Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 5 Januari 2012

Eleh… FOLLOWERS ? Penting ke ? Caitss !!

 

“ Takat berpuluh ribu tapi yang masuk kembali baca blog dia tu , berapa kerat je ?”

Atau ..

“ Blog tah hapa hapa pon boleh ramai followers ! Tu mesti I follow u , u follow me punya ! Sesuai beli shampoo Follow Me ! “

Atau korang mungkin pernah baca atau terfikir mengenai FOLLOWERS ni .. Haa.. Penting ke ? Buat apa semua ni ??? Kalau nak harap trafik dari mereka ni , berapa la sangat kan ?

Entri macam ni , dah berkali kali aku buat .. Tiap-tiap tahun mesti ada pasal ni .. Tapi kali ni berbeza sedikit kerana aku dah lebih 2 tahun berblogging dan jumpa macam macam orang terutama berkaitan pengiklanan di blog ..

Kalau nak kata takat company kecik je yang tanya tu , mungkin la kot .. Tapi kalau company besar ?? Haa.. Ok , aku tak nak gebang lebih.. 

Tapi inilah pengalaman aku bila berbual dengan mereka ..

“ Berapa ramai followers u di blog ? FB ? Twitter ? “

Ramai suka kaitkan Followers dengan trafik ! Sebenarnya semua ada kepentingan .. Trafik , followers , entri  dan apa saja yang berkaitan dengan blog dan juga penulisnya !

Mereka bukan nak cari blogger yang punya trafik berpuluh ribu sehari atau beribu-ribu followers tapi blog yang punya pengaruh tersendiri ! Setiap blog ada auranya sendiri ..

Sebab itulah manusia ini unik .. Sungguh indah ciptaan Allah ni kan ? Tapi kita je tak sedar.. Yang kita sedar , sikit sikit cemburu ! Bila cemburu , mula nak jatuhkan orang ! Padahal bila cemburu , cari la cara untuk berjaya ! Bukannya cari jalan nak lingkupkan diri sendiri ..

Usaha tangga kejayaan .. Korang nak keje dalam pejabat pon kena usaha ! Kena ada kertas sekeping untuk buktikan korang layak ! Ni pulak kalau dengan blog ..

Fikirkan .. Tanah yang gersang , kalau usahakan pon leh beri rezeki !

FACEBOOK rakyat Malaysia dipantau risikan asing ??

Risikan asing  melaporkan bahawa mereka gagal memecah kod rahsia serta  menterjemahkan  status di wall FB milik  rakyat Malaysia terutama remaja .


Apakah wujud militan baru ? Mereka pening dan keliru . - wikiwiki


Jangan risau. Kami sendireww lama dah pening.


Published with Blogger-droid v2.0.2

Kasihan mentari

Bulan jadi pujaan ..


Pelangi jadi idaman..


Bintang jadi khayalan ..


Sedangkan mentari dibelakangnya,

sering jadi cercaan ..


Mereka terlupa , sapa yg mencipta mentari ?


Mereka terlupa , hijaunya bumi kerna mentari ..


Mereka langsung tidak mensyukurinya ..


Malah terus dibuai mimpi tatkala terbit dan terbenamnya mentari .


Sedangkan tika diatas kepala itulah nikmat yang tersembunyi !


Manusia oh manusia .. Bukan tak tau tapi tak nak amik tau ..


Nikmatiah sebelum diambil kembali ..


Published with Blogger-droid v2.0.2

Blog-blog baru pilihan mereka ..

 

Welcome to my blog . Just call me epit . For your infomation , u guys can request movie , application link from me to download . Just leave Ur comments okay :)

SayaPonBudakBaru

 

Pot Pet Pot Pet...Berkhidmat di Jabatan Warisan Negara & juga seorang pelajar universiti separuh masa..;p i'm enjoy my life yeahhhh~~

 

Nur Lavender//SerakSerakBasah

 

saya baik tapi ada jahatnya, saya jahat tapi tetap ada baiknya...tteetttt....

Suara Hati

 

juz a simple person~~

CERITA BULAN PADA BINTANG..

 

~Nothing special about me,juz ordinary girlish <3 My Family <3 My friends -Don't judge a book by it's cover Fakta tentang saya.. -tak makan mee dr kcik,x cuke!x kire la mee goweng ke,mee basah ke,mee bandung ke..cmue keturunan n jnis mee x mkn..tp yg pelik..meggi sy mkn!haha, -tak minum milk n x mkn bubur coz pnh mnum susu,taw2 je trmuntah blk n try mamam bubur,pstu muntah blik..arwah mama mmg taw sy x cke bubur n susu..law dye msk bubur time sy demam..dye akn make sure yg bubur tu ade santan coz dye tkt sy muntah.., -suke lelaki yg ade terune ag..hehehe coz lelaki yg still virgin bg sy sgt bermaruah n lelaki sejati..sy mmg respect law laki tu still terune ag!law sy taw lelaki tu x de terune,sy akn hlg respect pd dri dye.., -syg cgt nan arwah mama,tp dr kcik manje nan papa..hehehe.., -x cuke owg brleter, -x cke owg kongkong n kwl hdup sy except my papa x pe.., -x cke owg tny sy na g mne..rs cm sibuk je dye na ambk tawu.., -cuke sakat,usik n kena an owg2 yg sy knl..hehehe =P , -dr kcik cgt nakal,papa ckp sy ni keras mcm lelaki..ego tggi..yke?, -cke miaw2(kucing), -gile pd brg or ape2 je yg brbntuk love,

True Love &amp; Affection (Family,Friends &amp; Mate)

Bahasa memainkan peranan penting dalam blog !

 

Akuh ?

Kiter !

Dier !

Mereker !

Jikew !

Ak !

Dan banyak lagi … Ya , betul ! Blog tu korang yang punya .. Takde sapa nak larang aihh ..Lantak pi laa.. Tapi bagi aku la kan , guna bahasa santai atau bahasa pasar kalau malas nak berbahasa parlimen ! Tu belum lagi bahasa istana kan ?

Buat rakan blogger terutama yang masih di bangku sekolah tu , aku syorkan guna bahasa melayu yang Hang Tuah guna atau kalau malas sekali pon , pakai je bahasa David Teo ..

Aku rasa malu pulak bila bangsa asing beria belajar menulis dan bertutur dalam bahasa Melayu .. Tu belum abe bangla , myanmar dok cuba cakap walaupun terkelat-kelat muka diorang ..

Kita ? Kalau boleh gulung lidah tu, confirm lagi best kan ?  Jadi , buat mereka yang dapat A1 atau nyaris dapat E tu dalam bahasa melayu tu , bercerita la dalam bahasa ibunda kesayangan kita ni .. Macam aku kata tadi la , kalau malas nak guna panjang-panjang , santaikan je .. Tapi bukan skrewkannya !

Sori bebeh .. Bukak tekak aku !!!

" Aku tak leh makan tu .. tak leh makan ni .. "


Bila tanya kenapa ? Sebab tak biasa mkn dr kecik .. Atau bukan selera dia ..  Kalau takde selera tu lainlah , tp belum rasa lagi , dia dh kata bukan selera maka aku akan kata ..


" Ruginya .. "


Setiap masakan walaupun namanya sama tp ianya tetap unik .. Dan ianya bersifat peribadi !


Bg aku , satu kerugian kalau berada di tempat org tp tak menikmati masakan tempatan apatah lagi kalau dah depan mata ..


Dan makanlah hanya utk merasa .. Bukan melantak !


Published with Blogger-droid v2.0.2

Mulia sungguh hatinya ..

Kat Mid Valley .. Setengah jam cari parking .. Takde yg available langsung ! Kalau ada , rezeki kereta dpn atau blkg aku .. Haih..


Last last , aku berenti kereta .. Suh wife n adik ipar aku jer g masuk dlm shopping mall .. Dan aku , nganga dlm kereta.. Tunggu kot kot ada kereta berhampiran nak keluar .. 


Hampir 20 minit aku dalam kereta , bosan menjelma..  Tiba-tiba ada kereta nak keluar .. Dan kereta dpn aku punya rezeki .. Tu dlm gambar tu.. Kecewa aku .. Tunggu lagi laaa..


Pemandu kereta tu keluar dr kereta dan buat isyarat kat aku ..


Perghh... Takkan tak nak kan ?? Dia tanya aku nak ke tak lot tu ? Wargkhh.. menjerit suka la dlm hati ..


Lepas parking , aku senyum dan angkat tangan kat dia .. Dan dia masih dlm kereta .. Tapi kalau ikut queue , aku yg dulu.. tapi rezeki dia la kan .. namun dia kasi kat aku.. hihi..


Bagus manusia gini.. Kalau korang ?


Published with Blogger-droid v2.0.2

“Pasal pakai legging tu saya tidak rasa ia satu kesilapan .. “

 

Hurm… hurm… Antara agama , ibu bapa , dan peminat , agama tolak tepi dulu .. Apa-apa , jaga hati ibu bapa dulu dan peminat baru pk agama ?

Dua isu yang meletop minggu ni , aku rasa korang tengok dah penjelasan Nur Amalina tu kat youtube yang pastinya membuatkan kita ‘tersenyum’  mendengarnnya dan juga isu Yuna pakai legging dalam muzik video dia yang terbaru ..

Yang ni penjelasan Yuna ..

Pasal pakai legging tu saya tidak rasa ia satu kesilapan. Saya pakai kerana saya rasa selesa dan bersesuaian dengan penampilan saya ketika itu. Saya pun tak sangka, peminat tidak suka. Walau bagaimanapun, isu ini sudah pasti membuatkan saya lebih berhati-hati pada masa hadapan. Saya sudah tahu apa yang peminat suka dan tidak suka. Tetapi, saya tidaklah kata tidak akan pakai lagi sebab kadang-kadang pakai skinny jeans pun orang ingat kita pakai legging. Saya sudah biasa dengan isu-isu begini dan saya percaya isu ini akan berlalu begitu sahaja,”  - Gua.com.my

 

Maka akan ada yang kata nanti  , ni media yang salaherti ni ! Yuna mungkin cakap lain , dia tulis lain ..

 

Kalau benar Yuna cakap lain , kita tengok je la akan datang nanti .. Apakah dia dengan imej dia lagi setelah isu ni panas atau dia tukar gaya dia .. Senang je kan ?

Jangan fikir hati peminat sangat .. Fikir sapa yang bagi awak tu rezeki ! Haihh … 

Sori la yer peminat Yuna .. Jangan fanatik sangat .. Aku bukan anti Yuna .. Aku tak anti sapa sapa pon .. Tapi , kita ni beragama Islam .. Fikir tang tu je la.. Jangan kerana minat , kita butakan mata dan menyokong membuta tuli ..

Kalau nak tutup aurat , tutup betul betul ! Jangan takat ASAL BUAT ! Ibarat keluar rumah , pakai baju je.. seluar tak yah pakai.. Tak kisah la.. janji berbaju !!

 

Entri berkaitan :

Boleh ke 'Asal Buat ' ? 

“ Mana telekung akak ?? Nak solat ni ! “

Tidak menutup aurat punca wanita dirogol ?

Ulasan Filem THE DARKEST HOUR

 

image

Duit banyak ? Nak download , lom ada lagi rasanya .. Kalau ada baki duit gaji tahun lepas , boleh la g tengok ngan awek .. Bawak pop-corn yang dibeli kat panggung tu yer .. Jangan beli kat luar ! Diorang skang buat spot check ! Perghh ..Kang kantoi , malu jeee.. Hehehe.. Tu kat Alamanda la.. Kat tempat lain , aku tak tau ler ..

Berbalik pada cerita The Darkest Hour ni , bagi aku … untuk abiskan masa , boleh la.. Tapi lagi baik g tengok orang main bowling atau lepak kat food court dari duduk dalam panggung tengok cerita alien ni haaa..

Permulaan .. Ok la.. kira mampu buat korang macam naik kuda .. Sebab tak nampak alien dia tu kan ? Sama macam mana mana citer alien kecuali Predator … Haa tu scary skit la.. Sebab dia brutal .. Yang ni mcm alien naik kerusi roda boleh terbang punya jer .. Lebih kurang gitu la..

Tengah , dah mula menguap .. Kira kalau tak menguap tu , mmg filem ni citarasa korang la .. Aku , boleh layan lagi sbb mmg minat cita mengarut ni dari filem cinta cam Ombak Rindu tu ha.. Hehehe.. Jangan marah aa.. Mmg aku g tengok film kat panggung , film yang ada kesan khas. Kalau nak tangkap nangis . aku download dan tengok malam malam jer .. Hehe..

Ending ? Cam biasa .. alien ditewaskan dengan guna ilmu sainstifik ! Dasat kan ? Apa nak heran .. sekadar filem .. Layankan aja .. Akhirnya , cam biasa .. orang amerika gak menang ! Well… apa nak buat, diorang yang bikin itu filem !

Apa apa pun , aku nak tunggu The Avengers , Ghost Riders 2 , dan  Hantu dalam botol kicap ? Oh plisss !

Kesimpulan : Jangan buang masa tengok cerita ni ! G tengok citer lain yang aku tak ulas lagi.. Kang aku ulas , potong stim lak korang .. hahaha..

Download Ultraman lagi best !

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI