Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 19 Januari 2012

Blog benar-benar Pilihan Ku ..

 

image

Hurm … Baca la sendiri kisahnya eh ?

http://suarahatidanceritaku.blogspot.com/

Sekurang-kurangnya , senyum la !

 

image

Nampak jam tu tak ? Haaa .. Ada ceritanya .. Heh .. Masa aku nak kayuh beskal ni kat dalam gym tu ha , jam tu ada dah kat situ . Aku syak mamat sebelum aku ni tertinggal jamnya kat situ ..

Jadi , aku biar je la .. Dok pk gak , nak kasi kat bro yg urus gym ni atau aku masuk je dalam poket aku .. Hehe … Kejam la kan kalau masuk dalam poket ! Sungguh tidak bertamadun ! Tu kira mencuri la kan ! Bayangkan kalau barang aku ?? Haaa ..

Maka , aku biar je la sehingga mamat empunya jam tu datang kembali .. 15 minit kemudian , barulah ada sorang ni datang .. Terus dia angkat beg aku tu dan amik jam tu tanpa kata apa apa !

Amacam ? Kalau korang camana ? Jangan kan bersuara , senyum pun tidak ! Pergh .. Melayu tuuu .. Nak je aku tanya , lupa ke atau tak belajar kat sekolah ?

Bukan mengharapkan balasan atau sebarang penghargaan , tapi sekurang-kurangnya senyum laa ..  Susah sangat ke ? Kalau aku kebas tadi camana ? Haaa.. Tak pun buang je dalam tong sampah ! Keji la kan ? Huh !

Jangan ikut perangai yang last tu.. Biar je mereka dengan perangai gitu. Bak kata unta padang pasir , ‘ Aku suka senyum kat oasis ! “. Apa kaitan ?? Tah …

Hahaha.. saja release tensen ! Moral .. S.E.N.Y.U.M  laaaa skett !

PETRONAS CNY TVC | PHOTOGRAPHY CONTEST

Selasa lepas , seperti yang aku cerita kat korang yg mana aku ada g event di KLCC anjuran PETRONAS dan pastinya ada berita menarik buat mereka yg minat fotografi ni …
Ok , aku mulakan dengan apa yang berlaku kat majlis tu dulu eh .. 

image


Majlis diserikan dengan Dato Mohammad Medan Abdullah ,PETRONAS’ Senior General Manager of Group Corporate Affairs Division . Beliau menerangkan dengan lebih lanjut mengenai kempen Chinese  New Year yang dianjurkan oleh Petronas ini .
Kemudian , seperti yg kita tau .. Pertronas dan video perayaannya mmg top ! Kali ni aku sendiri nak tengok apakah kelainan yang nak ditonjolkan oleh Petronas ..

 

Coming Home
Tengok dah ? Hehe  ..  Ok , selepas tayangan TVC ( television commercial ) tu , perasmian dilakukan dengan cara tradisional ..

image

Acara ni dipanggil ‘ Yee Sang’ .. Apa yang aku faham , mereka gaulkan segala apa yang ada dalam pinggan tu bersama sama ..

image

Selesai acara tu .. Acara kemuncaknya .. jeng jeng jeng .. Yang ni kena keluarkan peluh skit.. Heheh.. Diorang buat pertunjukan nun kat pintu depan KLCC tu..Bermakna dari Galeri Petronas yang terletak di tingkat 3 KLCC tu , kena la aku turun guna ekslator untuk ke tempat pertunjukan ..
image

Tu diaaa.. Tarian singa yang pertama di Malaysia untuk tahun ini ! Hehehe.. Best ke ? Sama je kan ? Tak weh !! Ada kelainan yer !! Gabungan 3 budaya di situ , Cina , Melayu dan India digabungkan menjadi satu ‘suara’ dalam bentuk irama dan sangat menarik !

Dan secara rasminya pertandingan PHOTOGRAPHY PETRONAS CNY dilancarkan !

image

Dan … Ada hadiah menarik dalam pelbagai kategori sedang menanti korang semua ! Muhahaha .. I likeee !!  Terbaik Petronas ..

image

Aku ingat , tak nak bagitau korang , jadi boleh la aku semua  sapu semua kategori.. Hahaha .. Cam poyo je kan ? Hahaha.. Aku gurau je.. Haaa.. korang tunggu apa lagi ? Bukan kena bayar pon nak join contest ni ..  Dan contest ni punya tema iaitu “ Reimagining Energy “.

Nak tau dengan lebih lanjut , sila klik SINI ..

Jangan segan dengan Al-Quran

 

Mengapa sebutan saya masih tidak 'perfect' dan sebutan masih berbunyi 'ala melayu' walaupun saya dah mahir idgham, izhar, ikhfa' panjang pendek dan lain-lain ??

Masalahnya .... Bagaimana ?

 

imageimage

Segalanya dibongkar oleh Ustaz Asraff Ayob 
pencipta 'Kaedah Jibril' yang popular
Setelah kejayaan 'Kaedah Jibril' yang
ternyata berkesan dalam kaedah penghafalan Al-Quran
Kini muncul satu lagi kaedah 'Tajwid Pro' untuk

"Bagaimana teknik termudah untuk kuasai

Rahsia bacaan 'Ala Arab' bak Imam Masjidil Haram yang perfect makhraj, sifat serta hukum-hukum tajwidnya" .Untuk penerangan lebih lanjut dan testimoni sila klik DISINI


Bagaimana untuk mendapatkannya .... Dua cara mudah untuk anda memilikinya
1. Secara Online klik DISINI
2. Secara Offline terus dari pengedar hubungi saya
En. Razif , 019-3713569 .Kawasan Puncak Alam, Shah Alam, Meru, Sg Buloh, Kapar dan sekitar

Untuk keterangan dengan lebih lanjut , sila klik SINI

Tips Blogging : Jangan pandang ringan apa yang kita nampak !

 

Bukan mencari isu panas atau kontroversi . Tapi dari mendiamkan diri , kadang kadang ada baiknya kita ( blogger ) yang punya platform untuk bersuara , kita luahkan pendapat.

Ada yang tak reti untuk menyampaikannya dalam bentuk bertulis . Macam aku kata sebelum ni , anggap je keyboard tu suara kita dan skrin tu muka kawan kita.. Kita borak ngan skrin ! Kita suarakan apa yang kita rasa pada dia . Walaupun dia tak balas sekarng , satu hari nanti , dia akan balas … Haa.. Melalui komen !

Ada ke orang nak baca ?? Haa .. Tu pasal aku kata dulu , dalam penulisan blog ni kena hati-hati .. Hari ni takde orang baca.. Esok lusa pasti ada ! Jadi bila menyampaikan kritikan atau pandangan , adalah lebih baik dalam sampaikan dalam bentuk yang lebih berhemah.

Kita nak pembaca membaca dengan menganggukkan kepalanya dan bukannya mengerutkan dahi seperti menonton filem hantu tapi hantunya cun !

image

Keyword di dalam gambar kat atas tu , adalah dari entri yang nun tahun lepas. Lama tuu kan ? Tapi ada orang google mencariknya. Dan entri aku tu lebih pada memberi info tempat tu ..

Kesimpulan , sebagai seorang blogger .. Apa saja yang kita nampak , ianya berguna untuk blog kita . Bagaimana nak sampaikannya , itulah keunikkan kita dan membezakan antara satu sama lain ..

Review : UNDERWORLD | THE AWAKENING

 

image

Ok , cerita UNDERWORLD , THE AWAKENING ni mengisahkan .. er .. er .. Takkan la aku nak ulas cerita ni pasal apakan ? Tu diorang leh google atau masuk terus ke web cinema tu haa.. Adoi..

Haaa.. Best ke tak ? Memandangkan aku sendiri bos sendiri kuli skang ni , maka aku tgk citer ni di waktu orang dok bz kerja .. Jadi orang tak ramai la kan ?

Maka aku silap sama sekali ! Ramai okeh !!  Dan bukan dipenuhi oleh students saja .. Akak yang ponteng kijer pon ada .. Kot ? Macam yer ? Hahaha ..

OK.. Best ke tak cerita ni ? Gini je la eh .. Kat belah kanan aku , ada sorang budak perempuan yg mana filem belum start , dia dah start bagi review kat bf dia .. Aku faham ok apa dia kata walaupun dalam bahasa tamil !  Meriah gitu ulasannya ..

Sebelah aku , sekumpulan akak akak yg aku nampak lebih cam malas g kerja atau amik half day untuk tonton cerita ni  sambil makan dengan penuh selera dah penyudahnya , aku pon lapar gak ! Dah la tak pelawa aku ! Grrr..

Kiri kanan aku .. Dah cukup mengambarkan cerita ni penuh adegan suspen dan menarik sekali .. Yelah , dua dua asik menjerit dan terkejut .. Dan aku ? Dok balas email . Hahahha ..

Bagi mereka yang suka layan RESIDENCE EVIL , maka cerita ni okeh bagi dia… Begitu gak cerita zombies .. Dan mereka yang dah follow cerita ni dari bahagian satu dulu , maka patut tengok la yang ni sebab dari mula sampai abis asik nampak darah jer .. Takde babak cium langsung ! Boring tul ! Hahaha ..

Berapa bintang ? Boleh layan dan tak perlu tengok 3D … Jimatkan duit anda . Nak jimat lagi , download ? Sapa kata download jimat ? Hahahah.. Kena bayar letrik gak woi ! Kalau minat , g je la.. Tak minat , tunggu OMBAK RINDU 2 keluar ..

Jom promosi blog anda di sini !!

 

image

Apa kaitan tanda $$ dengan blog korang ? Jelaskan di ruangan entri mengikut logik korang dan pastikan tidak lebih 100 patah perkataan. Kemudian tinggalkan url blog korang sekali ..

Yang paling menarik , akan dipromote blognya malam ini .. Cepat.. segera !!  Terima kasih ..

Boleh tak jangan mengarut ??

 

image

Bercinta , mmg sedap ! Masa bercinta tu , entah berapa banyak dosa yang dah dibuat tanpa disedari , pon terlupa sebab sedap !  Kalau kena pulak mak bapak halang , maka buat jugaklah cara lain asal dapat bersama ! Sehidup semati la konon !

OK la kan ? Sehidup semati .. baguss ! Tapi berapa ramai yang sanggup kononnya nak mati sebantal atau mati selubang kubur  ?? Kamu ? Kamu ?? Dan kamu ??

Takde kan ? Kenapa aku kata gini ?

Cer tengok balik .. Apabila dah  dapat apa yang dihajati , pantang ada isu skit , bergaduh bagai nak ajak perang dunia nuklear ! Kalau boleh nak berparang-parang .. Nasib baik tak boleh je kan ?

Masa tu , terlupa langsung janji manis segalanya ! Apa cerita ni ???  Yang laki , cuba bersikap pemimpin. Yang perempuan , cuba jadi rakyat ! Selagi tak langgar agama , dengar la cakap . Susah ke ?? Ingat la balik cerita cinta kita ! Ombak rindu ke .. Sembilu ke.. Tapi ni tak .. Bila gaduh terus bukak cerita Star Wars ! Masing masing bertukar jadi transformer ! Adoi !!

Senang cakap la kan .. MATANG laaaaa ! Aiyoo.. Ingatlah detik detik manis ! Tau laaa dah dapat madu .. Tak kira la teruna ke dara ke .. Sama jeee .. Aiyak.. Bosan la luu…. Pstt.. bukan korang .. Tu si Rita n Aidil tu.. Cam budak budak !! Ops.. sapa suh kawin ngan budak .. hehe…

Marah ? Hakikat .. Sapa betul sapa salah ? Kembali lihat sejarah ..

Jom tutup aurat | Tudung Fesyen 2012

 

Pasti tercari –cari tudung yang sesuai untuk dipakai oleh pelbagai lapisan umur kan ?

Yup … dengan corak terkini , selesa dan menarik .. Dan paling penting ialah harga yang berpatutan .. Maka disyorkan lawatlah ke blog SUEHIJAB..

Klik www.suehijab.com  for more information

Blogs Contest - ADORABLEMUSLIMAH.COM

 

Salam semua,

 

Mari semua join competition di adorablemuslimah.com sebelum terlambat! Penyertaan terakhir diterima pada 31 Jan 2012. Mudah sahaja nk join. Hanya tuliskan apa2 sahaja berkenaan www.adorablemuslimah.com di dalam Bahasa Melayu atau Inggeris. Anda boleh tulis apa sahaja berkenaan www.adorablemuslimah.com.

Contoh: Pengalaman shopping di AM.com (jika ada) ATAU Apa yg anda suka dengan AM.com ATAU Review produk2 di AM etc… Apa sahaja berkaitan dengan AM.com mengikut kreativiti anda.

Cepat sebelum terlambat! Hantarkan penyertaan anda ke: competition.adorablemuslimah@gmail.com

Hadiah menarik menanti anda!

Maklumat lanjut berkenaan syarat2 dan lain2 boleh didapatkan di sini  >  Click Here

 

clip_image002

clip_image002

Kita tak takut dosa sebenarnya kan ?

 

Kenapa ? Sebab dosa tu tak nampak dan boleh bertauat , kalau sempat !

 

image

Dasat orang kita kan ? Lagi banyak kuar cerita teladan kat tv , filem .. lagi ramai buat menda cam ni .. Pergh … Masih sedar atau tersedar ada jalan mudah untuk memuaskan nafsu syaitan tu dengan menganiaya orang ?

Seringan itu je nyawa manusia bagi mereka yang punya hasad dengki ..

Buat duit atas duit !

 

Baru abis borak dengan abang ipar aku yang baru sampai dari Teluk Intan , Perak. Orangnya , mmg kepala bisnis. Asal bergerak , segalanya bisnis. Memang bijak mencari peluang untuk memajukan diri serta keluarganya. Ni datang pon sebab nak promote roti arab pada aku . Dan ternyata roti arab tu mmg sedap ! Buat mereka nak diet , bolehlah order kat aku . Serius sedap ! Bukan nak promote tapi kenyataan.

 

Bila tengok jam dah kul 3 lebih pagi , aku mintak izin naik ke bilik dulu sbb nak settle keja tertunggak di blog . Ku sangkakan bila dah jadi full time blogger ni , rileks skit tapi rupanya tidak ! Alhamdulillah, bukan mengeluh tapi bersyukur. Biar takde masa dari banyak masa ! Kan ?

 

Antara topik perbincangan ialah mengenai penipuan dalam berbisnis. Kenapa ada orang mampu maju dalam bisnis dan mengapa dia pilih bisnis dari bekerja dengan orang . Teryata menarik sekali pengalaman hidupnya. .. Benar kata orang , zaman sekarang ni kalau nak kaya .. MENIPU saja jalannya . Atau kalau nak lebih kaya , gunakan prinsip BUAT DUIT ATAS DUIT ! Haaa.. camana tu ?

 

Naik atas , bukak laptop .. belek berita terkini dan menyampah tengok muka jantan yang serupa perempuan tapi  gila glamer ! Naik meluat dah tengok dia yang tak leh terima kenyataan ‘ awak tu tak glam dahhh ‘ … Dan ada satu isu menarik .. Hehehe .. Blogger menuduh Wardina berlakon dalam kes rompakan baru baru ini eh ??

 

Lantak korang laa.. Yang penting skang aku nak belajar jadi kaya !! Buka roti kaya atau kaya dengan budi bahasa tapi sebaliknya dengan harta dunia namun bahagia je.. Hehehe ..

Jangan cari pasal !

Bila lampu kuning ke merah , berenti ! Kalau tak berenti , aku risau akan terhenti dengan terpaksa .. Haa.. Bahaya tu ..


Ada tgk video kemalangan gara-gara langgar lampu merah baru- baru ni tak ? Perghh.. ngeri siot ! Berlaku kat negara kita okeh ! Kemalangan yg boleh dielakkan tp disebabkan sikap yg tak bertimbangrasa tu ,maka mereka yg tak bersalah menanggungnya ..


Jangan pentingkan diri sendiri ! Biarlah lambat ..  semua selamat ..


Published with Blogger-droid v2.0.3
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI