Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 12 Januari 2012

Rumah Wardina dipecah masuk !

 

image

Wardina menunjukkan pelbagai barangan yang diselongkar oleh perompak yang memecah masuk rumahnya. Foto BERNAMA

 

Siannya … Makin menjadi-jadi jenayah sekarang ni .. Semalam seorang gadis mati dikelar . Ni nasib baik tak diapa-aoakan kecuali suami Wardina diikat dan dipukul di bahagian muka..

Penjenayah mengambil masa 45 minit menyelongkar seluruh rumah sebelum melarikan barang berharga termasuk lima komputer riba, empat telefon bimbit, cincin emas, kunci kereta dan wang tunai RM200.

Laporan polis telah dibuat. Semasa kejadian  Wardina tidur berseorangan di bilik tidur utama kerana demam.  Nak tau lebih lanjut , gi baca kat Mstar.

Buat Wardina dan keluarga, kuatkan semangat dan banyakkan bersabar.. Ini dugaan dari Allah. Okeh ?

Takkan kot ?? X-Files ..


Di Rasa , Alamanda Putrajaya ..

Dulu aku pernah buat entri pasal lalat yg bermaharajalela kat sini .. Kebetulan masa tu musim haji . Ada rakan komen mengatakan musim haji mmg byk lalat ..

Dan skg bukan musim haji .. Memang takda lalat pon !! Takkan berkaitan kot ?? Hurm .. X-Files nih !!

Published with Blogger-droid v2.0.2

Kalau ikut perangai budak , kita sendiri jadi budak !

 

Hurm .. Geram .. Tu je aku leh kata .. Atas jalan raya ni , Pak Lebai pon boleh ilang pertimbangan bila memandu .. Yelah , memandu memerlukan tahap kesabaran yg luar biasa lebih lagi dalam keadaan lalu lintas yang sesak dan di waktu kemuncak .Masing masing pentingkan diri sendiri .. Tak dinafikan , kita pon gitu gak kan ? Heh.. jgn ler nafikan.. Kecuali yang tak memandu tu la.. hehe..

Tadi , dalam perjalanan balik … Haih .. Nak dijadikan cerita ada la satu kereta kecik ni tapi enjin dia macam Boeing 777 kembar 8 punya la bunyi .. Terbangnya tidak gak ..

Bawak kereta serupa bapak sedara dia punya jalan .. Dari lorong dia masuk ke jalan besar terus nak ke belah kanan sekali , tanpa bagi signal ! Aku tak kisah sebenarnya kalau nak berlanggar pon tapi bini aku dah menjerit terkejut .. Aku terus hon untuk elak berlanggar ..

Korang tau apa dia buat ? Dia tunjuk jari ! Mak aih.. Kurang ajar tul.. Dia buat salah , dia lak nak marah orang .. Aku kejar terus.. Tapi wife aku bising .. Suruh lupakan .. Grrr….

Bila dah dekat , aku bantai hon lagi n bagi balik jari.. Ikut hati nak je follow terus tapi wife tak kasi .. Hurm… bila pk pk balik , bodoh jugak aku kan ? Menda cam ni pon aku nak amik berat ! Patutnya biar je .. Bukan apa , tengok kereta dia pon dah tau camana orangnya ..

Kereta dia camana ? Hehehe .. Cantik lagi steamroll !

Akan ku miliki hatimu itu .. (3:4)

 

Bab 1 : [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15][16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29][30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43][44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] ..

Bab 2 : [2:1] [2:2] [2:3] [2:4] [2:5] [2:6] [2:7] [2:8] [2:9] [2:10] [2:11] [2:12] [2:13] [2:14] [2:15] [2:16] [2:17] [2:18] [2:19] [2:20] [2:21] [2:22] [2:23] [2:24] [2:25] [2:25] [2:26] [2:27] [2:28] [2:29] [2:30] [2:31] ..

Bab 3: [3:1] [3:2] [3:3] ..

 

Laila .. Er , Namamu teratas tak ? “ .Aku mulakan perbualan setelah hampir sejam membisu dan meneliti buku berkenaan sistem di syarikat itu. Baru sehari , dah bosan. Nasib baik ada pemanis kat sebelah.

 

Tiada respon. Buat tak tau je dia.

 

“ Mak aih , sombongnyaa !! “. Bentak hati aku.

 

Ada sedikit pengerakkan pada Laila. Tetikus dipegang. Bunyi tetikus ditekan. Seolah-olah menjerit manja tetikus tu. Memang buat aku cemburu ! Kan best aku yang jadi tetikus  tu.. Pastinya aku dibelai manja .. Ahh.. enaknya..

 

Mengelamun lagi aku. Aku curi pandang pada monitor Laila.

 

“ Perghhhh.. Dia tukar wallpaper !! Letak gambar dia dengan pakwe tuuu.. Mak aih .. Ini kalau kat Facebook , mesti letak status MARRIED punya atau paling tidak pon , gambar profile mesti gambar bf dia .. Takkan takut kena kebas kot ??? “. Hati aku menjerit kecemburuan tak tentu pasal .

 

“ Wah .. ini main kasar ni. .Dia ingat dia je boleh letak ? Ok ok.. aku letak  gambar VIN DIESEL .. Tapi kang , dia ingat aku gay lak .. Hurm.. abis peluang aku nak ngorat dia . Tapi bagus gak kan ? Kalau dia ingat aku gay , mesti bf dia tak takut punya .. Hahahha .. “. Idea bangang muncul di benak aku dan pastinya tidak dipersetujui oleh hati aku ..

 

Akhirnya aku letak gambar gadis pujaan aku yakni , Kristin Kreuk .. heroin SmallVille.. Heh , jgn cemburu tauuu ..

 

Lunch time..

“ Aiseyman … "Nak keluar ngan sapa ni ? Sangap aku ni nak g makan sorang sorang .. “. Aku memandang Laila.

 

“ Laila , namamu teratas .. Jom g makan sekali .. “. Aku beranikan diri. Berkat pengalaman aku jadi buaya kecilan sewaktu di kolej dulu.

 

“ Benjot.. boleh .. Tapi .. “. Laila tersenyum.

 

“ Takat belanja u , jangan risau laa.. Cakap je u nak makan apa .. Semua bos tanggung .. hehe.. Bukan I yang tanggung.. Hehe.. Acah je.. I belanja la… “ . Aku masih dengan lawak bodoh yg mana confirm buat awek lari beribu batu jauhnya.

 

“ Ok la gitu.. I tunggu bf I sampai.  Kita g sekali yer . U tak nak ajak gf u tu ke ? Sian dia pulak nanti sorang sorang .. “. Laila tersenyum seperti dah selesai malam pertama …

 

Hampeh !

 

-SAMBUNG-

"Pak Ngah , nak susu coklat .. "

" Hah ? Pulak budak ni ..Kat mana susu Aniq ? "


Baru aku nak terlena ..


" Kat belakang laa.. Ala Pak Ngah ni .. Meh la Aniq tunjuk.."


Huh .. skali budak umur 4 tahun lak ajar aku !! Grrr. 


" Susu nak berapa ni ? ".  Saja aku tanya ..


" Pat je .Pastu letak air tuu .. Haa.. air tu pulak . Goncang tauu ."


Amboi.. ajar aku betul ni.   Skali aku goncang , tersembur air keluar !


"Ala Pak Ngah .. kena letak yg tu tuu .. Ala yg bulatt tu laa .. "


Dia g ambik dan bagi aku .. Sejak bila botol susu sampai ada menatang ni ?? Makin canggih lak !!


Published with Blogger-droid v2.0.2

Mvyi boleh terbang ?

 

image

Ini bukan aksi filem tetapi jeadian yang benar-benar berlaku. Seorang jurujual nyaris maut selepas kereta jenis Perodua Myvi yang dipandunya terbabas sebelum 'terbang' ke atas sebuah van yang diletakkan di tepi jalan. – Kosmo

 

Pergh… pergghh.. perghhh .. Dasat ! Nasib baik pemandunya takde apa apa.. Ni kes teknikal ni.. Tayar kereta Myvi tu tetiba pancit dan pemandunya hilang kawalan dan menyebabkan dia terbabas lalu merempuh longgokan batu dan pasir sebelum melayang ke atas sebuah van jenis Ford yang diletakkan berhampiran deretan kedai.

Hurm… maka kita yang memandu kereta tu , beringatlah .. Kereta ni mesin.. Tak tau apa masalah yg boleh mendatang dengan tiba-tiba.. Haa.. Macam macam dah insiden yang aku dah dengar ..

Heee.. nasihat ni untuk aku gak .. Yang gemar memandu seperti jalanraya tu bapak sedara aku yang punya .. hehe..

Heh.. Nak pak ngah hantar eh ?

 

 

Terkejut .. pagi pagi tengok ada 3 panggil tak berjawab di handphone aku.. Aku mmg gemar silent atau vibrate kan phone. Takde apa nak disorokkannya la ! Aku tak suka dengar bunyi phone. Sakit telinga ! Nyaring … N hp tu pon terbiar gitu jer .. Jadi , sila jangan fikir bukan bukan yer ..

Bila aku tengok skrin tu , terpampang nombor tel mak aku .. Awal benar call ?? Mintak-mintak takde apa laa.. Risau la kan bila orang tua call pepagi ni..

Bila dijawab , rupanya anak buah aku tu haa… Nak suruh aku hantar dia g sekolah ! Hahaha.. Padahal dulu beria sangat nak g sekolah.. Baru umur 5 tahun .. Nak g sekolah tadika cina.. Hehe.. Boring la tu sbb ramai anak cina.. Dia nak speaking camana kan ? Heheh.. sian…

Jap lagi aku nak g sana la.. Esok sampai Ahad , aku takde .. Ada projek test drive ngan Honda.. Duit bulan ni pon tak bagi lagi.. Huhu.. Nak gunting rambut lagi.. Haih..

Kereta dah basuh.. Jimat RM10.. Ni nak g amik kotak kat wife.. Kotak untuk isi barang rumah. Nak siap kemas sbb mungkin dalam tahun ni nak pindah ke rumah sendiri.. Hehe..

IMAG1263

Ok la rumah ni.. Tak la besar mana pon.. Ni pon letih gak nak bayar tiap bulan.. Heh..

Korang yang masih belajar tu atau baru kerja , rajin rajin la simpan duit untuk masa depan. Ada benarnya kata orang tua kita … Susah dahulu , senang kemudian .. Tahan la skit nafsu membeli tu .. Toksah membazir tak tentu hala.. Nanti dah tua , tak de la menyesal mana pon. Cam aku ni.. nyesal gak .. Ikutkan lama dah aku berjiran ngan Bill Gates !

Kekasih pengkid saya lebih hebat dari suami !

 

Baca dah Hmetro Online hari ni ? Tak pelik kan ? Memang dah terjadi lama dah .. Golongan bernafsu songsang ni semakin mengarut . Seolah tiada mati bagi mereka ... Seolah akhirat itu satu mimpi ngeri saja. Atau paling tepat , dosa pahala ibarat satu markah peperiksaan jer.. Sebab tu diorang leh buat kerja tu tanpa rasa bersalah langsung.

Lelaki liwat lelaki .. Perempuan ? Kalau buat , confirm tak mengandung. Dari buat berlainan jantina kan ? Pasti lebih teruk atau rasa bersalah punya kan ?

Hebat sangat ke dari pasangan halal mereka ? Hebat la kan sampai hari hari menjilat jari mencarinya . Tak dapat , rindu la konon… Geram la konon eh ?

Jawapan kepada ‘hebat’ ni satu jer …

image

Kenal gambar kat atas tu ? Walaupun kita tak tau bagaimana rupa makhluk yang dilaknat Allah dan NabiNya ini sebenanya , tetapi itulah simbolnya .. Iblis dan tenteranya , syaitna - syaitan yang ditugaskan menyedapkan segala yang haram dan mentawarkan segala yang halal bagi anak cucu Adam.

Bila haram , segalanya indah belaka . Halal ? Kerja sapa tu ?? Ingatlah kita bahawa dunia ini hanya satu cermin saja .. Dunia yang penuh tipu daya syaitan untuk menjadikan kita teman mereka dalam neraka kelak ..

Tau ke neraka ?  Kalau tak tau , g dapur kemudia nyalakan api.. Letaklah tangan atas api tu ..Sakitnya disebabkan api tu tak sampai langsung kesakitan nun api neraka tu .. Itu janji Allah ..

Mana aku tau ?

 

Hadis Abu Hurairah r.a:
Nabi s.a.w pernah bersabda: Api (ini) yang dinyalakan oleh anak Adam adalah sepertujuh puluh dari kepanasan api Neraka Jahanam. Para sahabat berkata: Demi Allah, dengan kepanasan inipun sudah memadai wahai Rasulullah! Baginda bersabda: Sesungguhnya kepanasan api Neraka Jahanam melebihi kepanasan api ini sebanyak enam puluh sembilan bahagian (kali ganda). Setiap satu bahagian, kepanasannya sama dengan api ini.

 

Apakah Nabi Muhammad s.a.w tipu kita ? Fikir kembali sebelum melakukannya ..

“ Sedap eh ? Sedap tu datang dari perasaan je.. Hakikatnya ? “

Akan ku miliki hatimu itu .. (3:3)

 

Bab 1 : [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15][16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29][30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43][44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] ..

Bab 2 : [2:1] [2:2] [2:3] [2:4] [2:5] [2:6] [2:7] [2:8] [2:9] [2:10] [2:11] [2:12] [2:13] [2:14] [2:15] [2:16] [2:17] [2:18] [2:19] [2:20] [2:21] [2:22] [2:23] [2:24] [2:25] [2:25] [2:26] [2:27] [2:28] [2:29] [2:30] [2:31] ..

Bab 3: [3:1] [3:2] ..

 

Akhirnya , aku sampai juga ke syarikat ni setelah berpeluh-peluh mencarinya. Habis baju aku . Sia-sia je smart bagai nak rak tadi. Ni dah serupa macam kena kejar anjing je pakaian aku. Hilang terus kehenseman aku .. Haih

 

Terus lapor diri ke bahagian IT.. Dan mata aku tertangkap susuk tubuh badan seorang gadis yang aku pasti dara lagi . Yup , Laila. Hehe.. Seronok aku !

 

Tidak lama kemudian , datang seorang wanita dalam lingkungan umur 40-an dan kami diperkenalkan kepadanya oleh penyambut tetamu syarikat tersebut. Dan seterusnya dibawa ke bahagian yg mana menempatkan aku dan Laila , bersama !

 

Itu tempat awak .. Awak akan bekerjasama dengan Laila bab teknikal  ni. Jadi kamu perlu banyak berbincang jika punya masalah . Pihak syarikat akan akan kamu berdua berkursus nanti .. Tempoh percubaan , 6 bulan. Ada sebarang pertanyaan ? “. Puan Zarina , selaku ketua bahagian IT memberi arahan pada aku dan Laila .

 

Laila ni dah ada yang berpunya ke ?? “ . Aku memandang Laila sambil mengenyit mata !

 

Zassss .. Penampar hingga di pipi aku ! 

 

Aduhhh .. “ . Aku menjerit kecil .

 

Ben , kamu tak apa apa ke ?? “. Puan Zarina terkebil kebil memandang aku . Laila pun begitu.

 

Err… takde apa apa Puan. Nyamuk gigit peha tadi ..” .Hampeh ! Mengelamun aku rupanya .. Sempat jugak tu..

 

OK.. kalau takde apa apa , kamu berdua boleh keluar dulu. Lepas lunch nanti , saya akan bawak kamu berjumpa dengan kakitangan yang lain. “. Puan Zarina tersenyum pada kami dan aku bangkit dari kerusi lalu mengucapkan terima kasih . Keluar dari bilik..

 

Yang pasti , aku berpeluh dalam bilik yang mana aircondnya dah capai tahap beku . Dan Laila , tak pandang aku langsung.

 

Sombong jugak budak ni.. Ini satu cabaran ! “ . Aku tersenyum ala ala perogol .. Jap , tak sesuai ala ala perogol.. Ala-ala pengantin baru di malam pertama.. Ok , ni sesuai !

 

-SAMBUNG-

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI