Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 1 Februari 2012

Tak sangka diterima lak !

 

Saja try test masuk pertandingan fotografi kategori mobile guna htc aku yang biasa tu je .. Tak payah nak edit dalam photoshop pon.. Crop skit je .. Dah settle ..

Tadi saja check kat page Petronas tu .. Yelah , ni gambar ke dua aku submit.. Yang pertama tu tak diterima .. heheh .. Test yang ni lak .. Waah..  tak sangkaa dapat lak .

image

Aku tak fikirkan bab hadiah tu tapi lebih pada nak try apakah aku mampu layak untuk masuk contest anjuran Petronas ni .. Maklumlah , kalau korang tengok dari gambar tu , pastinya berbeza dengan mereka yang lain sbb kebanyakkan mereka submit gambar yg ada kaitan secara terangan berkaitan Tahun Baru Cina sedangkan aku gambar ikan tu je .. hehehe ..

Senang sebenarnya cuma kena kreatif skit .. Tak semestinya ada gambar tarian singa atau buah limau untuk join contest ni .Yang penting ada kaitan dengan temanya iaitu ‘ REIMAGING ENERGY ‘ ..

Kalau nak tau camana nak masuk , klik SINI .. Cuba la.. Tak rugi pon.. Kot nanti ada contest lain , leh join .. Segalanya bermula dari bawah ..

Tak cuba tak tau kan rezeki kita.. Bukan kat sini , mungkin kat tempat lain . Yang penting kita kena berusaha buka laluan. Jangan sempitkannya ..

Drama : Aku , dia dan FB

 

Drama yang ditayangkan di TV9 yg bertajuk AKU , DIA dan FB ni memang banyak mendedahkan kisah sebenar dunia maya sekarang ni .. Hahaha …

image

Lakonan Erry Putra , Aqasha , Fauziah Ghaous , Dira Abu Zahar , Ikhram dan Nadia Mustapha …  Memang pelakon yang punya nama dah dalam dunia lakonan di Malaysia ni .. Jadi , untuk watak  gini , mudah ke bagi diorang ..

Segalanya bermula bila si isteri berpakat untuk menguji kesetiaan suami mereka . Caranya , aku ‘test’ pikat suami kau dan kau buat gitu pada suami aku gak dan kesannya ? Heh.. Cari pasal namanya !

Bagi mereka yang senantiasa bergelumang dengan dunia maya ni , pastinya akan tersenyum bila menonton drama ni .. Hehe .. Dan pastinya ada pengajarannya .. JANGAN CURANG dengan pasangan anda ! 

Psstt… Bini aku dah jeling tu .. Memang kena tidur awal dah skang ni.. Hahaha ..

Download drama ni ? Neh , tarak …. Sapa suh tak layan kat tv .. lalala..

Nak pakai ketat-ketat , seksi meksi .. baru cool , kan ?

 

 

IMAG1465

Kalau ayah tegur anaknya , anaknya merajuk .. Kalau tak merajuk , ada yang memberontak .. Kalau tak memberontak , ada yang beli sorok sorok kan ?

Ok la .. senang je .. Ayah dan ibu , kalau anak perempuan wat gitu ataupun isteri sendiri  nak pakai  ketat ketat mahupun seksi meksi .. maka gunakan cara gini , klik SINI  ..

Kalau mak ayah tak kisah ?? Jawab le sendiri nanti kat ‘sana’ eh ..

Tapi ada suami yang tak kisah kan isterinya jadi cucian mata lelaki lain .. Kononnya sapa tengok dia la berdosa kan ? Hehe .. Kena sambung belajar lagi tu .. huhu ..

CERMIN MATA dan BLOGGER .. Apa ceritanya ?

 

Yup … Ni segmen aku hari ini dan dah tutup pon .. Kenapa awal sangat ? Sebab aku nak mereka buat cepat cepat .. Hehehe .. Lagi pun nak senarai pendekkan untuk cari 5 yang paling kreatif ..

Jadi , aku nak mintak pendapat dan citarasa korang mengenai karya mereka ..

 

image

 

OKeh … ada 26

penyertaan kesemuanya  .. Manakah bagi korang yang kreatif dan menarik ??

Blog best yang patut dilawati ..

 

Terlampau banyak blog blog yang menarik di Malaysia ini dan kita tidak pon tahu mengenainya walaupun dah wujud bertahun lamanya ..

Aku pernah dengar mengenai satu blog ni tetapi tak sempat mengunjunginya . Kenapa ? Sebab bila aku nak masuk ke blognya , ada saja perkara lain terlintas kat benak aku lalu terlupa langsung pasal tu ..

Masih aku ingat lagi kawan aku kat Kementerian Pelancongan yg mana katanya ada satu blogger yang dah menang sebuah kereta mewah hasil dari pertandingan yang dia masuk . Terkedu aku masa tu ! Yelah , kereta tuuu  dan contest tu pon bukan calang calang nak masuk sbb perlukan kreativiti yang tinggi ..

Dan semalam , secara tidak sengaja dan tanpa aku sedari rupanya dia disebelah aku jer ! Hahahah .. Itu pun bro DENAIHATI yang bagitau kat aku mengenainya.. Kalau tak , sampai ke sudah aku tak ingat ! ( Rujuk entri SINI )

Akhirnya hari ini , aku masuk ke blognya setelah tertunggak bertahun lamanya .. Heheh .. Sori kak .. hehe .. Malu aii ..

Ok ok .. Tamo leter panjang panjang .. Jom g ke blognya yang .. memang best !!

klik : http://emilayusof.com/

Segmen Cerita Kreatif : Blogger dan Cermin mata

 

Haa… Ada yang cuti , ada yang kerja kan ? Dan ada yang takde idea nak update blog kan ? Apa kata join segmen ni dari ternganga sambil gigit pen tu .. Hehe.. Kotor ler ..

Segmen ni memerlukan kreativiti dan imaginasi blogger .. Haaa.. Kenapa aku kata gitu ?  Aku kata gitu sebab , blogger kena buat cerita kreatif berdasarkan gambar di bawah ni !

 

image

Yeargh .. Aku akan pilih 5 cerita terkreatif ( bagi aku ) dan seterusnya pembaca akan menentukan sendiri mana yang paling kreatif dan menarik sekali ! Haaa.. Amacam ? Berani sahut cabaran ? Hahaha ..

Untuk join segmen ni , mudah jer .. Cam biasa , buat entri khas ..

  1. Letak header BENASHAARI.COM
  2. Tajuk , SEGMEN CERITA KREATIF BEN ASHAARI dan linkkan ke entri ini ..
  3. Buat apa saja cerita kreatif dan menarik berdasarkan gambar cermin mata diatas tetapi perlulah ada kaitan dengan blogger .. Haa .. senang kan ?
  4. Siap ? Tinggalkan url entri lengkap korang di ruangan komen ini ..

Tutup segmen ni , kul 5 petang ni ( 1/2/2012 ) .. Haa.. banyak masa kan ? Yang lambat hantar tu , maaf la yer .. sbb malam ni nak senaraikan 5 cerita yang menarik dan kreatif ..  Ok ? Tunggu apa lagi ?

Hobi aku ..

 

Mengumpul tu tak la tapi kalau g shopping mall tu , bila lalu depan butik jam , confirm aku akan terbrek sekejap .. Rasa kagum bila tengok design dan pembuatannya yang halus tu ..

Antara digital dan analog , mana satu aku minat ? Dua dua aku suka.. Kalau yang analog tu , aku suka chonograph punya … dan tebal .. hehe .. Rasa cam best giler pakai.. dan cam alien .. hehe ..

image

Kali pertama aku tengok jam macam ni , bila ayah aku belikan utk abang aku , nun 20 tahun lepas ! Memang terliur la tengok masa tu .. 

Minat aku ni , aku rasa datang dari ayah aku yang cukup gemar dengan jam tangan .. Tapi dia minat yg classic .. Hehe .. Orang pon classic kan ?

Kalau digital lak  , aku suka triple sensor .. hehe .. Cool giler rasa walaupun tak guna sangat fungsi dia .. Kekadang pakai la tapi tak sampai 50% ! Hehe .

 

image

Tapi ada kelebihan woo jam jam gini .. Walaupun mahal tapi berbaloi .. hehe .. Masih ingat lagi kali pertama aku beli jam .. Jenama Guess dan ramai kawan aku kata cantik .. Gabungan warna emas dan hitam .. Memang feveret aku punya color .. Nampak ‘mewah’ gitu ..

Kemudian aku beli lagi 2-3 jam dan yang terakhir dan paling aku puashati adalah  PRO TREK di bawah ni ..

 

image

Dan , pengalaman aku dengan jam ni , jangan beli jam yg mana mereka bukan pengeluar jam tangan ! Faham tak ni ? Maksud aku , kalau dia tu mmg terkenal dengan jenama sukan , maka jam tangan dia belum tentu lagi bagus .. Tu pengalaman aku la.. Kalau korang , aku tak pasti laa .. Heheh ..

Selain jam , ada satu lagi hobi aku … Apakah ?  Tungguu ..

Fobia !

Aku cukup tak suka kalau ada sms masuk memalam buta .. Lebih lagi kalau dr adik beradik .. haih ..


Korang faham kan maksud aku .. Aku rasa korang pon cam tu gak kan ?


Published with Blogger-droid v2.0.4

Jangan Beri Sedekah Kepada Pengemis !

 

Wow .. kenyataan panas dari Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidi yang mana langkah itu perlu dibuat dalam usaha membanteras kegiatan pengemis di bandar-bandar utama termasuk ibu negara yang menjadi tumpuan pelancong asing dari seluruh dunia. ( Rujuk Mstar )

Betul , nak bagi atau tak , terpulang la kan .. Janji ikhlas .. Tapi berapa ramai yang bagi tu sebab nak halau peminta sedekah secara lembut ? Yelah , tengah makan dia datang mintak atau jual tisu yg harganya 30 sen tapi dapat RM1 .. Mesti rasa rimas kan ?

Tu belum lagi yang berdiri dekat mesin ATM tu ! Siap kata untuk madrasah atau surau . Tak silap aku ada kes yang mana bila check , surau atau madrasah tu tak wujud pun ! Hurm .. Wallahualam ..

Tapi aku setuju gak la …  Aku sekarang ni pon malas dah nak bagi kecuali aku rasakan mmg dia betul betul ( ikut naluri ) minta sedekah .. Ikhlas atau tidak , tu Allah yang tentukan ..

Cuma kalau kita dok main hulur je , aku rasa aku pun nak resign jadi full time blogger dan jadi full time pengemis .. Pakai spek Oakley ok tak ?

Bukan nak sindir tapi inilah kenyataannya di negara kita ni .. Yang benar benar mengemis ni , kita boleh tau .. Cuma kita dok senantiasa kata , IKHLAS .. Yang bagi tu je la tau kenapa dia bagi .. kan ?

Aku tak larat nak bagi dah .. Majoriti yang datang mintak kat aku , semua penipu jer ..  Heh …

image

 

Apa pun , terpulang pada diri masing masing .. Kalau sekadar ‘ nak halau ‘ , fikirkan semula tindakan anda itu ..

Antara hobi dan kegilaan ..

 

Hobi , mmg menarik dibuat bila ada masa lapang .. Tapi bila dah terlalu taksub , mungkin memudaratkan malah mungkin mengorbankan sesuatu yang kita tak sangkakan seperti wang ringgit atau mereka yang tersayang !!!

Yup , aku baru layan movie yang aku download lakonan STEVE MARTIN ,JACK BLACK dan  OWEN WILSON .. Kenal ? Hehehe .. Semua hero peveret aku tuuu .. hehee..

image

Yup , THE BIG YEAR tajuk filem tu .. 

image

image

Filem komedi ringan ni mengisahkan 3 orang yg datang dari latar belakang yang berlainan tapi punya hobi yang sama iaitu meminati burung dan merancang untuk mencipta rekod mengumpul spesis burung dalam masa setahun !

Dan moral dari filem ini , biarlah hobi itu sekadar hobi dan jangan sampai memusnahkan diri dan keluarga !  Sangat menarik dan simple jalan ceritanya tapi cantik ! Wargkhh..

Aku sukaa burung !! Dulu bapak aku ada bela burung kelicap , murai batu , merbuk dan pastinya si tiung yang pandai bercakap ! Dia punya pasal , bapak aku dituduh gatal sebab PEEEWITTT  bila awek lalu ! Aku yang ajar burung tu ! Hahahah ..

Tapi kalau hobi dah boleh jadi pendapatan , apa salahnya .. Cuma kena bijak merancang jadual perjalanan kehidupan harian agar tiada yang berkecil hati ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI