Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 18 Januari 2012

Kerana RM500, esok sanggup jadi ibu tunggal !

Yup .. pemberian khas kerajaan utk keluarga yg berpendapatan di bawah RM3000 , melayakkan mereka mendapat RM500 tapi kena isi borang la kan .. hehe


Best part .. ada yg sanggup mengaku ibu tunggal semata-mata nak dpt RM500 ! Hehe.. dasat kan ? Padahal , bini orang lagi tuuu..


Published with Blogger-droid v2.0.3

Bila g gym bawak anak !

Ni baru anak buah yg menjerit nak ikut aku gym !! Bukan yg laki je menjerit berguling guling , yg perempuan pon sama !!


Adeh.. anak aku sendiri , tak tau la camana nanti !! Mau aku kena dukung kat blkg je dia nanti !!


Tgk ar .. dia lebih dari aku lak.  ! Jangan risau , keselamatan tetap dititikberatkan ..


Published with Blogger-droid v2.0.3

Kuasa blogger !

 

image

Sebagai seorang blogger , kita kena bijak menggunakan blog untuk menyampaikan pendapat kita dengan logik dan berfakta ! Perlu ada bukti dan maklumat yang tepat bila menyampaikannya pada pembaca kita ..

Elakkan dari mengugut sebaliknya memberi pendapat yang bernas bila menulis . Yup , itu lebih baik dari dok mengarut tak tentu hala dan akhirnya blogger tu sendiri yang mendapat padah !

Jadi blogger ni , semua orang boleh .. tapi berapa ramai mampu mempengaruhi pembaca melalui penulisan di blognya ? Di situlah kekuatan seseorang blogger .. Bukan melalui trafik yang tiinggi mahupun blog yang cantik ..

Dengan penulisannya saja , dia dah cukup membuktikan kuasanya sebagai seorang blogger ! Jangan fikirkan trafik yang tinggi sebaliknya bagaimana nak menyampaikan maklumat atau isi dengan lebih terperinci dan menarik !

Dan aku , cukup gemar buat review mengenai hotel yang aku menginap dan baru-baru ni , aku kritik hotel di dalam gambar di atas .. hehehe …

Tips blogging : Belajar memberi ulasan

 

Jangan ingat hanya mereka yang top saja layak review atau memberi ulasan . Blog kita , kita yang layak .. Tapi layak tu belum tentu bagus atau sebaliknya . Tetapi sebagai seorang blogger , kita kena tau untuk membuat satu satu ulasan ..

image

Sekarang ni , ramai buka mata terhadap dunia maya ni .. Pengaruh laman sosial sangat kuat .. Setiap hari masa yang dihabiskan depan komputer lebih banyak berbanding television atau suratkhabar .

Satu keuntungan buat mereka yg punya blog .. Blog yang bijak mereview dan punya aura tersendiri pastinya akan menarik perhatian mereka yang ingin mengiklan produk mereka..

Dalam erti kata lain , belajarlah membuat satu satu ulasan  dengan bijak , logik dan menarik !

Mereka akan cari anda , jika anda berjaya memikat mereka !

Bagaimana 5 blog pilihan hari ini dipilih ?

 

Wow ! Awek cun cun je dia pilih ! Hahahah .. Kadang-kadang bila kita baca , kita rasa cam dia komen ni nak bergurau atau nak main kasar ??? Hahaha .. Tak kisah la.. Dia leh je komen apa pon yang dia rasa. Yang pasti , mereka yg lain baca tau apa maksudnya tu .. kan ?

Kalau korang tanya camana aku pilih blog blog pilihan ni , maka jawapan aku pastinya dari widget FOLLOWER aku ni .. Kalau komen yang best , aku terus jadikan blog pilihan .. Hanya dia saja !

image

Dari widget tu , aku amik yang terkini .. Kalau sekarang buat entri blog pilihan , maka aku bermuka dari 21973 .. Kalau malam kang , lain pulak angkanya kan ? Haa .. Kemudian , aku klik dan tengok ..

image

Kalau lengkap dan menarik , maka dia pilihan aku la… Dan jika menawan hati aku ( kata-kata dia cam best je kan ) , aku akan masuk ke blognya .. Kalau aku tertawan , maka aku jadikan blog dia saja blog pilihan .. Heheh..

Tu je la cara aku .. Lain orang lain caranya .. Jadi tak perlu nak pertikaikan .. Dan kenapa 5 ? Aku kasi peluang rakan lain blogwalking tanpa kelam-kabut .. Slow slow masuk ..  Dan aku pon masuk gak la..

OK la kan ? Dari takde langsung ? Dari yg pandai komen tapi apa pun tak buat kan ? Bukannya diorang bayar aku untuk up blog diorang .. Hehe.. Dan bukannya segmen pon haaa.. kan kan ? Maka , jgn la byk songeh !

3 permintaan wahai jin !

 

Aladdin .. Korang tengok cerita tu kan ? Mesti tau jalan cerita tu camana … Dan kita rasa cam best je kalau jumpa lampu ajaib tu dan boleh diberikan 3 permintaan , apa saja !!

 

image

Sebenarnya , kita yang beragama Islam ni tak boleh nak percaya dengan menda menda ni .. Boleh jatuh syirik .. Yelah , dah seolah cam percaya kat menda gini dan bergantung padanya

Tapi dalam kartun ni ada logiknya yang tersendiri  .. 3 permintaan dan akan ditunaikan .. Biasanya apakah yang akan kita minta ? Tau kan ? Tapi terlupakah kita setiap permintaan kita tu ada buruknya tanpa kita sedari ?

Contoh la kan .. Aku nak kaya !! Kalaulah jin tu bagi harta yang berlambak-lambak depan mata , apakah akan jadi dengan kita ? Harta yang datang tanpa sedikit usaha pun , membuatkan kita jadi manusia yang bagaimana ?

Aku nak cantik ? Aku nak kacak ? Atau aku nak hidup selama-lamanya.. Maka si jin pon tunaikan tanpa banyak bicara .. Tapi kesan buruknya ? Kita tak terfikir pon kan ? Kita nak segalanya nampak sempurna buat kita ..

Tak perasan kan ? Kita tak nak amik tau semua tu .. Yang kita nak tau ‘ perut kita kenyang ‘ bila lapar !

Maka sebab itulah Allah suruh hambaNya berdoa padaNya ! Allah Maha Mengetahui . Kalau DIA tak bagi tu ada sebab.. Digantikan dalam bentuk  yang lain .

“ Ya Allah .. Murahkanlah aku dengan rezeki Mu .. “ . Kita mintak harta .. Allah beri anak . Ada yang mengeluh ! Tapi dalam tak sedar ,itulah harta yang paling bernilai ! Dengan adanya anak , kita kena berusaha dengan lebih gigih ! Kerja keras untuk keluarga .. Bukankah secara tidak langsung akan dapat dua harta nanti ?? .

Kita mintak anak , Allah bagi harta .. Ada yang kecewa harta banyak tapi takde anak . Di zaman moden ni kan ada macam macam cara untuk dapat anak secara halal .. Gunakanlah harta tu ..

Atau takde anak , takde harta .. Camana tu ? Dalam erti kata lain , belum bersedia la tu .. Camana nak ada anak kalau malas ?? Takde harta atau takde kerja , bererti kita malas la kan ? Takkan duduk dan mengeluh . Rezeki apa nak masuk kan ?

Tu contoh je.. Banyak lagi ada kalau kita fikirkan cuma kita terlupa atau tak nak amik tau .. Tu salah kita . Atas dunia ni , segalanya adalah dugaan.

Allah dah jadikan segalanya terlalu sempurna buat kita . Kita cuma perlu tadahkan tangan , berdoa dan seterusnya berusaha. Mengapa perlu mintak pada jin yang mana pasti ada muslihatnya ? Camana tau ? Ko pk diorang suka suka je nak tunaikan permintaan kita ? Jangan lupa sapa jin tu woiii … Takde menda percuma dalam dunia ni yer !

Kembali melihat dan hayati kalimah syahadah yang selalu disebut bila kita solat .. Apakah pengertiannya ..

Jangan putus asa dalam berdoa pada Allah .. Kena tau bagaimana nak berdoa .. Merintih .. Merayu pada PENCIPTA ! Ni kalau merayu kat kekasih , kalau boleh kuarkan jantung tu , confirm kuar tunjuk betapa cintanya pada kekasih kita tu .. Tapi pada ALLAH ? Camana nak merayu merintih ?? Fikirkan bersama .. Kau dan aku ..

ALLAH dah bagi banyak cara dan petunjuk. Gunakan.. Dan berhati-hatilah dengan permintaan kita itu ..

Sekejap je terus terlupa !

 

image

Tadi …

 

image

Semalam ..

 

Hurm … manusia .. Bila dalam keadaan gembira , segalanya indah belaka. Rasa macam nak peluk je dunia ni dan masukkan dalam beg ! Tapi tak mampu kan ? Cuma perasaan je gitu ..

Tapi bila bergaduh atau berlaku perselisihan faham , kalau boleh nak je pinjam Iran senjata nuklearnya atau nak sewa tentera elit Amerika untuk jadikan pengawal kat rumah agar kekasih kita tu tak boleh hampiri kerana terlalu geram .

Sekejap je lupa kenangan manis kan ? Bila dah lupa , yg penting adalah diri sendiri. Tak kisah apa apa dah .. Janji puashati ! Tapi kita terlupa satu ..

 

image

Dalam tempoh sesaat , macam macam boleh berlaku .. Faham kan maksud aku ? Jangan tepuk dahi atau meraung lalu hantuk dahi ke dinding bila ianya berlaku..

Andai sayang , jadilah pemaaf .. Hidup kita terlalu singkat .. Tak rugi jadi seorang pemaaf..

Selamat Ulangtahun #1 Angeltreat.com ! Diskaun ??

 

 

image

 

10% off as www.angeltreat.com already one year old! Happy Birthday!!

Since it is our official website is already one year older www.angeltreat.com we would like to offer extra discount 10% off from our candy buffet rate!!! as long as you book within this two week before the end of the month. its a birthday gift to all and also we are going to change our promotion. so make sure u grab it while it is still valid ya!!

 

Lanjut , klik SINI ..

Gila glamour atau semakin mengarut ?

 

image

Muka depan dari HMETRO

Saja cipta kontroversi memandangkan popularitinya dah merundum ke negatif ? Atau semakin tua lalu  datang dah nyanyuk ? Bab tua ni , bukan semua la kan .. cuma segelintir je.. Tu pun jumlahnya skit sangat .. Tapi yang skit tu la selalu menyusahkan orang !

Seminggu ni , dua isu bodoh dah dia cipta .. Mengarut gila ! Aku rasa dia ni cam baru kenal teknologi terkini kot ? Baru tau guna twitter ? Heh .. Kenapa ? Semua masalah dia timbulkan , pasti datang dari Twitter .. Seolah saja nak tarik perhatian orang..

Hari tu , dia saja cari isu murahan dengan Siti Nurhaliza.. Skang , ngan adik dia sendiri .. Tolonglah wahai pakcik Azwan Ali .. Udah udah la tu .. Perbanyakkan amalan .. Baru balik dari Mekah kan ? Dah frame gambar tu kan ? Alhamdulillah .. Sila banyakkan amalan dan bukannya banyakkan Tweet !

Gunakan jari tu untuk berzikir dan bukannya menaip menda yang mengarut !

Jangan kedekut demi keselamatan anda !

 

Jimat elektrik ? Berpada-pada gak la kan ? Walaupun nampak macam membazir tapi ianya mampu mengurangkan risiko dari dirompak atau disamun !

Pasang lampu disekeliling rumah anda atau nak selamat lagi , pasang alarm .. Kalau anda sorang , dan tak sayangkan nyawa .. sila jimatkan duit anda !

 

image

 

Kebelakangan ini makin kerap rumah dipecah masuk .. Demi keselamatan keluarga tersayang , sila amik tindakan .. Biar rugi sedikit dari rugi banyak … kan ?

 

BA : Huhu .. 18/1/2012 .. harijadi mak aku ari ni .. hurmm..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI