Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 7 Mac 2012

FETIH 1453 - Filem patut tonton

 

 

Sebuah filem baharu, Fetih 1453 yang mengisahkan penaklukan tentera kerajaan Uthmaniyah ke atas kota Constantinople pada abad ke-15 mendapat sambutan hebat di Turki.

Kira-kira 3.4 juta orang telah menonton filem tersebut sejak ia ditayangkan pada 16 Februari lalu.

Filem Fetih 1453 itu menelan kos AS$17 juta (RM51.4 juta).

Menurut agensi yang mengumpulkan jumlah kutipan tiket, Box Office Turkey, seramai 3.4 juta orang telah menyaksikan filem tersebut dalam tempoh dua minggu pertama ia ditayangkan.

Agensi itu meramalkan filem tersebut akan memecahkan rekod penonton yang dicatatkan oleh beberapa filem lain di negara ini.

"Ia bukan kali pertama filem yang bertemakan penaklukan Constantinople ditayangkan tetapi Fetih 1453 ialah filem pertama yang menjalani penggambaran di Turki dengan bajet besar," kata seorang kakitangan di pejabat akhbar filem tersebut, Filiz Ocal.

Filem arahan Faruk Aksoy itu mengisahkan penaklukan kota Constantinople oleh tentera pimpinan Sultan Muhammad Al-Fatih pada tahun 1453 dengan menewaskan tentera empayar kerajaan Kristian Byzantine.

Pada permulaan filem yang berdurasi 160 minit itu, tertera hadis Rasulullah SAW yang menyatakan bahawa Constantinople akan jatuh ke tangan tentera Islam. Rajanya adalah sebaik-baik raja, tenteranya ialah sebaik-baik tentera.

Constantinople kini dikenali sebagai Istanbul – KOSMO

Gara-gara FACEBOOK , manusia zaman ini jadi gila !

 

FACEBOOK oh FACEBOOK .. kewujudan kamu mmg memberi warna warni atas  dunia manusia .. Macam macam ragam , gaya , karenah , perangai manusia telah kamu rakamkan dan mereka tidak kisah langsung mengenainya .. Malah ada yang berbangga sehinggalah ianya disalahguna. Ahakss ..

Tadi la kan .. nak dijadikan cerita laaaa .. Aku g laa makan burger kat Mcdonalds dengan awek aku .. wife aku la tu.. aiyo.. terjojol saja bijik mata tu .. hiskh..

Sedang nak masuk ke dalam restoran tu , ternampak dua awek comel nih ( bagi aku semua comel.. Ciptaan Allah .. sapa kita nak kata tak cun kan ? ) berjalan sambil pegang aiskrim yg aku rasa mmg diaorang baru je beli kat McD tu .

Tetiba diorang berenti dan salah seorang keluarkan handphone dan terus dua dua berposing sambil gigit aiskim tu kemudian ketawa. Hahahha.. Mesti korang leh teka kan apa yang berlaku seterusnya..

Itu yang biasa berlaku la.. Terus upload ke FB .. dan penyakit ni , serius dan menular ke aku gak ! Hampeh …

LELAKI tidak akan menangis di depan pasangannya . Mereka simpan untuk bakal pasangannya yang baru !

 

Waahh … berasap wife aku baca ! Baru baik demam terus fikir nak menikah baru ? Amboi… ke situ terus eh ? Dasar LELAKI !! Asik nak menikah yg baru jer !!

Hahaha .. rileks laa … LELAKI tidak akan menangis di depan pasangannya kerana mereka ego !  Kan ? Kenyataan kedua pulak , mereka simpan untuk bakal pasangannya yang baru .. Haa , yg ni kalau ditembak , pasti marah aar puak LELAKI ! Ingat gatal sangat ke semua LELAKI ni ??? Haa .. skit skit nak menikah baru .. tak pun , asik nak tukar gf jer .. Haaa ..

Kalau gitu , nape nak ego dengan pasangannya sendiri kan ? Rendahkan la sedikit ego tu. Agar lebih terbuka perhubungan pasangan tu. Lebih mudah nak berkomunikasi .. Tak de la nanti g cari orang lain untuk meluahkan perasaan tu .. kan kan ?

Jadi , kenyataan di atas yang aku reka tu , punya dua maksud yang berbeza tetapi membawa satu erti iaitu LELAKI ni EGOnya tinggi. Tak guna punya ! Jangan lupa yer , Nabi Muhammad s.a.w pun ke dapur untuk bantu isterinya masak .. 

Simbolik… Fikir fikirkan ..

Jangan macam ni kawan !

 

 

Ko berenti kerja eh ? Skang ni dok cari makan dengan blog je la eh ? Eh .. boleh ke hidup ?? Confident ke ?

image

Aiyo  .. Bukan sekali .. bukan 2 kali .. Banyak kali dah aku dengar dan menariknya , ianya datang dari mereka yg satu ‘color’ dengan aku saja ! Yg bukan color aku , mereka senyum sbb mereka tau , dengan kayu pon boleh dijadikan punca rezeki .

Aku tak perlu cakap panjang. Aku tahu korang boleh fikir .. Aku dah puas fikir . Aku hidup sekali dan tak nak mati kerana tekanan jiwa  sbb kerja !  Weekkkk !

Kecemburuan melampaui batas !

 

image

Sementara dok tunggu wife yg sedang buat pemeriksaan rutin di klinik , aku g mencekik kat cafe berhampiran. Plan nak layan movie je kat sini tapi cam malas lak.

Terpandang satu pasangan ni dok berbual mesra gitu. Tapi mereka membahasakan diri ‘ aku kau ‘ saja … Hehe .. Rakan pejabat la kot. tapi peliknya ni jam 2.30 petang dah. Orang dah start keje.. Ok , fikir positif. Diorang CEO la kot .. tengah meeting kat situ .. ok ?

Teringat satu perangai yahudi aku dulu .. Buat mereka yg tak kenal aku maka aku nak bagitau la yer .. Aku ada satu penyakit dulu. Suka gile cemburu ! Aku rasa penyakit ni mula singgah sejak aku dicurang sewaktu bercinta di darjah 5 dulu kot .. hahahaha … Darjah 5 dah kena curang !! camana tu ? Oh , darjah 5 dah bercinta ? Apa nak buat , dulu dan kini , selamanya hotz… hahaha ..

Sejak dari tu ,aku mmg sukar nak percaya kat perempuan walaupun mak aku ! Mak aku suka kata tak de duit tapi tau tau jer makan besar ! Waaaaa…. hahaha .. Tang tu je la.. Mak aku penjimat. Bukan penipu yer..

Haaa .. sambung..  Aku sukar nak percaya pada awek-awek yang aku ada woo dulu lebih lagi bila kerap bersama dengan kawan lelaki. Aku berfikiran , kalau tak jaga .. mesti kena kebass punyaaa .. Apa nak buat kan ? Gatal g cari awek cun sapa suruh ! Tapi masalahnya , yg tak cun pon kena kebas ! Aiyaa .. Sapa yang bersalah skang ni ?

Maka , hari hari laa bergaduh pasal cemburu bangang aku ni ! Lelaki tegur awek tu pon aku marah ! Senyum pon aku marah ! Camana tu ? Haaa ..

Sampai satu tahap aku pon malas nak cemburu dah .. Aku pon biar je la atas dasar percaya .. Caya la sangat neeehh ..  I trust u bebeh !!

Yearghh .. akhirnya dia dikebas orang gak .. Hahahaha .. Aku kata dah ! Buang karan jeer .. Hahahaha .. Pengajarannya kan ? Mudah jer.. Kalau dah kenal perempuan , berkenan .. G je jumpa orang tua dia .. Booking terus.. Simpan duit . Nikah dan buat anak seramai yang boleh agar tak dikebas mana mana lelaki yg dah tak kenal dosa pahala !

Lelaki Korea tanpa mekap !

 

Waduh .. ada orang google  LELAKI KOREA TANPA MEKAP ! Waduh wadih wadeh ! Sampai gitu sekali ke ketaksubannya terhadap kekacakan lelaki korea ini ? Weee… Pengaruh drama korea neh … Dasat ..

Mesti nak tau camana rupa diorang tanpa mekap kan ?

image

Amacam ? Kata dah kan ? Kacak wooo .. Korang je tak percaya .. Aku lama dah percaya …

Ibu rakam anak dirogol teman lelaki

 

“ Si perogol kena hukuman penjara 30 tahun dan 15 sebatan manakala maknya yang ..hurm… itu didakwa mengikut Seksyen 376 (2) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 30 tahun dan boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan. “

Apa nak jadi sekarang ni ? Dunia semakin tunggang langgang. Gila kuasa. Gila glamer .. Gila duit .. Macam macam gila ada .. Tapi yang dilakukan oleh si ibu terhadap anaknya itu amatlah tidak bertamadun langsung ! Sangat tidak masuk akal.

Hurm.. sedih masyarakat sekarang ni . Walaupun jumlahnya amat kecil tapi virus virus begini amat bahaya.. Kita tak sedar dalam diam virus ini menghampiri kita setiap hari !!

Carian google yang pastinya dari anak muda kita yg senantiasa ada setiap hari !

dan banyak lagi laa ..

Aku malas nak ulas pasal kes tu .. Aku pasti korang dah baca pon kan . Fikir-fikirkan la.. Pandang semula anak kita , adik beradik kita , saudara mara kita atau kawan kawan kita .. Siapa kita tanpa mereka satu hari nanti ..

Aamir Khan berjaya buat aku nangis lagi ! Benci ar !!

 

Hari tu layan 3 Idiots .. aku tangkap nangis .. huhu  ..  Dan baru tadi , aku layan satu lagi movie arahan Aamir Khan sendiri yg berjaya buat aku selsema malam buta ! Benci , benci , benci !

Taare Zameen Par – Every child is special ..

image

Hurm .. satu movie yg sangat sangat 5 bintang bagi aku .. Nak dibandingkan dengan .. dengan .. Alaa… kang aku sebut , kata berat sebelah lak.. Tapi itulah kenyataannya ..

Cerita pasal apa ? Tu korang kena tonton sendiri. Tapi bila nak tonton tu kan , tontonlah time free sbb leh hayati jalan ceritanya dan memahami intipati filem ini.

Satu filem yang sangat simple tapi berjaya disampaikan dengan penuh emosi dan berkesan ! Aku harap sangat ada pembikin filem negara kita punya idea begini. Malangnya … hurm …

Bagi mereka yang belum sempat nak tengok , leh tengok secara percuma tanpa perlu download dan siap sarikata english di SINI

Lirik lagunya pun punya erti jika dibaca dengan teliti ..

image

Berjaya sungguh budak ni bawak watak dia .. Dasyat tul penangan Aamir Khan ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI