Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 9 Januari 2012

SEGMEN 2012/2 : Pesan dia , ibuku ..

 

Yup .. satu segmen yang bakal mencuit perasaan kita sebelum tidur ..  Sekurang-kurangnya sebelum kita tidur , kita ingat jasa dan pengorbanan mereka seketika dan buat yg telah pergi meninggalkan kita , sedekahkan al-fatihah buat rohnya.

Ok .. Segmen ni lebih pada konsep baru yang aku buat yang mana kalau dulu blogger akan tinggalkan link di ruang komen dan tunggu aku listkan , baru nak blogwalking ( bagi mereka yang berminat untuk mendapatkan rakan baru ).

Kali ni , aku nak cuba cara baru . Mereka boleh terus blogwalking tanpa tunggu disenaraikan di blog.

PERINGATAN : INI BUKAN SEGMEN MENCARI TRAFIK ATAU I FOLLOW U , U FOLLOW ME ! MEREKA YANG JOIN SEGMEN INI ADALAH KERANA BERMINAT UTK MENYERTAI ATAS DASAR IKHLAS !

 

Ok , untuk join segmen ni , korang perlu buat satu entri khas ..

  1. Letak header BENASHAARI.COM
  2. Tajuk , BEN ASHAARI : PESAN DIA , IBUKU .. dan linkkan ke entri ini .
  3. Korang perlu ingat kembali apakah pesanan terakhir ibu korang samada tadi ( sebelum tidur ) atau sebelum korang balik ke kolej/asrama mahupun sebelum dia pergi selama-lamanya .. Ceritakan kembali dalam bentuk kreativiti korang dan kalau perlu letak gambar , letak .. Pesanan ini akan kita kongsi bersama rakan-rakan pembaca kita dan mengambil ikhtibar dengannya.
  4. Siap ? Korang perlu tinggalkan link lengkap ( url entri )  di SANTAI BEN ASHAARI

Mesti akan ada yang tertanya kat situ ? Disitu , rakan rakan yang berada di FB pon boleh masuk dan baca entri korang.. Kira 2 dalam 1 gak la kan ?

Dan tolong jangan spam berkali kali ! Cukup sekali je korang paste entri kat situ yer ..  Andai ada entri yang menarik , akan aku jadikan entri pilihan kelak.. Terima kasih .

Tutup , 6 pagi pada 10/1/2012.

Dari mula lagi aku kata dah ..

Bersatu .. tolong menolong .. Hasilnya , semua rasa punya tapi dengan satu syarat .. Kerja keras .. Smart saja pon tak cukup .. Perlu dibajai dgn kerja keras .. Tu resepi utk berjaya dlm dunia blog ..


Malangnya , ada yg tknk nampak kengkawannya bersatu tp ..  Haa.. ada tapi.. fikirlah sendiri..


Dlm dunia gym , bersatu mmg bagus .. kalau sombong , maka hiduplah seperti umang-umang dilautan dlm .. Dpt lepak tepi pantai tu dah kira bagus pon ..


Published with Blogger-droid v2.0.2

Blogger lelaki harapan negara 2013

 

image

Hangpa kenai ? Tak kan ??? Aku tau dahhh .. confirm tak.. Sebab apa ? Low profile ..tapi lepaih ni confirm dah tak punya sbb aku dah kecoh !

Kalau duduk ngan bro Lutfi ni , pakat cakap utara je la .. Hehehe .. tapi orangnya ok.. tarak cita banyak punya .. Kasi burger wat rasuah , terus angguk .. Hahaha.. aku gurau je ..

Ok.. g la tengok blog dia .. Kot kot berkenan nak wat laki .. Yang perempuan la.. Yang jantan nak laki , mmg carik kaki tu !! Hahahah.. Gurau je ..

http://allmydreaming.blogspot.com/

Ragam orang kita ..

 

Semalam aku layan bola kat kedai mamak setelah bertahun-tahun lamanya tak tgk .. Tu pon sbb ada ngan kengkawan. Kalau tak , haram la nak tgk ..

Yang mencuri tumpuan aku ialah sekumpulan budak-budak yg menonton kat situ .. Aku rasa sekolah lagi tu.. Mak aih.. Boleh pulak mak bapak dia kasi keluar eh ? Heh .. Kecik kecik melepak tgk bola ..Tak pe la, bukan anak aku pon ..

Kedudukkan menjadi 3-0 sehinggalah abis separuh msa pertama . Masuk separuh masa kedua , rentak permainan berubah. pasukan lawan yang kena tadi , mula menyerang dan akhirnya berjaya mendapat 2 gol , menjadikan kedudukan semakin genting.

Bila dah jadi gitu , maka ada la suara-suara sumbang .. “ Pengadil itu ini la.. Dah macam kena jual je game ni .. “. Nampak tak ? Hehe.. Antara sebab aku malas tengok bola sepak , sbb inilah.. Bolasepak adalah antara perniagaan yg terlaris sekarang ni..

Kedua , kenapa bila masa ‘diorang ‘ , segalanya ok ? Tapi bila keadaan berubah maka ada cerita pulak ? Kenapa tak leh terima keadaan itu ?

Sebabnya , KITA ! Kalau MEREKA , segalanya akan jadi tidak adil .. Kenapa tak boleh terima bahawa manusia ini tidak akan berlaku adil selagi ada kepentingan tersendiri ?

Ada kawan tadi tanya aku kenapa aku perli orang yang beri nasihat pada aku . Jawapan aku mudah .. Jika aku perli dia , nasihatlah semula kat aku .. Aku bukan maki hamun pon ? Bukannya aku buat demo ke apa ? ‘Ketuklah’ kepala aku dengan kebijaksanaanmu .. Jika ada kebenaran terhadap kata-kata itu , aku terima dengan hati terbuka. Kalau tak , takkan aku boleh delete byk entri yg dah terima teguran ramai.. Aku pon tak nak ke nereka ..

Sekitar majlis pelancaran pasaraya My Agro Hypermart .

 

Akhirnya , secara rasmi My Agro Hypermart dirasmikan semalam. Meriah dan menarik !

DSC_0511

DSC_0525

Majlis dirasmikan oleh Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani , YB.Datuk Seri Noh bin Haji Omar dan beberapa lagi orang kenamaan  dijemput hadir bagi memeriahkannya

Beberapa perjanjian turut ditandatangani di majlis ini ..

imageDSC_0518

DSC_0546

Lepas perasmian , aku dan wife merayau dalam tu .. Beberapa rakan blogger turut hadir di situ , semalam. Saja aku tanya kawan aku tu mengenai harga. Katanya agak murah berbanding luar..

DSC_0542

Kehadiran Upin dan Ipin mmg mengujakan kanak-kanak .. Hehe.. Bapak dia pon teruja tu… hahaha .. Bro Shahazrin juga seorang blogger yang turut hadir semalam ..

Sekitar dalam My Agro Hypermart..

DSC_0549

DSC_0550

DSC_0554

DSC_0559

DSC_0560

DSC_0509

DSC_0561

DSC_0564

Haaa… sempat gak wife bershopping.. Ni baru skit ! Penuh kedua tangan aku .. Nasib baik g gym.. huhu ..

Kat sini pon ada bahagian barang basah.. Bagus la diorang pecahkan mengikut bahagian. Takde la penuh sangat dalam tu .. hehe ..

Amacam ? Menarik ? Haa.. nak ke sini tak susah pon ..

Ok , nak ke My Agro Hypermart ni tak susah pon.. Hala ke Serdang. Pastu cari Hospital Serdang .. Terus je lagi .. Ikut je banner yang tergantung di tiang sebelah kanan tu..

DSC_0567

Nampak tak bangunan bawah ni ? Haaa.. Dalam ni jee… Tak jauh mana pon.. Jalan pon tak la jammed sangat .. Mereka yang berhampiran atau tinggal kawasan sekitar ni , mmg la boleh bershopping membeli barang dapur kat sini dn paling bestnya , kebanyakkan produk ni susah nak ada kat pasaraya luar dan murah harganya !

DSC_0571

Selamat bershopping ! Utk ke laman Facebook mereka , klik SINI

Video diperkarangan mahkamah | Anwar dibebaskan.

 

 

Dan akhirnya mahkamah memutuskan Datuk Seri Anwar Ibrahim dilepaskan dan dibebaskan daripada pertuduhan meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

image

 

Heh .. apa lagi cerita cerita politik pasni yer ? Ahaks.. leh panaskan blog neh .

Kacau daun betul laa !

 

 

 

image

'Baru nak bertarung !! Sekali wife kejut ..

Abang ..bangun.. bangun.. “

 

Aku terjaga .

Kejut kenapa ?

 

Wife aku jawab.. Bukan wife orang lain yer .. Wife aku tau ! .. Dia jawab ..

Yang abang dok mengucap , berzikir dalam tidur tu nape ? “

 

Aku selaku suami dia.. Bukan suami orang lain yer .. Suami dia yer .. Aku jawab ..

Baru nak bertarung dengan hantu !! Potong stim betul laa.. Tapi ok gak .. Ngeri gak muka hantu tu .. hehe .. “

 

Fuih.. selamat .. hehe .. Sambung tidur balik ..

 

Sebelum tu.. jom g tengok blog best pagi ni .. > http://muniiera.com/

Serasa ingin saja ku maki dia itu !

 

Kelam kabut aku tadi .. Dengan ada kerja last minit  , pastu tetiba kawan blogger nak jumpa ditambah lagi dengan wife tetiba nak minum susu strawberi .. Maka keutamaan mestilah wife n ‘si kecik' di dalam’ tu kan ?

Jadi , aku g ke pasaraya paling top di Presint Diplomatik , Putrajaya untuk membeli susu pastu terus g jumpa kengkawan sat .. Susu tu wife nak minum esoknya.. Bukan dia je , aku pon nak  gak .. hehe ..

Setelah jumpa susu yang aku nak tu serta roti Gardenia , maka aku pon keluar tanpa bayar .. Pergh.. kira mencuri la tu kan ! Apadahal !! Baru best mencuri tuuu !! Tu nasib baik mencuri tanpa merogol lagi !! Haa.. Camana tu ???

Ok .. aku tipu je part tu ! Part mencuri tu laaa.. Takkan nak mencurik lak .. Gile ke apa ??? Kang kena potong tangan lak.. Eh , tak la. Penjara 12 tahun je .. hehe..

OK.. renti mengarut .. Aku pon g la beratur kat depan cashier tu haa..  Muka dia comey dah .. Putih berseri woo .. Baru aku nak bagi dia name card dia .. Kot la dia nak jadi model shawls aku nanti ke kan ?

Bila sampai turn aku untuk membayarnya .. Aku angkat bakul dan letak atas meja cashier tu.. Biasanya gitu la kan .. Dia pon senang je terus angkat barang tu dari situ jer ..

 

KAD MERIAH ADA ?

 

Cara dia tanya aku macam polis mintak MYKAD kat pendatang asing . Polis yang garang la.. Aku tau bukan semua polis garang.. Ramai baik wooo .. ( bang , saya ada saman.. leh tolong ?)

Aku pandang muka dia .. Amboi.. Dia ni nak gaduh ngan aku ke ? Pasangan kerja dia , lelaki macam dah semacam malu ngan cara perempuan tu ..

Aku cool lagi..

Bila dah abis dia scan barang-barang tu , dia kata kat aku ..

 

Letak bakul kat bawah balik ..

 

Cara dia cakap tu , bagi perintah ok ! Cam Hitler bagi perintah kat askar dia la lebih kurang ..

Aku terkedu ..

Aku pandang kawan dia .. Pastu keluar dari mulut aku ..

 

Sapa yang kerja kat sini sebenarnya ?  “

 

Kawan dia diam dan tersengih cam kerang busuk. Malu ngan perangai kawan perempuan dia tu la gamaknya.. Hurm..

Aku hulur duit dan amik balik duit baki ..

 

Terima kasih  .. “

 

Tang ni dah lembut tapi aku tak balas sebab geram kat dia .. Kawan dia hulur barang kat aku dan ucap terima kasih gak dan aku membalasnya dengan lembut ..

Cara aku tak jawab terima kasih budak perempuan tu salah sebenarnya .. Tapi aku nak bagitau dalam dia yang dia telah singgung perasaan aku 2 kali dengan sikap dia yang ‘kureng’ tu ..

Geram tu mmmg ada tapi aku anggap dia tengah tensen .. Mungkin baru putus cinta atau period pain mungkin ? Paling tidak pon dok sakit perut la tu..

Pujuk hati ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI