Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 2 Ogos 2012

Rotavirus ? Gulp ..

 

Ingat tak entri aku berkenaan baby kawan aku tempohari yang masuk ke hospital akibat demam panas ? Rujuk kat entri SINI ..

Tadi ada aku tanya kembali perkembangan babt dia tu .. Katanya babynya sah dihidapi ROTAVIRUS.. Puncanya , aku masih belum dapat jawapan .. Hurm.. Siannya ..

Dan dan terpandang Qhaliff .. Camana ngan dia eh ? Ari tu ada aku buat entri pasal ni  Rujuk SINI untuk membacanya .. Apakah perlu dia perlu ambil suntikan pencegahan ? Hurmm ..

6hb ni nak g buat check up  Qhaliff untuk kali ke 4 .. nanti nak tanya doktor .. Hurm…

13 komen :

D Yatie berkata... [Reply to comment]

aya ada rujuk doktor berkenaan nih. katanya, rotavirus cuma diberikan kepada baby umur 1 tahun ke atas. utk baby below, influenza boleh. wallahhualam.

Halif Mohamad berkata... [Reply to comment]

Prevention is better than cure bro. Islam pun ajar mcm tu.

Shazwan Azizan - wanblur berkata... [Reply to comment]

abg ben, selalunya imunisasi rotavirus nie optional. Selalu diorang bagi kalau ada ahli keluarga yg sama dgn budak kecik yang hidap diarrhoe (cirit birit) diseabbkan rotavirus. Baru bagi imunisasi nie kepada baby untuk elak jangkitan. Kalau baby tue dah kena rotavirus, selalu x bagi dah sebab dalam badan dah ada imunisasi lawan rotavirus tue.

itu je la. Optional. Kalau abg ben rasa, qhaliff ada risiko untuk dpt (spt rapat dg org yg dijangkiati etc), better ambik.

:)

New dyr berkata... [Reply to comment]

amikla injection tuh. tak sanggup tgkk bby comel sakit. skarang ni virus dah berbagai. macam2 penyakit ada. hii

phreak-id berkata... [Reply to comment]

Since follow up Hosp private,
kalau ada, amik je. Hosp kerajaan susah sikit.

Btw Rotavirus suatu kebiasaan bagi budak. Kalau sekali dah kena, possibility utk kali kedua dah berkurangan sebab imun dah terbina (tp tak mustahil). Dulu ada baca statistik mengatakan 1 every child (below 5y.o) pernah mengalami jangkitan (worldwide). Mula-mula tak kisah sangat, tapi bila baca statement "complication of rotavirus may cause mortality", terus risau giler2 sampai kami laki bini bersih satu rumah, cuci tandas, lap satu rumah

Tapi jangan risau pasal statement tu, asalkan kita ambil langkah berjaga-jaga and cepat2 hantar ke hosp, everything will be ok. Yang selalunya kes mortality ni bila mak bapak ambil tak kisah bila anak demam+cirit birit.. (Selalunya di negara membangun)

Anyway, my Mikail pun pernah kena, and 1 perkara yang aku perasan, berak dia bau pelik sikit.. Teringat masa dia kena, sehari sampai 10kali berak, dehydrate teruk. Walaupun kami laki bini staf hosp, tapi kami sendiri risau sbb temp spike sampai 39degress (walaupun setiap setengah jam kami sponging "tuam air sejuk"), berak keluar air. Admit ward 3 hari, masuk air ikut drips then baru ok. Memang menakutkan.

p/s : terlebih komen plak. dah mcm buat entry dah ni. hahaha


Terbaru >Tahniah Datuk Lee Chong Wei ke Separuh Akhir Olimpik >Aiskrim Baskin-Robbins Percuma Seluruh Malaysia pada 8/8/2012 >[Projek Blogger ] 29 Hari Jelajah Bazar Ramadhan Seluruh Malaysia

mamawafiq berkata... [Reply to comment]

Anak lin dulu pun kne rota virus masa umur die 1 tahun 3 bulan.. Doktor ckp "nasib baik awak cpt cz virus ni bole bawa maut".. Warded 4 hari.. Ari2 lin nangis bile tgk wafiq.. Bdn die susut teruk, muka cengkung, nangis pun dh xkuar air mata n suara cz air dlm bdn sgt kurang.. Amik drh pun drh xnaik... Huhuhu sgt sedih.. Syukur alhamdulillah allah masih bg peluang kat kami utk besarkn wafiq.. Skrg nu die dh sihat.. Alhamdulillah..

mamawafiq berkata... [Reply to comment]

Mcm wafiq dulu pun kne rota virus gak.. Ms umo die 1 tahun 3 bulan.. Sgt kesian.. 4 hari warded.. Tiap kali tgk die lin mesti nangis.. Muka die cengkung n kurus sgt.. Nangis pun xde suara n xkuar air mata.. Amik darah pun darah xlh kuar.. Doktor ckp nasib baik cepat cz air dlm bdn die dh byk hilang.. Klu lambat lh bw maut cz lh rosakkan buah pinggang die.. Syukur alhamdulillah cz allah masih beri kesempatan utk kami membesarkn die..

mamawafiq berkata... [Reply to comment]

Anak lin dulu pun kne rota virus masa umur die 1 tahun 3 bulan.. Doktor ckp "nasib baik awak cpt cz virus ni bole bawa maut".. Warded 4 hari.. Ari2 lin nangis bile tgk wafiq.. Bdn die susut teruk, muka cengkung, nangis pun dh xkuar air mata n suara cz air dlm bdn sgt kurang.. Amik drh pun drh xnaik... Huhuhu sgt sedih.. Syukur alhamdulillah allah masih bg peluang kat kami utk besarkn wafiq.. Skrg nu die dh sihat.. Alhamdulillah..

keli menari berkata... [Reply to comment]

baik tanya yang pakar..Qhaliff kena kuat !

YaYaNsMuM a.k.a YM berkata... [Reply to comment]

Insyaallah Qhaliff okay because under supervision Ben kan?kalau hantar kat Taska/nursery mungkin dia lebih terdedah dengan semua nie.Tapi, yelah, kene ambik langkah berjaga2 jugak kan. Apapun, kanak2 ni mmg kita kene handle dengan penuh teliti..all the best!

Sue-Rya Qistina berkata... [Reply to comment]

saya rasa better amik suntikan tu sbb optional je. cegah lbh baik dari merawat. bayi mmg mudah dijangkiti penyakit. anak saya pernah kena warded kt HKL. sedih tgk keadaan dia. dehydrate. buang air pun melalui dubur sbb buah pinggang dh x berfungsi. doc ckp mujur cepat bwk g hosp. klau x, xtau la ape akan jadi.

Details bole tgk sini... http://suriaqistina.blogspot.com/2012/03/rentetan-tragedi-itukini-saya-trauma.html

FaiiYatt berkata... [Reply to comment]

Rotavirus memang optional..tapi ia bukan sejenis injection, tapi sejenis ubat cecair yang diberi direct ke baby..rasanya manis! anak saya amik masa tu tak silap umur 4-5-6 bulan, & rotavirus ni ada 3 doz..saya amik semua optional imunisasi untuk anak saya..termasuk pnuemococcal & akan ada beberapa lagi..boleh dikatakan setiap bulan ada injection..8 bulan nanti last doz ke-3 pnuemococcal..check up di Annur Specialist..

Riena Haiqal berkata... [Reply to comment]

anak saya bulan 10ni baru dpat injection utk ni..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI