Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 15 Mac 2012

Nak keje ke tak nak ?

 

image

Jam menunjukkan hampir kul 10 malam . Di Alamanda , mereka yang bekerja sebagai jurujual , mula mengemas barangan mereka. Namun masih ada yg ingin membeli .. Terdapat dua situasi berlaku tadi ..

 

Yang pertama , wife aku nak beli kurma..Terdengar la si penjual ni berkata pada kawan dia ..  “ Yey … Nak balik dah . Tutup cepat nanti  “ . Terdengar gitu , wife tanya dia samada boleh beli lagi ke tak ? Dengan muka masam dia kata boleh .. Wife beli je la. Dan masih ada orang berminat nak membeli barangan di situ dan mereka tak sabar untuk mengemasnya.

 

Yang kedua .. Selepas beli kurma , berjalan menuju ke tempat parking kereta . Di ruang legar Alamanda tu , terdapat satu booth jual dapur gas. Aku berjalan  tanpa memandang kiri dan kanan, tiba-tiba aku disapa oleh salah seorang jurujual kat situ yg mana rakan yang lain dah pun mengemas ..

 

“ Bang , nak beli dapur gas ? “ .

Aku senyum dan gelengkan kepala lalu mengucapkan terima kasih pada dia. 

 

Hurm … Orang sibuk nak balik dan dia masih mencari pelanggan .. Camana tu ? Hurm .. selagi tak cecah jam 10 , mereka tetap bekerja .. Korang rasa rasa sapa ?

 

Aku pernah keje cam ni gak .. Jangan la kata penat atau tak larat. Kalau penat , cari kerja lain. Ada banyak kerja lain yang tak penat. Jangan jadikan semua tu satu alasan untuk memberikan perkhidmatan yang terbaik untuk pelanggan. Bukan pelanggan tidak memahami tapi kena fikir la jugak .. Kalau pelanggan lari , camana nak berniaga ? Mungkin kita tak kisah tapi di mana amanah kita untuk bekerja dengan tekun sebagaimana majikan kita membayar gaji kita tepat pada masanya atau paling tidak pon membayarnya tanpa tanya ,

“ Awak buat kerja betul betul tak ? “ .

 

Kalau dengan sikap mistake happen atau keje pon nak kena enjoy , aku syorkan , bukak bisnis sendiri dari lingkupkan bisnis orang lain ..

Makan malam di The Manhattan Fish Market

Yummy .. Saja belanja wife n si kecik dlm perut tu mkn ikan . Yang aku perasan , setiap kali mkn menu baru , si kecik ' menari nari' dlm perut tu.. huhu .. bankrupt kalu hari hari menu baru .. Mau gak bukak blog Mat Gebu cr resepi ..


Sedap mkn ikan kat sini ... Mcm mcm menu ada .. Mmg bisa bikin terliur bila tgk menunya ..


Jemput mkn ..


Published with Blogger-droid v2.0.4

10 blog baru hari ini ..

 

Banyak blog baru yg agak berat ketika loading kerana terlalu banyak widget … Cuba masuk ke blog blog blogger lama dan perhatikan susun atur blog mereka .. Buat perbandingan .. Walaupun tau blog tu blog korang , tapi korang nak ada pembaca kan ? Jadi , fikir la sendiri. Sekadar pandangan dan bukannya teguran .

 

Berikut 10 buah blog baru lagi hari ini ..

aku tak kaya tapi aku tak miskin, aku tak pandai tapi aku tak bodoh, aku tak baik tapi aku tak jahat, aku tak kacak tapi aku tak kacau orang hahaha!!!

Apakah?

 

Random is my thangggg *.*

You're Beautiful

 

"Hanyalah insan biasa yang menanti pemberian ALLAH yang terindah iaitu ZURIAT" “Wahai Tuhanku!kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat keturunan yang baik. Sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar(menerima)doa, Amin"

My TTC Journey

 

nothing special about me.. I just wanna say that I really love my family, my dear friends and also you *** =)

a simple life story

 

Servant of Allah

Little Awesome Perfumes

 

SAS Photographer

so far away~

 

*Muslim,suka ilmu,penyayang, *Pendidik,suka membaca,suka bunga,pencinta alam semulajadi,suka yang unik,suka kebun,hehe!ada juga meleter tuk menasihati. suka yang unik & periang. *Suka bertegur sapa,sukakan kasih sayang & suka bersyukur,senyum ibadah dan suka bersederhana.

PESONA

 

Nmer pnjng pnyer Alya Farhani Ahmad Fauzi. Namer yang sedang2 pnyer, Alyani Fauzi. Nmer yang pndek pnyer Farhani. KOrang nak yang mner? Pilih jer.... Panggil Farhani jer dahhh.... x yah pnjng... ~ x kesah nak follow ker idak... okey, aq tipu! senanyer nak sangat... tapi, kalo orang dah x nak, nak wat camner kan... ~x ske senyumm... bila otak tgh x centre baru, aq senyum! ngertiiii??? kan dah tkeluar bahasa indonesia dah... ~ pminat fanatik harimau malaya, harimau muda, negeri sembilan and srai bbb..... so, kalo ader yang brani2 yang cer memburokkan 4 namer team ni, siap! ~bnci copycat! seriously.. kalo awak2 semwa nak tiru gadget or wallpaper... no ader hal but, kalo entry and ayat dalam velog ni, leh blah! kalo korang ader nmpk... roger2 ngn aq keyh.. kcuali http://thisisalyafarhani.blogspot.com/ ~bye, awak!!

A.L.Y.A.N.I F.A.U.Z.I

 

name diberi Noorazirah bt Jeffrey Zulkifli.. boleh pggl zyera.. dilahirkan pd 29/11/1992 di HBKL.. tinggal kat rwg.. umo?? ambik kalkulator kira.. hehe.. seorg yg simple but not pimple.. hehe.. i love my family n my friends..

aku dia dan kamu

 

aip..boleh panggil ida jew..tp nama famous aku adlh kak yah..so k pgl kakyah pn ok gk..aku ni xbape pandai bab2 blog..ni pun dsebabkan terpaksa update blog,so aku tryla sebaik y mungkin..hehehe..sekian shj..salam perkenalan semuaa..

aLL iN NhF

 

 

TERIMA KASIH ..

“ Eleh .. apa la sangat kan ? “

 

Kadang-kadang kita tak sedar komen kita di laman sosial ni menunjukkan sikap kita sebenarnya . Apakah kita bersikap hipokrit ? Atau lebih menjurus pada hasad ? Mahupun bersikap neutral ? Atau paling tidak pon , mengikut kewarasan fikiran ?

Aku g gym tadi .. Ramai pelajar yg aku rasa mereka ni datang sbb skang ni cuti sekolah .. Dan ada jugak pelajar kolej atau ipt yg terletak berhampiran. Bagus la kan .. Tau mana nak g tiap tiap petang .. Tapi lepas abis workout tu , terus balik .. Jangan melepak lak yer ..

image

Ni nun 2 tahun lepas tak silap aku ..  Hurm .. Ada orang kata la , “ Apa la sangat takat ketul ketul tu kan  ? “ atau , nak paling best , “ Orang kata anu body builder ni kecik ? “ .. Nak lagi best , “ Diorang ni mesti gay kan ? “

Macam macam laaaa lemparan buat mereka yang g gym ni ha .. Dasat gak kan orang kita ni .. Lepak rumah , salah .. Melepak kat kedai pon salah .. G lepak masjid , pon leh jadi isu .. Buat apa saja , semua salah ! Apa yang betul ?? Dia yang betul .. Dia betul betul cemburu sebab dia tak boleh buat tu disebabkan tak punya semangat untuk majukan diri. Dia hanya tau , bagi komen sambil kunyah kuaci .. Tu je dia tau ..

Bagi aku la kan .. buat la apa pon .. Selagi tak menyimpang dari agama , salah di sisi undang undang dan niat yg betul .. buat jer .. Kalau orang nak kata berlagak , pikir la semula orang yg nak kata gitu .. Korang beli baru baru , korang tunjuk tak ? Korang beli kereta , tunjuk tak ? Atau kalau kawin .. dapat bini cun atau laki kacak , tunjuk tak ?

Jangan mengata lebih .. sbb ketara nampak awak tu cemburu nanti.. Jadi , fikirkan sblm meninggalkan komen .. Nanti malu sendiri je ..

image

Mr. Blogger Fitness atau Fitness Blogger ?

Hahaha .. adoi .. cam tak layak je gelaran tu .. Yelah , 100 meter sprint confirm cicit ! Last buat sprint cam angin nun zaman bola dulu .. Skang , main bola kt gym jeeer .. haha ..


Ada yg pelik cmna aku diet sampai mkn nasi ayam 2 bungkus sekali gus utk mkn mlm ? Hehe.. kena tau gak aktiviti aku belah mlm .. Aku guna tenaga belah mlm utk buat kerja .. siang , tk byk .. hehe ..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Cara pikat awek Kelantan eh ?

 

Keyword yg tersangkut hari ini di blog aku ..

image

Wowww .. Mek Klate deh .. hehehe ..  Aku nak tulis pasal mek klate ni , kang ada yg tak puashati lak terutama tang memuji tu.. hahah.. Maklumlah , orang rumah aku kan Klate gok ..

Tapi sama je kan ? Mana mana awek pon sama jer .. Manusia .. Cuma yg membezakan adalah corak pemikiran mereka dan tingkahlaku mereka ..

Aku nak bagi tips , aku rasa sama je ngan semua perempuan ni terutama tang nak pikat mereka ni .. Perempuan zaman ni , nak cari lelaki yang benar benar lelaki .. Bertanggungjawab .. Mampu menjadi ketua keluarga yang baik .. Sayangkan dia dan juga keluarganya dan mampu menerima keluarga mereka . Jangan sayangkan dia je ..

Cuma yang penting bab mek klate ni , untuk  bakal suami ni , jgn pengsan untuk jalan jauh bila time balik kampung terutama tang raya .. Tang ni , memula tu confirm pening .. Tapi lama lama , best wooo jalan jauh ni terutama bila lalu kawasan kawasan sejuk .. hutan tu .. mendamaikan .. Ikut lebuhraya pantai timur pon best ! Cantik panoramanya .. Yang ni , penting .. hehe .. Bukan apa , ada mak risau nanti anak mereka jarang balik sbb jauh sangat dan tanggungjawab si suami la untuk pastikan kerisauan mak si isteri tu tak menjadi kenyataan .

Dan percayalah , ada yg tak balik tau setelah kawin ! Kesian kat si isteri .. Haih .. Jangan la buat gitu .. Nanti kita ada anak , anak buat kat kita lak .. Baru padan muka kita ..

Berkorban tu penting dalam perhubungan. Jangan nak sedap jer ..

Persediaan untuk si kecil dengan barangan Tommy Tippee

 

Pernah dgr jenama Tommy Tippee ? Aku yakin mereka yg dah bergelar ibu mesti tau .. Yang bergelar bapa ni , susah skit sebab diorang main angguk je bila si isteri ajak membeli barangan baby ni .. kan kan ? Hehehe.. Jangan maraaa aa.. gurau je.. Aku jenis main angguk je sbb si isteri yang lebih banyak buat kajian mengenai barangan baby ni berbanding aku. Kecuali bila melibatkan aku , baru aku buat sedkit kajian. Tapi tak perlulah sampai buat paper work .. hehe..

 

Maka setelah dibincang dengan wife , ada beberapa barang yang akan kitorang beli nanti di MotherCare yg mana ianya berjenama Tommy Tippee..

imageDigital Sensor Pad Monitor

Kegunaan Digital Sensor Pad Monitor ni ? Ianya lebih pada menangkap bunyi pengerakkan baby . Kalau baby kat bilik dia , dia bergerak atau menangis , ibu bapa yang berada di bilik mereka ( sejauh 300 meter ) akan mendengarnya . Kira untuk keselamatan la ..  Kalau baby tak bergerak selama 20 saat pon akan dikeluarkan amaran buat si penjaga .. Mana tau la kan ? Kena alert senantiasa bila ada si kecil ni ..

Dan menariknya , ianya boleh dijadikan seperti walkie talkie . Two way .. Kalau mak nak panggil ayah yang kat bilik tidur tu , guna tu jer.. tak payah jerit kuat kuat dah .. hehe ..  Dan ada juga memaparkan keadaan suhu di bilik tu di skrin Digital Sensor Pad ni ..

Lagi apa kitorang  nak beli ?

 imageElectric Bottle and Food Warmer

Bagi aku yang kena jaga dari pagi sampai petang ni , alat pemanas susu dan makanan baby  ni mmg penting .. Takkan baby nak makan atau minum susu sejuk kan ? Boleh kembung perut dia nanti. Jadi dengan adanya benda ni , sangatlah mudah bagi aku .. Guna elektrik je.. Tak payah susah susah dah ..

Alat pemanas ni tetap mengekalkan mutu nutrisi di dalam makanan tu . Yang perlu kita setkan saja temperaturenya saja .. Dan kebanyakkan size botol pasti muat untuk dimasukkan dalam warmer ni ..

 

Satu lagi barang nak beli ..

imageElectric Steriliser

Haa .. ni antara paling penting ! Botol susu yang dah digunakan hendaklah di basuh dengan teliti dan kemudiannya disterilkan agar lebih bersih .. Tak perlu nak rendam dalam air panas dah .. Guna je alat ni .. Cepat ! Dalam tempoh 5 minit selesai ! Mudah kan ? Haa.. senang skit tugas aku nanti .. Sesuai dengan aku yang cepat kalut nih ..

 

Itulah .. 3 benda yang kitorang nak beli nanti di MotherCare nanti. Kalau korang berminat nak tau dengan lebih lanjut barang yg kitorang nak beli ni nanti , leh baca kat web Tommy Tippee ni..

Kenapa kitorang pilih Tommy Tippee ? Setelah tengok sana sini barang baby ni , rasanya nilah paling sesuai dari kegunaan dan harga yang mampu dibeli kami .. Lagi pun cantik apa reka bentuk dia .. Pasti membuatkan mereka yg tengok nanti teringin nak ada baby gak .. hehe ..

Tak lama dah .. Hari ni dah masuk minggu ke 37 .. huhu ..

MyiMart.Com

 

image

 

Satu lagi web yg menarik untuk dikongsi bersama korang .. Aha .. Dengan motto ‘Spend Less.Enjoy More ‘ , MyiMart menjanjikan satu lagi pengalaman baru dalam dunia internet , murah tetapi berbaloi ! Apakah yang aku maksudkan ini ? Jeng jeng jeng ..

MyiMart ni menawarkan sesuatu yang korang takkan dapat di mana mana tempat kecuali situ je ! Wow ! Biar betul Ben ?? Ala , apa susah kan ? Masuk dan tengok sendiri je nanti ..

Apa yang mereka tawarkan ? Yeargh … Travel and lifestyle ! Yup .. bukan satu pembohongan nih .. Tengok gambar kat bawah ni ..

image

Haa.. Ini baru satu contoh.. Murah kan ? Ada banyak lagi ok ! Segalanya berkaitan dengan percutian atau melancong ke serata tempat dalam dunia ini , dengan tawaran yang menarik ! Yeahh .. Baru berminat eh ? ahaa .. Camana nak dapatkannya ? Rilek dulu .. MyiMart ni bukan tawarkan percutian dan pelancongan saja. Macam macam lagi ada.. Itu yang menariknya di MyiMart.

Tak susah pon nak menikmati apa yang ditawarkan di sana.. Register , pastu pilih mana mana tawaran yg menarik , beli jer .. hehe .. tu je pon kan ? Apa yang nak kena buat nak taip nama dan butiran diri sendiri yang mana makan masa 1 minit jer pon ! Tak susah kan ?

image

Apa kata kita ke fanpage MyiMart utk mengetahui dengan lebih lanjut dan juga ke web MyiMart untuk melihat pakej-pakej travel dan yang lain lain yang ditawarkan di sana.

Gara-gara belon panas , nyaris kemalangan !

 

Bila tengok belon panas depan mata yang sangat besar tu , mmg buat kan sapa sapa pon teruja. Tadi kat area Presint 2, Putrajaya tu dah penuh dengan orang . Aku plan nak berenti singgah sat tapi cam malas menjelma lak apatah lagi bila teringatkan bilik tidur aku yang sejuk serta keadaan di Putrajaya yang mendamaikan ini membuatkan aku nak terus je balik ke rumah .. Nak tidur sat je la .. semalam tidur lewat  ar .. Kejee sampai lewat malam ..

Bila aku dah buat keputusan begitu , aku pon menghala ke rumah aku melalui masjid Putrajaya tu . Kat situ jadi blur jap sbb byk kereta keluar masuk dan majoritinya pelancong luar dan pengunjung untuk ke tapak belon panas.

“Mana jalan keluar ni ? “. Bentak hati aku ditambah dengan pening kepala sedikit.

Ok .. nampak dah lorong kecik tu . Tapi … tapi kenapa anak panah kat atas jalanraya tu menghala ke aku ?? Patutnya ke menghala terus ke depan !

Allah !! Aku salah lorong .. lorong ni untuk kereta keluar menuju ke masjid !! Sepantas kilat aku tukar gear dan reverse dengan segera sebelum byk kereta menghala ke arah aku ..

Adoi … nasib baik . Kalau bertembung tadi ?? Aku jugak yg masuk hospital dulu !! Alhamdulillah.. selamat aku ..

Belon panas dah menyerang Putrajaya !

Mcm best jeeeeeeer !!! Ni yg aku nak gegar Presint 2 jap lagi ni .. huhu ..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tak tersampai hati ..

 

Setiap pagi bila aku bukak akhbar online dan mencari berita atau isu yg menarik untuk dikongsi bersama , pasti ada berita pembunuhan dan kematian yg menyayat hati ..

Dulu , ok la .. aku main update je .. Sekarang ni , rasa kasihan dan tak sampai dah .. Terharu sangat pon ada .. Apakah negara kita sekarang ni , rakyatnya semakin agresif dan stress ?

Punca ? Entah la .. kita boleh nampak dah awal awal pagi kat mana mana pon .. Restoran .. atas jalan raya malah dalam akhbar online sendiri pon berlambak. Tu tak ditambah lagi dalam laman media sosial am Facebook dan Twitter . Awal pagi ramai dah memaki hamun dan geram sana sini . Bergaduh dalam dunia maya , lagi laaa ..

Apa yang aku nak update dah ? Bukan cari isu panas tapi sekadar nak bertukar pandangan dengan para pembaca di blog aku ni tapi bila asyik isu macam tu , aku rasa .. tak payah la kot ..

image

Tenangkan minda kita di pagi hari dengan berzikir dan berselawat.. Rileks ..

Mentor 6 : Mereka telah memilih protege mereka ..

 

image

Barisan mentor bersama protege mereka ..

Ella : Puteri Caroline Mohd Kamel ( 20 tahun )

Ogy: Zatul

Ramlah Ram : Ana Syuhada Noor Asram ( 21 tahun )

Faizal Tahir  : Anas Ridzuan ( 23 tahun )

Ferhad : Salwani Sawi ( 18 tahun )

Adam : Abd Kadir Unding Lana ( 23 tahun )

 

Apakah mentor kali ni lebih menarik dari yang lepas  ? Hurm .. hurm ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI