Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 28 April 2012

Susah nak dapatkan FOLLOWER berkualiti ?

 

Tertanya gak follower berkualiti ni camana ? Ada yang kata , yang rajin komen kat blog kita .. Ada yang kata , tinggalkan komen yang berkualiti dan berguna . Apakah komen yang berguna dan bermanfaat saja boleh dikategorikan dengan berkualiti ? Bagaimana dengan kritikan ? Apakah mereka tak boleh dikategorikan dalam FOLLOWER BERKUALITI ?

Ok .. terpulang pada empunya blog masing masing bagaimana nak mengkategorikan follower memasing .. Bagi aku mudah .. Setelah hampir 3 tahun aku berblogging ni , aku tak pernah nak paksa mana mana orang follow blog aku tapi aku dipaksa tu banyak la . Aku follow je selagi terdaya . Apa yang aku buat ialah , tackle secepat mungkin hati mereka dengan ‘beramah mesra ‘ secara maya .. Camana ? Aku rasa , korang pon tau dah kan ?

Dari situ , mereka akan ikut blog kita dengan membaca satu dua entri .. Mereka akan menilai terus blog kit .. Apakah best untuk follow terus atau ,cukuplah sampai sini saja sebagai geng FOLLOWER ..

Blogger kena tu , apa kekuatannya blog dia .. Gambar ? Penulisan ? Blogger tu sendiri ? Apa cerita sebenarnya mampu memikat pembaca setia mahupun yang bukan tegar ?

Sebenarnya kan  , semua ni no 2 .. no 1 ?  Siapakah blogger itu ? Bermula dari situ , maka segalanya menjadi mudah belaka .. Tak susah nak dapat kan FOLLOWER BERKUALITI tapi bagaimana nak tukarkan FOLLOWER ‘ I FOLLOW’ ni ke pada FOLLOWER tegar .. Satu cabaran buat blogger sebenarnya .. Anda kreatif dan berwawasan ? Atau anda sekadar menulis untuk suka suka ? Anda sendiri yang menentukan .. Jangan menuding jari pada orang lain jika gagal melakukannya ..

 

Geng .. tolong sat .. Klik >> http://t.co/HOLZSNvv .. pastu klik VOTE ! LIKE skali yer .. Tqq .. l

19 komen :

Sis AI berkata... [Reply to comment]

Hahaha! Tak paksa tu thumbs up. Bila tak pksa la kita bru nk follow. Bila pksa tu kita rsa berat hati sgt.

Tp prsoalan bro byk sy.. Kna baca lama2.. Sy bagaikn knak2 yg sdang ditanya oleh org dwasa yg berpuitis. Jap. Sy cuba fhm kn..

fArAh kUchEnGg berkata... [Reply to comment]

yeaa !! sy sokong abg ben.. hek3.. sejak dua menjak ni kuchengg rajen msok blog abg ben. coz ade mase lbeh gune internet. slalunyer x free.. okeyh, not bad. i loike ! hehe.. hope x kesah dgn comment2 fara yg x sberape tw. singgah2 blog fara. :)

Faizul Osman berkata... [Reply to comment]

kuasa blogger tersebut menentu segalanya...

are_lin@yu berkata... [Reply to comment]

lu fikr lah sendiri.hehe klu follower ni kita agp kwan insyaAllah pnjg hbgn tu.mka setiap ari msti msuk bca entry.hehe

Haruno Hana 하나 berkata... [Reply to comment]

kdg2 ikut je rentak mereka i follow, follow be back... tp yg penting nk org komen entri kita.. beri pendapat, kritikan or sumtin yg berguna..

Az Meeda berkata... [Reply to comment]

memang susah nk cari follower yg berkualiti.. sebab itu kita kene lebih bijak

Muhammad Fakhruddin Bakri berkata... [Reply to comment]

hurmmm...mesti ker follower berkualiti 2 bg komen ker ape...sye x bersetuju...bg sye...follower yg berkualiti ialah follower yg sentiasa support blogger tersebut...yg setiap ari bace entry2 blogger tersebut..ada yg bce tp x meninggalkan apa2 tinta,komen dan ulasan...just jd silent reader jer..etiap org mempunyai pandangan yg berbeza..ada yg follow n komen,tp suruh follow blog dia blik..berkualitikah blog beliau kalau suruh org lain follow..di atas satu istilah yang dinamakan 'paksaan'??
*hanya pendapat saya saje...^_^

nur hafizah aKa eija berkata... [Reply to comment]

betul tu..kdg de blogger yg komen blog kita x kne tmpt sebab drg sje nk menayang link blog...nk surah follow die lah...kdg drg tk bca pwn entry kita pastu trus komen...cehhh

Mas Michiko berkata... [Reply to comment]

Setuju ngan apa yg bro Ben ckp... kita takleh paksa sesiapa utk follow blog kita. Ekceli blog ni spt diari kehidupan kita... sy almost 3 thn buat blog tp baru jer open utk public. Dulu sy 'private'kan blog sy coz takde apa2 yg pnting utk ditulis. Rasenyer takda apa yg menarik ttg blog sy dn jika nk dibandingkan dgn blog bro Ben mcm langit ngan bumi... :)

Mr.She berkata... [Reply to comment]

yuppp. betul tu abg ben. 100% agreed. bkn senang nk dptkn follower berkualiti mcm abg ben ckp tu. setakat follow je, baik takyah. and, kadang2 annoying jugak dgn yg pesen suka pksa2 org follow blog dia. hewhew :3

♥ Maisarah Humaira ♥ berkata... [Reply to comment]

follower berkualiti..x akn pksa memaksa utk folo molo blog dorg. ikut la same ade nk folo or tak. yg pnting adalah komen dan kritikn membina yg dorg berikn terutamanya kpd newbie. bg sy, biar la blog kite kurg follow pun, jnji pae yg kite tulis tu mmberi sesuatu kpd readers blog kite.

:)

Lizzie Yasmin berkata... [Reply to comment]

susah nak jumpa follower berkualiti. Bg saya saya suka follower yang mampu comment base on topik, dan memberi pendapat dan akan berbahas mengenai topic tue. Tak semestinya sentiasa menyokong.

Lizzie Yasmin berkata... [Reply to comment]

susah nak jumpa follower berkualiti. Bg saya saya suka follower yang mampu comment base on topik, dan memberi pendapat dan akan berbahas mengenai topic tue. Tak semestinya sentiasa menyokong.

Eera Shera berkata... [Reply to comment]

setakat ni tak penah suruh org follow lg..semuanye dorg rela sendiri. biar org buat dgn rela. dr rela jd setia ;)

CikMai berkata... [Reply to comment]

setakat follow sbb nak paksa follow balik pastu tak masuk2 dah lepas tu tak tau lah nak cakap camna =..=

Shazwina berkata... [Reply to comment]

Betul. Satu cabaran utk jadikan I follow kepada followers tegar. Tapi suka betul perenggan akhir tu. Pesanan khidmat masyarakat daripada ben ashaari :D

princess ayu berkata... [Reply to comment]

ramai yang memilih jadi silent reader..maybe ayat power dr blogger boleh buat follower tulis comment kan?

Mummy GreenyHouse berkata... [Reply to comment]

follower berkualiti = follower tegar.. hehe..like perkataan FOLLOWER tegar tu.. :)

keli menari berkata... [Reply to comment]

yeahhh!! peringatan terbaik!

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI