Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 28 April 2012

Di mana maruah suami bila ..

 

Berasap telinga dengar .. Hurmm .. Suami duk umah .. Malas nak kerja .. Makan minum segalanya , ditanggung oleh mak mertuanya ! Wow ! Sampai si lampin pakai buang pon isterinya guna milik anak adiknya ( kira anak buahnya ) .. Suruh kerja , malas .. Kalau nak kerja pon , cari yang best saja .. hurm ..

Hurm .. Zaman ni , ramai dah perempuan yang ‘main sauk’ asalkan kawin pastu jadilah kes kes gini .. Salah sapa ? Nak salahkan 100% perempuan tu tak leh .. Kita kena tengok balik masyarakat kita ni .. Masing masing bersalah ..

Bukan satu dua kes tapi banyak dah .. Serius , banyak giler .. Hurm .. Nape tak diceraikan saja suami begitu ? Sukar nak faham hati wanita ni .. Sangat sukar ..

Nasihat .. kalau nak settle down tu wahai wanita .. tengok betul betul .. Jangan cepat terpedaya .. Mak bapak pon satu hal gak .. Jangan la asal nikah dah atau bila  si anak ada calon yg dia rasa dah berkelayakkan , memilih la pulak .. Pastu ?

Pastu apa lagi .. bertambahlah statistik penceraian negara .. Hurm ..

7 komen :

afiqah ashiya berkata... [Reply to comment]

kadang2 sebelum kawen n selepas kawen laen abg ben.. belum kawen semua wangi....lepas kawen mula la.. meragam bagai..huhu

Syakir Rahman berkata... [Reply to comment]

hurm...bnde ni ada bnyk sbb...kene tgok dlm perspektif yg meluas... :D

princess ayu berkata... [Reply to comment]

huhu...ikut social clock la tu..atas desakan keluarga...so main amik jer..

Santri T.P.I.N.I berkata... [Reply to comment]

sbb tu kena merisik dahulu...

Sis AI berkata... [Reply to comment]

So, kita smua kna sedar yg kita ni msing2 ada tnggungjwab.. Byk punca knapa jdi mcm ni. Didikan, pngaruh persekitaran, diri sndiri.. Byk sgt. Brhati2 la.. Jdikn pngajaran sma2.

puteri cahaya. berkata... [Reply to comment]

sebab tu sebelum membuat keputusan untuk menggalas taggungjawab, perlu pastikan persiapan dari pelbagai sudut.. xleh tangkap muat je.. Persiapan mental, fizikal, bekalan iman.. perlu mantap.. insyaAllah, baru institusi rumahtangga membawa berkat & lahir generasi seimbang, dunia akhirat.. insyaAllah

Norimahsofea berkata... [Reply to comment]

salah lelaki lah klu dah tahap nafkah zahir diabaikan.tak kira macam mana situasi suami,selagi sihat tubuh badan.WAJIB bagi nafkah zahir dan batin yer. . .x kan pompuan nk pikul tggungjwb WAJIB tu. .

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI