambil berbual-bual antara satu sama lain dan dok panggil antara satu sama lain dengan pangkah yang disandang mereka .

Caiyok Malaysia ku .. Astro tak nak buat AF lagi ke ? Nak jadi artis laa.. Berkhidmat untuk negara berpuluh tahun pon lom tentu lagi .. lebih lagi yang berpangkat kecil ni .. Huhuh ..

Entahlah .. Duniawi semata ..

Qhaliff dah pandai buat memek muka ?

 

Maksudnya dah ada reaksi pada wajah dia selain dari menjerit menangis la tu .. Tu pon wife aku yang kasi tau tadi .. Tak sabar dia nak tunggu aku balik sbb si Qhaliff tak nak lepaskan dia .. Jadi kena dukung jeeeer .. Bukan ajar tapi bila letak , dia teriak .. Kalau teriak ala ala mengedik tak pe .. Ni teriak ala ala nak panggil gajah ! Camana tuu ..

image

Balik ni ,tak tau laa camana rupa dia .. Yang aku tau skang ni , dia botak dan aku kembali lebih hensem dari dia !! Huh ! Untuk berapa lama rekod ni bertahan , aku tak pasti laa ..

Tembam .. Tu yang aku nampak muka dia makin naik setiap kali aku berchat webcam  sambil berbincang dengan Qhaliff mengenai masa depan dia .. Huh.. Puas aku tanya , dia cuma jawab .. huwaaaa ..  Tensen tul ..

Hari ni dah Khamis ..  Esok Jumat .. menghitung hari nak kena dukung Qhaliff .. Huhuh.. Tengok tu .. dia tenung aku semacam jeee .. huhu ..

Sabaq nooo Qhaliff .. Buli mummy poko dulu  eh ..

Ok ok .. Undi aku sat eh .. Klik >> http://bit.ly/JiGSp6 .. pastu klik VOTE !

Review THE AVENGERS 2012

 

image

Apa yang aku nampak , muka memasing bila keluar panggung .. semua puashati ! Senyum meleret walaupun jam dah menunjukkan hampir kul 3 pagi !!

Ada yang kata kurang best .. Nape ? Aku rasa la kan , jawapannya satu je .. Cuba tengok dalam 3D ! Wow weeee .. sangat sangat memuaskan hati woooo .. Jauh best dari Battleship !

image

Cerita dia , mmg cerita cartoon la kan .. Jangan la harap satu menda yang realiti sbb asal pon dah kartun .. Jadi layan je laa .. Mungkin kalau ada yang tak suka  aksi yang guna komputer , aku syorkan dia layan je filem hindustan atau cerita hantu Thailand ..

Bagi aku .. cerita ni mmg menghiburkan . Cukup segalanya. Serius , lawak , aksi serta kesan khas yang tip top .. Tak sia sia la bazir duit tengok 3D ..

5 bintang dari aku .. Penuh ! Sbb aku tak mengantuk , tak rasa boring malah terhibur sejak dari mula .. Geram kat si jahat lagi ada laaa .. huhu ..

Tak sabar tunggu sambungan dia .. Ops .. Ada sambungan ke ? Tah .. G la tengok sendiri .. Jangan risau , korang takkan kecewa .. Satu je nasihat aku .. Jangan amik seat bawah atau tepi.. Pastikan tengah tengah dan korang akan enjoyyyy ..

Download The Avengers eh ? G tgk lu kat panggung ..

 

Ops .. jangan lupa undi aku .. Klik >> http://bit.ly/JiGSp6 .. pastu klik VOTE !

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI