Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 31 Januari 2012

Bila lagi nak try kan ? | Pertandingan Fotografi

 

 

image

image

Amacam ? Aku masuk dah ! Gambar apa ?? Haa .. Tu nampak tak ?? Gambar apa ? Ala… Gambar ikan koi ..

image

Bila tgk ikan ikan ni kan , aku seperti berada di Tahun Baru Cina. Kenapa ? Sebab warnanya yang begitu menyerlah ! Cam blog aku gak la kan kan .. Menyerlah dengan merah ! Kan merah tu tandanya tuah bagi orang cina .. 

Lupa lak… hehe .. Sori eh .. Aku masuk pertandingan fotografi anjuran Petronas sempena Tahun Baru Cina 2012 ni haa .. Ala , bukan susah pon nak masuk pertandingan ni .. Semudah A,B,C ! Haa .. Klik SINI kalau nak tau dengan lebih lanjut ..

Berbalik pada gambar aku tu , apa  tajuk yang aku bagi ? 1MALAYSIA , 1CNY , SEJUTA WARNA ! Kenapa ? Ikan tu , namanya ikan koi .. Warna merah sinonim dengan Tahun Baru Cina dan warna kat situ walaupun nampak ‘biasa’ tapi seolah olah punya jutaan warna yang menerangkan mata .. Bila melihatnya seperti kembali ceria walaupun dalam keadaan kemuraman .. Gitulah yang aku nampak .. Heheh..

Tunggu apa lagi .. Jom la join … Bukan kena bayar pon.. Free jer !

Jalan-Jalan Blog : 5 blog baru lagi 2012/1

 

Ok , aku buat siri gini pon ok kan ? Senang nak tau .. hehe .. Blog yang aku pilih hari ini adalah berdasarkan follower .. Esok lusa , tak tau lak camana .. Hehe ..

 

1)

aku ni simple je..org senang dgn aku..aku senang la dgn org tu..take easy smua problem..yg pasti aku ni seorg yg ceria..ada mslah ke xde mslah ke..aku sntiasa senyum..inilah aku..

..HANANIA EEDAYA...

2)

image

 

3)

seorang anak kepada ibubapanya,seorang isteri kepada suaminya,seorang ibu kepada anak-anaknya,seorang individu kepada masyarakatnya dan seorang hamba kepada penciptanya.....syukur nikmatmu Ya!Allah....

TINTA UMMI

 

4)

simple but not prejudice, quite good looking women...♥♥ ;D not a sweet talker... but someone u can find after all ur friend not available to be arround u...♥♥ trust me..

~cRaZy mOmMy~

 

5)

image

 

Selamat Berkenalan dan Terima kasih ..

Dan satu lagi teksi ..

 

Ahh .. lega… Tak sangka sepenat ni ! Yelah , meeting kul 1 tengahari tapi kul 8 pagi dah keluar rumah .. Orang kata , bila hadiri sesuatu yang penting , datang awal . Jangan kasi orang tunggu kita ! Tak bagus tu .. Sama gak solat kan ? Heheh.. Jangan lengahkan .. Nanti tercicir terus .. Haa ..

Selesai meeting tadi , bro Denaihati dengan ikhlasnya hantar aku ke KL SENTRAL untuk aku terus balik ke Putrajaya. Dalam kepala aku dok fikir satu job Petronas yang tak settle dan datelinenya esok . Takde idea !  Grrr..

Naik ERL terus ke Putrajaya dan plan nak naik teksi je dari situ .. Aku tahu tambang teksi situ cam ala ala KLIA punya harga .. Nasib baik aku dah standby duit ..

Sampai kat kaunter .. Bagitau staff yg bertugas .. Amik kau …

“RM15.50 .. “

Perghhh .. Tambang ERL baru RM6 ! Hahaha .. Bapak mahal ! Tapi tak kisah la.. Nak murah , g naik bas la kan ? Hehe .. Dalam kepala aku nak cepat je sampai rumah. Aku bukan leh tahan sangat panas skang ni.. Cepat pening kepala lak.. Makin manja ! Grrr ..

Masuk dalam teksi .. Pergh… Aircond pasang tapi cam pasang kasi semut yang sejuk jer ! Adoiiii … Aku nak bersuara suruh kuatkan , tapi malas la pulak … Hurm .. Panas pon panas laa…

Bila dah nak sampai rumah aku .. Pemandu tu bersuara..

“ Kat Putrajaya ni banyak kes jenayah kan ? Tapi senyap je kan ? Tak masuk akhbar la pulak .. “ ..

Lebih kurang gitula.. Memang betul pon … Cuma banyak atau tiidak tu , aku tak pasti la.. Aku tak keje kat balai polis Putrajaya .. Hehehe .. Betul ke ? Hehe .. Tu kena tanya orang Putrajaya laa ..

“ Eh , Ben .. Aku dengar Putrajaya ada banyak kes jenayah ?  Betul ke ? “

Lupa lak aku orang Putrajaya .. Hahaha ..

 

Dua entri pasal teksi lagi .. Sila la baca … Pasti berguna.

"Jilat pon jilat laaa .. "

Berjasa pada tanah lebih baik !

Selesai dan bermulalah projek baru ..

Tak sangka lak dijemput projek besar gini .. Hari tu ngan Honda .. Yang ni lak dengan Toshiba-Intel .. Siap dpt nanti Ultrabook  lg .. tu nanti citer eh ..


Selain aku , bro Denaihati.com dan EmilaYusof.com .. Pergh .. kenal tak ? Huhu .. nama besar tu dlm dunia blog di Malaysia ..


Tak sia sia blogging siang malam aku dulu .. hehe..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Berjasa pada tanah lebih baik !

Sampai dah aku kat Wisma UOA , Damansara dgn teksi .. hehe .. Dari Stesen PWTC tadi yg buat aku tergamam jap dengan adanya jejantas cun tu .. Memang selesa dah tp sayang , tak dijaga kebersihannya ..


Seperti biasa , dlm teksi .. aku berborak .. Huhu .. Pemandu teksi ni bg aku sopan orangnya .. Aku tak pasti samada India atau mamak sbb dia ada sebut 'insyaAllah' ..


Ceritanya sangat berbeza dr pemandu teksi berbangsa melayu tadi ..  Pemandu teksi ni berhenti kerja sbb panas baran dn juga fitness instruktor..


Dia kata teksi ni sumber pendapatan sampingan .. Sejak dia berenti kerja , dia usahakan tanah milik keluarganya dengan bercucuk tanam .. Dan sangat ok pendapatannya ! Haaa..


Dia siap nasihat kat aku , kalau ada tanah tu , usahakan je .. lagi best ! Tak payah pening kepala layan karenah orang !


Huhu .. mmg betul pon kata dia tu .. Kalau pandai ,silap silap leh jadi cam chef jepun yg aku pernah baca kisahnya di akhbar baru baru ni .. huhu..


Rezeki ada di mana mana ... Yg penting cari dan usaha ..


Published with Blogger-droid v2.0.4

"Jilat pon jilat laaa .. "

Sedang dlm perjalanan ke pusat bandar Damansara .. Ada projek kat situ jap lg ..


Tadi aku singgah umah mak aku .. Pakat demam la diorang termasuk anak buah aku .. 


Hurm , aku ke rumah diorang tadi naik satu teksi ni .. Seperti biasa , aku borak ngan pemandu tu .. Saja tanya mengenai peribadi dia.. Lelaki dlm umur 50an aku rasa . 


Katanya sebelum ni dia bisnis dan pendapatannya mmg masyuk ..Tapi lepas tahun 2007 , semua merundum .. Kata dia kat aku , alangkah bagus kalau dia kenal 'orang besar ' ni .. Leh mintak projek .. Kalau kenal bini dia lagi bagus !! Dia sanggup buat apa saja . Kalau suruh 'jilat b@#$%&' pon dia sanggup ..


Aku terkedu .. Dia ni sindir atau mcm dah terdesak dengan kehidupan ?? Takkan sampai gitu sekali dia punya azam ..


Hurm .. betullah manusia ni .. Sanggup buat apa kerana dunia walaupun tipu mak bapaknya sendiri !


Published with Blogger-droid v2.0.4

Baru setahun jer aku tinggalkannya ..

RapidKL .. Lrt .. byk benar perubahannya .. dan skg tak seteruk dulu .. mudah gila ..


Dulu guna kad .. skang coin jer .. huhu..  Dan menariknya, selain coin leh guna Touch n Go dan terus menghubungkan antara LRT dan PUTRA tu haaa .. perghh.. sekali harung jeee weehh ..


Memang jimat masa ..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Kecil tapi besar !

Sejak pindah masuk rumah ni , kerosakan yg korang nampak tu , tak diambil tindakan langsung .. Dah pon buat laporan ..


Kayu tu , kalau ada org yg malas nk betulkan kembali kedudukannya , bayangkan jika isteri atau anaknya tergelincir ..


Mungkin kecil bg kita tapi kesannya mungkin amat besar . Bertindak dahulu  sebelum menyesal nanti ..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Perempuan ‘ sombong’ bila dapat pegang stering kereta ?

 

image

Yelah , cam biasa, bukan semua macam tu tapi biasanya yg aku jumpa selalu gitu .. Spesis hati kering punya laa .. Pastu kalau bawak kereta BESAR tu , perghhh …. seolah jalanraya ana yang punya laa ..

Malas nak ngumpat lebih isu ni sbb wife aku pon memandu , adik aku.. mak aku , adik ipar aku , makcik aku , jiran sebelah aku , bekas cikgu sekolah aku , awek lama aku , secret admirer aku .. Haaa .. Jadi , buat wanita wanita yang setiap hari pegang stering tu , buktikanlah kata kata aku ni salah sama sekali ! Perempuan sebenarnya pemandu yang cekap …

Konon .. hahahah .. Larikkkk !!!!

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI