Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 31 Ogos 2012

Nasib baik Kelantan jauh !

 

Berkat berkawin dengan ore Kelate dan dah biasa dengan perjalanan jauh untuk pulang ke kampung yang biasa mengambil masa 8-10 jam ( paling awal ) dan ada yang hingga ke 16 jam dalam perjalanan sbb ikut jalan jauh untuk jalan jalan cari makan , perjalanan ke Sedenak Johor yang mengambil masa 4 jam , tidak terasa langsung ..

Tipulah tak  penat , kan ? Penat tetap ada tapi yang paling tak tahan ada pedih mata yang menyebabkan mengantuk yang teramat sangat.. Kena berenti untuk rehatkan mata .. Namun , 4 jam tu tak terasa ..

Bayangkan .. Ke Kelantan , jarak perjalanan adalah 487km dan ke Sedenak , Johor cuma 290 kmj . Jadi , tak hairanlah aku sekeluarga boleh pergi balik dalam masa sehari jer… Kira tak perlu tidur la kat mana mana .. G sana , beraya pastu balik Putrajaya balik .. Hehe.. Keja giler ? Hehe .. biasa dah buat .. huhu ..

Bukan la riak atau nak berlagak tapi itulah kelebihan mereka yang dah biasa memandu berjam jam lamanya. Takde apa nak dihairankan seperti ada kawan yang hairan camana kitorang leh buat gitu ..

Dulu , aku mmg hairan gak .. Tapi sekarang , tak dah .. Sebab dah tauu .. Alhamdulillah , pengalaman sememangnya mengajar kita pelbagai kenikmatan hidup yang kita tak sangkakan langsung ..

Aktiviti hari ini di Sedenak , Johor .. di rumah Mat Gebu aka www.tiffinbiru.com

 

Best apa kawin dengan orang jauh .. memang la akan berperang tapi tetap ada kelebihan .. hehe .

Amboi , Qhaliff !

Walaupun aku dh mkn byk , aku tetap berhenti di hentian  RnR Pagoh , Johor .. Cantik dan selesa RnR ni hingga Qhaliff leh baring atas meja .. Melampau sungguh kan ?

Makanan pun mmg nampak menarik dan sedap .. Ni kat bahagian SUMMER ..

Published with Blogger-droid v2.0.8

Kekecohan di rumah Mat Gebu

Ramai la pulak blogger berkumpul hari ni sempena Aidilfitri. Dan seperti biasa , Mat Gebu menjadi tuan rumah ..

Hidangan , alhamdulillah ... Lazat wehh .. Aku sendiri balun 4 kali laksa Johor .. Kenapa byk ? Mat kata dia tambah ikan kurau masin .. Tu diaaa .. mmg feveret aku woo ..

Aku nak senaraikan blogger yg hadir tp risau ada yg tercicir .. Jadi , pandang pandang je la yerr .. hehe ..

Terima kasih Mat Gebu  dan rakan rakan blogger yg lain .. Er , majoriti dari Johor .. Hehe ..

Published with Blogger-droid v2.0.8

Bila muzik digunakan untuk sebarkan ajaran syaitan ..

 

Semalam aku layan youtube .. Ingatkan nak layan movie free .. Tapi entah camana , tangan aku ni terklik mengenai MICHEAL JACKSON yang mana terdapat teori bahawa dia dibunuh oleh pertubahan syaitan itu ..

image

Dalam video tu , banyaak kali dia cuba memberi amaran mengenai pertubuhan ini yang mana mereka mengawal industri muzik dan menyebarkan ajaran mereka melalui muzik , filem ( termasuk kartun ! )  dan juga politik ! Huihh .. Terkejut dan tak percaya ? Hehe …

Pelbagai cara mereka buat untuk jatuhkan Micheal Jackson seperti mengaitkan dengan kes kes rogol kanak kanak , dadah serta masalah peribadi .. Mengapa ? G tengok video tu sendiri ..

Dalam muzik yang kita dengar dan tonton , kita tak sedar kita dipengaruhi oleh mereka ini .. Sapa mereka ini .. Korang boleh google ‘ APA ITU ILLUMINATI’ dan membacanya. Ini bukan karangan budak sekolah untuk menakut-nakutkan kita .. Baca juga mengenai Dajal .. Aku malas nak tulis lebih lebih . Nanti ada yang kata aku fanatik dan mengarut ..

Sapa lagi penyanyi yang terlibat ? Ramai wehh .. Ramai .. Boleh dikenali dengan simbol simbol yang mereka guna dan lirik lagu yang kita tak perasan ,, Antaranya ,Rihanna .. Dan yang pastinya Lady Gaga.. Ramai lagi .. Korang tgk di Youtube , dengan dan tonton dengan akal ..

Aku mengarut ? Mungkin.. Tapi ada logiknya bila kita fikir dan kaitkan dengan agama … Erk ? Apa kaitannya ? Google dan baca sendiri .. Jangan lupa layan juga youtube lagu lagu yang dibackwardkan

image

Mengarutkah aku ? Bukankah kita semakin mengarut dengan menyukai muzik yang entah apa apa di zaman ni ..

Kenyataan dari President Amerika pon ada wooo .. Cari yang dibackwardkan ..

Mengarutkah aku dengan entri ini ? Mungkin la kot .. Kalau tak tau pasal Illmunati dan ajaran sesat ni , mungkin la ..

Cer cari dan google pasal ni .. Aku lama dah tau cuma malas nak tulis jer .. Cerita pasal baby je kan ? Hehehe ..

Amboi , amboi Qhaliff ..

 

Dah pandai dia sekarang ni .. Ajak bergurau .. ajak bermain .. Cuma lom reti nak ‘ajak’ lagi .. Kalau reti , mau gak daddy tengah tidur kena gegar dengan dia ..

Cuba laaa kalau beranii !!

 

IMAG3303IMAG3304_BURST005IMAG3305_BURST001IMAG3312

Qhaliff !! Bangunnn .. Merdekaaaaaa !! Merdekaaaa !! Hehehe… Tidur dah diaa …

Aku dulu pun macam dia gak ..

 

Teruja ! Teruja bila ada nampak orang yang sering jadi perbualan dalam dunia maya mahupun realiti , menjelma depan skrin kita ! Haaa .. Apa jadi ? Gugup seketika ! Bukan sebab taksub tapi macam tak percaya .. Maklumlah , ada berjuta pengguna internet setiap hari di Malaysia , tiba-tiba dia perasan akan kehadiran kita ..

Walaupun ada yang ‘berlagak artis’ atau pilih kasih , bagi aku tu lumrah.. Kita nak kata lebih lebih pon , kita tak tau apa hal sebenarnya kan ? Kang mengata lebih , dosa pada kita .. Terima seadanya.. Kita bina empayar kita sendiri ..

Dan alhamdulillah , aku berada di satu tapak yang aku inginkan dan aku tak nak la riak mahupun angkuh. Tolonglah , ini cuma satu dunia sementara jer .. Mana yang boleh kita jadikan kawan dan sahabat , kita terima dengan hati terbuka.. Mana yang nak jadikan lawan , kita jangan layan..

Dan kawan blogger ini meluahkan perasaannya dalam entri terbaru dia.. Aku terharu dan teringat kembali saat saat aku mula berblog dulu.. Begitulah perasaan aku ..

Terima kasih buat blogger , Shakina.. Selamat datang ke dunia blog .. http://lotsoflove90.blogspot.com/

Khamis, 30 Ogos 2012

Kesan dari mengandungkah wahai si Qhaliff ?

 

Macam tau tau dah malam ni nak keluar g Alamanda .. Menjerit dah ! Bila aku bawak dia keluar duk depan pintu , dia diam .. Amboii .. Aku masuk balik , dia nangis .. Aikkk … Ni punca dari dok merayau masa mengandung dulukah ?

Adehh … Kaki berjalan la pulak bila dah besar ni ..  Dulu masa kecik , suka duk umah .. Jangan nanti dah besar , ajak p perhimpunan merdeka , dah laa .. Daddy tak larat dah masa tu.. hahaha ..

Tips dari MML : Siapa sangka ianya menarik ?

 

IMAG2959 IMAG2961

Baru-baru ni , ada aku pergi tengok rumah aku yang sedang diubahsuai tu .Bahagian dapur dah 50% siap. Bahagian-bahagian lain pun dah lebih kurang 50% . Tunggu nak pasang tiles dan juga kitchen cabinet utk bahagian dapur. Seronok rasa ..

Part tiles ni yang aku pening. Warna apa yang sesuai . Tiles yang camana yang sesuai ? Dan menariknya , aku suka amik tau camana mereka mengukur dan memasangnya .. Maklumlah , masa sekolah dulu , aku kerap ponteng masa kelas matematik.. hehe ..

Nasib baik ada MML .. Dengan sedikit tips dari mereka , aku tau jugak la pasal tiles ni .. Nak aku kongsi bersama korang ke ? Haaa .. Tapi tips ni dalam Bahasa Inggeris. Kalau aku alihbahasakan , takut lari maksud sebenarnya. Maklumlah , sekolah tak tinggi mana pon .Sempat belajar menaip komputer jer.. Tak sempat cikgu ajar nak hack komputer , cikgu dah lari ke oversea. Dengar jadi hackers besar kat sana .. Hahaha .. Ok , mengarut dah tu..

Sambung eh.. Sebelum tu , ada aku buat tips ringkas. Bolehlah g tengok kat sana dulu sebelum sambung baca kat SINI ..

Sedikit tips dari MML berkenaan tiles ni yang ada kaitan dengan ubahsuai di rumah baru aku tu .. Kalau ditengokkan dlm gambar kat atas tu , tu dah kira masuk fasa kedua tips dari MML iaitu PERSEDIAAN DI LOKASI UBAHSUAI.

Ada dua point yang utama untuk fasa ini ..

  1. Persediaan di bahagian permukaan
  2. Screeding / Rendering ( jika perlu )

clip_image002 clip_image004

Gambar 1 : Screeding pada bahagian lantai sebelum memasang tiles

Gambar 2 : Rendering pada bahagian dinding

Tips tips yang dikongsikan oleh MML mmg sangat berguna pada aku. Aku nak terangkan kat sini , susah .. Takut salah penyampaian. Jadi ajaran sesat lak nanti . Sebaiknya biarlah pakar saja yang melakukan mengenainya. Kang kalau aku copy paste direct tips dari mereka , ada yang tak suka lak kan ? Jadi kalau nak tau mengenai tips tips atau dapatkan khidmat pakar kaunseling mengenai tiles ni , boleh hubungi MML sendiri..

Apa pun , MML banyak membantu aku untuk memilih tiles yang sesuai untuk rumah aku . Terima kasih MML !

Menidurkan Qhaliff di petang hari ..

 

Dah nak masuk 5 bulan dan masuk bulan ke 3 aku jadi Mr.Mama .. Terus terang , aku bukanlah sebaik mereka yang bergelar ibu. Apa yang aku boleh buat cumalah menjaga Qhaliff .. Mandikan dia , tukar lampin , bagi susu dan melepak dengan dia .. Tu kalau dia tak sakit .. Kalau sakit , lain pulak woo cabaran dia ..

Ternyata benar kata mereka yang berpengalaman .. Semakin besar , semakin berubah perangai dia .. Namun jika kita dah jaga dari kecil , pasti tau camana nak kawal..

Kalau dah sebesar Qhaliff ni , confirm dah nak bermain . Dia akan capai apa saja yang boleh di nak capai . Pastikan tiada benda merbahaya berhampiran dengan dia seperti kabel charger, kain kain yang tebal .. Risau la kan ? Bagi je kain nipis seperti sapu tangan untuk dia main .. Handphone ? Dah pandai nak capai wehh .. dah pandaii !! Abis laa ..

Tapi kan , buat bapa bapa cam aku ni kan .. Nak kasi tidur baby ni , mudah jer .. Bila dia bangun tidur , tukar lampin dia .. Pastu layan dia jap.. Baby ni tak lama mana pon leh bergurau senda.. maklumlah , tenaga banyak mana sangat kan ?

Pastu kasi susu .. Haaa .. Jangan lupa sendawakan dia .. Tengok mata dia masa hisap susu tu.. Kalau dah layu je tu , ada harapan untuk tidur .. Kalau masih segar ? Kasi dia main dengan permainan dia .. Dia takkan kacau kita punya .. Dia akan main dalam 30-45 minit .. Sempat la nak buat apa apa pun .. Pastu confirm dia boring .. Masa ni kita layan balik dia .. Dalam 15-20 minit.. Ajak berbual atau layan Chess .. Confirm dia boring ..

Bagi susu sekali lagi .. Confirm .. Zzzzzz.. Lenaaa .. Yelah , kenyang dan penat .. heehhe ..

Teror dah aku kan ?

Pembohongan omputeh !

 

Ni diorang jer.. Aku ? Ehem ..

Lena diulit intan jer .. Hehehe ..

Dan senantiasa disayangi .. kan kan ?

Qhaliff nak beraya di Johor dan Kuantan ..

Semakin hari semakin nak ajak berborak dia .. Tapi pagi hari , dia nak tidur dulu ..kang sedar ,baru borak ngan bapak dia ..

Esok , kami nak g beraya umah Mat Gebu .Pastu , Sabtu lak nak g Kuantan. Nak g umah Puan Nina Juliana lak .. Ikutkan , nak gi umah Kak Ummi Zaihadi tp dah kak Ummi bizi , takde rezeki nak makan cheese cake dia .. hehe .. Lama dah nak g umah dia ..

Pastu Ahad , nak daftar masuk UMP .. Daddy nak sambung blajar ke ? Abis tu Qhaliff ?? Nak je citer eh ? Bila sampai masa ..

Lalala... Nak tidur jap ..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Go Qhaliff .. Go !

Daddy tau Qhaliff mampu menariknya ! Berusaha dan teruskan berusaha !!

Published with Blogger-droid v2.0.6

Apabila wanita ditetak hampir putus tangan ..

 

image

Cara mudah nak dapatkan duit ialah merampasnya dari orang lain. Walaupun kita kata mudah tapi pekerjaan berani mati ini sebenarnya sukar dan mereka yang takde hati saja berani melakukannya.

Mengapa ? Mereka ada satu juta alasan namun kesemua alasan itu boleh menghalalkan perbuatan keji mereka ini .

Jadi mengapa mereka melakukannya juga ? Seperti aku kata tadi , mereka tiada akal dan berhati kering dan inginkan dengan kadar segera .

Pengajaran buat kita , elakkan dari tayang harta kita di tempat umum ..

Rabu, 29 Ogos 2012

Kalau Qhaliff menangis ..

 

Sememangnya bayi adakalanya menangis bersungguh-sungguh bagai nak keluar anak tekak .. Awas , ianya merbahaya ! Jangan pandang ringan perbuatan bayi seperti ini ..

Punca , ada macam macam .. Sebaiknya cepat cepat dukung dan pujuk agar tidak terus teriak begitu ..

Ada yang sangka perbuatan begitu akan manjakan bayi . Jangan begitu. Bayi takkan saja saja nak menangis. Mereka tak tau erti mengada ngada lagi ..

Apa salahnya amik dan pujuk sebelum berlaku masalah ..

Saat manis berdua ..

 

IMAG3229

Layan lagu Jalur Gemilang .. Qhaliff pandang pelik muka aku … Aku pandang dan senyum , dia balas senyuman pada aku .. Sungguh mendalam senyuman tu ..

Layan sit up , Qhaliff pelik tengok kelakuan aku. Dia tak lepaskan padangan pada apa yang aku buat .. Aku berenti dan senyum pada dia .. Dia membalasnya ..

Seronok ada baby … Mereka tau menangis dan senyum saja .. Tak reti nak meminta kecuali bila lapar ..

Ke mana ego membawa kita ?

 

Ada ego yang membawa kebaikan ? Hurmmm .. Betul ke ego membawa kebaikan ? Bahagian mana ? Bahagian yang menunjukkan sapa yang lebih bagus ? Atau tak nak mengalah ? Atau tak nak dipijak ? Sampai bila ?

Qhaliff bagi daddy menang !

 

Liat giler nak kasi dia tidur .. Bukan apa , kalau tak cukup tidur nanti dia wat hal .. Perangai dah sama cam bapak dia .. Hehe ..

Setelah dua botol , dan bermain sambil menyanyi lagu Jalur Gemilang bersama sama serta bermain air liur yang mana abis muka aku dia sembur , akhirnya Qhaliff lena diulit mimpi !

Yeaahhh .. aku menang !! Boleh gak aku lelap mata  jap .. Tapi , ada pulak entri best nak update .. Ok , update dulu ..

Selesai ! Baru leh tidur .. Tiba-tiba Qhaliff buka mata ! Huwaaaaaaaaaaaaaa… Memang tak dapat laaa aku nak lelap jap !!

Lagi kemalangan di Putrajaya.

 

image

Tu sumber dari Utusan Malaysia. Tak bagitau , marah lak nanti .. heehe .. Al-Fatihah buat mangsa , Rosimah Mohammad.

Aku pelik la sebenarnya.. Kerap benar berlaku kemalangan jalanraya di Putrajaya ni .. Ada satu jalan dari rumah aku ni ke PICC .. Kat satu selekoh tu , walaupun takde kereta , kemalangan tetap berlaku kat situ .. Keras benarkah tar yang digunakan ? Atau ada puaka kat situ ? Haaa… Tahyul dah tuuu ..

Kalau lalu situ memalam , orang kata evil dead .. Tapi peliknya , kemalangan berlaku bukan belah malam ! Haaa .. Camana tu ? Dan menariknya , banyak yang terbabas langgar tiang lampu !

Atau sebenarnya , kecuaian manusia yang mengakibatkan berlakunya kecelakaan tersebut ? Tak dinafikan juga sebab jalanraya kat situ mmg clear giler ! Nak memecut sampai enjin tertanggal pun takde sapa nak marah !

Hurmm .. serius , aku sendiri pelik .. Sebab sejak aku duduk sini , banyak dah kereta hancur kat area tu .. Maut tu , aku tak berani la kata tapi ada gak la yang dah arwah ..

Hati-hatilah yer memandu .. Aku tak nak kekurangan pembaca kat blog aku ni .. hehe ..

Tinggallah Qhaliff bersama daddynya ..

 

Mummg gi work dah .. Nasib baik skang ni dia tak reti nak menjerit sambil pegang grill .. Hehe .. Kalau tak ? Tapi dia mmg dah reti menjerit .. Cuba la menjerit bila umur 2-3 tahun .. Haaa.. Ada jugak tidur dalam kandang rimau ..

Risau gak aku sebenarnya hari ni sbb dia dah mula rapat pelik ngan mak dia .. Tamo lepas langsung bila tidur malam .. Asyik mencari jer mak dia.. Haa .. aku tau apa korang pk ! Jangan jangan komen gitu .. hehe ..

InsyaAlla nnti dia ok balik la kan ? Aku kena sabar skit ..

Kelebihan Vitamin B Complex

 

 

Kalau sebut Vitamin B ramai yang takut nak mencubanya. Ada yang kata naikkan selera makan laaa, nanti takut gemuk laaa. Macam2 tanggapan buruk terhadap Vitamin B ni. Sebenarnya itu adalah MITOS semata2. Sebaliknya Vitamin B nilah yang boleh membantu menurunkan berat badan, mengawal stress dan lain2.Tapi kena cari Vitamin B Complex yang lengkaplah ye. Jangan main belasah je ambik vitamin B ni. Jom kita tengok dengan lebih detail lagi.

Klik SINI .

Berubah perangai sudah si Qhaliff !!

 

Kalau dulu kan , dia perumah .. Entah kenapa tetiba dia berubah sungguh . Asyik nak BERGERAK ! Bukan berjalan jalan tapi nak BERGERAK ! Kalau dalam kereta , tetiba berenti kat traffic light sbb lampu merah , confirm dia menjerit punya .. Bila berjalan , dia diam .. Huh ..

Kalau g mall , nak kena berjalan saja .. Kalau duduk makan , dia ok kejap.. Tapi tak lama la.. Dalam setengah jam , dia mula wat perangai nak ajak bergerak ke mana mana saja ..

Aku tak tau laa minggu ni camana ! Yelah , sejak cuti panjang ni , dia dah manja terlebih ngan mak dia .. Ni dah mula kerja , tinggal aku ngan dia jer ..

Abis laaa .. Help !!!!!! Patut la best pakai maid nih .. huhu ..

Berhati-hati dalam berkata-kata ..

 

Hati-hati kawan bila berbicara kerana kata itu doa ! Yup .. Dalam tak sedar , kata kita itu dimakbulkan Allah .. Tanpa kita sedari ! Itulah yang berlaku pada aku ..

Sebelum raya ari tu , aku senantiasa mengeluh sbb terkurung dalam rumah ..

Ahh , seronok betul dapat pergi bercuti ! “ .

Bukan tensen dengan apa yang aku buat tapi aku tak nampak dunia ! Yelah , dah duduk dalam rumah jer kan ? Ketika tu , rindu saat saat g kerja dahulu ..

Patutlah best pakai maid .. Semua diuruskan mereka termasuk jaga budak .. “ .

Hati nakal aku terdetik kadang kadang .. Sememangnya aku manusia yang tak reti bersyukur !

Syawal menjelang. Dan aku antara mereka yang gembira sebab wife amik cuti panjang. Dengan ini , aku boleh bercuti panjang ! Hehehe..

Aku terlupa ..

Setiap hari aku sekeluarga keluar. G beraya sana sini . Ke sana sini .. Memang tak duduk diam . Perghh .. Merayau saja .. Aku jadi penat .. Aku nak sangat duduk rumah dan berehat ! Tak mampu dah nak ke mana mana ! Hingggakan aku menolak ajakan wife ke Terengganu untuk bercuti sedangkan aku cukup gemar ke Terengganu !!

Hurmm .. Dan hari ni aku tersedar .. Aku nak sangat keluar rumah hingga penat ! Dan kembali nak sangat duduk rumah ! Hurmm ..

Serius , mmg terkena pada batang hidung aku akan kata kata aku sendiri !

Selasa, 28 Ogos 2012

Qhaliff semakin manja pelik !

 

IMAG3257

Tak boleh berpisah langsung skang ni ! Kalau dia sedar dari tidur , tengok takde orang , terus menangis sekuat kuat kuat hati ! Haaa .. Kalau kita nangis gitu , macam nak kuar anak tekak la gamaknyaa ..

Hurmm .. Tak tau laa nape .. Minggu depan , nak cecah 5 bulan dah .. Nak bercakap , macam orang tua dah skang ni . Tapi depan orang , malu pulakkk ..

Garang ? Jangan cerita laaa . Dah pandai marah daahh skang ni ! Nasi baik baby lagi .. Kalau takk .. Haaaa ..

Bila tengok dia lama lama .. sian je dia .. Hurmm

“ Maaf la Qhaliff .. Daddy takde harta nak wariskan pada Qhaliff .. Daddy akan cuba sedaya upaya bagi ilmu dunia dan akhirat untuk Qhaliff gunakan nanti .. Semoga Qhaliff menjadi insan yg berguna pada agama , negara dan bangsa .. Jangan jadi cam daddy yer .. “

Layan 'duck face' ..

Ahaaaa ... Boring weh tunggu mem besar siap.. Jadi , lyn duck face jap ..

Amacam ? Leh dpt ramai followers tak ?

Published with Blogger-droid v2.0.6

Qhaliff dapat sepupu perempuan ..

 

Alhamdulillah .. Dua dua selamat . Mak ngan anak sekali .. Ops , ni anak buah aku yang terbaru. Selamat dilahirkan pagi tadi di hospital Pantai ..

Perempuan .. Berat , 3.9kg .. Sebelum ni 2 orang lelaki .. Waah.. Bertambah seri la keluarga eh .. Namanya ? Tak tau lagi .. Nanti aku kasi tau eh ..

Abis laaa .. Yang manja sebelum ni , pasti terasa bila ada perempuan sorang yang ditunggu tunggu ..

Huhuh … Pasni Qhaliff lak dapat adik perempuan eh ?

CINTA sampai ke mati ?

 

 

Hurmm .. CINTA tak buta .. Tapi yang buta tu , kita .

Adakalanya kerana CINTA , kita tak nampak apa dah .. Yang kita tau , kita nak bersama si dia yang kita cintai . Lain tamo ! Kerja cuci jamban pon sanggup asalkan hati gembira .. Bukan apa , kerja cuci jamban ni , jarang orang nak buat terutama yang muda mudi ni haaa.. Stendek la katakan ..

Ada yang sanggup buang keluarga , putus adik beradik atau sanggup berenti kerja kerana CINTA .. Tu diaaa aihh .. Penangan CINTA .. Best kan ? Berani mati gitu .. Tu tak campur lagi dengan lagu lagu cinta yang dasyat dasyat tu .. Lautan api , gunung ganang , berlari ke Marikh , terjun ke bara api dan banyak lagi la tanda kebesaran cinta manusia terhadap manusia yang lain ..

Tapi bila dah dapat ? Setahun dua , comel laa.. Tidur dalam pelukan. Tak leh renggang langsung .. Kalau tikus lalu , kena penyepak sampai ke Australia tikus tu haaa .. Tapi tu dulu laaa .. Bila dah mula bosan , tikus lalu pun wat dek sambil berkata ,

“ U ngan tikus tu pun takde beza dah .. “

Haaaaaaaaaaaaaa .. amik kauuuu .. Dulu , kaulah bidadari terakhir dari Afrika gituwww ..

Tu belum part buang keluarga .. Haa , part ni dalam tv pun banyak kali tunjuk aihh .. Tapi yang depa tunjuk tu , diorang happy gitu .. Hakikatnya , bila buang keluarga ni pasti merindu tak hengat punya .. Bayangkan mak ayah tak nak ngaku anak .. Anak tak nak ngaku mak ayah .. Tapi bila raya , siap teriak bagai aihhh .. Siap nyanyi lagi Aisyah , “ Pulanglah ‘ .. Haaa .. Eh , tu lagu putus cinta .. hehe ..

Ayah dan ibu
Itulah permulaan kami
Dapatlah melihat bulan dan
Matahari
Ahai...

Yang dikurniakan dari Ilahi
Ahai...
Ayah dan ibu lah
Mesti dihormati

 

Betullah bercinta tu menyeronokkan . Tapi kena ingat , cinta ni bukan sekadar seronok tapi segala galanya. Pahit getir dugaan melanda. Ketika itu , sapa yang kita ada ? Kawan kawan ? Kawan kawan pun belum tentu boleh tolong okeh ? Yang ada mak bapak pun , tapi kalau mereka pun dah dibuang kerana cinta , sapa lagi ? Adik beradik ? Hurm ..

Bercinta , bercinta gak .. Jangan sampai buta mata hati dah .. Hidup ni sekali . Hayati dan hargai .. Cinta sesama manusia , boleh dicari walaupun tak sama tapi ianya cuma perasaan berbanding cinta terhadap mak ayah yang membesarkan kita ..

Jangan menangis atas pusara mereka bila kita sendiri dah engkar pada mereka . Walaupun tak perlu restu mereka tapi kebahagian pasti lebih dirasai dengan adanya keizinan mereka ..

Ubat tekanan perasaan dan stress !

Bila stress , g cri makanan yg enak enak ....

Nikmatilah kehidupan ini tp ingat , makan tu sederhana .. Jangan lupa dunia sampai tak larat nak bangun , dah ler ... Hehe ..

Mmg betul apa ? Antara punca stress sbb perut lapar dan terlebih kenyang .. Haaa.. Jadi , bersederhanalah noooo ..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Bila ambulan sendiri kemalangan ..

 

Sebuah ambulans yang terbalik hingga menyebabkan pemandu dan seorang jururawat cedera dalam kemalangan di Kuching , Sarawak semalam.

Menurut akhbar yang aku baca secara online ini ( diorang pun jarang nak bagi backlink pada blog yg diorang amik info ) , kenderaan yang mereka naiki itu terbabas lalu terbalik di atas pembahagi jalan .

Punca dikatakan berlaku apabila pemandu ambulans tersebut hilang kawalan ekoran jalan licin ketika hujan lebat di sepanjang perjalanan. dan kejadian berlaku sekitar 4 petang .

Hurmm .. nak kata apa dah ? Kita pun sedia maklum yang pemandu ambulan ni mmg dpt training khas untuk mencelah sana sini bila ada kecemasan.

Tapi ambulan ni berhemah lagi kalau nak dibandingkan VVVVVVVVVVIP MALAYSIA lalu .. Abis semua kereta kena .. Entah apa yang beria sangat pun tak tau laaa .. Macam diorang je hidup atas dunia ni .. Jawab je la kat akhirat kelak ! Huh .. Kang tulis lebih lebih , aku gak kena .. caittss..

Alhamdulillah. Qhaliff ..

 

IMAG3251-1

Dah tak berak berak dah .. Semalam , bagi dia susu non stop action punya .. Dia pon dah tidur berjam lamanya.. Penat la kot sbb jalan jauh sepanjang kat Kelantan ari tu ..

Skang ni , muka dia je tu haaa .. Macam baru balik dari medan perang je rupanya haaa .. Sana sini calar balar ! Haaiihh .. Pagi ni , tambah satu lagi calar .. Adoiii .. Aku gari gak tangan dia ni haaa ..

Apa pun , syukur pada Allah yang Qhaliff dh ok .. Harapnya la gitu ..

8 produk Samsung yang perlu 'diharamkan'.

 

Apple senarai 8 produk Samsung yang perlu ditarik balik di pasaran dan dilarang memasuki Amerika Syarikat dan produk-produk itu adalah :

  1. Galaxy S 4G,
  2. Galaxy S2 AT&T,
  3. Galaxy S2,
  4. Galaxy S2 T-Mobile,
  5. Galaxy S2 Epic 4G,
  6. Galaxy S Showcase,
  7. Droid Charge
  8. Galaxy Prevail.

 

 

Benci benar Apple kat Samsung eh ? Hehehe ..

Usaha tangga kejayaan ..

 

Beberapa ekor kambing memanjat sebuah pokok argan di sebuah kawasan gurun dekat Essaouira, barat Maghribi untuk memakan buahnya yang manis. Pokok yang dapat hidup pada musim kemarau itu digunakan oleh penduduk Maghribi untuk menghasilkan sejenis minyak bagi pembuatan kosmetik dan ubat.

Kambing yang takde tangan tu pun berusaha untuk mencari makanan .. Kita , yang punya akal dan kudrat ni asyik dok mengeluh  takde rezeki , takde kerja atau tak cukup makan ..

Hurmm ..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI