Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 26 Februari 2012

Lelaki terpendek di dunia

 

image

image

Berusia 72 tahun , lelaki Nepal ini diistiyharkan lelaki paling pendek di dunia dengan ukuran 54.6 cm dan seberat 12kg.

Chandra Bahadur Dangi  yg gembira dengan anugerah tersebut akan mengunakan peluang tersebut untuk mempromosi negaranya ke serata dunia .

SubhanAllah ..

Tersenyum melihat Tun Mahathir ..

 

IMG_3383

image

Antara blogger-blogger yang hadir sama .. Sapa ? Korang kenal tak ?

image

Aku terima jemputan ni melalui geng geng VYREC yang sangat sangat ramah .. hahaha .. Ramah ada maknaa tu.. hahaa.. Tak , mmg diorang ramah !

IMG_3417

Lambat aku update pasal ni .. hehe .. Sibuk sangat .. Skang ni baru dapat tarik nafas skit tapi masih tetap ada keje kena buat .. Tak pe la , rezeki .. jgn mengeluh kan ?

Mengenai BICARA MINDA BERSAMA TUN MAHATHIR , Jumaat lepas .. aku sangat berpuashati dapat mendengar sendiri sepenuhnya perkongsian pengalaman hidup beliau . Sangat mengujakan aku apatah lagi bila melihat kesungguhannya. Terharu pun ada. Bayangkan umurnya sudah 87 tahun ( jika aku tak silap ) dan berdiri di pentas itu , berucap dengan penuh semangat !

Malangnya , ada yang tak reti nak amik peluang itu dengan bercakap cakap atau layan telefon ! Huhuu.. Mungkin ramai anggap beliau seorang yang .. hurmm .. ‘teruk’ atau ‘kuku besi’ tapi bagi aku , dia ada jawapan tersendiri mengapa dia berbuat sedemikian rupa.  Yang penting , jangan tengok part teruk tu .. Tengok juga apa yang dia dah bawa pada negara kita . Jangan sombong sangat. Kita sendiri pon belum tentu mampu jadi seperti dia .. 

Teringat lagi aku pernah berselisih dengannya di KLCC. Waktu tu aku nak turun ke tingkat bawah dengan menggunakan ekslator dan dia di depan aku , tanpa seorang pengawal peribadi pon. Dia dok jalan jalan kat situ. Waktu tu, dia bukan lagi Perdana Menteri. Aku tak la nak tegur atau bersalaman dengannya sbb hormat privasi dia ..  hehe ..

Semoga Allah berkati hidup Tun Mahathir dan ampuni segala dosa-dosa yang pernah dilakukannya .. Kita cuma manusia biasa ..

Helang atau sewah ?

 

image

Bertekak laa orang tua aku pasal jenis burung ( dalam gambar ) yang singgah di dahan pokok rambutan milik bapak aku tu haa .. Mak aku beria laa kata helang tapi bapak aku kata burung sewah .

Kemudian bapak aku tunjukkan gambar yang dia sempat amik .. Aku kata , burung tu .. burung sewah ! Hehehe .. Mak aku kalah ! Muhahah .. Tapi tak adil la kan ? Aku bukan pakar burung .. Dan tadi , aku cari jawapannya .. Apakah ianya burung sewah ? 

Aku google ..

 

image

image

Huhu .. ianya burung Lang Hindik ! Semua salah .. hahaha … Kena call mak aku .. kang diorang tak abis bertekak lak .. hahahah .. Perangai sama cam aku jer.. huhu ..

Helang dan Lang , tak sama yer .. Mungkin dari satu keluarga tapi aku rasa moyang dia kena halau dari kampung sebab kawin ngan burung lain.. Tu nampak size dia kecik sikit .. hehehe .. memandai je aku ..

Kalau dah manusia !

 

“ Kau dah kaya kan ? Apa lagi , kasi la derma banyak banyak ! “

Manusia , manusia , manusia ..  Aku nak kata inilah bangsaku , tak boleh la pulak.. Sensitif kan ? Tapi inilah hakikatnya .. Apa cerita ni ?? Hurmm

CEMBURU ATAU SAKIT HATI YANG TAK SUDAH SUDAH !

Bila nampak orang lain senang sedikit , maka akan keluarlah macam macam cerita yg nak kasi dia sendiri nampak sedap atau nak kasi orang yang dia cerita tu nampak ‘lucah’ !

Sepatutnya dia kena lihat atau kaji  betapa peritnya orang itu untuk mencapai kesenangan atau kenikmatan yang sedang orang itu perolehi dan bukannya nampak kesenangannya !

Sampai bila nak maju begini ? Asal nampak orang lain mula lebih sedikit , maka sibuk nak berkawan dengan syaitan. Berbisik , berbincang bagaimana nak jatuhkan orang tu .. Tak sedar ke ‘awak’ tu termasuk ke perangkap syaitan ? Nak join in da club kat neraka ke nanti ? Bawak bawak insaf la manusia ..

Kalau nak sangat kesenangan , berusahalah ! Bukan berusaha dengan air liur atau dok melepak bercerita nak senang tapi berusaha mengerakkan ke empat empat tulang kerat serta kerah kepala otak tu haaa .. Allah dah bagi semua tu kat kita .. Gali dan korek laaa .. Astagfirullah al a’zim .. Haish ..

Manusia ! Aku pon manusia gak kan ? Hehe ..

Tak sabar nak jd ayahanda eh ?

Perghhh .. ramai giler org kat expo Motherhood 2012 ni .. Rambang bijik mata wife nak habiskan duit gaji tahun lepas ni .. haha ..


Tapi yg baru dibeli cuma bengkung moden utk aku baby .. Dari demo tu , nmpk mmg bagus la utk digunakan ..


Tapi yg paling byk aku tgk org beli ialah pampers ..  Murah mana tu , tak sure .. Wife tknk beli sbb takut tak sesuai .. Er ..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sasaran bila berblog .

 

Tak kira la apa saja niat kita bila berblog , tapi yang penting segalanya perlu ada sasaran. Sasaran pula tak semestinya memberi pendapatan , kepuasan mahupun populariti . Perlu letak lebih dari itu !

Camana ? Bagaimana ? Aku pasti majoriti yang berblog ni , punya ilmu walaupun sekadar asas jer .. Tak kisah ! Tajamkan lagi dengan mencarinya samada melalui pembacaan buku buku atau artikal dan banyakkan bertanya pada mereka yang boleh dijadikan contoh.

Apakah sasaran aku ? Sejak mula aku berblog , aku perhatikan blog blog yang sudah punya ada nama dalam dunia maya ini. Perhatikan ‘corak permainan’ mereka. Gaya , lenggang lenggok mereka .. Dan aku tau apa yang aku nak dalam dunia blog ini !

Antara sasaran aku ialah nak tarik perhatian ‘mereka’ ! Sapa mereka ? Mereka yang punya NAMA BESAR dalam MALAYSIA ni ..  Aku nak buktikan yang aku mampu melakukannya hanya dengan berblog kerana aku tau aku punya kelebihan di situ .

Dan , tidak sampai 3 tahun .. aku berjaya melakukannya namun itu belum sasaran yg aku inginkan . Maka , aku akan terus mengejar sasaran aku itu ..

InsyaAllah .. Dengan adanya sasaran , semangat berblogging kita takkan padam dan senantiasa membara ..

Bukan mudah berbini dua !

Dua dua sayang .. sayang banget .. Tapi mana yg aku nak guna biLa outstation ? Nak kena tinggal rumah ? Adoi .. merajuk jugak nanti kan ?


Masing masing ada kelebihan tapi yg kira terlebih tu , tentu sekali yg 'muda' kan ? Mantap dan memberansangkan preatasinya ..


Pk bukan bukan la tu .. Sapa kata mudah nak adil , kan ?


Published with Blogger-droid v2.0.4
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI