Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 22 Februari 2012

Cuba teka ! Cuba teka ! Kalau betul .. promote blog korang !!


Nak tak blog korang dipromote esok ? Haaa … kalau nak kan … Kalau nak laa . Kalau tak nak , tak pe.. Tak paksa pon … Hehehe … Nak ?? Heheh..
Ok .. senang jer … Ada dua soalan .
1 ) Cuba teka ada berapa berapa buah blogkah dibawah ini ?


2 ) Cuba cari ayat ini di header salah satu blog diatas ..  “ Can you Feel this Magic in the air “ ?
OK.. Dapat dah kedua dua jawapan ? Hehehe .. Masa untuk menjawabnya ..  Caranya .. Mudah jer .. tak payah buat entri pon .. Tinggalkan jawapannya di ruangan komen .. Jangan risau , aku takkan approve komen sehingga jam 6 pagi esok .. hahaha .. Keputusan pemenang  akan keluar dalam bentuk entri yakni review terus blognya .. haaa.. Bila ? Tu kena tunggu la yer ..
Ok .. Cara nak antar  jawap , begini yer ..
URL BLOG KORANG ( JAWAPAN – JUMLAH BLOG , URL BLOG HEADER TU ) .. Contoh ..  WWW.BENASHAARI.COM (1 BLOG , www.diapunya.com )
Faham dah ? Haaa.. Pe lagi.. cepat laa.. Ingat yer .. Yang paling tepat dan pantas akan menang !
Oh ya .. tolong jangan spam yer.. Antar jawapan sekali jer ..

Malaysia vs Jepun

 

image

'Jepun bakal masuk perangkap ciptaan sendiri'

Kata-kata dari dari coach Malaysia , Ong Kim Swee  yg aku petik dari akhbar Bharian , hari ini . Bila aku ternampak je tajuk berita tu , aku tersenyum .

Maaf .. aku tak kata aku tak yakin dengan kemampuan pemain negera untuk menewaskan mereka tapi kena ingat satu perkara , Jepun perlukan kemenangan dan jaringan yang besar untuk memastikan mereka juara kumpulan ! Jadi , mereka pasti terlebih dahulu bersedia dari segi mental dan fizikal berbanding pasukan negara yang hanya sekadar nak seri atau tak nak kalah besar ..

Realiti ! Tak perlu nak marah aku. Aku pon sokong mana mana atlit yang memakai jersi Malaysia ! Tapi aku berpijak di bumi yang nyata.  Malaysia mampu tapi perlu lebih banyak lagi belajar terutama bab disiplin pemain mahupun politik dalaman .Selagi semua tu tak diperbetulkan , setakat semangat  , latihan luar negara mahupun amik coach bertaraf dunia pon , takkan memberi kesan.

Dan apa yang aku ramalkan menjadi kenyataan . Aku dari awal awal kata kat kawan aku yang kita akan kalah 4-0 . Maaf , ianya menjadi kenyataan . Kita perlu banyak belajar dari pasukan Jepun mahupun Korea dari segi disiplin . Kita punya semangat , skill tapi disiplin belum lagi setanding mereka .

Maaf la yer . Aku pun nak terbaik buat negara sebab aku pemegang MYKAD . Dan nak juga tengok pasukan negara jejakkan kakinya ke pusingan akhir PIALA ASIA atau paling tidak pun OLIMPIK ..

Teruskan usaha MALAYSIA . Anda yakin anda boleh dan kami akan senantiasa menyokong anda !

image

Aku pernah sertai satu pasukan bolasepak sewaktu aku remaja dulu dan pernah lawan dengan pasukan bolasepak yg terdiri dari pelajar Jepun ( Sekolah Antarabangsa ).

Mereka datang 3 team ! Dari umur bawah 12 tahun , 18 tahun dan budak budak perempuan . Cukup berdisiplin ! Tak berkeliaran atau bertaburan di padang !! Tu baru pelajar sekolah . Mereka cukup respek dengan coach mereka..

Mereka kalah besar tapi serius , sedikit pon tak patahkan semangat mereka. Mereka terus bermain dan bermain tanpa putus asa. Respek weh ! Kitorang pon pelik masa tu. Sbb bukan sikit dah pon kena .. Tak silap dekat 8 atau 9-0 ! Diorang tetap cool dan bersalaman selepas tamat perlawanan .

Disiplin mereka mmg kita kena ikut .. Adat atau budaya tak perlu la nak tiru kan .. Tapi aku suka sushi .. Bak kata Tun Mahathir , pandang ke Timur . Tapi kita pandang tang J-POP jer . hehe .. Sowi.. Lawak malam hari ..

Nak ke tak nak ??

 

Lama dah aku aim kasut ni.. Tapi bila datang Al-Ikhsan nak sambar , tak jadi .. Yelah , bila tengok harga dia .. hurm.. cam membazir lak. Takde keperluan.. jadi telan je la hajat tu ..

image

Bukan tak mampu tapi rasa tak perlu sangat .. Namun segalanya berubah bila wife tanya aku tadi ..

“ Tak nak beli seluar ngan kasut untuk shooting Sabtu ni ke ? “

Waahh … macam tak percaya lak apa yang aku dengar .. Aku plan nak guna apa yang ada je nanti. Tamo membazir tapi bila dah dioffer gitu , pe lagi kan ?

Akhirnya g ke Al-Ikhsan untuk kali ke berapa tah untuk tahun ni , dan usha usha kasut kat sana. Banyak ada dan cantik cantik.. Tapi aku tetap tertarik dengan design kasut ni sejak aku ternampak kat Langkawi hujung tahun lepas. Hehehe ..

Amik 2 jenis design dan keputusan dibuat ..

IMAG1735IMAG1737

Ok tak kasut ni ? Kasut @ hydroterra shandal ni kalis air .. Ringan dan sedap giler utuk berlari apabila di kejar anjing .. hehehe ..

Dan ianya milik aku akhirnya .. Hehehe .. Aku suka warna oren .. Terang dan berani ! Muhahahah ..

Bakal pengantin baru , Lisa Surihani mandi bunga dan khatam Al- Quran

 

image

Mandi bunga merupakan amalan tradisi yang sering diamalkan oleh masyarakat Melayu khususnya bagi wanita yang akan mendirikan rumah tangga. Ia dikatakan dapat menaikkan seri pengantin. Pelakon Lisa Surihani yang akan bernikah dengan penyanyi Yusry Abdul Halim pada Khamis (esok) tidak melepaskan peluang untuk mencuba amalan tersebut. Ibunya, Siti Amira Ahmad menyiram air campuran bunga sebagai memenuhi amalan turun temurun itu – Mstar

image

Majlis khatam Al-Quran diadakan oleh keluarga Lisa sebelum majlis pernikahan yang akan diadakan Khamis.Semoga segalanya berjalan dengan lancar dan berkekalan hendaknya. 

 

Bila terbaca pasal adat adat melayu yang masih lagi diamalkan ni , aku senyum. Bukan nak tolak atau nak buang cuma aku tak minat nak ikut sangat terutama bab bab yg ‘tidak perlu’ dan tak payah buat.. Maaf , bukan lupa adat resam tapi aku boleh fikir dah dan tau trick trick orang dulu kenapa dan mengapa mereka buat. Sapa nak ikut ,ikut la kan .. Asal jangan bercanggah dengan agama.

Camana pulak dengan mandi bunga ? Ada yg kata mengarut , ada yg kata bagus , ada yg kata perlu .. Korang camana lak ? Aku ada google dan jumpa sumber yg boleh dipercayai .. Antaranya dari artikal Dr.Asri ( DrMaza.com ) ;

“ Sama seperti ‘mandi bunga’, jika ia dilihat di sudut kesan herba kepada kesihatan, maka itu mungkin boleh diterima setelah dibuat kajian pakar. Namun jika disertai iktikad karut seperti boleh mempercepatkan jodoh, maka Islam menolak kebodohan yang seperti itu. Ertinya, budaya, adat atau kebiasaan sesuatu kaum boleh diteruskan, namun hendaklah dipastikan ia tidak mengandungi iktikad yang salah, atau amalan yang bercanggah dengan ajaran Islam. “

dan juga dari artikal ustaz Hafiz Firdaus ( rujuk SINI ) .

Bagi aku la kan .. kalau ada duit atau masa lebih tu , ok la kot .. saja kasi wangi untuk bakal suami kan ? Cuma diharap , lepas kawin pon terus wangi la yer walaupun selepas  keluar dari dapur !

Abiskan masa dan duit bersama ..

Teman wife g check up di klinik Kesihatan Presint 3 .. Sementara tunggu dia , update dan balas email dulu  sambil cuci mata .. weewitt ..


Alhamdulillah .. semua ok cuma ada kekeliruan tang jenis darah .. Tak pasal pasal  kena cucuk lg .. dah la dia spesis takut kena cucuk .. huhu .

.


Selesai .. g Alamanda .. happy hours .. makan , minum and shopping ..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Nasib baik dia g kerja !

Perghh .. korang nampak apa yang aku nampak tu ? Haaa.. nampak kan ?  Apa respon korang ??


Kalau wife aku yg nampak , korang pernah tgk tak citer katun LION KING tu ? Macam tu laaa mukaa dia bila nampak   lampu merah tu menyala !


Lampu merah tu mewakili butang suis utk pump booster yg mana kalau nak mandi dengan air yg deras gitu.. Dan aku mmg suka guna ..


Masalahnya bukan pembaziran elektrik tp kalau biar lama terbuka , pump tu tetap berfungsi dan akan rosak .. Bila rosak , nak kena buat laporan utk pembaikan dan itu pasti mengambil masa yg lama .. Dan dia tak nak itu berlaku sebab dia yg kena buat semua tu .. Maklumlah , secetary aku .. hahahaha


Published with Blogger-droid v2.0.4

Bila mak suruh aku g pasar !

 

image

“ Ben … tolong mak sat .. “

 

“ Ala .. baru nak layan Ultraman .. “

 

“ Kalau tak tolong , sapa lagi nak tolong ? Takkan nak suruh adik hang yang perempuan tu kot. Nanti kena culik , haaa. .baru tauu .. P pasar sat jaaa .. “

 

“Yalaah.. nak beli apa ?

 

“ P beli ikan kembong , 2 kilo dengan sayur kangkung 2 ikat ja… “

 

“ Hah ? Banyaknyaa .. Mak tulis laaa .. sat g salah beli laak .. “

 

“ Aik ? 2 jenis pun kena tulis ? “

 

“ Mana la tau kot nanti saya terbeli  ikan kembong 2 ikat dan kangkung 2 kilo .. Haaa.. mak gak marah kan ?

 

“ Alahai anak aku.. “

Jangan lebih lebih .. nanti kena tukar woo !

 

image

Buat mereka yang bercita-cita  kerja dengan  @#$@%(^!  ada perkara yang perlu korang kena tau dan belajar iaitu ..

“ MENURUT PERINTAH “

Jangan sesekali mempersoalkannya atau nak membantah  arahan atasan .. Kalau tidak ? 24 jam wooo .. Hehhe ..

Maaf ! Aku tak dapat terima yg itu .. Aku mungkin manusia yang hina tapi tak nak jadi yang keji ! Apa beza hina dan keji ? Fikirlah sendiri yer ..

Festival Kerja Kahwin Booth 05

 

image

FESTIVAL KERJA KAHWIN KE-5 kali ni kami akan memberi diskaun kek kahwin bertingkat2 yang kaw kaw punya harga dan juga additional 10% off package candy buffet kami yang femes (perasan sikit hahaha) jika anda confirm booking di hari kejadian ya!

pastikan anda berada disitu utk tgk2 pun boleh. atau pun untuk merasai macaron kami yang popular, red velvet cake kami yang sangat sedap, rainbow cake yang tgh femes ni, whoppie pie yang baru nak melanda Malaysia ni, Brownies yang ever lasting dannn fancy cookies yang mcm mcm bentuk. nanti boleh lah datang beli ya!

 

image

Our Famous candy Buffet. all homemade from me!

image

image

Ini our Fancy cookies yang berbagai bagai rupa! sesuai untuk dibuat doorgift atau hantaran ya!

image

Red Velvet Cake Yummmehhhhh babeh!

image

Wedding Cake Yg akan dapat discount murah tau!

image

Whoppie pie yang baru nak femes kat malaysia

 

http://www.angelcupidkitchen.com

Motherhood Expo 2012

 

image

Motherhood Expo 2012 ni akan berlangsung di Kuala Lumpur Convention Centre ( sebelah KLCC ) pada 24hb Feb hingga 26 Feb 2012 ni  yakni hari Sabtu dan Ahad ni.. Dan pada masa sama ada Karnival WoW di Putrajaya .. Huhu ..

Mana satu aku nak g neh ?? Sabtu , aku ada shooting .. Ahad je tinggal .. KLCC atau Karnival WOW .. Pilih mana lebih penting dan selesa ? Yeargh.. KLCC .. ada aircond ! Jumpa di sanaaa , di sanaaa …

Bertudung ? Belum sampai seru lagi ..

 

Menutup aurat .. Apakah perlu menutup aurat ni tunggu seru atau hidayah dari Allah mahupun bila dah sampai masa , g haji kemudian tunaikan haji , balik .. tutup abis.. The End ! Eh ?? Lagu tu ka ??

Ada ke patut dia boleh pk gini ..

Nak pakai tudung , kena ikhlas dari hati .. Kalau takat main main tu dik , toksah la kan ?”

Kemudian dikaitkan pulak ada perangai mereka yang konon menutup aurat tapi hati tak bersih , mulut jahat.. Adoi.. cam tu ke pemikirannya ? Alahai… singkatnyaa … Setiap perbuatan ada balasannya.. Takkan tak tau tu kot ?

Bayangkan la anak kita satu hari nanti yer , berbicara begini dengan maknya …

“ Mak ! Adik taknak g sekolah laaa .. “

“ Laaa.. kenapa pulak ??  Kang adik tak g sekolah , adik tak pandai membaca.. Haa.. Nanti adik tak bijak .. “

“ Adik tak ikhlas nak g sekolah. Nanti g sekolah , kacau orang jer .. Lagi susah kan ? Baik duk umah jer .. main game .. “

“ Haih .. mana boleh gitu .. Nanti adik tak pandai membaca , malu kat kawan kawan tu .. “

“ Ala mak .. mak pandai dah membaca kan ? Kalau mak pandai baca , mesti mak dah tau pasal agama kan ? Kenapa mak tak tutup aurat ? Haaa …Ustazah bagitau kat kelas ari tu , orang Islam kena tutup aurat tau .. Wajib hukumnya. Suka ke tak ke.. Ikhlas atau tidak , tutup ke tutup. Bab hati tu , antara kita dengan Allah. Yang penting , kita ikut arahanNya. Macam adik la kena ikut arahan mak .. Takat malu ngan kawan ,  tak pe la mak ? Mak tak malu dengan Allah ke ? “

 

Bayangkan anak kita nanti membalasnya gitu gara gara minum susu Anmum atau susu susu yang kasi cerdas otaknya.  Kecik kecik dah pintar kan ? Mak jugak kena smash !

Aku rasa , cukup la kot nak cerita bab wajib atau ikhlas ni. Toksah menipu diri sendiri . Perintah Tuhan , wajib kena ikut. Ikhlas atau tidak , cerita kat akhirat nanti . Yang penting , tunaikan .. Setiap apa yg kita buat , ada ganjarannya samada pahala atau dosa.

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI