Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 7 Januari 2012

Cerekarama TV3 : Ikan Bakar

 

IMAG0132

Ikan Bakar .. Sebuah drama yang simple tetapi dilakonkan oleh pelakon-pelakon yang hebat .. Ok .. tu je aku leh kata .. Hehe..

Apa yang nak disampaikan dalam filem ni adalah mengenai cinta, tanggungjawab serta pengorbanan seorang ibu dan juga isteri yg perlu menjaga dua hati , suaminya yang mengalami masalah kesihatan dan juga anaknya ..

IMAG0135

Keseluruhan , drama ni biasa je bagi aku … Cuma cam biasa , Rusdi Ramli berjaya membawa wataknya dengan baik ..

Hurm.. Yang menarik perhatian aku adalah lagu latarnya .. Hehehe.. Memang aku dok menyanyi sampai skang ni haa.. Lagu tu bertajuk JIKA KAU KEKASIH yang dinyanyikan semula oleh ZILA AF4 dan penyanyi asalnya adalah LINDA.

Layan lagu JIKA KAU KEKASIH

 

Download lagu Jika Kau Kekasih ? Takde .. hehe ..

Jutaan TERIMA KASIH buatnya !

 

 

image

Sapa kata berblog buat masa ? Selain menjadi usahawan , berblog juga membina persahabatan tanpa kira status dan jantina ! Yang penting tau batasan .. kan kan ?

 

Dan hari ni , seorang sahabat blogger telah selesaikan satu masalah yang memang cukup malas bagi aku untuk menyelesaikannya ! Kalau tak penat gak aku nak ke sana sini apatah lagi dengan wife aku yg sarat mengandung tu ..

 

Buat Ira , aka BELOG MTT … jasa anda akan dikenang sampai bila bila !!  Selesai satu perkara … Alhamdulillah .. Hanya Allah saja mampu balas kebaikkan anda..

Sekolah paling unik !

 

image

Yeargh.. walaupun sekadar animasi , aku tak sangka pulak Ultraman pon ada sekolah !! Hahaha.. Dah umur 36 , baru tau rupanya bukan ada 6-7 Ultra je.. Banyak rupanya ! Dah la tu , siap ada kelas lagi .. Hahahah ..

image

Haaa… aku tau ni dari movie yang aku download kat internet .. Hahaha.. Sangap punya pasal .. Layan ultraman .. Hehehe..

 

image

Kira ada macam seni mempertahankan diri gak la eh ? Hehehe.. Tak tau pulak jurus atau jenis apa diorang pakai .. Sepakan dan tumbukan dasyat .. Cuma aku pelik je la , nape bila dah nak mati atau hujung hujung , baru guna laser ? Terus meletop raksase .. Hehehe…

Kena tipu je kita ni yer .. Tak pe la.. katun je pon ..

Cermin diri sendiri dulu !

Kadang-kadang penulis blog amatur macam aku ni , akan melahirkan perasaan ke dlm bentuk penulisan yg ringkas dan mudah utk difahami.


Apa yg disampaikan adalah apa yg dirasakan ketika itu .. Fahami dan berfikirlah. Bukan g selak satu satu entri yg lama kemudian cari salah mereka yg lampau..


Setiap hari kita bersolat dan berdoa meminta ampun ..  Fahamkan kenapa  kita buat gitu ..


Published with Blogger-droid v2.0.2

Kita mengalakkan dalam diam sebenarnya ..

 

Yelah , blog aku bukan blog agama tapi inilah kesedaran namanya ..

Tapi cuba kita fikir kembali eh .. Segala dosa yang ada di depan mata kita sekarang ni sebenarnya kita menyokong dalam diam .. Tak percaya ?  Bukan semua la yang sokong .. Ada yang dah tau dan lama dah menolaknya ..

Buka mata eh ! Paling mudah ialah hiburan ! Filem .. Dalam tu ada yang tak menutup aurat .. Berpegangan tangan atau bersentuhan antara satu sama lain yang pastinya bukan halal bagi mereka .. Betul ? Kita tengok je ? Eh ? Yelah , mereka yang dapat dosa .. Kita tengok yang baik jer .. Betul ? Tapi kalau kita g tonton , bukankah kita sokong gak ?? Seperti menonton lumba kereta di jalanan .. Polis kata tu dah salah ! Tapi kenapa bab ni , tak salah lak ?? Sedangkan dalam agama terang terang dah kata salah ?

Kita sebenarnya mengalakkan mereka lagi ! Cuba kita tolak ! Pakat tak nak tengok selagi ada unsur unsur gini … Beb , kita nak besarkan anak kita dalam dunia camana ?? Kalau sekeliling kita penuh dengan unsur-unsur gini , kita nak sorok anak kita dalam rumah je ?

Memang benar kita bagi didikan .. Jangan lupa dugaan Allah.. Kita bendung dari sekarang sebelum dugaan yang amat mencabar turun pada anak kita .. Kita sendiri pun ada yang gagal walaupun punya dinding yg kuat (kononnya la) ..

Fikirkan kembali .. Kita sokong mereka berpelukan dalam filem.. Bergaduh dan banyak lagi unsur-unsur  yg tak patut ditonjolkan .. Beb , budak sekarang tak tau apa itu nasi kangkang .. Tapi bila dah tengok kat tv/filem , baru mereka tau , ‘ ohh… itu rupanya .. Dari tak tau , mereka dah tau .. Rupanya ada cara nak menundukkan orang lain.. Walaupun tau itu dosa besar , apakah gerenti mereka tidak akan lakukan seperti mana dah bagitau berpegangan tangan yg bukah mahram itu haram hukumnya ? Membuka aurat itu haram .. Tapi mereka tetap buat kan ?

Fikirkan kembali .. Apakah yang kita nak untuk anak cucu kita di masa depan ? Inilah masa untuk membetulkan kembali ..  Kita mulakan dari diri kita.. Mereka takkan buat untuk kita sebaliknya , kita mulakan perang dulu.. Tolak  hiburan yang tidak berlandaskan ISLAM !

Filem-filem gengster ? Tak payah dah la !

 

image

Dari Hmetro - Umpan populariti artis

 

Makin galak pembikin filem buat filem gengster .. Kenapa ? Sebab rakyat Malaysia suka tengok..  Bukti ??? Tuuu .. KL Gengster laku tak hengat punya !!!

Diorang kata filem gengster tu punya motif yang bagus .. “ Jangan jadi gengster !! “ .. Betul ? Berapa ramai yang mampu fikir gitu ? Aku berani kata , mereka lebih teruja babak gaduh dari babak insaf tu haaa !!

Amik contoh filem Hong Kong yang terlebih dahulu dah bikin filem gengster ni dan ditayangkan di Malaysia .. Kenapa makin menjadi jadi lak gengster di Malaysia ??  Filem Hollywood ? Mungkin ada yang kata , masa tu di Malaysia tak de gengster .. Sekarang baru ada dan inilah masanya nak bendung , melalui filem !

Alahai.. kalau nak bendung , dalam filem tu  dari mula hingga 10 minit terakhir dok tunjuk negatif jer .. Bila nak abis , baru tunjuk babak taubat ! Apa jadahnya ? Kalau gitu , diorang pikir , nanti nanti je la insaf !

Ini lumrah pemikiran manusia .. Bukan semua mampu fikir baik buruk apa yang mereka tonton .. Bila tengok Harry Porter , mereka nak jadi Harry .. Bila tengok Vampire , diorang nak jadi pontianak .. Tu siap buat kelab tu , budak kecik ke ?? 

Filem dibuat berdasarkan peristiwa sebenar ? Memang la.. Lebih lagi di Malaysia ni .. Pembikin filem bukannya ada idea sangat nak bikin.. Tengok kejadian sebenar pada masyarakat sekeliling lalu dijadikan filem dan TAMBAHKAN LAGI IDEA AGAR LEBIH SEDAP DITONTON !! Tang ni yg salah ni ! G tambah rempah ratus supaya lagi best dan ianya menjadi idea kembali pada mereka yang tonton terutama yang tak matang lagi pemikiran mereka !

Apa yang aku boleh kata satu jer pada penonton filem di negara Malaysia ni .. Pembikin filem takkan bertanggungjawab terhadap apa yang terjadi pada korang .. Mereka cuma fikir keuntungan.. Kalau korang terpengaruh dengan apa yang ada dalam filem tu , maka itu kesilapan korang sendiri ! Sapa suruh tak fahamkan filem tu ..

Akhir kata dari aku , sebelum nak bawak anak , keluarga atau diri sendiri ke panggung tu .. fikirkan semula .. Berbaloikah ? Kalau setakat nak tengok sepak terajang ni , tak payahlah .. Cari filem yang benar-benar unik , lain dari yang lain untuk ditonton .. Kita bagi pembikin filem pening kepala menghasilkan filem yang benar-benar berkualiti untuk ditonton ! Kita bayar , mereka buat ! Baru best !

Socioblogger. Social Network blogger seakan facebook

 

image

Socioblogger is a new social network that create for bloggers all around the world. Meet your bloggers friends and create your own group. The service that we are offer is absolutely free and just for you. Feel free to add your network and increase your readers. Invite more members to make it more interesting. Join Now and get more readers.

Socioblogger ni masih baru dan belum diperkenalkan secara umum lagi. Jom Semua blogger kita serang social network ni. http://www.socioblogger.com/

Cer tekaaa ... cepat !!

Cuba korang teka air apa ni .. Sapa betul dan pantas , akan dipromote blognya nanti !


Tatikh tutup , bila ada pemenang nanti ! Cepaaatt ..


Published with Blogger-droid v2.0.2
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI