Khamis, 20 September 2012

Gila menyaman bloggerkah sekarang ?

 

Hanya kerana sedikit copy text saja aku ( blogger kecik je ni )  nak disaman ? Aiyoo .. Satu komen yang aku dapat tadi ..

image

Dari En.Yus yang menyorokkan mukanya . Buat id semata mata nak tinggalkan komen ni ke En.Yus ?

image

Dan teks yg aku copy tu ialah …

 

Sebuah majalah di Perancis telah menerbitkan karikatur Nabi Muhammad SAW semalam dan tindakan mereka itu membawa kepada kritikan pihak berkuasa negara itu dan menambah kemarahan umat Islam. Tak pasal pasal polis rusuhan terpaksa dikerah untuk melindungi pejabat majalah tersebut.

Dalam satu petikan di akhbar online berkenaan isu tersebut ada menyebut , Ketua Editor Charlie Hebdo yang dikenali sebagai Charb memberitahu bahawa Nabi Muhammad bukan suci buat dia dan dia  hidup di bawah undang-undang Perancis dan bukan undang-undang al-Quran jadi dia ada hak untuk buat demikian ..

Muka depan majalah terbabit yang menunjukkan Yahudi Ortodoks menolak serban seorang individu  yang digambarkan sebagai Nabi Muhammad, malah beberapa gambar didalam majalah tersebut turut diletakkan termasuk gambar bogel.

 

Ahaaa … tu diaaa .. Hehehe .. Sebelum sebelum ni mana mana artikal yg aku copy paste memang aku bagi kredit atau sumber asal ( tu pasal aku tukar jadi Dalam satu petikan di akhbar online  )  tapi untuk yang kali ni aku SENGAJA lepaskan .. Kenapa ? Saja nak umpan .. mana la tau kot kot ada orang orang besar baca .. hehe ..

Dan ternyata ada la wehhh .. ada wooo .. Terima kasih la yer .. Oh .. dari mana aku copy paste ayat ni .. dari SINAR HARIAN ONLINE atau WWW.SINARHARIAN.COM.MY .. perghh .. nak jugak tu…hahaha .. ( artikal INI ) ..

Huih … dasat .. Nanti saya tambah balik eh dalam tu artikal tu . Dan er, En.Yus ( confirm ke keje kat SINAR HARIAN ? )  .. terima kasih la sbb bagi saya baca percuma SINAR HARIAN tu.. Dulu mmg banyak ‘cerita’ tapi skang semakin tah hapa hapa la .. Tapi saya g masuk gak sbb akhbar tu ‘neutral’ .. Tapi tu dulu laaa .. Skang tak nampak dah menarik pun ..

Tak nak masuk dah dan promote SINAR HARIAN dalam blog aku ni .. Yang tak bagi sumber dia nampak .. Bila bagi sumber , tak ucap lak terima kasih .. hahaha ..

TERIMA KASIH SINAR HARIAN .. Tolong jangan saman saya. Bukan apa , tak berbaloi nak saman blogger ni haa .. Maklumlah , artikal dari blog pun byk kena kebas .. tapi blogger cool jer .. kan kan ? Tak giler saman lagi .. hahaha ..

Korang jangan ikut jejak aku tauuu .. Kalau copy , tulis sumber besar besar .. Mana tau dapat hadiah ..

PS: En. Yus , cer google tengok artikal tu dicopy paste bulat bulat .. Leh kaya nih ! Saman cepatttt … laallala … nak pari masak asam pedas tak ?

51 komen :

iznawzi berkata... [Reply to comment]

lorh...ok2..nanti kena buat macam tu jga..

Mrs Velentine berkata... [Reply to comment]

lah nampak sgt tak hargai pembaca..bila sebut sumber x pulak meninggalkan jejak..sabar abg Ben

Yana Aina berkata... [Reply to comment]

baik punya perli.. terima kasih SUMBER ... heheh tkutt

amengs88 berkata... [Reply to comment]

hahaha aiyooo... lepas ni tak boleh la nak buat cerita yang depa dah tulis.. kita tulis just nak bagi pendapat sebab pendapat sentiasa berbeza... aiyooo susah ini macam

nanieybarnieylurviey berkata... [Reply to comment]

cpt je melenting.. wah2 dorang ni.. nk main saman2 plak.. berani kat belakang je.. apa kelassss

harrazdani berkata... [Reply to comment]

Macam2 laaa ni bro....;)

Mira Adzlia berkata... [Reply to comment]

adeh..itu mcm pun mau saman ka?huhu

are_lin@yu berkata... [Reply to comment]

hehe trbaik..ni kira promote dia jgk lah ni..thniah..hihi

Mass berkata... [Reply to comment]

ntah apa2 punya manusia...haihhh

Ikmal berkata... [Reply to comment]

Assalam, pergh bahaya jugak erk... aku selalu tulis sumber tu kecik2 jer... hehehhe... ada sekali tak letak sumber terus kena tegur oleh yg empunya artikal yg aku copy tu... lepas tu tak buat lagi dah... (^_^)

nur berkata... [Reply to comment]

nah.. ambik.. bila ben dah besuare..
dari blog NUR

Lelaki Ini berkata... [Reply to comment]

hahahah
menakutkan!

THE LEKAT LEKIT STORY berkata... [Reply to comment]

selalu gak copy dr sinar harian ni.. tp x full copy la. selalu link balik ke sumber asal jd x penah dpt lg komen mcm ni. nk try la.. kot2 blog2 cikai mcm sy dia x kesah cuma blog pemes mcm BA je dorang cr peluang. Al maklum la.. kalau bg backlink mesti naik juga rating kan?? mcm blog cikai.. x bagi kesan sgt

Nurhafiza Fadzil berkata... [Reply to comment]

mmg sinar harian da x best mcm dlu...
huhuhu...
tp ni free2 je promote dr bro ben ni...
xnak ucap terima kasih ke wahai en. YUS.

aizamia3 berkata... [Reply to comment]

biasanya cenggitulah.. selalu keluar ada, bila sekali keluar takde tu yang nak disamannya..
alah.. kalau takde link pun, orang boleh faham.. ;)

Zurina Hj.Zainal berkata... [Reply to comment]

dh meroyan kot en yus ni....jelos la tu dia tak sefames a.ben.....ops! salah....tak sefames Qaliff....kan Qaliff kan....:)

SyamKyray berkata... [Reply to comment]

hahaha terbaik Abg Ben..! kita tulis pun just share info..itu pun nak saman menyaman..baik tulis artikel pastu simpan bawah bantal..

ameris berkata... [Reply to comment]

baling batu sorok tangan...

Cheida_Mymee berkata... [Reply to comment]

miahahaha... saman copytrack :P

lifeischaos berkata... [Reply to comment]

perghhhh!.. kekwat btol..... takpela.... lepas ni i copy pes pun akan letak source besar2 n bold lg... takutnyeeeeeeeeeeeeeeeee kene saman....! :)

Asmar Arafad berkata... [Reply to comment]

Biasa ler tu, kita yg blogger ni kena ler memblogger

EnJeru Rashid berkata... [Reply to comment]

Terbaekkk!

EnJeru Rashid berkata... [Reply to comment]

Terbaekkkk!!!!!

EnJeru Rashid berkata... [Reply to comment]

Terbaekkk!

✉ ¥ana Fauzi ✉ berkata... [Reply to comment]

Ahahahaha , terbaikkkkkkk...

Aza/Rin/Na berkata... [Reply to comment]

...sorry...akak gelak je Ben - kelakor lah part-part perenggan nak akhir tuh .... hehehehehe.
...kes ni - akak no komen.. jap komen sikit je la ... namapun berita tanpa sempadan - ramai org buat kerja C&P ni, kekadang terlupa bagi kredit - tu je :-))

Izzah Azizah berkata... [Reply to comment]

hahahaha. tak paham aku dah dengan orang skg.. sikit2 mau saman padahal ..... hahaha

Riena Haiqal berkata... [Reply to comment]

jangan saman saya juga ye.. saya nak tergelak2 sakan ni.. kes2 macam ni
dia nampak pulak dan siap nak saman
bagai lagi..aduhai kalau nak duit
laju jer kan nak saman menyaman ni..
apa2pun syabas dan Tahniah la Abg Ben
sebab berani bersuara.. Terbaiiikkkk
(^_^)

Dennis berkata... [Reply to comment]

Ah. . . Ngengada plk si Yus tu

Inilah Aku berkata... [Reply to comment]

Tu tandanya blog Ben dah famous dan ada org akhbar yang baca...

saya ada jugak copy dan kadang2 pakai pic sianr tuh.. tapi yerlah blog saya lagi x der siapa datang baca kot...

entah2 ada org memang tak sedar akan kehadiran blog saya tuh...

hehehe

MUMMYIZZ @4 Hero Izz berkata... [Reply to comment]

pelik sungguh...pas ni nak ciplak apa2 artikel kena pakai font yg beso2 punya,biar buka jer entri tu dah nampak dr sumber manakan ben..ntah apa2 hm..

SHAHZEE berkata... [Reply to comment]

lo kes camni pun ada..jz nak share info apa salahnya kan..huhu i'm sorry

KY berkata... [Reply to comment]

dia nak cr duit lebih kut.eehhmmm

Pinkbubblegumprincess berkata... [Reply to comment]

alaaah bikin takutnya kena saman....walopon blogger kecil-kecilan..nak saman jugak eh?? so scary..

Miss. LoNeLy berkata... [Reply to comment]

esti en. yus tu selalu baca blog abg ben kn???..huhuhu

Halif Mohamad berkata... [Reply to comment]

Sometime gunakan alasan 'nak perangkap' dan 'nak pancing' reader 'besar' terlalu klise abg ben. cukup saja mengaku silap tanpa perlu nak mempertikaikan kredibiliti sumber tersebut. Hanya menampakkan ego kita yg tidak ikhlas. Harap abg ben jgn block sy bc kisah khalif.

Kakzakie berkata... [Reply to comment]

Ragam manusia dik. Ada yg menghargai tapi ada juga yg lupa menghargai, rasa sedikit dilupakan melenting tinggi-tinggi...

Sah dia pembaca tegar blog ini.

BEN ASHAARI berkata... [Reply to comment]

@Halif Mohamad mmg yer pun.. Sbb tu saya hitamkan ayat tu .. Berbanding sebelum ni , saya tulis sumber..

Kadang kadang kita nak tau gak sapa yang baca blog kita agar boleh buat sedikit kajian utk tingkatkan lagi gaya penulisan kita..

Sememangnya saya tau copy paste perlu diberikan kredit tapi untuk kali ni , entri sekecil ni , saja saya buat begitu .. Seperti saya kata dalam entri ni ..

Takde masalah pun kalau dia nak saman. Sbb bukan mudah prosedur menyaman .. Apatah lagi kita sendiri pun tak kenal dia .. Tiada surat amaran dari peguam untuk meminta kita turunkan entri tu atau sebagainya..

:) takkan la saya nak block.. baca je la ..

~ cik AiN pinky ~ berkata... [Reply to comment]

hehehe...mcm2 lah dunia ni...bende mcm ni pon nk saman bagai. semangat sgt aihhh... ;P

Alaaa...nk amik kesempatan le tu...mentang2 blog abg ben ni famous...terus nk saman...

Belambak2 je kot org copy and paste artikel..tp maybe blogger2 yg kurang famous ni so diorang buat tak nampak. tu kalau tgk kat forum..beeeeeelamnbak2 nuh forumer yg copy paste artikel...ade yg tulis SUMBER ade jgk yg tak tulis. asal tak saman je sume kn kan kan...hehehehe

g0m0k9enDek berkata... [Reply to comment]

Amik ko... Panas betul agenda

Aliff Haikal berkata... [Reply to comment]

dah takde modal nak cari duit lah tu sbb tu nak main saman-saman :)

bani dahalan berkata... [Reply to comment]

semoga ni sebagai pengajaran buat saya yang baru berjinak2 dlm dunia blogger ni

Saidila79 berkata... [Reply to comment]

len kali sorok lah artikel tu...sendiri tulis sendiri baca...jgn lupa kasi private...barulah tak kena CNP...APTB blahhhhlahh ko encik yus...

Rosniena berkata... [Reply to comment]

sedangkan nk buat thesis pun kita mention rujukan/sumber.alasan nk saman tu biar relevan,bukan mereka-reka cerita or fitnah

Fazni Amri berkata... [Reply to comment]

Actually dia jeles sebenarnye... Jangan patah semangat abg Ben...

Fazni Amri berkata... [Reply to comment]

Actually dia jeles sebenarnye... Jangan patah semangat abg Ben...

AMOREY berkata... [Reply to comment]

tak faham, teringat saman dalam TV malam tadi program Zizan dan Aran, sikit-2 saman-sikit2 saman....yg kay aloyer jugak. ko yg saman..nan ado

farah noorlin berkata... [Reply to comment]

pergghhh klu mcm tu kena letak SUMBER lah pas nie..takot pulak nk kena saman..maklumlah saya nie pelajar lagi..krang abis pulak elaun saya nk bayar saman...

boni kacak berkata... [Reply to comment]

kering jugak bro ni kan.haha

eza miza berkata... [Reply to comment]

hahaha... tulis pakai caiptal letter.. mujuq dari dulu tak suka sinarharian.. macam ni pon ada..

HiKaru berkata... [Reply to comment]

saman2 ni sebenarnya nak duit je. Bukannya menegakkan keadilan ke hape ke..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI