Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 7 Februari 2012

Sujudku di sejadah

 

Telefilem di TV2, Sujudku Di Sejadah malam ni mmg .. hurmm .. mcm mcm perasaan ada ! Lakonan Fauziah Nawi , Mas Muharni , Datuk Jalaluddin Hassan dan Razali Hussain.

image

image

Sangat menarik ! Tau tau je la bila Fauziah Nawi berlakon .. Hurm.. Memang menjadi watak yg dibawanya. Kira aku boleh geleng kepala gak la bila dengar dialognya tu .. Pergh.. Insaf wehh !

Hurm .. sedih cerita ni .. Memang sangat penuh dengan pengajaran .. Antara telefilem yg menarik sepanjang Maulidur Rasul kali ni ..

Dialog-dialognya mmg  penuh bermakna walaupun dilafazkan oleh penjahat ! Haaa .. Camana tu ? Hurmmm .. Sayangnya telefilem ini ditayangkan di Tv2. Bukan aku kata tak ok Tv2 ni cuma aura TV2 ni tak sekuat TV3 .. Kalau kata TV3 , confirm , panas punya ! 

Harapnya Kementerian Penerangan buat sesuatu yang lebih untuk tingkatkan lagi aura TV2 ni .. Pasti boleh punya ..

image

Menariknya dalam telefilem ni , Datuk Jalaluddin Hassan membawa watak pondan ! Haaa … Serius mmg menjadi la watak dia ni walaupun tak berat mana .. Kira pondan yg nak bertaubat ..

image

image

Pengajaran .. Jaga mulut .. Jangan percaya sangat kat kawan .. Dan bukan semua manusia itu  nak jadi jahat ..

Bagi mereka yang tak sempat menonton telefilem ni , download la.. Tak rugi punya tonton sbb mmg best ..

Dua lagu latar yang mmg best sepanjang telefilem ini dinyanyikan oleh Opick ( Taqwa ) dan Iwan ( Pengasih ) .. Kalau tak kerana telefilem ni , aku tak tau pon lagu ni best .. Hehe ..

Alhamdulillah .. Pujian buat TV2 ! Senantiasa ada hadis hadis yang keluar di selang seli dengan iklan.

Vanilla Coklat oh Vanilla Coklat

 

image

Dah berapa episod aku layan drama ni Vanilla Coklat .. Jalan cerita yang menarik .. Skrip yang aku rasa mmg sesuai utk mereka kaki novel sayangnya watak Aamir dan Zara , tak cukup mantap.

Jangan bagi alasan masih baru .. Mereka patut buat ‘kerja rumah’ untuk memastikan lakonan mereka nampak lebih hidup terutama sebagai suami isteri yang tidak ngam  tapi dalam ‘diam aku mencitaimu’ itu ..

Izara Aishah, Aiman Hakim Ridza mmg sesuai dalam drama ni cuma belum mampu buat hati aku terusik atau tersentuh .. Biasanya bila drama bersiri gini , bila keluar BERSAMBUNG , pasti akan membuatkan kita tumbuk lantai namun tidak untuk drama ini , bagi aku la ..

Kena banyak belajar dari pelakon senior lagi pelakon pelakon muda skang ni .. Jangan pacak muka yer .. Kalau lebih Islamik lagi best sbb ramai remaja yang menonton drama ni ..

Derita berkenalan di FACEBOOK !

 

image

Ketua Polis Daerah Arau, Superintendan Mohd Nadzri Hussain berkata sepanjang tempoh tiga hari bermula 31 Januari lalu, empat kes rogol dilaporkan berlaku di daerah Arau, dengan tiga daripada mangsanya adalah gadis bawah umur.


Susulan itu, kita turut menahan tujuh lelaki untuk membantu siasatan dengan majoriti kes dikenal pasti berpunca daripada perkenalan melalui Facebook,” katanya

Sumber – Bharian

 

 

Hurm .. Macam dalam entri aku tadi yang bertajuk Bercinta cara klasik lebih selamat di zaman ini ? , yg mana aku bagi tips menarik la untuk mereka yg baru baru nak kenal dunia percintaan ni . Bukan apa , mungkin kolot tapi selamat. Walaupun terpaksa tunggu lama , tapi yang utama adalah diri sendiri dan keluarga. Kalau benar ada cinta , maka berkorbanlah. Bukan berkorban dengan tipu mak bapak dan akhirnya makan diri .

Jangan perbodohkan diri sendiri. Yang laki pon satu hal. Wat keje gini , ingat boleh lepas ke ? Sedap sekejap je bang .. Pastu derita la ko sepanjang hidup !

Header ‘sempoi’ pilihan BEN ASHAARI ..

 

image

Blog ni  ni aku jumpa di KELAB BLOGGER BA yang hampir menjangkau 20 ribu blogger tu haa.. Entri terbaru yang menyebabkan aku klik untuk membacanya , takde kaitan dengan sapa sapa .. Cuma mengenai dia jer .. Cara dia sampaikan pon ‘rileks’ jer.. Ok la untuk bacaan santai ..

Header dia .. Tak silap aku gambar yang dia guna tu ‘ Blues untuk selamanya ‘ eh  .. Hehehe .. Aku selalu baca cerita tu kat majalah Ujang. Memang best la ..

Ok , jom g blognya .. Korang nilai sendiri blog blogger lelaki ni lak .. okeh ?

http://norfitri-abdullahsani.blogspot.com

Bercinta cara klasik lebih selamat di zaman ini ?

 

image

Apa kata kembali ke zaman nun dulu dulu .. Bercinta guna surat jer ! Selamat dari dosa kan ? Dah la tu , dia punya tahap kesabaran tu memang tinggi giler ! Nak tunggu surat satu hal .. Nak cari idea menulis lagi .. Pastu menulis dengan ‘lembut’ dan gaya penulisan mahupun font itu akan menyerlahkan lagi keperibadian seseorang itu.

Ayat ayat yang ditulis atas kertas tu penuh puitis yang datangnya dari hati kekasih seolah olah terus menikam ke jantung ! Ahhh .. Setiap kali rindu , surat itulah pengubatnya ..

Ni sekarang .. Bila rindu , call .. Settle .. Tak pun , bila rindu .. jumpa ! Atau webcam jer .. Alahai.. Takde menarik langsung ! Rindu cuma 5 minit je ? Hahaha .. Camana la cinta nak mendalam ?

Bila tak tahan sangat menanggung rindu , barulah ajak menikah ! Hehehe ..  Skang ni ? Hehe . Tu pasal ramai yang rindu , terlajak sampai mengandung ! Haaaa .. camana tu ?

Kembali ke zaman dulu dulu tak salah jika ianya memberi kebaikan kepada kita apatah lagi sekarang ni ,amatlah mudah kita tertarik untuk melakukan dosa di akhir zaman ini .

Mungkin idea ni bodoh tapi sebenarnya jika dipraktikkan , insyaAllah korang akan ada kenangan manis punya … Kenangan manis tak semestinya berjumpa atau keluar dating ..

Header yang ni memang cantik !

 

image

Cantik kan header ni ? Haaa … Aku mmg suka header yang ada bunga-bunga ni .. Nampak sweet tapi misteri .. Haaa .. Camana tu ? Tu kena fikir sendiri la sendiri eh .. Takkan semua nak kena terangkan kan ? Heh ..

Hurm …

http://nuruashia.blogspot.com

TERIMA KASIH PDRM !

 

image

TAHNIAH dan TERIMA KASIH buat semua warga PDRM atas kesungguhan mereka dalam membasmi jenayah serta menjaga keamanan negara..

Kes terbaru , polis menembak mati tiga penjenayah yang baru menyamun sebuah rumah dalam insiden berbalas tembakan di Jalan Parit Mahang , Kuala Selangori, pagi tadi. Dalam kejadian kira-kira jam 3 pagi itu, seorang lagi penjenayah berjaya melarikan diri ke arah ladang kelapa sawit dan kini sedang diburu oleh pihak polis. Mangsa samun telah diikat dan dicederakan .

Teruskan memberi khidmat dengan penuh dedikasi !

image

Azwan Ali Oh Azwan Ali ..

 

Baru tengok video Azwan Ali di KLIA yang dah diupload ke youtube tu haa .Tu pon tak abis tgk .. Bingit arr ..

Apa dia buat kat KLIA ?? Melancongkah ?  Dia merahsiakannya woo.. Tak bagitau pon dia nak ke mana wook … Tapi ada gak la dia bagitau nak g umrah tapi dia ‘merahsiakannya’ . Pening wok ?? Aku pun pening wook. Aku tutup youtube , pening pon hilang .. 

Kesian aku tengok Azwan Ali ni .. Kesian kenapa Ben ? Yelah , dia kan kena hentam abis kat dunia realiti dan dunia maya ni .. Sampai nak g umrah pon dok cakap pasal dunia dia tu .. Hish .. Terbawak bawak kegeraman tu .. Aku faham ..

Aku rasa la kan , penyelesaian kepada masalah dia ni satu jer .. NIKAH ! Ramai wook awek skang ni .. Yang jadi followers tu kan ramai .. Mana la tau ada yang sudi ..

Yelah kan , nak kata g haji .. G dah .. G haji yer … Sekarang g umrah lak .. Haaa… Bagus la kan , dari dok menghabiskan duit tak tentu arah tu kan baik buat sesuatu yang bermanfaat dunia dan akhirat.

OK la bang Wan .. Semoga menemui ketenangan sewaktu mengerjakan umrah.. Harap pasni , volume laser tu leh turunkan ke tahap minima. Udah udah la dok ‘berperang’ yer.

BA : Memang betul , akaun Twitter tu milik kita . Tapi kan lagi bagus mentwit sesuatu yang berguna untuk followers kita . Secara tidak langsung , kita berdakwah . Dan paling penting ialah , penggunaan bahasa yang cantik dan molek. Bukan hipokrit atau menunjuk baik tapi ianya menunjukkan 'taraf' pemikiran kita secara tidak langsung sebenarnya.. Ikhlas atau tidak , tu antara kita dengan Allah .

Udah udah la yer .. Kita makin tua .. Biar jadi cam Zinadine Zidane , walaupun dah tak main tapi tetap legend ! Haaa.. Walaupun ramai bintang baru , tapi dia tetap diingati !

SubhanAllah .. Inilah pemimpin ..

 

image

Aku pernah terlibat dan melihatnya sendiri bila Sultan Kelantan ( waktu tu belum bergelar Sultan ) hadir merasmikan satu majlis anjuran kementerian pelancongan dan sangat sangat merendah diri orangnya. SubhanAllah .. bukan senang woo nak cari pemimpin begini.

Malah seorang kawan rapat aku yang pernah bekerja di sebuah hotel terkemuka di KL pun ada cerita kat aku sendiri pengalamannya bersama Sultan Kelantan..

image

image

Alhamdulillah. Harap pemimpin negara akan datang , mampu berjiwa ISLAM sebenarnya .. Tak banyak , sedikit pon jadi laa ..

Erk.. jangan la kata aku tak tau apa apa yer ..

Belajar sekadar untuk ‘LULUS ‘

 

image

Menyedihkan ! Itulah dia bila kita belajar sekadar untuk mendapatkan sekeping kertas dan untuk mendapatkan kerja bergaji besar. Tapi bila tak dapat kerja , mula la nak menyalahkan pihak pihak tertentu .. Kenapa gitu ? Sebab dia bergantung pada ‘kertas’ tu padahal ilmu yg dia perolehi sewaktu belajar dulu tidak digunakan . Sepatutnya , masa nilah mengamalkannya ..

Seperti meniru dalam kelas , pelajar tu dalam markah cemerlang tapi apakah dia dapat mengamalkan ilmu yang dia belajar untuk subjek tu ? Hurm .. mengecewakan !

Belajar untuk lulus dan bukannya belajar untuk hidup ! Sebab itulah sepanjang aku bekerja dengan kerajaan dulu , aku nampak ramai yg baru keluar ipt dan bekerja di samping aku , majoritinya , TAK TAU APA APA walaupun mereka cemerlang sewaktu belajar dulu. Jangan marah aku sbb inilah hakikat …

Entahlah .. Aku dulu , rela lagi gagal dari memperbodohkan diri aku sendiri .Biar tak cemerlang tapi aku lulus dengan usaha aku sendiri. Tak susah nak tiru tapi aku tak menikmati kehidupan aku sebagai pelajar ..

ILMU adalah untuk diamalkan dan dikongsi bersama mereka yang lain. Bagaimana nak berkongsi ? Inilah masanya gunakan ilmu yang dipelajari tu.. FIKIR..

Seronok baca akhbar online sebenarnya !

 

Hahaha .. Lawak arr .. Apa yang lawaknya Ben ? Yelah , bayangkan dok baca artikal pasal hantu di akhbar online , komennya majoriti pasal politik ! Sana sini dok memaki hamun .. Pelik !

Nape gini eh ? Tolonglaahh .. Tak payah la dok taksub sana sini . Aku pon ada gak aku punya pilihan tapi tak de la nak ‘bersepak terajang’  sana sini . Sampai masa , pangkah je la .. Yang dok kalut maki hamun tu nape ? Setiap kali maki tu dapat duit eh ?

Majoriti rakyat Malaysia yang melayari internet ini punya pendidikan ! Paling tidak pun SPM laa .. Tu pon takkan nak campur hal politik sbb bagi dia , cari duit lagi best ! Yang dok kalut pasal politik ni sapa ?? Cer pk !

Lawak la kalu orang luar baca ! Dari apa yang aku baca tu ,aku rasa yang terlibat dalam hal hal caci maki ni tak lain tak bukan .. Hurm.. Korang pun leh tau kan ?

Segan aku weh .. Apa guna bertelagah sesama sendiri ? Sampai masa , tunaikan kewajiban anda . Kalau tak puashati , g je balai .. Wat repot. Tak pun , buat press conference .. Senang citer..

Hurm.. Aku pon tak puashati gak tapi aku tak tak guna caci maki sana sini untuk luahkan perasaan. Aku ada Allah . Berdoa je pada DIA . Abis cerita ..

Sepakat sudah untuk menamakan baby kami ..

 

Alhamdulillah .. Memula nak letak nama yang aku cadangkan tapi bila di cari dan tanya , takde makna la pulak . Pastu tadi tengok citer Saladin , aku nak letak nama tu … Lagi pun dekat ngan nama aku  kan ? Sesuai la … Tapi wife aku jeling .. Heh .. Aparaa.. Nama besar tuuu ..

Haa … Segalanya terjawab bila tadi wife tunjuk satu buku nama nama baby dalam bahasa arab sewaktu di Pesta Buku 1 Malaysia tadi ..  Dan aku rasa mmg sesuai sungguh untuk si junior tu nanti ..

Hurm .. Aku terfikir nak berkongsi dengan member di FB tapi wife cam dah boleh baca aku punya fikiran yang serupa macam satelit puaka ! Tak boleh simpan rahsia betul , katanya .. Semua menda nak dicerita kat orang ! Mana ada semua menda aku cerita ! Mana pernah aku cerita kat orang yang aku simpan seluar dalam koyak aku tuu !  Aiyo ..  Tu kan peribadi .. Haishhhh ..

Jadi aku tanya dia betul betul .. Tak leh cerita ke ? Dia diam .. Orang tua tua kampung kata , kalau diam tu tanda setuju .. Hehehe .. Maka sudah tiba masanya untuk bagitau korang la kan .. Hehe .. Ok , nak tau ? Yeargh… Klik SINI untuk mengetahui nama serta maksudnya ..

Hehehe .. Jangan komplen lak ! 

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI