Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 15 Februari 2012

Blog–blog baru …

 

Heh .. Ari ni takde segmen eh ? Esok ada tau ! Haa .. esok baek punya segmen .. Berapa panjang ? Tu tak sure lagi eh ..  Sementara tu , jom layan blog blog baru ni ..

 

  1. I'm a girl who was born in a states of Johor. simple steady and always so cool..that's my motto.! - Zatul's Story (Miss Blogger)
  2. Assalamualaikum :) - Princess Diaries
  3. Seorang gadis yang mempunyai impian yang sangat sangat sangat tinggi . Seorang yang tidak suka warna pink tapi blognya penuh dengan warna tersebut . Jangan tanya ! Sebab tuan punya blog pun tak tahu jawapanya ;) - FM♥
  4. Don't judge me by what others say about me. Speak to me and make your up your own mind - ~my sunshine is my way~
  5. nothing special bout me.:) - Petite Cherry
  6. ✿ Simple ✿ Slumber ✿ Steady ✿ - Lestary ♥
  7. simple person with a big "DREAM" - ku chenta belog
  8. tiga kata - Die Dah Mule Dah
  9. derr,ma name ANIS AMIRAHANANI..ex of sms.kepala batas,sakbarian buat blog ni..tengah menganggur menunggu resul SPM 2011.DOAKAN ANIS AMIRAHANANI ini DAPAT 9A+ SPM.. - when the heart is saying..

Terima kasih .

Baca betul betul ..

 

Samada aku yang citer tak terang atau mereka yang tak faham ..

Akhirnya , LISA SURIHANI DICERAIKAN ..

Ada yang fikir aku nak tarik perhatian pembaca dengan tajuk yang panas gitu . Ya , mmg betul tapi bila mereka kata takde kaitan , maka itulah yang mereka tersilap .

Kalau baca betul betul entri tu mesti faham apa maksud aku. Amat mudah seseorang yang kita minat atau sayangi tiba-tiba ‘dibuang’ begitu saja bila hadirnya seseorang yang baru. Itu simboliknya.

Itu akan berlaku pada sapa sapa termasuk aku. Contohnya bila aku beli jam tangan lama aku idamkan sedangkan jam tangan yang aku guna selama ini dah berbakti pada aku , akhirnya disimpan dalam kotak .. AKHIRNYA JAM TANGAN ITU AKU CERAIKAN !

Bahasa pasar orang kata .. Takde lucah sebaliknya punya makna tersirat .. Antara nak fikir betul betul atau main telan je lalu tapi aku tak salahkan mereka pon. Bukan mudah kita nak baca cara penulisan seseorang .. hehe..

Buat mereka yang tak tau , kebanyakkan tajuk entri di blog aku ni adalah ‘kesimpulannya’ atau itulah tersiratnya ..

Ada jalan dah yg diberi .. Mintak jer !!

Cam biasa .. Kat gym .. ramai pulak awek petang ni .. tu pasal otot terkeluar keluar tu ! Haha .. tak laa.. mana ada awek pong .. kalau ada , tk tgk aku punya .. huhu..


Berbalik pada tajuk .. setelah puas wife aku membebel suruh buat solat dhuha. , ari ni tergerak hati aku nak buat ..


Tau tau , tadi ...ada sesuatu yg membuatkan aku tersenyum .  Alhamdulillah ... Terima kasih atas ihsanMu ...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Akhirnya , LISA SURIHANI diceraikan !

 

Ujang oh Ujang … Hahaha .. itulah kekuatan aura baby comel !  Sebelum ni , gambar profile dia di FACEBOOK ialah ..

image

Bangga giler dia ngan Lisa Surihani ! Huh ! Nak kasi jeles kat kawan kawan la tuu ..

Gambar tu kekal di carta no 1 FB dia selama beberapa bulan ! Hahahaha .. Akhirnya , tewas .. tewas dengan si kecil ini !

image

Inilah puteri Ujang dan Yana yang kawan kawan ternanti nanti untuk menatap wajahnya … huhu.. Comel banget .. Muka sapa eh ? Lisa ? Tak aihh .. David Teo ?? Arghh .. lagi la bukan .. Aku nampak cam muka mak dia jeee .. Harap besar nanti tak gatal macam ayah dia .. Huh ! Tamo tauu .. Ikut cam mak yer .. Kasi tumbang ego seorang jantan miang .. hahahah .. Sori Jang , guwau jer ..

Sekali lagi , tahniah buat mereka .. Ada yang tanya giliran aku bila .. Ikut kata doktor , awal bulan 4 .. Tak kisah la bila pon asalkan cukup bulan , sihat , comel ( cam ayah dia ) dan bijak .. Bila bijak tau la berfikir mana baik dan buruk kan ? InsyaAllah ..

Pasni gambar profile aku lak berganti dengan baby ? Ke tak ?? Haaa.. tu kena tunggu …. Muhahahaha … Biarlah rahsiaaaa..

“Assalamualaikum kum .. “

 

Baru lepas layan SUMPAHAN KUM KUM .. Hari ada la kawan blogger ajak g layan screening dia di One Utama tapi aku tak dapat g sbb tak sampai hati lak nak tinggal wife sorang sorang kat rumah lama lama. Mak buyung .. tau tau la kan ..

image

Bila dah ada di pasaran terbuka download mendownload ni maka aku amik keputusan untuk download je la .. Dan , akhirnya aku tengok gak di HTC aku dengan sistem bunyi yg menarik punyaaa .. guna earphone ! Pergh.. kualiti seperti letak speaker kat sebelah jer .. haaa.. Dolby okeh !

Hurm…  Best ke ? Bagi aku sama je ngan cerita antu yang lain. Yang buat menarik tu ialah permainan kamera tu je la.. Kira kasi terkejut je laa .. Teladan atau moral dari filem ni , aku rasa serupa je dengan cerita antu yang lain .

Cuma aku pelik je la.. Kenapa dok buat cerita antu ni , mengikut jenis ? Seolah olah nak buat sejarah hantu hantu lak ! Pendidikan hantu kah ? Nak bagi sapa maklumat ni ? Budak budak zaman ni ? Hurm.. Mengimbas kembali segala kenangan atuk nenek mereka dulu ? Tak perlu  la , bagi aku.

Aku rasa la kan … filem yang perlu dibikin ialah filem yang mana membuatkan penonton rasa bersemangat bila keluar . Semangat untuk maju .. Semangat untuk memperbaiki diri .. Bayangkan mereka yang patah hati atau baru kena buang kerja tonton filem bagi menghilangkan tekanan perasaan , bila tonton filem tu .. dia kembali semangat ! Macam kita penat berlari , minum 100 plus ! Kembali bertenaga !

Tak pun filem filem yang lebih kreatif dan membina minda ! Tak semestinya memberatkan otak… Cam Upin dan Ipin .. Walaupun karton tapi  ada mesej yang sangat simple untuk disampaikan .Ianya cuma sebuah kisah masyarakat jer .. Haaa ..

Ramai pembikin filem kita kreatif seperti Aziz M.Osman yg telah terbitkan filem sains fiksyen yang mana bagi aku walaupun nampak cam nak tiru omputih tapi ada idea .. Apa saja filem akan tiru sana sini tapi kena la kreatif kan ?

Akan ada komen yg kata , “ Ko buat je la filem , Ben … Banyak komplen lak .. “ .. Kalau aku tak komplen , maka kita dok tang lagu tu je laaa ..  Ni la gunanya blog .. Memberi pendapat dan buah fikiran . Cuma terpulang nak ikut ke tidak ..

Cuma bagi aku , untuk membazirkan RM20 ( termasuk cukai , minyak dan parking ) semata mata menonton cerita hantu yg aku tau hantunya mmg cun asalnya , baik tak yah .. Er , panggil hantu betul ? Hahahah .. Ikut kreativiti pengarah ler ..

Kesimpulan filem ni , biasa jer..

Ngeluh eh ?

 

Olololoo .. bosan ke keje ? Kenapa bosan ? Haaa .. tak suka dengan bos ? Bos garang  ? Atau bos pilih kasih ? Haa .. Tak suka bos yang pilih kasih ? Hee .. suh dia masuk rancangan pilih kasih ..

Tensen kan kalau begitu ? Nak g kerja pon boring .. Tak g kerja lagi best kan ? Duduk rumah .. Tengok tv.. makan .. tdo .. Perghh .. Best giler siut !

Tapi berapa lama ? Sebenarnya kan , apa yang sedang kita nikmati ini adalah satu ujian dariNya . Senantiasa terbalikkan keadaan kita pada mereka yang lebih tidak bernasib baik . Kita ada kerja.. Mereka kat luar sana tu tunggu masa je nak masuk ganti kita .. Camana tu ?

Kerja dengan orang ni , mmg bosan ! Best camana pon tetap akan bosan ! Keje dalam opis mahupun keje luar opis !  Polis ? Jururawat ? Kalau dibagi pilihan sekarang ni , mesti diorang sanggup nak tukar dengan mana mana orang yg mana kerjanya lebih selamat dari dicaci maki dan lagi tenang ..

Apa juga kerja yang kita buat , niatkan saja pada Allah . Memang sukar. Aku dulu pon begitu. Mmg geram dengan @$@#%^&@ tapi apa boleh buat ? Terima atau memberontak ? Apa guna memberontak yang mana akhirnya makan diri sendiri ?

Fikirkan keluarga .. fikirkan masa depan .. Fikirkan mereka yang tengah boring kat rumah , macam aku ni ! Tapi aku tak nak la balik keje ke pejabat .. Hehe .. Ada keje berus gigi beruang tak ?

Mungkinkah ini satu fitnah dunia maya ?

 

image

Ternampak di FACEBOOK tadi .. dan aku rasa cam sedikit pelik .. Aku tak rasa TENGKU SOPHIA ni yang buat tweet gini .. Mengarut sama sekali .. Sapa berani nak tweet gini secara terbuka !

Kalau dibaca betul betul , ayatnya seolah diatur agar nampak seorang wanita melayu beragama Islam yang melakukannya. Tapi aku rasa tidak sama sekali !

Susunan ayatnya tuu .. hehehe.. Ketara ! Satu lagi cubaan untuk melagakan sesama umat Islam .. Tolong hindari semua ini .. Tak perlu layan atau buat entri yang mengarut mengenai tweet ini ..

Ini pendapat aku. Kalau ada yang punya bukti yg lebih sahih , boleh kemukakan . Kalau tak , jauhi fitnah dan merosakkan kepala otak kita sendiri dengan memikirkan menda menda ngarut gini ..

Diorang mmg suka tengok kita ni melenting tak tentu pasal !

Karnival WOW PUTRAJAYA 2012

 

image002

Bosan tak tau nak ke mana hujung bulan ni ? Jimatkan duit anda ! Bawalah anak anda ke PUTRAJAYA untuk beriadah sambil bergembira .. Eceh .. Cam TV3 Sure Heboh punya iklan lak aku .. hahaha..

Apa ada kat sana nanti ? Berdasarkan kat dlm poster tu , yang ada nanti BEN ASHAARI yang bakal membuat persembahan silap mata duit syiling ilang dalam poket  .. haha.. Yer laa.. lawak bodoh eh.. Sekati arr .. hehe.. guwau..

Karnival WOW PUTRAJAYA 2012 ni akan bermula pada 23hb Februari sehingga 26hb Februari 2012 . Antara acara yang menarik ialah

  • Kejohanan Futsal Terbuka Putrajaya
  • WOW STAR SEARCH
  • Pertandingan Set Hidangan Berasaskan Labu
  • klinik gitar bersama Man Kidal
  • Ms Wow & Mr Wow Arm Wrestling.
  • Wow Sausage Warrior (Pertandingan Makan Sosej)
  • Pertandingan Anak Seiras Ibu & Bapa
  • Crazy Chef, terbuka untuk 18 tahun ke atas.

dan pelbagai booth jualan ada gak arr … Dan bagi mereka yg kaki berbasikal .. Jeng jeng ..

image

Haaa … menarik nehhhh … Untk mengetahui dengan lebih lanjut atau berminat nak masuk acara-acara yang dipertandingkan , sila klik –> Karnival Wow! Putrajaya

Hehe .. aku nak masuk pertandingan makan sosej .. Nak start puasa hari ni .. huhu ..

Weee.. jadi papa dan mama sudah UJANG YANA

 

Alhamdulillah.. Ari tu Pembawa Wacana .. Dan selamat pon bergelar bapa .. Semalam , Ujang punya debaran dan pon kembali ke normal pada jam 11 malam … Haaa , jangan dok kaitkan dengan tarikh mengarut tu dah la yer .. Sekeh nanti !

 

image

TAHNIAH buat Ujang ( www.azfar9897.blogspot.com ) dan YANA ( www.ctliyana86.blogspot.com ) kerana telah mendapat cahaya mata pertama mereka .. Puteri lagi .. Hehehe .. Leh la berbesan dengan PW .. ehem .. Lom lagiii .. Hero aku lom keluar (insyaAllah) ..

Memang berdebar .. Syukur pada Allah mereka telah berjaya harunginya dengan penuh ketabahan dan semangat yang kuat. Buat senang woo bila melibatkan nyawa ni .. Tu laaa.. Ingat nikah ni bab sedap je keee .. heh ..

Pas ni .. giliran aku dan wife aku .. Gulp .. jap aku nak pengsan ..

Garfu vs Jari ..

 

IMAG1639

 

IMAG1640

“ Aik .. kiri aku guna sudu garfu .. Depan aku pon.. Belakang pon .. Kanan aku pon.. Makan ayam guna sudu garfu .. Ada feel ke ?  Hurmm … Ahhhh .. tak kira laaa … “

Bangun dan g basuh tangan .. Makan guna jari  termasuk la dengan coleslow tu haaa ..  Segan ? Tolak tepi dah laaaa .. Aku  orang melayu dan beragama Islam .. Apa kes nak malu kan ?

Lagi pon kan , tau tak makan guna jari  ni lagi bagus dari guna sudu garfu ! Haa .. apa buktinya ? Ada sejenis enzim akan keluar dari celah jari jemari yang mana mampu mencernakan makanan dengan lebih cepat .. Dan lepas makan , leh jilat jari tu.. berkat woo ! Geli ?? Hati hati dengan kenyataan anda itu .. hehee .. Kenapa ?

Rasulullah s.a.w. bersabda, "Apabila seorang daripada kamu telah selesai makan, jangan dibersihkan jari-jarinya sebelum dia menjilatnya". (HR Muslim)

Dan satu lagi kelebihan guna jari ni kan terutama buat mereka yang dah bernikah secara sah di mukim masing masing setelah menghadiri kursus agama , makan bersuap ! Wargkhh .. Bukan bersuap masa bersanding je .. tapi lepas anak 1 , 2 , 3 , 4 ,5 pon tetap bersuap .. Romantik kooo.. Yang belum bernikah , jangan cari pasal !

Tapi tak kisah la kan nak guna sudu ke jari ke .. terpulang la.. Cuma jangan pandang pelik pada mereka yang suka guna jari macam aku ni.. Makan bihun pon guna jari oke !!

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI