Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 31 Julai 2012

Terlepas saat terindah ? Rugi ..

 

Antara yang ingin dilalui oleh setiap ibubapa  ialah melihat perkembangan mereka setiap saat namun tidak semua ibubapa dapat menikmatinya kerana terpaksa mencari rezeki ..

Namun , aku bertuah .. Aku dapat melihat setiap perkembangan Qhaliff dr mula keluar dari perut ibunya … Alhamdulillah .. Syukur pada Allah kerana diberi peluang ini ..

IMAG2819-1IMAG2815-1IMAG2805

Perkembangan Qhaliff , senantiasa aku rakam .. Dari hanya tau menangis hingga sekarang dok sibuk menjerit kat telinga aku . Dari tak tau nak pegang apa , skang dah sibuk korek mata aku .. Kaki ? Serupa dok mengelecek bola dah .. Huhuh..

Skang , aku dok ajar sebut ‘ daddy' dulu.. Haha.. Yelah , senang nak jerit panggil daddy dia kalau nak apa apa dari dok ‘ uu aaa ooo ‘.. Kalau dah leh sebut , maknanya leh ajar dah perkataan lain ..

“Ni apa ? Ni mataa… Omputer sebut , Nose .. “

Pasang MyDistress untuk keselamatan kita ..

 

Buat mereka yang tinggal di Selangor ( buat masa ini )  dan mempunyai gadget (telefon pintar dan tab)  , digalakkan sama sekali memasang aplikasi MyDistress ini .

Memandangkan aku di Putrajaya dan akan berpindah tak lama lagi dan berada dalam kawasan Selangor , maka aku pasang app ni sbb kawasan aku tu , boleh dikatakan baru.

Bila berlaku sesuatu ancaman , kita hanya perlu tekan butang SOS . Signal akan dihantar ke ibu pejabat polis dan seterusnya peronda polis yang terdekat dengan kita akan dihantar ..

Utk mengetahui dgn lebih lanjut , boleh baca di MYDISTRESS ..

 

Ketua Polis Selangor Datuk Tun Hisan Tun Hamzah menunjukkan Aplikasi MyDistress Version Dua menerusi tablet selepas pelancarannya di Ibu Pejabat Kontinjen Polis Selangor (IPK) di Shah Alam

Patutlah si isteri serabai jer ..

 

“ Mandi dah abang ? “ ..

Boleh si isteri ajukan soalan begitu kat aku padahal aku mandi dah pagi tadi selepas mandikan Qhaliff ..  Sedih tawwww .. Mentang mentang laa duduk rumah jer .. Kang pakai ala ala g meeting ngan PM kang , baru tauuu .. haaa ..

Bila disoalkan gitu , baru tersedar.. Patutlah ramai si suami dok komplen si isteri serabai kat rumah .. Tak berseleraaa tengok aihh .. kan ?

Senang la cakapp kan ? Suruh si laki tu pulak duduk rumah seminggu. Bersihkan rumah ari ari . Jaga anak . Masak .. Ingat apa ? Duk depan tv tengok sinetron je keje si suri rumah ? Huh ! Awok kat opis , bergembira .. caitss ..

Hahaa.. jangan maraah aa .. Si suami kena peka .. Si isteri begitu sbb dia kena utamakan yang patut diutamakan . Bayangkan kerja si isteri yang bertugas sebagai suri rumah sepenuh masa ni , hanya tamat bila si suami dah masuk tidur .. Barulah dia dapat landing untuk 6 jam saja.. Pastu mula rutinnya sekali lagi sehinggalah semua dah beruban ..

Suri rumah mana la tak nak berhias kan ? Teringat zaman kejelitaan sewaktu bergelar ratu kebaya dulu .. Skang ni , ratu berkemban je .. Apa nak buat .. Nak jaga keluarga .. Kang tak jaga , suami cari lain .. Pstt..  Jaga pon , tetap cari lain , kan ?

Tu belum lagi kata si isteri bau belacan laa.. Bau budu laa .. Mentang mentang la kat opis ada anak dara yang mekap tebal , bau perfume serupa nak bagitau dia je mampu beli perfume , balik rumah .. komplen ! Dalam komplen komplen pon , keluar gak 3-4 orang !

Lantok ler .. Janji rumah bersih , anak cukup makan .. Laki nak wat pe , tu antara kamu ngan Allah .. Eh ? Mana boleh .. Si isteri tetap amik tauu wooo .. Cer la buat .. Nak tengok kuali hinggap kat muka .. cer try ..

Patutlah ..

 

Bila wife ajak buat baju raya tahun ni , aku sengaja melengahkan . Biar je dia yang buat .. Aku , malas .. Kos untuk sepasang baju , bukan dah seperti dulu .. Tak cecah 100, tak sah . Kalau bawah 100 tu , jawabnya sekali dua je .. Kualiti tak tau lagi camana..

4 tahun dah aku nikah. Baju yang ada , semua baju awal tahun perkahwinan. Kenapa aku tak beli atau tempah baru ? Entah .. aku rasa cam membazir jer . Lagi pun , sejak dh bergelar bapa ni , keluarga perlu diutamakan.

Teringat ayah aku yang baju rayanya tak pernah tukar hinggalah anak anak yg belikan . Dulu setiap kali raya , aku mesti tanya kenapa tak buat yang baru ? Dia senyum dan jawab ..

“ Biar je anak anak yang pakai baru baru.. “

Duit , bukan mudah untuk diperolehi bagi dia . Kena kerja keras untuk mendapatkannya. Segalanya adalah untuk anak anaknya ..

Dan sekarang , aku memahaminya ..

Terpikat sudah aku dengan Siti Mariam ..

 

Heehe.. tajuk giler gempak eh ? Betul la apa ? SITI MARIAM di TV Al Hijrah mmg jauh best dari drama drama bersambung yg pernah aku tengok kat tv sebelum ni .. Hehehe ..

Aku tercari gak sapa pelakon wanita yang membawa watak gadis kampung yang sangat sopan .. Perghh.. Kesopanan dia tu mmg susah dah nak jumpa kat gadis bandar ni haa .. Serius wehh .. Jangan marah aaa tapi tu yang aku nampak laaa.. Korang mungkin pernah nampak ..

Akhirnya aku tau laaa sapa dia ..

Oooo .. Yatt Hamzah rupanya.. pandai dia bawak watak gadis yang bersopan serta lemah lembut hingga berjaya membuatkan aku duduk tengok sampai abis cerita ni dan akan tunggu lagi sambungannya .. hehe ..

Apa pon semua pelakon dalam drama SITI MARIAM ni mmg best ! Menarik drama ni .. hehehe .. Semua watak hidup .. hehe .. Mata pon selamat .. hehe ..

Makanan berbuka puasa pilihan BEN ASHAARI #11

 

Pilhan Ramadhan hari  ke #1 : #2 : #3 : #4 : #5 : #6 : #7 : #8 :#9 : #10

Mee Lakna pilihan aku . Simple dan mengenyangkan. Macam macam ada dalam mee ladna ni .. Kira puas la makan ..

Kalu dulu , mak aku rajin buat setiap kali aku mintak .. hehe .. Skang ni , dah kawin , tak try test lagi wife .. Ingat hujung minggu ni , nk laa.. Ke aku yang masak ? Waaaaa…  gempa bumi kalau aku buat.. hahaha ..

Apa pon , mee ladna mmg sesuai dihidangkan untuk masa berbuka. Tak la pengsan selepas berbuka sbb kekenyangan.. kan kan ?

Untuk mendapatkan resepinya , boleh ke blog kak YATIE ..

Jangan percayakan anak anda ..

 

Caaakkk ! Heehe..

 

Semalam , lepas berbuka aku sekeluarga terus g ke rumah mak aku setelah mendapat berita anak buah aku mengalamai kecederaan di kepala dan terpaksa menerima jahitan.

Puncanya , kecuaian di tandas. Bukan terjatuh sebaliknya si anak buah aku tu masuk tandas untuk buang air dan tak tau la apa dia buat tau tau kepala dia berdarah .. Bapak aku kata mungkin dia menunduk , pastu bila dia bangun, terkena sisi bekas air yang ada dalam tandas tu . Nak cerita kat korang pon susah sikit .. hehe ..

Tapi yang pasti , aku pesan dah .. Jangan percaya kat budak budak untuk buat kerja sendiri .. Kena ikut dan perhatikan walaupun mereka dah pandai buat sendiri !

Seperti ada satu kes yang aku baca kat akhbar yang mana si ibu lepaskan anak dia untuk balik ke rumah sekejap untuk amik apatah , naik tingkat 3 rasanya .. tau tau terjatuh masa naik tangga tu.. Tak pasal pasal patah tangan dia ..

Hurmm .. Sebijak mana anak kecil , mereka tetap anak kecil . Kena perhatikan mereka ..

Qhaliff nak jadi pelakon ke ?

 

Kalau keluar dari rumah … Automaik muka dia jadi camni .. Aku pelik ..

IMAG2199-1-1

Bila masuk je rumah .. Dia punya kegembiraan bertukar wajah !

IMAG2803

Dia akan buat secute yang abis agar mak ayah dia tak tinggalkan dia keseorangan atas tilam ! Adoiyaiiii .. Budak ni kang …. Kang … Haaa ..

Berlakon betul laaa … Macam duk rumah lagi seronok pulak diaaa .. Grrr…

Isnin, 30 Julai 2012

Qhaliff dah tau 2 menda …

 

Yang pertama .. Kalau panggil nama dia , dia akan pandang pada orang yg memanggilnya tu .. Sbb aku test guna nama lain , dia wat dek .. Tu kajian aku bila aku boring la .. Hehe ..

Yang kedua .. Yang ni , confirm ..

“ Cuba senyum , Qhaliff “

552602_475710542452587_1794911241_n

Haaa.. Tak sampai 2 saat ..Pastu , mcm asal ..

Sikit lagi Ben !!

 

Nyaris nak buka puasa tadi sebab sakit kepala sangat.. Risau tekanan darah naik semula .. G mandi , solat .. lega skit .. Tapi masih terasa peritnya sakit pala ni ..

Tahan Ben .. skit je lagi .. Hari tu , last minit terpaksa gak buka.. huhu.. Dah kul 4 petang .. Kena gak buka untuk makan ubat .. Bukan apa , takut ada yg terus pitam tak bangun bangun dah .. huhuh..

Qhaliff , dok tidur lagi.. Kul 4 kang baru nak gegar dia .. Tadi bangun dah , tapi ‘paksa’ tidur semula .. hehehe .. Bukan apa , kalau dia bangun , kesian dia kena gomol ngan aku.. Hehe.. Kalau tidur , selamat diaaa ..

Tak pernah puasa dengan sakit kepala gini .. huhu .. Memang betul dugaan dari hari pertama .. Kantoi ? Dah pon .. Tak pe la .. nanti ganti balik … Bukan sengaja nak kantoi pon ..  TERPAKSA ..

‘ KANTOI’ tu apa ?

 

image

Dulu , setiap malam , bapak aku mesti suruh aku amik suratkhabar yang dia beli untuk aku baca dengan kuat di depan dia ..

Apakah aku akan lakukan pada anak aku selepas ini memandangkan penggunaan bahasa semakin bercampur aduk antara bahasa pasar moden dengan bahasa Malaysia formal.

Jika blogger yang buat , ‘ mereka ‘ kata blogger bukanlah sumber yang sahih untuk dijadikan rujukan pembelajaran mahupun maklumat yang boleh diguna pakai .. ..

Eceh .. Kononnya laa ..

Kat radio skang ni pon , macam tu gak .. guna bahasa tah hapa hapa tah … Didik la sedikit pendengar tuu .. alahai…

Makanan berbuka puasa pilihan BEN ASHAARI #10

 

Pilhan Ramadhan hari  ke #1 : #2 : #3 : #4 : #5 : #6 : #7 : #8 :#9

Dalam sedar tak sedar , dah masuk hari ke 10 kita berpuasa . Sekejap benar masa berlalu. Si Qhaliff pon dah mula ‘bising’ tanda dia dah semakin membesar.. Huhuh.. Alhamdulillah ..

Dan ramai mula pening nak makan apa untuk berbuka .. Hehehe .. Kali ni aku nak bagi idea menarik .. Kali pertama aku makan Bakso Kuah Daging Sapi ni kat rumah jiran aku .. Dia mmg orang Indonesia laa.. Mmg sedap gitu ..

Jadi , bila aku ternampak resepi ni kat blog Hana Memories , aku cadangkan la kat korang untuk berbuka dengan makan bakso ni.. Ringkas dan mudah je .. kan ?

Hehehe .. aku ? Aku makan je apa pon ..

Bila dah bijak , salah guna pulak ..

 

“ Pelajar rancang culik kerana merajuk, minta wang tebusan RM8,000 “ .

Ni antara kes yang mana anak anak skang bijak berfikir tapi tak tau nak berfikir ..  Apa yang mereka tau , nak itu ini .. Tu je mereka tau , dan berfikir bagaimana nak memenuhi hasrat mereka melalui mak ayah mereka ..

Kalau yang mintak tu ok ok , ok la gak .. Tapi kalau dah sampai mak bapak tak mampu , tu dah jadi mengarut la pulak. Cam ada kes bapak dia keje cukup cukup untuk sara keluarga , tapi anak demand nak beli motor. Mintak cash lak tu .. Mak aihhh …

Kadang-kadang , sayang anak terlampau pon jadi masalah . Anak tak reti nak pikir. Pikir tekak sendiri jer . Menipu mak ayah satu hal. Mak ayah nak marah , tak mampu dh .. Pikir bela dari kecik , susah susah .. Tapi dibiarkan , hummmm  .. masalah mengundang.

Dan apa jadi kalau hasrat mereka tak ditunaikan ? Mulalah ada yang mencuri , pukul mak .. Dlm erti kata lain , masalah sosial mula bertambah .. Dari mana mereka dpt tau semua tu ? Sendiri le pikir ..

Selesai pusingan pertama ..

 

Dalam sedar tak sedar , dah hampir sebulan aku jaga Qhaliff .. Dan pelbagai ragaam dah aku rekodkan dlm blog aku ni .. Macam macam ada .. Dan Qhaliff pon masuk usia 4 bulan lagi 2 hari ..

Baru lepas mandikan dia .. Siapkan .. Bagi susu .. Sebelum tu , kasi dia main dulu sampai dia mengeluarkan satu sound sistem yang menunjukkan dia dah boring dan nak susu .. Baru kasi susu .. Sebabnya , dia akan terus lena bila abis minum susu tu .. Tapi jangan lupa sendawakan dia .. Penting tu ..

Dia dah tidur .. Aku nak tidur sebelah dia .. Sakit kepala datang kembali .. Demam ari tu pon masih ada lagi .. Huhu.. Bak kata wife , selain dari baby , babysitter pon perlu dijaga kesihatannya .. kalau tak , dia kena amik alih .. Hehehe ..

Psstt.. 2 hari babysitter mc ari tu .. hehehe ..

Ahad, 29 Julai 2012

Geram benar tul si Qhaliff ..

 

Saja aku tambah mainan dia agar dia mampu mencapainya . Dan aku nak tengok apa dia nak buat .. Haha .. Seperti si kecil yang lain , mereka nak ‘ rasa ‘ dengan mulut mereka .. hehehe ..

Tapi kalau tak dpt rasa , camana ? Hehehe ..

IMAG2754IMAG2755IMAG2768

IMAG2771IMAG2773IMAG2769

IMAG2779

Jangan mimpi ler nak kasi rasa walaupun abis air liur meleleh  ! Hahaha .. Siaannn .. Kempunan telur tembakul Qhaliff ..

Kasi dia usaha sendiri untuk dapatkan .. Kena sabar dan tabah ..

Insaf bila g Bazaar Ramadhan ..

 

http://melakadaily.com/wp-content/uploads/2012/07/1.jpg

Mengancam kan ? Bila g bazaar Ramadhan ,pasti teruja dengan segala makanan yang sedia ada .. Tapi bila mengenangkan saudara seagama kita sedang dibakar dan dibunuh, segala selera terpadam terus ..

Photo: Tunggu apa lagi ? share la wahai kawan kawan ..

Pembunuhan kian rancak dijalankan untuk memastikan etnik muslim Rohingya yang dahulunya dalam lingkungan 6 juta orang kini tinggal hanya dalam lingkungan 800 ribu orang, habis lenyap dari bumi Myanmar. Tua, dewasa, kanak-kanak bayi...tak kira la lelaki atau perempuan semuanya dibunuh. Dijangkakan sudah dalam lingkungan seribu lebih perempuan DIROGOL sampai mati, ada yang disembelih, kanak-kanak diikat tangan dan dibuang dalam sungai, bayi turut dibunuh...Manakala mayat mereka dibiarkan sahaja digigit dan dimakan anjing-anjing liar.

Baca lagi di WACANAKU ..

 

Ada antara kita tak kisah sbb bukan berlaku di negara kita , kan ? Kalau nanti berlaku , sapa nak tolong pulak ? Maklumlah , muslim  ni ramai musuh ..  Yang bersaudara pon dok pandang sipi sipi jer .. Camana tu ?

Apa tanggungjawab kita sebagai saudara seagama ?

Nak sambut Aidilfitri bersama yang tersayang kan ?

 

Malang tak berbau .. Kereta Proton Wira yang dinaiki empat sahabat hancur berkecai selepas terlibat dalam nahas membabitkan tiga buah kenderaan di Km18, Jalan Kuantan-By Pass dekat Kuantan, Pahang, malam Sabtu. Dalam kejadian 11.15 malam itu, pemandu dan tiga penumpang Proton Wira maut selepas kenderaan itu melanggar sebuah treler yang keluar dari simpang sebelah kiri sebelum sebuah kereta jenis Honda merempuh bahagian belakang Proton Wira berkenaan. Mangsa yang terbunuh ialah pemandu kereta berkenaan Mohd Shahidan Shaari, 26, Mohd Shahafiz Othman, 22, Muhd Taufik Abd Rahman,20, dan Ahmad Nazrin Hafizi Abdul Latif, 19. -foto Bernama / Mstar..

 

Al-Fatihah buat semua mangsa kemalangan di atas .. Takziah dari saya.

Pesanan buat rakan pembaca di blog ni .. Bila pegang stering kereta , ingatlah mereka yang tersayang .Jangan nak cepat sampai , jadi tak sampai langsung .. Sian .. Rasanya banyak dah nasihat dan amaran dikeluarkan tapi sayangnya masih ada yang rasa jaguh di jalanraya .. Kalau tak sayang nyawa , ingatlah mereka yang sayangkan nyawa anda ..

Makanan berbuka puasa pilihan BEN ASHAARI #9

 

Pilhan Ramadhan hari  ke #1 : #2 : #3 : #4 : #5 : #6 : #7 : #8

 

Oh ayaamm .. Seperti mana yang korang tau , ayam dan aku tak dpt dipisahkan. Selain ayam , telur ayam juga adalah kegemaran aku . Kalau wife tak tau nak masak apa , sambal telur atau telur masak kicap pon dh cukup menyelerakan .. hehe .. Senang kan bela aku ?

Ok .. ok kali ni , aku nak syorkan resepi dari kak Hanielieza ( Chef ) yang cukup terkenal dah .. Buku masakan dia pon dah bersepah kat kedai kedai buku tu haaa ..

Resepi ni namanya AYAM PANGGANG SERAI .. Kenapa aku pilih resepi ni ? Sebab ayam ni dipanggang .. Jadi , kurang minyak la skit kan … hehehe .. Kesihatan kena jaga gak ..

Amacam ? Menyelerakan ? Heheh .. Selamat menjamu selera …

Cepatnya masa berlalu ..

 

IMAG2342-1

Masa mula lahir ..

Skang ..

IMG_20120729_130113

IMG_20120729_130201

IMG_20120729_130505

IMG_20120729_130551

Hurm .. tak lama lagi , nak pandai bercakap dan berlari .. Abis la aku …

Jika sayangi anak anda ..

 

Semakin banyak kes di paparkan di dalam akhbar , kebelakangan ini yang mana bayi tercampak keluar dari kereta .. Dari maklumat berdasarkan akhbar tu , kebanyakkannya si ibu duduk depan dengan anak kecil mereka .

Full stop . Aku tak nak memandai mandai bagi fakta betul atau salah. Tapi apa yang aku tau , tempat kanak kanak kecil adalah di belakang.

Begini kedudukan yang sepatutnya .. Walaupun belum tentu selamat 100% bila berlaku kemalangan tetapi cara begini mampu mengelakkannya dari tercampak keluar .. InsyaAllah ..

Ada yang kata tak mampu nk beli car seat untuk anak kecil .. Jadi mereka memangku mereka . Ini amatlah bahaya sebenarnya. Kereta kita boleh dihemtam dari pelbagai sudut sedangkan fokus kita adalah di depan saja. Bayangkan jika dihentam dari belakang dan si ibu sedang berbual dengan si suami yang sedang memandu . Pasti si kecil bleh terlepas kan ? Carilah car seat second hand atau yang murah asalkan anak kita selamat ..

Anak anak bermain dlm kereta .. Hurm… ni pon masalah gak .. Marah dah .. Larang pon dh .. Tapi degil .. Nak tak nak , kena la tegas skit . Jangan tunggu ada cedera baru nak nyesal .. Sebaiknya ,dari kecil lagi dh didik dlm kereta , duduk di tempat masing masing ..

Jangan sesekali ajar anak kecil duduk di tempat memandu. Hurm.. Ramai bapak dok rajin ajar anak kecil mereka bermain strering kereta . Hurm.. Ini mmg bermasalah. Bila mereka boring dalam kereta , mesti nak duduk kat seat ayah dan nak main stering sedangkan si ayah sedang memandu. Tak kasi menangis .. Salah sapa ? Masa ni , nak jerit pon tak guna kan ?

Segala keputusan awal mampu mengelakkan masalah di belakang hari .. Fikir sblm bertindak ..

Cerekarama Maafkan Aku di Tv3 ..

 

Yang aku kenal dlm cerekarama ni , Dato Rahim Razali dan Nora Danish. Yang lain , kenal muka jer .. Heheh .. Tak penting pon kan ? Sbb tak masuk ujian .. Tapi yang penting , cerekarama ni memberi impak pada penonton terutama yang patah semangat dalam kehidupan mereka .. Yup, peluang kedua ..

Dikatakan cerekarama ni meniru idea dari filem Indonesia , Mihrab Cinta , namun aku tak kisah sbb apa yang dipaparkan dlm cerekarama ni mengandungi pengajaran dan tidak pun ‘berniat’ nak kaut keuntungan. Lagi pun cerekarama Maafkan Aku ni dibuat agar lebih sesuai dengan citarasa penonton Malaysia . Simple tapi berbaloi ..

Aku tak perlu bandingkan dengan filem Indonesia kerana pastinya tidak adil kerana Maafkan aku cumalah sebuah dram berbanding Mihrab Cinta , sebuah filem .. Kalau tak silap aku la.. Kalau silap , maaf la yer .. Tak penting pon kan ?  Yang penting , kandungan yang disampaikan pada penonton.

Kalaulah dicilok untuk bikin drama atau filem untuk keuntungan tapi cerita entah hapa hapa yang mana pengajarannya 5 minit terakhir , yang tu mmg patut kena booo ..  Bukan tak sokong tapi nak menipu penonton jer ..

Apa pon , sekali lagi .. tahniah buat semua yang telibat dalam drama ni dan juga TV3 ..

Sabtu, 28 Julai 2012

Selangkah je lagi …

 

Kat Alamanda tadi .. Nak beli barang dapur .. Sebelum tu g amik kamera aku .. Settle satu kes .. Pastu nak cari baju wife n Qhaliff .. Kemudian baru nak g amik barang dapur kat Carrefoure ..

Sayangnya , selangkah lagi nak masuk , Qhaliff mula berbunyi.. Alahai.. Jam pon dah nak tunjuk kul 10 bermakna, nak tutup daaah.. Kalau nak g menyusu , tak sempat .. Maka , terpaksalah balik rumahh .. huhu .. Apa pon tak beli ..

Begitu gak pagi tadi masa g expo Parenthood kat Mid Valley.. Dah pilih barang nak beli , masa nak bayar .. Qhaliff mula berbunyi nak susu .. Nak tak nak , kena tinggalkan barang yg dipilih tadi untuk bagi susu kat Qhaliff dulu ..

Bila datang balik , barang tadi dah disimpan dn terpaksa pilih semula .. Huhuh.. Nasib baik mood Qhaliff dah ok .. Dapat gak la beli barang yg nak dibeli tu haaa .. Kalau tak ? Selamat beratus tadi .. hahaha .. Awat tak nangis jeee Qhaliff ??? Hahaha …

Alhamdulillah , demam dah beransur pulih .. Nak kena buat full medical check up .. Doc suruh .. huhu..

“ Yelah, kamu je ada kereta .. “

 

Lamborghini-Ankonian

Cukup tensen kan , bila ada ‘kereta besar’ berada di belakang kereta kita sedangkan kita dalam kelajuan yang dibenarkan lalu mereka menghimpit kita ? Kan kan ?

Kalau kita wat dek , mereka bagi lampu besar berkali kali .. Waaaaduhh .. Apakah kepala otak mereka berada di bahagian tayar kereta ke ? Kalau lane tengah clear , mesti la kita terus ke lane tengah tapi bila lane tengah pon ada kereta , camana ? Nak suruh terbang atau pandu lagi laju ?

Aku tak kata semua pemandu berkereta besar ni berperangai begitu tapi semakin ramai dah mula bersikap begitu ! Malah ada yang bangga bila buat gitu wooo .. Bangga gila sbb kereta diorang boleh pandu laju tanpa rasa takut (mati) .

Hurmm.. Aku rasa la kan , kerajaan patut buat kategori saman berdasarkan CC kereta tu laaa .. Maklumlah , yang pakai kereta besar ni , poket pon besar .. Jadi takat saman 4-5 keping note seratus tu apadahal ..

Tensen skang bawak kereta kat jalanraya ! Semua gila nak sampai awal .. Tah apa yg dikejar pon tak tau laaa.. Kejar maut la kot ?

Makanan berbuka puasa pilihan BEN ASHAARI #8

 

Pilhan Ramadhan hari  ke #1 : #2 : #3 : #4 : #5 : #6 : #7

rsz_dsc_5819

Amacam ? Sedap ? Rileksss .. jangan terliur .. Bila berbuka , minum air suam dulu … Kasi basah tekak .. Jangan balun air ais .. Mau terkujat nanti tekak tuuu ..

Pastu baru minum air MANGO LASSI... yang dibuat khas oleh otai maskn , Mat Gebu  ni haaa .. Amacam ? Baru la start makan .. Makan pun tak la banyak sangat masuk sbb kenyang air kan ? Hehehe ..

Mangga , salah satu buah yang best dibuat jus .. ehehe .. Banyak khasiat dalam tu dari bedal air gas .. hehe .. kan kan ?

I ‘m a Champion !

 

Akhirnya , untuk pertama kalinya aku join pertandingan online aku menang .. Hehe.. Join pon baru beberapa pertandingan jer .. Saja saja je ..

Dan kelmarin , aku g amik hadiah yang ditawarkan oleh Davidoff Malaysia yang bernilai hampir RM1000  ..  Ok la kan ? Sapa nak bagi ?

Salah satu perfume , aku akan bagi pada rakan blogger yg akan kawin nanti sebagai salah satu hantaran perkahwinannya. Kira hadiah tu dari rakan pembaca blog BEN ASHAARI laa .. hehe .. Bukan dari aku jer ..

Yang lain tu ? Heheh .. Aku ingat nak buat giveaway , tapi aku bukan spesis buat giveaway .. Aku pakai sendiri ? Ok gak kot.. Yelah , aku pon dok berjimat cermat skang ni .. hehe ..

Tengok la nanti ..

Kembali beraksi …


One X takde dalam gambar ni .. Kotak je ada .. Hehe .. Dan siap ari Khamis ari .. Maka kembali melekat kat tangan aku 24 jam .. hehe..

Puashati bila antar kat service centre HTC sendiri . Yelah , segalanya ada warranty tanpa banyak cerita . Kalau hp baru beli tu problem abis , ada yang siap dapat baru .. Tu pon kalau kerosakkan dia teruk la .. hehe .. Bergantung laa ..

Walaupun harganya repair tu menarik jiwa sekejap tapi dari nak beli baru , repair je laa .. 2 hari je , dah settle .. apa susah kan ?

Aku dah test S3 .. Berbanding One X ngan S3 , kelebihan S3 cuma pada kamera .. Part lain , aku masih rasa One X better. Kapasiti storage tu , lebih pada S3 .. Ini cuma pendapat aku la yang dah try dua dua . Aku plan gak nak guna S3 , tapi bila dah try , aku prefer One X memandangkan aku adalah pengguna tegar HTC .. Sekadar pendapat amatur , okeh !

Ada yang tak kenal HTC tu brand apa  .. Hehe .. tak pe , tak penting .. .. Jangan tak kenal agama dah ..

Qhaliff @ Parenthood Expo 2012 ..

Tahun lepas , Qhaliff dlm perut lg .. Tahun ni .. lain ceritanya .. hehe.. Dan tkde la beria menunggu mcm tahun lps ..

Org , mmg ramai .. huhu ..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Jumaat, 27 Julai 2012

Betul ! Dia tidur ..

 

Berdasarkan gambar di SINI , ada aku tanya kat rakan rakan pembaca di blog aku .. “ Apa laaa abang la ni buat ? “. Dah sedia maklum , ramai yang ke masjid utk solat Jumaat pasti akan melelapkan mata dia sebentar ..

Tapi kan , apa yang menarik perhatian aku mengenai abang la ni ialah , mata dia terbukak sewaktu tidur ! Hahaha .. Camana aku tau ? 4-5 kali gak aku toleh kat dia memandangkan dia kat sebelah aku jer …

Kat tangan dia ,ada pegang surat khabar yang menarik minat aku untuk melihat kandungan di dalamnya . Tapi tak jugak dia selak ke mukasurat berikutnya .Masih di situuuu gakk ..  Tu pasal aku pandang dia .. Tapi mata dia seolah olah tumpu kat suratkhaabar tu ..

“ Waahh .. Dasat ! “ . Bisik hati aku sbb mamat bangla ni beria nak mengejanya .. Aku berfikiran positif laa ..

Tapi bila aku tengok dia tersengguk sengguk tapi mata dia macam tu gak , maka ku confirm laaa … Dia sedang tidur dengan mata terbukak ! Hahaha.. Lawak la.. Respek pon ada .. Kesian pon ada ..

Macam macam laa perangai ..

Cer teka teki tekuk tekuk ..

Ahaaa .. cer tekaaaaa .. Apa abang La  sedang pegang surat khabar tu , tengah buat selain dari pegang surat khabar tuuu ??

Published with Blogger-droid v2.0.6

Dua pusar kepala ? Abis laa ..

 

Ternampak pusar kat kepala Qhaliff tadi , terus teringat kisah seorang lelaki di sebuah klinik kesihatan yang menceritakan mengenai anaknya yang nakal mempunyai dua pusar…

Terus dia tengok Qhaliff .. Dia kata nasib baik Qhaliff ada satu pusar.. Kalau tak , mesti nakal ! Dan , toksah la manja sangat ngan budak budak ni .. Nanti besar mesti pijak kepala kita punya ..

Hurm.. Aku mampu tersenyum jer .. Apakah pusar menentukan perangai seseorang ?  Kalau orang dulu dulu , mungkin la ada cerita  mereka sendiri ..

Bagi aku, aku tak percaya semua ni .. Bukan kemahuan mereka pon kan ? Semua ni anugerah Allah ..

Makanan berbuka puasa pilihan BEN ASHAARI #7

 

Pilhan Ramadhan hari  ke #1 : #2 : #3 : #4 : #5 : #6

 

Makanan pilihan berbuka kali ni , agak simple tapi menarik hati aku .. Kuetiaw Haufan dan Resepi Kicap Campur dari kak Mashitah atau blog http://mas-dapurmas.blogspot.com ..

Sesungguhnya makanan pilihan aku kali ni  adalah kegemaran satu tika dulu .. Tapi bila aku dh ada darah tinggi ni , kena kurangkan sangat laa .. Maklumlah , ada kicap .. hehe .. Sesekali layan , apa salahnya kan ? hehe ..

Qhaliff dah mula menjerit ..

 

Sejak minggu ni , Qhaliff dh bijak dhhh .. Kalau dia tak nampak sapa sapa depan dia , dia confirm akan menjerit dlm pelbagai intonasi. Boleh tau dh .. Ada bunyi jeritan memain .. Ada jeritan kelaparan .. Ada jeritan boring ! hahaha .. Tapi kalau dia menjerit kelaparan , confirm air mata keluar .. hahaha .. Kira menangis sekali la tu ..

  

IMAG2300-1

Nak tidur lak , bunyi dia mmg dah boleh cam .. hahaha .. Aku rasa Qhaliff tak sabar nak bercakap dah ni .. Skang ni , memalam mesti nak ajak ‘berbual’ dulu sblm menangis nak tidur .. Amboiii.. menangis tuu.. sblm tu ajak bergembira ! Nasib baik tak mintak kopii.. ahah..

Tak kisah la Qhaliff .. asal semua orang gembira , dah la yer .. Tapi tamo jerit kuat kuat .. Bikin kalut wooo …

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI