Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 8 Mac 2012

5 rakan blogger baru BEN ASHAARI

 

Terima kasih kerana sudi singgh ke blog aku ini …

 

nadia nama di beri, aku anak jati orang tgganu..budak yang selalu hepy g0 lucky yaww...sy sayang sangat2 my family n also my budak nakal (:and aku study kat batu pahat actually dlm bidang engineering..nk jadi budak engeering yang berjaya la kata kan..semoga hasrat tercapai..insyaAllah dgn berkat usaha, doa mak ayah n kawan2..

nadya wahab

 

© Original Profile & Official™

Double Trouble

 

Nani nama aku ! ^^ -->> "Nilailah seseorang tu dari siapa diri dia sekarang dan bukan siapa dia sebelum ni" :)) -->> "semua orang boleh mengkritik TAPI tak semua orang boleh dikritik!"

Heartbook

 

I am the Web-Addict! Internet Intrepreneur? Susah tu. Walaubagaimanapun, aku tetap akan teruskan cita-cita aku tu walaupun sentiasa berdepan dengan kegagalan

Kita Kita Saja

 

nama penuhku siti nurfaradiyana binti mutussin..aku skang tgu keputusn stpm kuar sblm melnjutkan pljrn p mna2la bha..yg pntg smbung stdy..hehehehehe..

~permulaan hidupQue~

Blog serabut gini boleh ramai FOLLOWERS ??

 

 

image

Gambar Hiasan

Teringat aku zaman kecik kecik dulu sewaktu longkang menjadi teman mainan ku . Abis semua ceruk rantau aku dan kawan aku geledah ! Pergh .. bahaya gila masa tu tapi disebabkan aku budak dan tak tau apa apa , maka takut bukan mainan aku kecuali bila nampak ular .. Tu pon takat lari 100 meter tanpa pandang belakang sedangkan ular yg nampak tu , jauhnya nun 50 meter ke depan !

Ada sekali tu , aku dan geng g merayau satu perkampungan rumah setinggan yg mana penduduknya terdiri dari masyarakat cina. Tengok dari luar , rumah diorang , perghh.. seolah macam nak runtuh kejap lagi jer .. Tapi bila lalu depan rumah , tengok dalam , tu dia aihh.. serupa banglo !!

Sejak tu kan … aku mmg tak berani nak pandang rendah rumah rumah papan ni haa.. Serius wooo … Betul la kata orang , jauh bermain , luas pengalaman .. Nasib baik tak kena rembat ngan mak aku ..

Pantas dan puashati !

Cermin mata baru aku siap sudah . Best partnya , aku dpt tau dah siap sesudah aku sampai rumah setelah abis tonton movie tadi .Dan aku kembali ke Alamanda , sekali lagi semata-mata utk amik spek saja .. Menarik bukan ?


Nak lagi best ? Aku bersiap dengan pakaian sukan agar lepas amik spek tu., bleh terus g gym . Best part , towel utk lap peluh tak bawak !! Antara syarat masuk gym , kena ada towel lap peluh .. Maka tersadai aku dlm kereta tanpa arah tujuan sementara tunggu jam 530..


Berbalik pada spek aku tu .. kalau ikutkan , 7 hari kerja baru siap tapi ni baru masuk hari ke-4 , siap dengan perfect gitu ..


Murah , pantas , ramah dan cekap .. Yearghh .. Terima kasih Menara Optometry .. Ahakss..


Gambar aku ? Neh .. esok esok laa .. nak usha awek ngan spek baru ni .. Ada cam Clark Kent lak rupa aku .. lalala ..


Published with Blogger-droid v2.0.4

JOHN CARTER

 

image

image

Hurm .. best ? best  ? Lama gak aku tunggu cerita ni keluar .. Hehe.. Nak g tengok belah malam , tak boleh la kan ..Wife dok sarat gitu.. Takkan nak tinggalkan dia sorang sorang .. Jadi kena g tengok belah siang time takde orang . Dan mmg takde orang pon tadi aku g .. Kira seat tu aku boleh pikir mana nak duduk la .. hahaa.. berlagak benor ..

Maka show jam 12.30 di Alamanda dengan tayangan 3D untuk filem John Carter ini , mmg buat aku tak senang duduk . Cuma aku rasa , tak perlu sangat tengok 3D pon ok kot sebab effect dia dah mmg menarik tapi kalau nak lagi menarik , ok la ..

Best tak ? Bagi aku yang gemarkan filem macam ni , ya … aku enjoy menontonnya dan faham dari mula hingga habis dan endingnya pon , mmg tak terfikir lak aku waktu menontonnya.. Memang bijak ar John Carter .. haha..

Durasi filem ni agak panjang .. 132 minit ..padat dengan aksi dan juga komedi..  Tak membosankan kecuali masuk panggung , buat menda lain !

Jika anda faham loghat Kelate , maka patut baca surat ini !

 

image

Aku tengok wife aku terbahak bahak baca surat ni ..   Er .. korang faham tak ni ??  Ni pon dia tagged aku di FB .. haaa .. jadi saja la kongsi ngan korang ..

SBPA dibatalkan ! Jom sambung ngeteh ..

 

“ Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, hari ini mengumumkan pelaksanaan skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) dibatalkan dan kembali kepada Skim Saraan Malaysia (SSM) yang akan ditambah baik. “

image

Ah .. lega .. hehehe .. Kenapa lega eh ? Hehehe .. hanya mereka saja yang tau dan ada yang tepuk dahi .. kenapa ? Hanya mereka je yang tahu .. Ini isu panas nak dibincangkan secara terbuka . Nak berdebat pon tak guna sbb dah batal .. hahaha ..

Jom g tengok JOHN CARTER 3D kat Alamanda ..

Jika berita SBPA itu menjadi kenyataan ..

 

“ Kira-kira 1.4 juta penjawat awam menunggu dengan penuh debaran pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung semakan semula Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA), esok. “ – SINARHARIAN

 

Seronoknyer !! Seronokkan ? Seronok laaa .. Hujung  bulan , gaji masyuk …  Awal bulan , kasi shopping sama family .. bayar hutang sana sini .. Tengah bulan rileks  tunggu hujung  bulan … Waaa.. manyak siyokkk …

Tak kisah la .. rezeki masing masing .. Alhamdulillah.. Aku tumpang gembira bila melihat kawan kawan gembira .. Cuma bila dah naik gaji tu , jangan la pulak prestasi dan disiplin di takok lama . Faham faham la kan ? Jangan nak melenting lak bila aku tulis gini . Hakikat yg kita mmg lihat dari dulu .

Tapi bukan laa semua gitu . Namun yg segelintir inilah yg memburukkan semua nama penjawat awam ! Mentang mentang susah nak amik tindakan ke atas mereka … naik lemak la pulak kan ?

Faham-faham la yer .. Dan buangkanlah sifat politik dalam pejabat ni . Pelik pon ada .. Contoh la kan , ada 10 orang je dalam satu unit . Tu pon boleh pecah ke 5 parti politik !! Camana laaa nak bersatu padu .. Banyak masa sangat la kot ..

Jika SBPA menjadi kenyataan yg mana  mereka yang patut mendapat haknya , tahniah .. Jika tidak .. teruskan beri komitmen anda pada negara. Kalau tak nak , berenti je kerja . Ramai lagi yang nak kerja tu ..  kan kan ?

Shawls terbaru dr Habibi Al Kenali

 

imageimageimage

Design terbaru .. Citarasa terkini .. Hanya di Habibi Al Kenali. Harga RM39 sehelai. Jika beli 2 helai , free pos ! Untuk maklumat lanjut sila ke http://habibi-kenali.blogspot.com/ atau FB page HABIBI AL KENALI. Atau , boleh je terus sms 012 655 3974.(nyatakan nama, alamat n no kod shawl)

Happy Shopping with Habibi  =)

Fuyoo ! Segalanya di sini !

-Ini adalah sticky post entry. Sila rujuk entri terbaru di bawah entri ini.-



Apa tu ? Pernah dengar ke FUYOO ni ? Haaa .. Meh aku nak bagitau korang eh .. 

image

APA ITU FUYOO

FUYOO.CO atau FUYOO ni adalah sebuah laman web yang terbaru serta terkini dalam dunia maya ni . Mudah je laman web ni .. Konsepnya  sangat mudah , seperti pasar ( marketplace ) . Apa yang kita nak cari atau nak beli , g je sana dan ‘luahkan’ saja. Nanti akan ada yang akan buat tawaran kat korang ! Contoh la kan , aku nak cari kamera DSLR yg secondhand . Jika ada penjual yang berdaftar di situ memilikinya , dia akan tawarkan kat korang ! Haa.. maka berlakulah tawar menawar dan jual beli.. Cam tu laa lebih kurang ..

Tapi tak semestinya hanya berjual beli jer .. Bagi mereka yang bukan buat bisnis , mereka berpeluang juga buat duit kat sini .. Sapa tau kan ? haa ..

Konsep begini mmg berbeza dari yg biasa . Yelah kan , biasanya kita g kedai cari sampai dapat atau cari je melalui search engine .Kalau jumpa pon , lom tentu boleh percaya kan ? Melalui Fuyoo ni , korang sendiri terus deal dgn penjual tu dan mintak la berapa harga yg korang nak .. Kalau kena ada 3-4 penjual barang yang sama dan mereka saling berebut nak jual murah , sapa untunng ? Ehehhe ..

Ini cara terbaru dan mudah ..  Boleh tawar menawar dan punya pilihan . Apa saja yang kita nak cari , bagi tau je kat web FUYOO ni .. Caranya ? 

Bagaimana ianya berfungsi ? 

image

Langkah 1 : Nyatakan apa yg korang nak .Ini termasuklah berapa budget , jangkamasa dan lokasi. Bagi aku , ni penting jika kita nak deal barang yang mahal harganya .. Mana tau nak amik sendiri ke .. kan ? Hehe ..

Langkah 2 : Penjual yang berdaftar dengan FUYOO akan memberi tawaran kat korang .. Jika barang yang diminta tu punya ramai penjual , maka bolehlah membuat tawaran .

Langkah 3 : Pilih penjual yang benar-benar memikat hati korang . Kalau takde yang sesuai , korang boleh cuba buat lagi tapi kali ni tukar tajuk post serta keterangan dan juga harga untuk mendapatkan tawaran yang lebih menarik .

Contoh  ..
image

Cam ni je .. Tak susah pon kan ?  Nak try ? Klik POST A TASK .

Untuk Pembeli
Jimat masa anda woo ! Kenapa ? Korang tak perlu susah payah bertanya atau tercari cari kerana penjual yang akan cari korang ! Dan jika tak tau nak tulis apa , korang boleh tgk task yg ada dan COPY TASK je …pastu edit je skit skit .. haaa.. senang kan ?

Untuk Penjual
Buat bisnis yang kekurangan customer , nilah masanya .. Korang boleh terus pergi pada pembeli dan tawarkan pada mereka bantuan yang mereka perlukan tanpa perlu tunggu mereka mencari korang ! Menarik kan ?

Buat duit dengan FUYOO ? 
Selain dari menjadi penjual ( seller ) yang pastinya boleh memberi pulangan yang berbaloi , korang boleh tawarkan skill yang korang ada . Contoh , mak andam ke .. Jurumekap , jurugambar .. haa .. Bukan susah pon .. Bila ada orang yang mencari skil skil begini , FUYOO akan email kat korang ! Waaa.. siap email bagitau tuu ..

Tapi ingat , bukan korang je dapat .. Ramai lagi yang akan dapat dan inilah masanya korang buat tawaran menarik pada mereka yang berminat tu ..

Segalanya berbeza di FUYOO ! Minta apa saja di situ dan pasti tidak dikecewakan ! Dan jangan lupa , kuasa membeli di tangan anda .  Begitu juga dengan penjual , anda pasti bijak mengendalikannya !

RM10,000 untuk dimenangi

image

Jom sertai FUYOO BUZZ CONTEST .. Mudah jer .. Klik SINI

Hubungi FUYOO

Untuk mencuba atau mengetahui dengan lebih lanjut , sila ke www.fuyoo.co atau www.fuyoo.com.my . Jika punya pertanyaan , sila ke FACEBOOK FUYOO , klik SINI

Oh hujan .. oh Kuala Lumpur , ku …

 

Kesannya , pasti banjir la kan . Sejak dulu lagi dah tau .. Kat KL ni , hujan jap je dah cukup .. confirm ada tempat banjir dan yg lagi confirm ialah ..

image

image

image

Gambar ( Hmetro dan Utusan )

 

Ada byk lagi … korang google la gambar gambar banjir tu . Bagi aku sama je tiap kali banjir gambar gambar tu. Bukan takde perubahan tapi mmg sukar nak buat apa apa dah .. Padat giler dah KL ni..

Dan aku amat bersyukur sangat laa semalam aku tak keluar rumah . Kalaulah keluar .. aku tak tau laaa camana aku punya perasaan yg baru baik demam ni ..

Confirm demam balik ! Syukur pada Allah , takde yg terkorban semalam ..

Tak semudah itu rupanya nak jadi blogger berpendapatan besar neh !!

 

Bila tanya mereka yang baru buat blog ni , kenapa mereka buat blog ? Boleh dikatakan majoriti nak merasa duit dari dunia maya ni ! Sebab dengar cerita ada yang sampai puluh ribu kan ? Hanya dengan buat blog je .. Hanya dengan merapu je dalam blog .. Dah dapat duit banyak ..

Maka ramailah buat blog dan beria meminta dalam paksa pembaca klik iklan mereka dengan harapan , duit dalam akaun mereka terisi ..kan kan ?

Tak semudah itu kawan .. tak semudah itu .. Kalau harap duit dari “ kau klik aku , aku klik kau atau kau tolong klikkan aku nanti aku tolong klikkan kau bila aku ingat “ , mmg kesudahannya , hujung tahun blog jadi bersawang la atau jadi blogger lanun ! Blogger lanun ni , bagi aku blogger yang suka serang blogger lain atas niat nak provoke dan cari gaduh .. Dan dia dapat pendapatan dari situ iaitu dosa ..

Jadi dari mana sebenarnya pendapatan blogger ni ? Korang akan tahu bila korang mula mengerti apa itu sebenarnya dunia maya ini .. Banyakkan membaca dan bertanya soalan soalan yg bijak untuk ditanya ..

Serius , seronok tapi penat ! Sangat penat .. cam aku .. orang dah tidur , aku sibuk dok buat kerja sedangkan kat luar tu , hujaaann.. Seronok laaaaa tidurrr .. tapi demi keluarga , dan ingin buktikan bahawa tak semestinya dengan makan gaji saja boleh hidup , aku kuatkan semangat ! Yearrghh …

Esok leh g tengok wayang .. lalalalala .. Argh .. ada satu lagi job kena buat lak.. haish ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI