Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 31 Oktober 2012

Qhaliff bakal ada adik ?

 

Wife bagitau dia loya tekak . Kali terakhir dia loya tekak , dia mengandungkan Qhaliff .. Wife bagitau dia penat sangat badan . Kali terakhir dia bagitau  gitu gak , dia dah mula mengandung beberapa bulan .. Simptom terakhir kalau dia bagitau aku , aku bau busuk ,confirm !

Tapi ? Tak mungkin kata orang kerana dia masih menyusukan Qhaliff dan tak datang period .. Tu kata mereka yang otai la . Kata aku , takde yang mustahil seperti mana beg aku yang senantiasa melekat kat bahu aku , boleh hilang ! Tiada yang mustahil atas dunia ini , dengan izinNYA.

Photo

Kalau wife mengandung .. confirm .. Maka aku kena rajin masuk dapur sbb wife tak lalu nak masuk dapur .. Serta aku kena bukak balik semua entri entri lama aku sewaktu wife mengandung .. Huhuh.. Bila eh ? Bulan Jun 2011 ? Sat aku cari .. o

Jumpaa .. Entri Aku bakal ada Junior ?? bertarikh  8hb Ogos 2011 , bermulanya episod baru dalam hidup aku .. Apakah akan bertambah lagi episod episod baru ?

Gulp .. Terbayang gak camana aku nak jaga dua dua sekali tu ! Apakah aku mampu update blog sebagaimana sekarang ? Tu belum lagi nak on semua segmen atas permintaan rakan blogger .. Camana aku nak update ? Mampukah aku ? Huhuh ..

Aku tak leh bayang semua tu .. Baru plan nak g gym semula .. Tapi tak pe.. Rezeki dari ALLAH kalau ada , aku terima dengan hati terbuka ..

Aku terharu ..

 

entry dah bertahun tapi nak jugak komen after tergodek2 baca ur blog ni. Saya mmg terjumpa ur blog pun dari link kat DTS sbb suka tengok2 resepi, saya ni bukan blogger kental, so mati2 at first tu ingat u guys orang yg sama hehe. Btw apa pun, once dah kat sini, terus melekat. Yang penting, your blog is so fun to read, esp pasal u jaga Qhaliff. Good job. “.

 

Dulu aku sering terfikir bagaimana nak tackle pembaca dari kalangan mereka yang suka membaca ni terutama mereka yang bergelar ibu sbb bagi aku , untuk menembusi hati mereka amatlah sukar melalui penulisan amatlah sukar ..

Dan sapa sangka dan aku sendiri pun tak sangka , aku dah pun berjaya melakukannya .. Aku tak target trafik beratus ribu sehari dengan entri entri panas tapi aku inginkan trafik yang datangnya dari mereka yang berilmu , berpengalaman serta nak singgah ke blog aku ni dengan niat nak membaca kisah yang aku alami hari hari ..

Dan kehadiran Qhaliff , menambahkan lagi pembaca terutama dari mereka yang bergelar ibu. Maklumlah , yang tulis dan bercerita datangnya dari si lelaki yakni suami atau ayah .. hehe ..

Dan .. hehe .. Doa doa la yer agar blog ni bertambah serinya dengan cerita cerita yang lebih menarik walaupun sekadar santai jer .. Hehe ..

Panas dan hujan ..

Sebelum raya ari tu Putrajaya asyik hujan petangnya .. Aku harap bila balik Kelantan , hujan gak sbb kalau panas , mlmnya mmg membahang ..

Ternyata panas terik di Kelantan .. tapi aku tetap syukur gak sbb bila panas , leh jln jln kat bandar .. Sepanjang 4 hari gitu .. huhu ..

Balik Putrajaya balik ... Tu diaaaaa .. hujaann memanjang .. huhu .. mmg mengundang kemengantukan mata ini .. Asyik nak tdo jer..

Ni aku baru balik dari umah baru aku .. G jengok sat .. Sepanjang perjalanan hujan .. Nasib baik dah biasa memandu dlm hujan lebat tp tetap kena hati hati..

Dan pastinya , mlm ni tidur awal.Penat tk hilang lg .. Dan ..er .. wife ngadu loya tekak.. Apakah ?? Apakah ??? Gulp .. dah boleh bukak taska dah aku ni ..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Antu kamera !

 

“ Qhaliff .. jom ! “ . Melompat sakan kalau aku ajak dia keluar .. Macam tau tau je nak g mana … Mana lagi nak g kan ? Alamanda ler .. hehe ..

Tapi dalam kereta , tidurrr .. tidur , tidur dan tidur ! Tu jee dia teror selain ‘isap pek’ .. hehehe .. Tapi tak kisah laa .. Jangan kaco daddy dok memandu , udah ler ..

Sampai Alamanda , g Carrefour .. Shopping barang .. Dah Qhaliff .. tau dah nak duduk mana dia ..

 

Dan bila dalam tu , aku nak amik pic dia secara sembunyi .. Tau tau aja aku keluarkan kamera dan nak amik pic dia .. Huhu.. Terus menyebuk ..

Memang kaki kamera kot dak ni ? Nanti besar skit , kasi camera yang kuar air tu eh kat Qhaliff .. hehe ..

Qhaliff kembali ceria ..

Sblm raya ari tu decoder UNIFI aku problem sbb ada auto download update . Pastu terus problem. Tak leh tgk tv langsung sbb decoder tk leh guna

Pastu buat complain. Dan tadi diorg dtg dan check .. Dapat decoder baru dan Qhaliff seronok tgk rancangan baby .. hehe .. Dia pun turut 'bunyi' cam katun tu buat ..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Selamat tinggal ultrabook Toshiba ku ..

 

Dan kembali gunakan Sony Vaio aku ni haa.. Kalau ada duit , nak sambar ultrabook Sony Hybrid tu .. hehehe …

Sedih gak tak dapat bye bye kat ultrabook tu haa.. Al maklumlah , awek no 2 .. hehehe… tapi apa nak buat .. terima ajalahh ..

Sony ni pon , best gak .. tak la seteruk mana pon.. masih gak laju .. Dari takde langsung, baik ada kan ? Belajar belajar bersyukur laaa .. Guna apa yang ada depan mata ..

Qhaliff .. nanti daddy beli ipad mini untuk Qhaliff belajar ABC eh ? Perghhhh…. daddy dulu pun guna krayon utk blajar ABC .. huhu ..

Ditawar jadi model video klip muzik Indonesia !

 

 

“ Nak buat camana ni , tuan direktor ? “. Aku tanya kat dia .

 

“ Ok ..sandar kat dinding .. Kaki angkat tinggi. Satu lagi lunjurkan .. Tangan letak atas tuu dan mendada skit.. Haaa , macam tuu … Ok , jangan bergerak ! Diam kat situ .. “. Tuan direktor bagi arahan kat aku .

 

“ Cut , cut !! Saya nak pakai snow cap saya yang warna coklat tu. Warna kelabu ni cam tak kena je.. “ . Aku demand plakk … Krew produksi g amik dalam kereta aku dan datang serahkan pada aku ..

 

Aku terus pakai .. Baru nampak kacak bergaya camni haaa .. Hehehe ..

 

“ Ok , Ben .. Jangan gerak .. Control ! Kita mula skang … Ok semua … Anddddd Action !!! “

 

Aku keras .. Muzik dipasang. Ada pasangan lelaki perempuan berjalan ke arah aku . Tetapi aku macam patung ! Tiba-tiba terdengar suara baby yang aku kenal !

Qhaliff ??? Aku nak sahut tapi tak leh gerak kata tuan direktor ! Alaaaa .. sudah !! Mimpi la pulakkkk …

Aku celikkan mata .. Wife dan Qhaliff dok bergurau senda depan aku.. Heheh..

 

“ Ingat nak bangun dah tadi tapi tuan direktor tak kasi gerak ! Nak wat camana .. “ . Aku sengih kat wife ..

 

Tak sangat dia aku ni kaki ngingau ..

Pesan atuk pada Qhaliff ..

 

“ Nanti besar , belajar rajin rajin .. Jangan hisap rokok .. Jadi anak soleh .. Berbakti pada agama dan negara .. “

Haaaa .. dengar tu ? Walaupun dia tak faham sekarang ni .. tak pe .. nanti nanti , aku leh ulang balik apa Tok Ayah dia pesan kat dia ..

Sewaktu kat Kelantan ari tu , semua heran .. mudah benar dia nak kat orang .. hehe.. Tak nangis lak tu .. Main nak jer tapi dalam diam , dia pandang ayah dia .. heheh .. Macam mintak simpati jer .. hehee..

Hurm.. nanti kita balik kg lagi yer , Qhaliff .. Best kan ? Nanti ada dah sepupu baru .. hehe ..

Kesian Qhaliff ..

 

Lagi 2 hari , genap dia 7 bulan . Cepat benar dia membesar..  Semalam , dia penyelamat amarah aku .. Aku di kala terlalu geram kerana kes beg sandang aku tu , aku terpandang wajah dia yang muram seolah olah mengerti yang aku sedang dalam keadaan marah.

Aku lemparkan senyuman pada dia .. Dia membalasnya dan kembali ceria. Secara automatik , aku tersedar dari hasutan syaitan .. Istighfar dan kembali rasional ..

Kesian kat wife .. Kesian kat Qhaliff .. Tak mengapalah .. Biarlah beg sandang aku tu hilang samada dicuri atau apa saja nak diberi nama asalkan kedua dua insan yang aku sayangi dan cintai ini selamat ..

Betullah kata mereka .. Anak akan jadi penyebab kebahagian rumahtangga .. Harta boleh diusahakan tapi anak dan isteri adalah penyebab kepada segala semangat untuk segalanya ..

Kalau aku hilang ultrabook .. mereka ?

 

image

Hurm .. kita fikir kita saja yang bernasib malang … Tapi pada masa yang sama , ALLAH menguji kesabaran kesemua hamba hambaNYA .. Apakah kita sabar , setia dan berserah pada setiap ujianNYA ?

Dalam akhbar Hmetro hari ni , ada banyak cerita yang boleh membuka mata kita .. Bila membacanya , betapa syukurnya aku bila diuji hanya dengan kehilangan yang tidak seberapa itu. Redha dan istighfar ..

Manakala di New York pulak … taufan Sandy melanda bandar tu menyebabkan kerugian berbilion dollar …

Macam macam dugaan buat kita .. Sememangnya hidup ini adalah satu dugaan semata mata .. Sebentar saja pon kita atas dunia ni ..

Bila aku fikir-fikir semula ..

 

Sebenarnya aku tak kisah sangat kehilangan ultrabook dan kamera tu .. Tapi yang aku kisahkan tu adalah kandungannya . Hurm.. Kalau takat gambar bogel aku , takde sapa nak tengok aihh .. Sebenarnya lebih pada dokumentasi dokumentasi dan juga backup files .. Hurm..

Tapi tak mengapalah .. Redha..Bila mengenangkan orang lain yang lebih dasat dugaannya , aku terima dengan hati terbuka. Andai inilah dugaan aku dariNYA , aku redha ..

Sekurangnya-kurangnya , aku sekeluarga sampai rumah dengan selamat .. Tu paling penting berbanding ada yang mengalami kemalangan di tengah jalan raya .. Kereta problem .. dan sebagainya.. Aku takat hilang laptop dan kamera. Esok lusa ada rezeki lebih , leh sambar Sony hibrid tu .. hehe ..

Buat rakan rakan, jutaan terima kasih atas doa kalian . Semoga Allah berkati hidup anda sekeluarga .. Sian kat wife .. huhu .. Tak pasal pasal .. Dan Qhaliff .. huhu.. tengok je daddy dia berang dalam kereta tadi. Nasib baik cepat cepat istighfar.. Cepat tu tak la cepat sangat.. tapi sedar diri gak la.. Nak marah pon tak guna.. menda dah berlaku..

Dan buat PDRM GUA MUSANG , terima kasih kerana bersusah payah g mencari kat RnR tadi .. Tak pe la.. takde rezeki aku ..

Selasa, 30 Oktober 2012

Cuai atau kena pukaukah aku ?

 

Sepanjang aku berblog , beg sandang aku adalah keutamaan aku .. Tapi kehilangan beg sandang aku hari ini , amatlah meragukan aku kerana .. Banyak faktor woo bila aku fikirkan balik segala perjalanan ‘keciciran’ beg sandang aku tu ..

Bermula di hentian RNR Gua Musang yang aku keberatan sangat nak turun minum tapi wife ajak legakan diri .. Aku menurut walaupun malas .. Aku lebih suka g RNR Gua Musang yang baru tu ..

Gini ceritanya ..

  • Aku amik beg Deuter aku yang berada di sisi tempat duduk aku dan aku pakai ..
  • Aku dukung Qhaliff lalu menuju ke food court ..
  • Jumpa tempat duduk tapi berubah tempat kerana ada mamat hisap rokok.
  • Aku tanggalkan beg dan letak di sisi aku dan wife duduk depan aku .
  • Sedang minum aku ternampak jiran aku yang duduk belakang aku .
  • Aku segerakan minum dan nak bergerak ke arah dia ..

Disini segalanya bermula .. Aku ‘rasakan’ aku pakai beg sandang tu dan dukung ke meja dia .. Kemudian aku duduk dan tanggalkan beg ..Borak punya borak , akhirnya aku dan wife minta diri dulu . Wife g ke arah kereta dan aku dukung Qhaliff ..

Di sini .. aku langsung tak ingat pasal beg sbb aku rasa seolah aku sedang memakainya .. Enjin dihidupkan dan aku masuk serahkan Qhaliff .. dan terus memandu ! Aku tak ingat langsung pasal beg !!  Aku terasa beg senantiasa disisi aku ..

Pukul 5 lebih .. Aku singgah ke masjid Bentong untuk solat .. Di sini baru tersedar dari lamunan lalu aku bertanya kat wife , di mana beg aku !!! Wife terkejut dan tercari ! Aku sangat sangat tak percaya yang aku tertinggal beg !

Aku call jiran aku tu.. Dia kata dia tak nampak beg tetapi dia nampak aku bawak stroller ! Huh .. biar betul ?? Takkan kot ?

Letih nak fikir .. Aku redha kehilangan beg aku tu.. Aku call blogger Lyssa Faizureen untuk mintak tolong dia tukar segala password aku yang kebetulan aku tak logout dari ultrabook tu ..

Dalam beg aku tu ada Nikon D5100 , ultrabook , external hardisk segala movie , gambar kenangan aku sewaktu aku bekerja di Kementerian dulu .. serta gambar aku bersama wife .. Huhhu ..

Aku bukan nak menuduh sesiapa sebaliknya harap rakan pembaca berhati hati laa .. Walaupun mungkin ianya satu kelalaian , tetapi kita perlu berhati hati gak ..

Beg sandang aku tu seolah kembar aku ! Tak pernah aku nak tinggalkan dia merata kecuali dalam blog !

Bukan rezeki aku .. Aku redha dan tawakal .. Andai dia kembali , maka rezeki aku .. Kalau tak , hurmm .. aku berserah pada Allah ..

Redha ..

Yang penting , nyawa keluarga aku . Kalau ada rezeki aku , adalah .. Kalau takde , redha .. sampai situ je rezeki aku ..

Tp mcm mcm ada dlm tu .. Hurm ... Entahlah ..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Betul punya dugaan ..

Tertinggal beg sandang yg penuh dgn gadget aku kat RNR Gua Musang .. Cmana leh tinggal ? Hurm .. cuai !

Ni dok tunggu polis tolong checkkan lepas buat report .. Kalau ada rezeki , ada laa ..

Hurm .. maghrib ..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Kesian wanita ..

Kalau gi mana mana tandas perempuan , pasti beratur panjang .. hehe.. Tandas lelaki ? Hehe .. sat je ?

Kenapa begitu eh ? Jawapannya , hanya perempuan saja tau atau aku kena nyamar utk mengetahui apakah yg sebenarnya berlaku di dlm tandas wanita .. Er, nk mampus ??? Hahaha ..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Tak reti nak fikir atau tak kisah ?

Merokok di tempat awam yg terbuka terutama tempat makan tanpa amik kisah langsung kesihatan orang lain termasuk bayi.

Nak kata takde otak , berpelajaran pulak. Nak leter lebih , malas ! Macam macam alasan diaorg beri . Apakata amik anak sendiri tu , pastu letak kat ekzos lori diesel .. Macam tu laaaaaaa aku rasa !!

Published with Blogger-droid v2.0.9

Qhaliff dan moyangnya ..

Aku panggil Ayah Tua. Umur dah hampir 100 tahun. Penyakit tiada .. Rajin ke surau walaupun terpaksa dipimpin .. Ingatan masih sangat kuat... Kenal cucu cicitnya lagi ..

Rahsia dia ? Dok kg dan rajin berkebun serta beribadat .. hehe ..

Saja amik gambar Qhaliff dgn moyangnya agar dia ada kenangan bersama. Jangan mcm aku .. Takde gambar .. huhu ..

Skang kat Gua Musang .. berenti regangkan badan .. Dan Qhaliff , tidur ajaaa deh ..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Senyuman utk Tok Ma sblm balik KL..

 

IMAG4386_BURST006

Bersiap nak balik KL dah .. Tak tau lagi bila nak balik Kelantan sbb pasni wife bizi dengan kerja . Maklumlah kena audit sana sini .. Pasni kalau balik , cofirm dah tumbuh gigi dan reti cakap skit dah .. Pelat pon pelat laaa .. Janji bahasa melayu dari bahasa jerman .. haha ..

Plan nk lalu Terengganu . Saja saja tenangkan fikiran dengan lalu kawasan pantai .. Datang dah lalu kawasan hutan. Balik nak tengok laut terbentang luas. Leh daddy dapat idea update blog kan ? Dan seperkara lagi , nak makan sata n kepok losong .. hehehe ..

Doakan perjalanan kami selamat yer .. Terima kasih dan ampun maaf dari kami sekeluarga ..

Bila orang perempuan bersembang ..

 

IMAG4359-1

Ni geng wife yang bukan terdiri dari bini bini ku gengster tetapi bini biniku yang berjaya ! Alhamdulillah .. Antara contoh isteri yang patut dicari , mereka inilah .. Hehe.. bukan puji kosong tetapi realiti ..

Kejadian ini berlaku pada raya korban kedua ari tu .. Aku dan wife serta Qhaliff g turut sama ke sana . Ikutkan perjanjian mereka suami tak leh nak ikut . Maklumlah , mereka nak buat parti tupperware dan risau laki bosan .. Aku tak bosan pon sbb duk umah sepanjang hari , sepanjang minggu itu lebih membosankan … hehe .. Suri rumah berjaya la katakan aku ni .. Nasib baik ada Qhaliff .. ilang terus bosan aku ..

Apa yang menyeronokkan bila berkumpul begini , segala kenangan kembali menjelma terutama masa sekolah dulu . Ada yang nakal , ada yang terlalu lurus dan macam macam lagi. Bila berkumpul semula dengan masing masing punya kerjaya tersendiri pastinya lebih banyak cerita nak diceritakan tanpa perlu ada rasa malu atau bangga diri ..

Itu perempuan .. Kalau geng lelaki lak kumpul ? Heheh .. Geng aku ? Hehehe .. Entahlah .. Hahahaha .. Baik aku kumpul ngan geng Qhaliff ..

Manusia .. Bila di puncak , keji .. Bila tergolek , diketawakan .. Membantu , jauh sekali ..

Isnin, 29 Oktober 2012

Manja terlebih ini budak !

 

IMAG4378_BURST001 IMAG4379

Meraung camana pon , bagi kat daddy dia .. Zassss .. lenaaa … Memang nak cari dada daddy yang empuk ni gak kan ? Hehehe ..

Gitulah Qhaliff bila di Kelantan .. G mana mana , dia tak nak tidur bila didukung .. Bila kat tangan daddy dia , terus menguap dan .. zzzzzz.. Senang gitu .. hehe ..

Tapi bila dah tidur gini ,berat dia leh jadi 2 kali ganda dari berat asal dia … Haa.. Confirm sakit belakang punyaa .. huhuh … Tapi tak mengapa , daddy tak mengeluh sebalik daddy likee 2,000 hp ! hehehe ..

Gambar ni sewaktu petang tadi g Econ Jaya , Kok Lanas . Orang tak ramai masa ni .. hehe.. Beli mainan untuk Qhaliff antaranya tukul hakim untuk babap mummy .. hehe ..

Mee Kg. Pek , Ketereh ..

 

Lama dah aku dok dengar pasal kesedapan Mee Kg. Pek ni .. Dan akhirnya , hari ni baru aku berpeluang merasainya .. Tapi tak pasti la ini yang ori ke yang palasu sbb ada byk versi .. Tapi aku kisah laa.. Selagi tertera Kg.Pek , aku g slalu .. hehe ..

IMAG4381IMAG4383IMAG4385

Ada dua jenis .. Mee kuah dan mee goreng. Aku ingat nak try dua dua tapi risau wife ingat aku ni T-REX yang masih hidup di zaman ni .. Untuk cover line , aku order je yang kuah. Nak tau kuah sedap ke tak ..

Hurm.. sepinggan berlalu .. Aku ceduk lagi sesenduk .. Selesai .. tambah sesenduk .. Ok … Aku bagi kesimpulan la senang kan ? Tolak tepi mak kita punya masakan , mee kg pek ni mmg sedap laa ..

Rasanya pon ada macam mee bandung atau mee udang .. Lebih kurang gitu gitu la.. Perbezaan tetap ada tapi yang penting , ianya tetap sedap ! Camana aku tau sedap ? Sebab Qhaliff terliur tengok aku makan ! Hahahah ..

“ Qhaliff nak isap pek tu .. “

 

Aku memula tak faham la menda pek pek ni .. Tapi bila aku cuba fahamkan ayatnya , baru aku faham .. Yang selalu guna , mak mertua aku la .. Tapi dia sebut penuh kesopanan dan perlahan je gitu .. hehe ..

Dan tadi , sewaktu merayau di Wakaf Che Yeh .. aku disapa oleh sorang makcik ni .. Dia pon dok dukung baby..

“ Berapa bulan ? “ , makcik tu tanya.

 

“ Ne bule .. Nak masuk 7 doh .. “. Perghhh .. aku tera nak kecek Klate la konon tapi makcik tu balas dengan bahasa luar ! Amboi .. Aku pulak yang lebih.. Hahaha ..

 

“ Minum susu apa ? Nampak besar sungguh .. “ , makcik tu nak cam nak bermanjaan dgn aku lak.. Auww .. hahaha ..

 

“ Susu dada jer .. “ , jawab aku . Tapi mulut aku nak je tersasul kata gini ..

 

“ Dok isap pek je makcik .. “ . Tapi aku tak berani . Kang tak pasal aku kena tampar  ! Hahahahha ..

 

Pastu dia pon sambung borak hinggalah wife mai tegur .. Dia ingat sanak sedara aku belah Kelantan .. Tu sibuk mai.. Kalau tau aku kena ngorat , awal lagi dia mai sembang skali .. Hahahah ..

Tiba-tiba makcik ni lari ! Aku pandang dia dengan penuh tanda tanya. Awat makcik ni ? Nak pek kan cucu dia ke ? Hahaha ..

“ Kilat dik !! “ . Dia jerit . Aku pandang ke langit. Cerah je cuaca dan aku terperasan , ada kedai belakang dia pasang lampu mentol putih yang sangat cerah. Aku mampu ketawa dalam hati . Mesti flash dari lampu tu yang buat dia rasa seperti nampak kilat. Hahaha .. Sabo je laa ..

Sebelum tu makcik tu kata , baby menyusu badan ni bagus.. Dengar cakap mak dia .. Hehehe …

Perlu tak aku letak dalam kereta ?

Memandangkan jenayah terlalu mengarut sudah dlm negara kita, aku ingat nak beli je pisau n letak dlm kereta .. Cari gak pump gun atau AK49 tp tak de .. hehe ..

Amacam ? Perlu tak beli pisau ?

Published with Blogger-droid v2.0.9

Aku dan darah tinggi ..

 

Kuat benar aku makan daging kat Kelantan ni .. Sup daging , daging masak kunyit , daging masak kicap dan macam macam lagi resepi .. Kalau dulu la kan , seketul daging je aku makan , pasti terus sakit kepala berdenyut denyut ..

Alhamdulillah skang ni  walaupun sesekali kena sakit kepala dan tekanan naik berbanding dulu setiap minggu aku pasti kena gara gara tekanan kerja ..

Macam macam ubat tradisional aku cuba tapi kebanyakkannya adalah daunan dan skang ni aku amalkan dua jenis je iaitu kulit kayu manis dan daun misai kucing ..

Dan skang ni , selamba je aku makan daging .. Bukan seketul dua tapi banyak wooo .. Alhamdulillah .. Aku rasa punca utama adalah tekanan kerja dan skang ni aku dah buat kerja sendiri , maka tekanan tu berkurangan 80% ! Hehehe .. I loikeee … Terima kasih juga pada wife dan keluarga kerana memahami .. hehe ..

Lega giler .. Walaupun setau aku penyakit darah tinggi ni takkan hilang , tapi sekurang-kurangnya terkawal gak la .. hehe ..

Seronok aih dia layan tv ..

 

Bukan kartun tapi apa saja yang menarik perhatiannya , dia layan .. Kat rumah Tok Ma dia ni , tv asyik di rangkaian Oasis je .. Lain cenel , mmg pasti kena tanya kat Tok Ma .. hehe ..

 

Nanti besar , tak nak galak dia tgk tv sangat .. Macam mak dia dulu laa .. Memang kena ‘gari’ jer dari tgk tv berbanding ayah dia .. ahaha .. Ayah dia tak dapat tgk tv , mmg memberontak .. tapi kesannya ? Hhehehe ..

Namun dari segi kreativiti , ayah lagi kreatif berbanding ibunya sbb ayah byk tgk tv ! Haaaa .. hahaa. Jangan Qhaliff guna alasan ni dah ler ..

Bas sekolah mak aku akhirnya tersadai !

 

Begitulah nasib bas sekolah yang telah menyara keluarga aku selama ini .. Bersaiz bas mini dengan usia dah pun menjangkau 25 tahun tetapi senantiasa g inspection PUPASKOM dan lulus tetapi mak aku bagitau permitnya tak dapat disambung kerana usia bas tersebut !

Aik ? Ari tu dalam bajet 2013 ada bagitau yang bas sekolah takde yang dilupuskan tetapi ni apa ceritanya ?

 

Kerajaan mengambil berat akan keselamatan anak-anak yang menaiki bas ke sekolah dan pemandu-pemandu bas berikutan kualiti segelintir bas sekolah yang kurang memuaskan. Keadaan ini disebabkan pengusaha bas sekolah tidak dapat menampung beban kos penyelenggaraan yang semakin meningkat sedangkan sebahagian besar bas yang dimiliki telah melebihi jangka hayat ekonomi.

Untuk itu, Kerajaan mencadangkan pengusaha bas sekolah diberi pertamanya, pemberian rebat tunai 10 ribu ringgit dan subsidi kadar faedah 2 peratus ke atas pinjaman penuh untuk menggantikan bas sekolah lama berusia melebihi 25 tahun kepada bas baru yang berkapasiti 12 hingga 18 tempat duduk. Skim pinjaman ini diuruskan oleh BSN ditawarkan untuk tempoh permohonan 2 tahun bermula 1 Januari 2013.

 

Kena beli bas baru ? Atau terpaksa bersara selamanya ? Nak beli bas baru , perlu buat pinjaman.Bas sekolah lak bukan harga kacil second hand ! Bukan tak boleh buat pinjaman tapi bila buat gitu bermakna yuran bulanan terpaksa dinaikkan dan ini akan membebankan pengguna . Kalau tak buat gitu , camana nak  hidup kan ?

Kalau fikirkan soal keselamatan pelajar , ada banyak bas sekolah terutama di KL ni .. Yang ada permit dan tak de permit.. Yang selesa dan kurang selesa. Segalanya kena bayar ! Yang kebanyakkan orang kita nak, selesa tapi murah ! Perghhh …

Seperkara lagi , semakin banyak bas sekolah tanpa permit muncul. Bila laporan dibuat  kepada JPJ, yang jadi sasaran adalah bas sekolah yang ada permit ni ! Yang takde permit ni asyik dok terlepas.

Disebabkan arahan lupusnya bas sekolah pertama milik orang tua aku ni , mereka akan hentikan bisnis mereka ini dan ini bermakna 3 sudah pengusaha bas sekolah berbangsa melayu tutup kedai ! Tahniah !

Bukalah mata .. Yang jadi pengusaha bas sekolah ni bukan dari golongan profesional atau yang punya pendidikan tinggi.

Akhir kata la kan … PI MAI PI MAI TANG TU GAK ! Yang makin kaya , semakin kaya ..

“ Abang Ben pernah macam ni tak ? “

 

Ada sorang rakan di Twitter bertanya kat aku samada aku pernah lakukan seperti dalam gambar di atas ..

Opkoss ler pernah .. Lebih lebih lagi bila dia tak nak tidur dan asyik nak suruh aku dukung dan kebetulan lak , ada idea masuk dalam kepala aku .. Jadi , inilah skill yang aku akan buat .. Hahah ..

Skang ni belum dapat kaki orang kata .. Tunggu bila dah reti nak berjalan , haaa .. Masa tu , siap laaa.. kot kot laptop gantung kat leher haaa ..

Nampak mudah kerja dari rumah .. tapi cabarannya tetap ada dan mmg mencabar ! Hehe.. Emosi pon kena jaga wooo ..

IMAG4315

Qhaliff di umah tok ma ..

 

IMAG4371IMAG4369IMAG4365

Berpusing pusing dah skang ! Dan pantang tersentuh tikar tu haa.. Jari dah terus macam wolverine ! Mencakar cakar .. Kaki ? Jangan citer ler.. Dan pandai mengeletiss !! Bersantai betul skang anak teruna aku nehh ..

Tapi camana pon kan .. Kalau jalan mana mana , dia takkan tidur selagi aku tak dukung dan dodoikan dia .. Maksud aku bila g mall ke … Dia takkan nak tidur walaupun mengantuk . Bila aku dukung , terus lena diaaa ..

Dah biasa kan ? Bagus laa… nanti dengar cakap ayah dia bila dah besar.. Tamo degil degil ..

Ku sangkakan aku ini sudah obesiti !

 

Seorang wanita di Jerman ingat dia obes … tapi rupa-rupanya tidak ! Dia menghidap ketumbuhan yang semakin membesar hingga tak mampu boleh berjalan dan akhirnya terpaksa menjalani pembedahan selama 7 jam lamanya !

Doktor berjaya mengeluarkan ketumbuhan seberat 28 kilogram, cukup besar untuk memenuhi sebuah kereta sorong, daripada seorang wanita tersebut yang telah pun berusia 60 tahun.

Berat wanta tu dah berkurangan 40 kilogram selepas pembedahan tersebut ..

Apabil Qhaliff ketawa sendirian di tengah malam !

 

Waduh.. seharian hari ni Qhaliff berjalan . Berak pun atas jalan ! Hahaha .. Tak kisah laaa , janji kuar dari peram kan  ? Hehehe .. Lama gak tunggu Qhaliff nak keluarkannya .. Lawak gak muka dia masa meneran tu .. Haha.. Nasib baik baby.. Bayangkan kalau aku yang meneran .. Adus.. Pasti macam abe RAIN tu kan ?

Dari pagi berjalan hingga ke malam . Malam g abang ipar kat Jerteh .Kemudian ke Tok Bali untuk menikmati ikan bakar. Sayangnya banyak restoran tutup .. Jadi , dapat makan biasa biasa je la. Syukur , alhamdulillah .. sedap gak laa..

Dalam perjalanan tu , Qhaliff wat perangai pelik ! Wife dah kecut perut. Maklum laaa , malam .. Pastu tempat baru lak tu .. hehehe .. Aku wat biasa je sbb aku tau , ni mmg time Qhaliff mood ceria sbb dia nak nyenyak ! Hehe ..

Balik .. Qhaliff tidur dalam kereta setelah puas menjerit , menyanyi dan bermain seorang diri termasuk mengetuk kepala aku .. Dan wife lega gak laa sbb dah lewat malam dan masih atas kereta .. huhu .. Laluan lak ,gelap gelita gitu .. hehe ..

Alhamdulillah .. sampai rumah Qhaliff kembali ceria dan aku bernasib baik sbb aku ‘off duty ‘ ! Hahahaha .. Lariii naik atasss ..

Ahad, 28 Oktober 2012

Melepak ngan blogger berempat ..

 

Seperti biasa .. Bila aku balik ke Kelantan dan aku update dalam blog lalu ada la yang berbunyi begini ..

“ Alaa , abang Ben .. Nape tak buat gathering ? “

Atau paling best ..

“ Jemputlah ke rumah .. “

Hehehe .. Peramah sungguh noooo .. hehe .. Tak kisah la.. Beramah mesra orang kata ..

Dan seperti yang aku dan kawan aku rancang , nak ajak blogger serta rakan maya yang lain bertemu muka kat KB Mall .. Saat yang dinanti , tiba .. dan yang hadir adalah rakan blogger lelaki saja . Hehehe.. Manakala Ustad Jiji terpaksa balik kerana dapat panggilan kecemasan sewaktu dah tiba di KB Mall .. Tak mengapalah ..

Terima kasih pada bro Erad Fadli , Syazwan dan Wan Zul kerana sudi berjumpa untuk merapatkan lagi silatuhrahhim .. Terharu aku gak sbb sudi turun mai jumpa untuk berbual gitu ..

 

Bergambar bersama bro Wan Zul dan Syazwan .. Hehehe.. Sebenarnya , aku lagi suka sikit yang datang sbb senang nak berbual dari ramai yang datang tapi wat hal masing masing .

Dengan bro Eraz tak sempat bergambar. Apa pun , hari ni aku dapat pelbagai maklumat dari mereka yang berlainan bidang dan pengalaman hidup .. hehe .. Thanks bro !

Ke Jertih ..

Tadi g jumpa blogger .. pastu g ziarah umah adik beradik .. Puas makan daging .. Patut meriah raya sini .. hihi..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Jatuh cinta Ultrabook hibrid VAIO Duo 11

 

Kalau tanya aku , jika ultabook Toshiba kesayangan aku ni rosak , apakah akan aku lakukan ? Nak beli laptop baru kah ? Hehe..

Sejak aku gunakan ultrabook , laptop tiada lagi dalam kamus hidup aku. Kenapa ? Yang paling penting adalah keringanannyan .. Hehe.. Tamo berat berat dahh .. Soal harga , kena simpan duit untuk dapatkan dan aku rasa skang ni pon ada gak ultrabook yang mampu milik seperti Lenovo ..

Dan terbaru , Ultrabook hibrid VAIO Duo 11 ni menarik minat aku ! Aku dah tengok di youtube spesifikasi serta rekabentuknya dan paling menarik ialah skrinnya yang bertindak seperti tablet tanpa perlu diceraikan ! Hehehe .. Sebab tu dipanggil hibrid … Dua dalam satu ..

Dengan menggunakan os Window 8 yang terkini , Ultrabook hibrid VAIO Duo 11 ini berharga sekitar RM4K saja .. Dengan senipis 17.75 mm dan seberat 1.3 kilogram , pastinya amat senang nak dibawa ke mana mana termasuk guna dalam kereta tanpa terbeban dengan keberatannya.

Rasanya , aku dah jatuh cinta dengan senipis 17.75 mm dan seberat 1.3 kilogram ni… Murah tuuu .. Dan mmg aku idam menda gini .. huhu .. Terbaik dari Sony !

Alasan bayi digigit hantu !

 

Boleh gitu ? Apa punya turrrr daaa … Haaaihh … Bayi 5 bulan pon nak didera ! Tensen sangatkah jaga bayi ? Kalau tensen , toksah jaga .. Letak jawatan terus …

Sememangnya menjaga bayi ni perlu kekuatan mental . Nampak mudah terutama bila dia nak bermain ngan kita tetapi kita lak ada hal nak diuruskan . Bila nak main , bayi ni suka didukung .. Bila letak , nangis .. Time ni mmg boleh tekanan perasaan . Jadi sebaiknya , kena bersedia dari segi mental dan fizikal ..

Kejadian yang berlaku di Pulau Pinang ini disedari oleh ibu bayi berkenaan ketika membawa anak perempuannya menerima rawatan di Hospital Pulau Pinang (HPP) akibat mengalami demam panas.

Sebaik sahaja diperiksa, doktor memaklumkan paru-paru anaknya telah dijangkiti kuman manakala pemeriksaan menerusi mesin pengimbas mendapati ada darah beku di ubun-ubunnya.

Menurutnya, dia mula curiga dengan cara penjagaan pengasuh berkenaan sebaik sahaja menyedari terdapat kesan lebam dan luka kecil di belakang kepala anaknya pada 27 Ogos lalu.

Ibu bayi malang itu ada bertanya pada pengasuh tersebut dan dia bagi jawapan kemungkinan digigit hantu ataupun terkena gelang yang dipakainya.

Hurm.. nasihat buat para ibu bapa .. Setiap kali amik anak , sila check anak anda .. Bukan tak percaya , tapi waspada ..

Betul ke ada ‘ payung emas ‘ ?

 

image

Seronok aihhh bila si isteri tolong carikkan sorang lagi isteri untuk kasi lengkapkan kuota .. Hahahha .. Ke takut suami cari sendiri ni ? Sebelum dia cari sendiri , baik offer dulu eh ? Hehehe..

Tak kisah la apa pon mereka punya alasan tapi yang pastinya takde pun payung emas untuk mereka ! Er , mana tau ? Main petik je ke aku ni ?

Rujukan pertama .. Sila klik petikan dari kuliah Ustad Azhar Idrus (SINI) dan keduanya , dari blog USTAZNAIM .. Boleh klik dan baca sendiri la keterangan yang ada di blog ustaznaim tu yer .. hehe ..

Apa pun , tahniah la buat mereka kerana cuba bahagiakan suami mereka ..Kalau aku ? Aku ? Aku ??? Aku ?????? Aku diberi peluang gitu ?? Aku … tiba tiba keyboard rosak.. Biarlah hati aku jer yang tahu .. Hahahaha ..

Sumber gambar : Hmetro

Daddy cuti sampai Selasa yer !

 

Segala tugas tugasan , aku serah kat  wife .. hehee .. Kasi peluang kat Qhaliff bermanja manjaan dengan mummy pokonya .. Haaa , nanti anak manja terlebih ngan daddy , mummy poko jeles .. kan kan ?

Namun begitu , mana laa sampai hati seorang ayah nak biarkan anaknya begitu kan ? Haaa.. Walaupun hari cuti , tanggungjawab sebagai seorang ayah tetap dijalankan. Begitu juga tanggungjawab kita sebagai seorang hamba ALLAH .. Kena buat gak walaupun hari cuti ! Nak rehat , kat kubur nanti .. hehe ..Tu pun kalau dapat rehat .. hehe ..

Tetap jugaklah bertugas di awal pagi namun ada jugak wife kasi can macam pagi tadi .. hehe .. Serius , aku sangat sangat letih dan sangat mengantuk ! Barulah dapat tidur dengan secukupnya pagi tadi … Terasa nikmatnya serta segarnya !

Terus terang la yer .. Aku tak leh berpisah ngan Qhaliff dah walaupun untuk sejam .. hehe .. Terus rindu giler !!! hahaha .. Rindu giler nak dia cakar muka aku pastu senyum .. hahaa..

Tak cuti pun tak pe la dik oiii .. Daddy relaa kooo ..

Cerekarama TV3 Satu Pengorbanan ..

 

Bila tengok barisan pelakon , aku terus tak jadi nak tidur apatah lagi ianya cerekarama khas sempena AidilAdha .. Sediakan tisu ! Confirm dah kan ?  Mesti main air mata punya ..

Fahrin Ahmad, Eja , Lisdawati ,  Zarina Zainuddin.. Haa.. Semua otai otai berlakon .. dan diarah oleh pengarah yang tidak asing lagi iaitu Raja Ahmad Alauddin .

image

Sediakan teh o kopi. Perut pon dah diisi dengan daging masak kicap serta nasi briyani 2 pinggan .. Jadi , kita tonton dengan hati yang gembira disamping twit mentwit …

Start … bla bla bla .. Ok … cun .. jalan citer best .. Fahrin Ahmad berlakon dengan cool .. Lisdawati pon begitu.. selamba.. Eja .. Ok , seperti yang dah dijangka ..

Ok .. seperti biasa , dah leh jangka dah ni .. Apa akan jadi .. Walaupun pengarah macam nak kasi tukar sikit jalan ceritanya agar penonton tak leh nak baca apa akan jadi nanti tapi , serius .. bila dah jadi gitu , aku terus hilang mood nak tonton .. Hambar abis ceritanya .. Penghayatan pelakon semakin takde bila dah masuk tengah tengah ..

Tisu yang aku pegang tu , aku kasi kat Qhaliff walaupun dia dah tidur ! Pergh.. Nyesal aku abiskan 2 jam aku dengan tonton drama ni ..

Jalan cerita ada tapi penghayatan takde .. Maaf la yer .. ni pendapat aku je .. Kalau korang rasa best , maka best la .. Nasib baik tak main kat panggung ..

Ke aku tak reti nak hayati ?

Sabtu, 27 Oktober 2012

Aidiladha dan reunion ..

 

Hari ni , aku mempaksakan diri aku untuk ikut wife ke reunion geng geng maahad dia kat rumah kawan dia nun di Pengkalan Chepa . Dekat ngan kem tentera tu haa ..

Memula aku benarkanlah dia g ngan kawan dia . Plan nak g tu selepas Zohor tapi aku ubah pikiran di saat akhir sbb tau Qhaliff akan rindukan daddy dia ni ha .. Eceh .. ke daddy dia yang rindu ?

Kat sana , seperti yang aku duga .. Qhaliff tak leh berenggang dengan aku . Asyik pandang dan kenyit mata gitu dan ibunnya seperti yang diduga , terlupa anaknya jap .. Hahaha .. Takde la .. Saja wat statement kejam. Kang dia naik cari aku la tu.. Nak cubit ! Hahahah ..

Bila semua ahli dah sampai maka parlimen pon mula bersidang laaa .. Riuh rendah laa memasing . Maklumlah , suami memasing takde dalam rumah tu . Aku je ikut haa dan sorang lagi , tuan rumah… Kira aku abiskan masa dok borak ngan tuan rumah aka Ustad di sekolah agama. Peramah . Jadi , masa aku terisi dengan berbual macam macam isu sambil menjeling wife yg dok asik makan padahal dlm kereta tadi dok peringat aku suh ingatkan dia pakai korset mlm nanti ! Huh ..

Sehingga jam 6 lebih , parlimen bersidang.. Setelah menerima ancaman bom , barulah parlimen ditangguhkan hingga notis pemberitahuan kelak untuk bersidang semula. Kira tahun depan je laaa ..

Dan aku , dapat laa makan macam macam makanan walaupun ada yang tak sempat nak amik sbb aku lebih teruja pada bihun goreng , sup daging dan daging goreng. Apakah tekanan darah aku akan naik nanti ? Gulp.. Harap tidak la nooo ..

Apa pun , majlis perjumpaan hari ni berjalan dengan lancar tetapi aku terkilan tak dapat tunaikan hasrat seorang teman di FB untuk hadir ke rumahnya petang tadi disbbkan wife terlebih dahulu booking masa aku ..

Vokal .. Bukan sekadar rupa , tak kreatif !

 

Baru baru ni ada la aku tonton ujibakat Vokal .. Bukan sekadar rupa di TV3 yang mana ada sekali tu Black saja saja join untuk sakat Mas Idayu ..

Walaupun aku respek idea mereka yakni tak nak tengok rupa dan menilai melalui suara , aku rasa kita sekadar menambah penyanyi  dalam negara kita saja . Penghibur tarak ! Sekadar boleh menyanyi saja ..

Kita ada berlambak dah penyanyi tetapi yang boleh menyanyi ?? Yang boleh memukau penonton dengan persembahannya ? Yang ni kita takde  ! Yang sekadar boleh menyanyi tanpa rupa , berlambak aih.. Cuma tak buat album jer .. hehe ..

Apalah guna letak skrin pastu suh menyanyi kemudian pilih yang ada suara dan boleh menyanyi jer ! Mana cabarannya ? Kan lagi best pilih mereka yang punya bakat lain dari yang lain serta punya suara dari sekadar tau menyanyi , punya gaya suara ( cam burung merbuk lak ) atau lain lain kriteria untuk dijadikan penyanyi ( bukan penghibur ) ! dan jadikan mereka penghibur !! Tu baru cabaran … Ini macam Idola kecil jer ..

Berlambak aihhh penyanyi ada dalam negara kita tapi kita takde penghibur. Kalau ada pon sorang dua … Takkan nak tengok diorang ni je ? Yang penyanyi lak , terjun masuk bidang lakonan .. Hehehe..

Kreatif la skit .. Bosan la rancangan sama jer ..

Anggota polis nak panggang 100 wanita !

 

image

Sorang lagi orang giler yang sangat giler nak buat kerja giler yang sangat giler dan layak dilayak dipanggil giler sbb lebih dari orang giler , kelakuan gilernya itu !

Menurut Hmetro yang aku godek sewaktu orang masih tidur lagi , Gilberto Valle, 28 yang bertugas sebagai seorang anggota polis di Jabatan Polis New York, dituduh berbincang untuk “menculik, memasak dan makan anggota tubuh wanita” bersama seorang saksi yang namanya tidak didedahkan.

Menurut akhbar tu lagi , kedua-dua mereka dikatakan berbincang menggunakan kloroform untuk membuatkan mangsa pengsan kemudian membawa mangsa ke dapurnya di mana Gilberto berkata dia mempunyai oven yang agak besar dan muat “sekiranya saya lipat kaki mangsa.”

Memasak dengan api yang perlahan atau panggang di atas api ketika mangsa masih hidup dan dikurung di dalam sangkar, adalah satu lagi cara yang difikirkan.

Nasib baik lom ada lagi yang jadi mangsa idea giler mamat ni . FBI mengetahui mengenai rancangan Gilberto, September lalu apabila mereka mendapat tahu dia merancang untuk melakukan perbuatan itu melalui e-mail dan mesej segera daripada komputer di rumahnya.
Hasil siasatan melalui komputer itu, dikatakan fail sekurang-kurangnya 100 wanita bersama nama, gambar dan butiran peribadi seperti alamat serta penerangan individu berkenaan, ditemui.

Semakin ramai manusia hilang kewarasan fikiran di zaman ini .. huhu ..

Pai daging wanita untuk dijual !

 

Di Brazil , sekumpulan kanibal membunuh dan memasak mayat mangsa mereka sebelum dijadikan pai untuk dijual kepada orang ramai.

Mereka dikatakan memujuk beberapa wanita ke rumah mereka dengan berjanji untuk memberi pekerjaan sebagai pengasuh kemudian mangsa kemudian dipenggal , dikerat dan menggunakan daging mangsa mereka untuk dijadikan pai yang dikenali dalam bahasa tempatan sebagai ‘empanadas’ untuk dimakan dan dijual kepada jiran tetangga dengan harga RM1.50 setiap satu.

Jorge Negromonte, 50, isteri, Isabel Pires, 51 dan kekasihnya, Bruna da Silva, 25,dihadapkan ke mahkamah di bandar kediaman mereka di Pernambuco, timur laut Brazil, buat pertama kali semalam, atas tuduhan membunuh Jessica da Silva, Alexandra Falcao dan Gisele da Silva. Polis sebelum ini berkata, ketiga-tiga tertuduh mengaku membunuh enam lagi mangsa yang tidak dikenali.

Sumber berita adalah dari Hmetro. Semakin mengarut manusia zaman ni . Walaupun dah tau mana yang boleh buat dan tidak , mereka pilih nak hidup ala ala zaman tak berakal jugak .. hurmm ..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI