Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 13 Mac 2012

Ahli KELAB BLOGGER BEN ASHAARI cecah 20 ribu !

 

image

Alhamdulillah .. cecah gak 20 ribu .. lama gak nak tunggu cecah . Kelab Blogger ni , sebuah kelab yang bebas untuk blogger mempromosikan entrinya serta follow memfollow antara satu sama lain .

Kenapa aku biarkan mereka buat aktiviti gitu ? Bagi aku yg dah lalui semua pengalaman begini ,  aktiviti ni sekadar permulaan bagi blogger jer . Sampai satu tahap , mereka tau baik buruknya aktiviti ni  ..  Jadi , biar mereka sedar je sendiri .

Selain dari itu , page ni tidaklah berfungsi sebagaimana page page lain yang mana lebih berminat pada forum perkongsian ilmu . Kat sini , sekadar mempromosi terutama buat blogger baru mencari kenalan , sebagai permulaan . Takde sapa nak marah .

Dan , aku tak galakkan langsung , mana mana blogger bersikap senior atau junior dalam ni.  Bebas tetapi tidak dibenarkan spamming sama sekali ! 

Kenapa nama kelab ni KELAB BLOGGER BEN ASHAARI ?  Sebab aku yang mulakan dan nak bezakan dengan kelab yang lain . Bukan mudah nak promosinya dan tarik rakan rakan blogger untuk klik butang LIKE tu ..

Jadi , sama sama la kita jaga keharmonian kelab ini . Biar mereka bermain dalam tu tanpa gangguan ..

Sembelit tengok drama Vanilla Cokelat

 

Gambar kat bawah ni , babak paling best aku tengok . Selebihnya aku tengok ais krim vanilla cokelat yang aku beli kat Alamanda ari tu ..

Babak selebihnya , serius bukan jiwa aku . Mungkinkah aku sudah atau tidak mampu menghayati drama cinta ? Tapi mengapa aku boleh nangis tengok drama cinta korea/jepun ? Apakah sebab aweknya cun ? Eh , tak gak kan .. Tapi drama korea/jepun tu , ada penghayatan watak yg berjaya bermain dengan perasaan penonton.

 

image

Yang ni , aku nampak hero n heroin dia .. hurm .. kang aku kritik , ramai tak puashati terutama mereka yang dah bercita cita nak menikah awal walapun masih belajar . Siap pakat nak guna duit mak ayah atau guna duit ptptn jer dulu . Nanti kerja , kalau sempat ganti balik . Tu pun kalau rasa nak ganti la ..

Kesimpulan , aku bersyukur drama ni dah abis. Tolong tayang drama yang membina minda dan semangat rakyat Malaysia . Cam drama Juvana tu ok gak kan ?

Eh , jangan la marah .. pendapat aku je .. Aku tertengok pon sbb wife nak layan .. Lama tak layan drama korea. Asik belog belog belog..

Nicol David dihargai CIMB !

 

image

Juara dunia 6 kali Dato Nicol David dihargai pencapaiannya oleh CIMB kali ini dengan menukarkan nama kejohanan CIMB KL OPEN Squash Championship kepada CIMB NICOL DAVID KL OPEN Squash Championships ..

Macam ni laa baru best ! Jangan tunggu dah tiada , baru nak dihargai .. Masa hidup beginilah diberi penghargaan dan membangkitkan semangat atlit sukan yang lain mahupun juga kita sebagai rakyat Malaysia.

Harapnya , Nicol David berjaya merangkul kejuaraanya untuk kali ke 7 dan mencipta hattrik .. hehe.. Sebelum ni beliau berjaya menjuarainya pada tahun 2002 , 2005 , 2007 , 2008 , 2010 dan 2011 manakala menjadi naib juara pada tahun 2006 dan 2009 ..

Ibu Nadirah ( Dirang ) terima ugutan sms !

 

image

image

Adoi .. boleh pulak orang amik kesempatan keje gila time time gini !! Haih .. Ibu Nadirah menerima ugutan melalui sms meminta  dia serahkan duit sebanyak RM30,000 pada mulanya .. Esoknya , dia mintak RM10,000 lak atau anaknya mati ! Aiyoo .. Sms tu pulak dari Kota Bharu.

Bodoh ke apa orang tu ? Dia ingat polis tak leh carik ke eh ? Buat silap betul la kalau antar ugutan melalui sms nih .. Polis Johor dah minta bantuan Polis Kelantan menahan si pengugut tu ..

Macam macam laaa perangai manusia neh !!

Terima kasih pada mereka kerana berjaya melakukannya !

 

Bukan mudah nak memecahbelahkan sesebuah keluarga tu . Memerlukan kreativiti , idea serta usaha yang berterusan . Dan akhirnya , sebuah lagi keluarga berjaya dihancurkan dek kerana ketaksuban mereka mengejar populariti .

Syukur pada Tuhan kerana mereka berjaya melakukannya dan berjaya mendedahkan aib artis tersebut ke masyarakat . Mesti artis tu bertambah malu. Begitu juga keluarganya . Tahniah buat blog tersebut.

Untuk menjatuhkan seseorang , mmg sukar. Untuk menaikkannya pula , memerlukan masa tetapi ramai tak berminat nak melakukannya , pada zaman ini . Zaman ini , ramai nak lihat jatuh tergolek dari bangun berlari .

Apa nak dibuktikan dengan pendedahan tersebut ? Artis itu jahat ? Tak layak disanjung atau tak boleh duduk di muka bumi ini ? Ahaa .. aku tau .. Mesti nak bagitau yang artis ni poyo je lebih kan ? Kira berlagak suci la kan ? Jadi dengan pendedahan video gambar bogelnya tu , berjaya la buktikan yg dia tu bukan begitu ?

Aku rasa baik jadi paparazi dan ikut mana mana artis g solat dan amik gambar dia .. Kot mereka pon pura pura je solat. Kalau betul solat , tak payah la siar dalam blog. Apa kes kan ? Sapa nak baca kisah gitu ..

“Saya akui kontroversi ini bukan sahaja mengaibkan, malah turut memporak-perandakan kehidupan saya sekeluarga. Bayangkanlah, apabila isu dibesarkan sehingga terpampang di muka hadapan akhbar semalam (Isnin), ibu bapa saya mula dihujani pelbagai panggilan dan kecaman daripada sanak saudara dan kenalan.

“Apa yang saya kesalkan, apabila saudara mara lebih mempercayai laporan-laporan tersebut berbanding penjelasan darah daging mereka sendiri,”.

Samada dia buat tau tidak,bukanlah hak kita untuk dedahkannya . Sian mereka .. Camana mereka nak berdepan dengan masyarakat ? Janganlah kita lupa , kita juga punya aib sendiri.. Janganlah berlagak suci sangat ..

Bila Sijil Pelajaran Malaysia ( SPM) 2011/2012 keluar ?

 

Dengar-dengarnya 21hb Mac 2012 eh ? Waaa .. tatoottnyaa .. Teringat  waktu aku g amik keputusan tu .. Berdebar ? Tak pon . Sebab aku tak bercita cita nak jadi doktor mahupun pilot . Engineer ? Jauh sekali laa  ..  Hahaha .. Blogger ? Tak tapi penulis tu ada la .. hahah ..

Apa yang aku idamkan waktu tu , aku nak jadi seperti Safee Sali .. Yelah , dah gila main bola siang malam .  Kena la waktu tu , aku dikelilingi dek pemain pemain bola kebangsaan yang majoritinya waktu tu pemain KL dan SELANGOR .. Setiap petang , main dengan diorang .. Kira teringin gak la menyarung jersi negeri .. Time tu, KL dan SELANGOR mmg pasukan handalan la ..

Bila aku g sekolah amik keputusan . Aku senyum dan tak percaya lak .. Aku satu satu selaku ketua dan pemain bola sekolah yang lulus SPM .. hehe .. Cemerlang tu tak la .. Tapi boleh dibanggakan gak .. Maklumlah , esok exam malam ni baru belek buku ..

Namun waktu sekolah , aku tetap belajar sbb aku tau aku perlukan ilmu. Cuma takde plan nak belajar sampai bergelar DR.BEN la .. hahaha .. Cukuplah dengan dapat kerja ,kawin dan boleh sara anak bini.

Yang menariknya , kawan kawan aku yang tak cemerlang , dah berjaya pon sekarang berkat kesedaran diri selepas bersusah payah bekerja dengan orang yg mana segalanya bermula dari bawah . Malah boleh dikatakan ada yg dah hidup senang. Yang hancur pun ramai terutama yang kaki ponteng , kaki ganja dan kaki hisap gam ..

Apa sekali pon keputusan yg adik adik dapat nanti , jangan putus asa. Ini Malaysia ! Kalau berminat nak sambung belajar , ada banyak pusat pengajian swasta ada . Bagitau je pada mak ayah. Mereka pasti akan usahakan . Yang penting , perlu ada keinsafan dan sikap nak majukan diri .. Jangan sesekali putus asa .

Belajarlah sementara muda dan berkemampuan . Bab kerja , tolak tepi dulu. Sampai masa , bekerjalah sampai mati .. hehehe .. Jangan marah aa ..

“ Jagalah hal memasing eh .. “

 

image

Penat gak sebenarnya .. Ikutkan hati , mmg aku pon malas nak amik tau .. Tapi kalau malas amik tau , korang apa ceritanya ? Tuuu .. g baca akhbar pagi pagi .. Ada je kes bunuh , rompak , rogol .. dan banyak lagi ..

Semua tu akan bertambah bila kita amalkan sikap , LU .. LU PUNYA PASAL .. GUA , GUA PUNYA PASAL .. Agaknya sapa nak tolong bila kita sakit nanti kalau kita keseorangan ? Atau paling tidak pon kereta kita rosak di tengah jalan dan di malam hari kalau berpegang pada prinsip gini ?

Kekadang mmg sedih dan putus asa gak . Bila kita kata begini , dia korek belah lain untuk sembur kita semula . Benar , kita ini tidak sempurna dan saling nasihat menasihati . Tapi jangan la bantai masa tu tanpa amik kira isu yg sebenar dibangkitkan tu. Seolah nanti kita jadi penyokong mereka .

Buka mata ..

Zander Xayne Iskander, nama anak Harith Iskandar .

 

image

Tahniah  Harith Iskandar ! Sorang lagi dah bergelar bapa .. Masing masing anak sulung neh ..

Pelawak berusia 43 tahun ini dan isterinya yang merupakan seorang doktor perubatan telah memberi nama anak mereka yang seberat 3.89 kilogram itu sebagai Zander Xayne Iskander.  Jezamine Lim Iskander selamat melahirkan putera sulung mereka pada 8 Mac lalu.

Aku , semakin berdebar-debar je .. Wife masih g kerja .. Kang kalau sakit tetiba , mau gak aku jadi Micheal Schumacher ! Harapnya tak la gitu ..

Sat , jalan ke hospital cam tak ingat je aku ..

TUDUNG BAWAL POLKADOT

 

bawal polka dot

 

Tudung bawal yang sedang panas dipasaran! Ia seakan-akan tak makan dek zaman, sesuai digayakan oleh pelbagai peringkat umur. Yang berubah cuma style penggayaan yang berbeza-beza. Kalau dulu kita pakai letak pin kat tengah then klip sedikit ditepi tudung, sekarang trend semasa mengubah segalanya menjadikan ia tampak lebih moden. Di Mia Stuffz, tudung bawal beropolkan chiffon polkadot mampu memikat hati wanita-wanita yang berani bergaya! Serlahkan keterampilan anda dengan tudung cantik dan berkualiti hanya di www.miastuffz.com

Tak mudah untuk segalanya ..

 

Berkorban kerana kawan-kawan ? Saling faham memahami ? Pentingkan diri sendiri ? Kawan makan kawan ? Berpura-pura ? Hurm ..

Dunia persahabatan bukan mudah . Bila sebut kawan , mudah saja kita cari. Bila sebut sahabat , berapa ramai yg sanggup berkorban ? Kalau ada , maka bertuahlah ..

Tapi zaman ni , sahabat yg sanggup berkorban pon , adakalanya kena fikir semula. Apakah dia saja sanggup berkorban ? Bagaimana dengan rakannya itu ? Hanya reti meminta pengorbanan rakannya itu ? Bila tiba masanya ?

Aku ? Cukup dah kot .. Banyak kali dalam hidup aku ni , aku berkorban pada orang lain. Tapi , akhirnya aku sendiri yang susah. Mereka terlepas dan selamat , aku jadi mangsa keadaan .

Pentingkan diri ? Kadang-kadang aku rasa , perlu demi menyelamatkan kedua dua pihak. Bukan kerana tak sayang tapi elakkan masalah di kemudian hari . Maka , salah seorang terpaksa dikorbankan.

Itulah pengorbanan. Persoalannya , apakah pihak yang terkorban itu memahaminya ?

image

Antara babak dalam drama bersiri THE WALKING DEAD episod 12 yg menyayat hati .. Hurm .. adakalanya manusia jadi ‘gila’ bila keadaan memaksa . Waktu inilah mental perlu kuat dan senantiasa beristighfar agar syaitan tidak menyesatkan kita .

Perkara yang cukup menyampah di pagi hari ..

 

Jap lagi nak keluar hantar wife g kerja. Skang ni , mmg tak kasi dia drive sendiri sebab dah sarat mengandung. Jadi , aku kena g antar dan jemput la ..

Yang membosankan aku ialah , sikap pemandu di pagi hari yang tak laaaa reti nak bagi signal bila nak masuk lorong .. Suka suka tekak je masuk dengan harapan kereta kat belakang atau tepi tu tau apa dia nak buat !

Persoalannya , lampu isyarat kat kereta tu nak bikin apa ? Sekadar perhiasan ? Tak berbaloi kalau berlanggar dengan kereta lain gara gara MALAS NAK BAGI SIGNAL !

image

Gambar hiasan

Serius pelik laa .. Bila dah kena , nak bergaduh.. Nak caci maki .. Kekadang tu , bukan kereta jer .. motor pon sama ! Diorang  seolah olah tak de rasa langsung takut . Tak sedar ke kalau terlanggar , diorang tu lagi ‘rapuh’ ?? Bawak motor seolah macam diorang tu Captain America. Kira kalau kena langgar , takat jatuh dan ‘ adoi’ jer ..

Maka , pagi hari ni … sama sama la muhasabah diri . Kita sama sama .. Belajar dari melakukan kesilapan kecil untuk mengelakkan kemalangan besar ..

Bapa gigit zakar anak hingga putus !

 

Apa gila manusia sekarang ni ? Budak baru usia 6 tahun dianiaya begitu sekali ? Adoii .. Apa gila la manusia sekarang ni ? Makin membangun , makin ganas manusia. Tak seimbang benar tamadun skang ni ..

pix_middle

BEIJING: Orang ramai terkejut apabila seorang bapa menggigit hingga putus zakar anaknya yang baru berusia enam tahun sebelum memuntahkannya di tepi jalan, semalam.

Saksi berkata, lelaki berusia 32 tahun itu berjalan bersama mangsa yang berbogel serta adik perempuannya yang berusia empat tahun.

Pada satu ketika, kata saksi, si bapa mengarahkan budak lelaki itu menjilat kemaluannya tetapi dia enggan, menyebabkan dia berang.

“Lelaki itu membaham kemaluan anak lelakinya dan menggigit zakar mangsa,” katanya.

Akhbar City Post semalam menyiarkan gambar mangsa terbaring di hospital di Shenzhen, wilayah Guangdong dengan bahagian sulitnya berbalut.

Media melaporkan, doktor gagal menyambung kemaluan mangsa, tetapi terlalu awal menjangkakan bagaimana keadaannya selepas ini. Polis percaya lelaki terbabit mengalami penyakit mental.

Selain kerap berjudi, dia juga didapati menanggung hutang yang banyak selepas bisnesnya gagal. – HMETRO

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI