Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 16 Mac 2012

Filem Korea : My Way

 

Poster My Way

Khabarnya filem aksi perang ini setaraf filem Hollywood dan paling mahal bakal ditayangkan di Malaysia setelah mendapat box office di Korea.

Filem yang menelan kos sebanyak 28 bilion won ini (24.92 million USD), ‘My Way’ merupakan filem pertama Korea yang memaparkan insiden perang dunia kedua. Melalui arahan pengarah tersohor yang mula menempah nama di dunia Hollywood, Kang Je-kyu, hasil filem ini tidak perlu diragui. Kang yang menjadi pemangkin kepada industri filem Korea pernah mencipta sejarahnya tersendiri apabila berjaya mencatat penonton sebanyak 10 juta orang untuk filem arahan terdahulunya, ‘Tae Guk Gi: The Brotherhood of War.

Filem ‘My Way’ ini telah mengambil masa penggambaran selama 156 hari dengan menggunakan kamera berteknologi canggih serta binaan set dan props untuk menampakkan keadaan seakan-akan sama seperti zaman perang dunia kedua. Kang sendiri mengambil masa 3 tahun untuk menghasilkan skrip ‘My Way’ ini berdasarkan penyelidikkan mendalam mengenai sejarah perang dunia kedua yang melibatkan insiden Nomanhan, peperangan tentera Soviet dengan tentera German serta peperangan di Normandy, Perancis. Namun, paling istimewanya, cetusan idea filem ini sebenarnya berasal dari hanya sekeping gambar. Gambar di bawah simpanan arkib negara Amerika Syarikat itu didedahkan menerusi program dokumentari Korea yang ditonton oleh Kang di mana ia memaparkan imej seorang tentera berwajah Asia berdiri dikalangan tentera-tentera Jerman. Siapakah lelaki itu? Menurut sejarah, lelaki itulah satu-satunya tawanan perang berketurunan Asia yang terselamat selepas menempuh tiga insiden perang yang dahsyat.

Berasaskan gambar tersebut, Kang mencipta karyanya tersendiri melalui kisah dua watak utama yang masing-masing berasal dari Korea dan Jepun. Dua pemuda ini mengejar cita-cita yang sama iaitu ingin menjadi jaguh maraton. Namun pertemuan mereka berdua ini telah bermula dengan permusuhan dan ianya bertambah konflik apabila kedua-duanya bertempur di medan peperangan dunia kedua. Permusuhan akhirnya mulai suram dengan perlahan-lahan apabila mereka semakin mengenali di antara satu sama lain sepanjang perjalanan mereka menempuhi alam peperangan.

Cerita yang berdasarkan kisah benar ini juga telah mempertaruhkan tiga bintang terkenal dari tiga negara, Jang Dong-Sun (Korea), Joe Odagiri (Jepun) dan Fan Bing Bing (China). Pemuda Korea yang amat popular menerusi drama-drama bersiri Korea yang pernah ditayangkan di Malaysia memang tidak asing lagi pada peminat cerita Korea di Malaysia. Joe Odagiri pula walaupun berasal dari Jepun telah membina namanya sendiri di Korea dan amat digilai remaja-remaja Korea kerana wajah tampannya. Seangkatan dengan Gong Li dan Zhang Ziyi, pembawa peranan filem Bodyguards and Assassins, Fan Bing Bing perlu diakui kemantapan lakonannya menerusi ‘My Way’ ini.

low_AAB_0956

 

 

Sinopsis filem My Way :

Sebuah filem berdasarkan kisah benar peristiwa perang dunia kedua ini bermula dengan pertemuan dua pemuda dari dua Negara. Jun-Shik (Jang Dong-Gun), pemuda Korea yang bercita-cita ingin menjadi seorang jaguh marathon seperti idolanya dan Hasegawa Tatsuo (Joe Odagiri), pemuda Jepun yang mempunyai kehebatan larian seperti Jun-Shik. Mereka bertemu sebagai musuh pada zaman kanak-kanak lagi apabila masing-masing mahu menunjukkan kehebatan larian mereka. Namun segalanya berubah apabila Jun-Shik dan rakan baiknya Kim In-Kwon (Lee Jong-Dae) dikerah menjadi tentera Jepun akibat rusuhan yang mereka lakukan ketika kemenangan yang sepatutnya milik Jun-Shik, diberikan kepada Tatsuo dalam pemilihan marathon Olimpik Tokyo. Lebih menyakitkan apabila Tatsuo pula mengetuai tentera Jepun sebagai Kolonel.

Penglibatan mereka berdua dalam peperangan dunia kedua telah merapatkan jurang permusuhan, lebih-lebih lagi apabila tentera Jepun kalah kepada tentera Soviet dan memaksa Tatsuo melucutkan jawatannya dan menjadi tawanan perang tentera soviet bersama Jun-Shik. Mereka dikerah bersama tawanan perang yang lain untuk berperang dengan tentera Jerman sehingga menyebabkan perpisahan terjadi antara keduanya dalam peperangan paling teruk dalam era perang dunia kedua.

Tatsuo yang mula menyedari sikapnya yang mementingkan diri akhirnya berjaya bertemu kembali dengan Jun-Shik apabila mereka sama-sama berada di kem tentera Jerman di Normandy, Perancis. Kali ini mereka sepakat untuk melarikan diri dari kem tentera tersebut dan kembali ke Korea untuk meneruskan cita-cita mereka menjadi jaguh marathon. Berjayakah misi mereka? Saksikan perjalanan perit yang diharungi oleh dua pemuda ini yang dahulunya musuh kini bergantung harapan sesama sendiri demi mencapai impian mereka yang satu.

Jangan lupa saksikan di pawagam berhampiran anda nanti ..

5 blog baru malam ini ..

 

Ahaa .. 5 je malam ni .. tak sempat nak cari sampai 10 .. Lagi pon terkejut dengan ada satu follower tu .. seksi sungguh .. Bahaya benar aihh …

Ok , jom usha 5 ni dulu .. Bagi 5 , malam ni eh ..

 

Name diberi Shela Nurdiana binti Sharin.Lahir pada 6 Julai 1992.Saya seorang yg simple.saya suka sangat dgn BINTANG.Saya SAYANG family saya =) "FOR REACH SUMTHING THAT YAU CAN'T HAVE,LIKE REACH YOUR DYING DAY LET BYGONE BE BYGONE"

i love miyamie

 

Seorang pelajar yang dalam proses untuk menjadi seorang doktor yang berjaya pada masa hadapan.Bakal melanjutkan pelajaran ke Indonesia...InsyaALLAH..~~

Life is Sweet and Sour

 

I am so happy to be myself. Follow me?

I could still be the one.

 

im such a simple person..

#My OnLiNE DiiARy# =)

 

I'm just a simple and petite girl :) Nearly 18 this year. I'm seeking for Allah forgiveness and pleasure.

CIK Eeqa's :)

 

Terima kasih .

Anak ikan tayang body !

 

image

Hahaha .. Sekali lagi nak gelak .. Hahahaha .. Ada gak eh ? Ni sapa google ni ? Mak datin ? Anak datin tak minat anak ikan ni . Apa kelas anak ikan .. Atau  yang cari anak ikan ni spesis lelaki senget ? Hahaha .. Adoi .. macam macam ..

Nak tengok ke anak ikan tayang body ?

imageimageimage

 

Ahaa .. silalah pilih anak ikan mana yang anda suka .. Jangan risau .. harga boleh dirunding .. Nak bawak balik rumah pon boleh ! Sediakan tangki oksigen je .. Jangan khuatir .. Ni anak ikan takde aids punya . Leh buat masak 3 rasa . Nak bela pon boleh .. kos rendah je ni .. Kasi makan dedak ayam je .. OK la kan ?

Hampeh laaa … cukup cukup la wat dosa .. Nak kiamat dah ni oiii .. Mat salleh tak sabar dah nak kiamat .. Kita tak abis abis dok buat dosa .. adeh . Terutama yang dah senja tu .. cam aku .. ingat ingat la skett ..

Anak sapa la punya kerja ni ??

 

Rasa-rasa la kan .. kan .. ni kerja budak ke atau bapak budak ? Maksud aku , google menda menda gini .. Ni yg tersangkut kat blog aku pada hari Jumaat yang mulia ni .. Tak mungkin la perempuan kan ? Diorang pemalu .. Tapi ada la kawan FB pernah berkongsi cerita kat aku dulu , dalam laptop kawan dia yang nampak baik giler tu penuh dengan video lucah dan gambar lucah .. Ahaa .. camana tu ?

  1. main dengan afrika ( lelaki kah yg google menda ni ? Auww.. )
  2. bertukar pasangan sex ( ni mesti terlebih tonton video lucah ! )
  3. video stim tengok perempuan mengandung ( pakai la seksi seksi lagi time mengandung .. )
  4. nak main awek ( sah tak sunat lagi ! )

 

Amacam ? Budak budak skang ni , jangan pandang takde mata .. Asal sunat je , dah nak test power .. Sapa suruh tak didik betul betul ? Penerangan dari bapa tu penting ..

Anak aku pon laki .. adoi .. Ni yg nak potong internet ni .. Guna broadand je .. No laptop laptop !

Tahniah buat MBPJ kerana menjadi perintis bandar WIFI percuma .

 

Satu penghargaan buat Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) telah dipilih bandar projek jalur lebar (WiFi) percuma  yang pertama di negeri Selangor .

Di bawah projek Perkhidmatan Awam Berintegrasi Selangor (Spins), penduduk Selangor khususnya di kawasan Petaling Jaya dijangka menikmati kemudahan itu di lebih 200 lokasi mulai Jun depan.

Dijangka siap secara keseluruhannya pada 2015 dengan menyaksikan Taman Datuk Harun sebagai lokasi perintis bagi projek terbabit yang siap pada 29 Februari lalu.

 

imageMACAM POKOK...tiang WiFi yang dipasang. – Gambar Bharian

 

Kat Putrajaya ni ada tapi kat kedai mamak dan restoran . Tu pon berpassword . Kat dalam bangunan kerajaan , hanya di ruang lobi saja. Itu pon bukan semua bangunan kerajaan ada , kalau tak silap aku.

Dulu tak silap aku la kan .. perancangan bandar Putrajaya dan Cyberjaya ni , antaranya nak dilengkap internet percuma . Tapi sampai sekarang , takde yg percuma di Putrajaya. Segalanya berbayar.  Tapi ok la kan .. bandar 5 bintang. Orang yang duduk sini pon , 90% banyak duit .. kan kan ?

Pasang UNIFI je la .. free gak kan ? Cuma hujung bulan je baru bayar.

Tabiat buruk kita.

Pelik melihatkan sikap orang kita ni yg gemar meletakkan kereta di bahu jalanraya yg mana mmg bukan dikhaskan utk meletak kereta sedangkan tempat letak kereta dah disediakan berhampiran dan percuma.


Situasi begini korang boleh tgk di Putrajaya tak kira masa terutama pada waktu kerja dan bila ada pasar malam di Presint 2.


Sakit mata dan menyusahkan pengguna jalanraya yg lain . Apa salahnya berjalan sikit dan anggap je tu sebagai masa utk tenangkan diri selepas penat bekerja.


Yg buat aku geleng kepala ni , Putrajaya !! Faham fahamlah maksud aku kan ? Takkan tak boleh fikir menda kecik gini ..


Tapi betullah orang kata .. Apa diorg kata ? Datanglah Putrajaya .. Nanti tau la sendiri .. Hehe..


Aku pon duk Putrajaya .. Mmg bukan semua tapi sendiri mau ingatlah .. Jaga nama baik majikan yakni kerajaan Malaysia ..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Jawatan kosong ! Pembantu rumah diperlukan ..

 

Ahaa .. best skang ni .. Kalau dulu , pembantu rumah gajinya cuma sekitar 400-500 dengan tugasan kerja , semua bikin tanpa banyak cerita dan masa ..

Sekarang ? Gaji minimun sudah RM700 kerana pembantu rumah sudah ada ijazah wooo .. dasat kan  ? Best partnya , kerja yg dibuat ada pengkhususan ..  Jika seorang pembantu rumah itu diambil untuk menjadi tukang masak, ia akan hanya menjalankan tugas memasak dan tugas berkaitan sebagai tukang masak. Oleh itu, mereka tidak akan menjalankan tugas lain seperti mengasuh bayi dan sebagainya.

Dalam erti kata lain, majikan yang memerlukan pembantu rumah Indonesia untuk menjalankan kesemua empat tugas itu, harus mengambil empat pembantu rumah yang khusus terlatih dalam kemahiran masing-masing iaitu tukang masak, pengasuh bayi, penjaga orang tua dan pengemas rumah.

Amacam ? Ada sapa sapa nak berenti kerja dan nak jadi pembantu rumah ? Pergh.. banyak lemak sekarang eh ? Kalau gitu , kerja sampai kul 8 malam .. pastu suruh balik ke rumah sendiri .. Datang lambat , potong gaji .. Transport , bayar sendiri .. Makan , tolak gaji ..  Ponteng , tolak gaji .. Haaa .. Tak leh tidur … Lunch 1-2 .. takleh tengok tv.. Guna tandas , bayar .. Amacam ?

Tak sampai hati punya rakyat Malaysia ni .. Maklumlah , sama sama manusia dan serumpun .. Nak wat berkira kan ? Tapi bila dah macam ni , aku rasa .. ramai la isteri letak jawatan atau si suami , jadi blogger full time cam aku ! Hahahah …

 

Sumber Berita : Bharian

Gua kiciwaaaa ..

 

Salam kawan kawan .. sudah makan ka belum ? Aku ? Melantak susu HL je .. Maklumlah .. siang jaga makan .. tengahari pon .. malam je melantak skit sbb baru pas workout kang.. Jadi nafsu serupa kuda punya nafsu ar .. hahaha ..

Hurm .. ni dok tunggu baju yang sedang dibasuh lak .. sebakul ada . hahaha .. baju aku saja 80% .. pasni baju anak lak .. aiyok … Sebelum tu , g antar wife g kerja .. Basuh kereta jap .. Dan skang , update blog .. Ingt nak update awal pagi tapi bila dah tengok besi besi dan bebola gym ni , layan la workout skit.

Hurm .. Keciwa ? Kenapa ? Badminton , gagal .. Bolasepak gagal .. Hoki ? Baru tewas dengan Korea Selatan 3-2 .. kiciwaaaa .. Yang mengembirakan hari ni , cuma baby yg bergerak dalam perut wife dan juga senyuman si isteri .. ahaks.. gatai aiii .. hahaha ..

Tah la .. kalau tengok berita di dada akhbar ( lom ada lagi berita di dada orang ) , mmg frust memanjang skang ni .. Jadi , baca sambil lalu je la .. Zaman ni , berita semua mmg mengemparkan ..

Nasib bak tadi balik … ha… tak yah cita la .. kang ada yang kena cubit nanti .. ahahah .. ok , nak sambung jemur baju lak.. Hari ni tak leh nak tidur sbb wife dah booking transport .. kena g amik dia kul 12 .. adeh ..

Kena rogol best eh ?

 

image

Gulp .. kucing je kena rogol best ! Camana aku tau ? Korang tengok la masa musim mengawan .. Bapak kucing merayau cam perogol dan menjerit ..

“ MIAUWWWWW .. MIAUWWWWW .. “

Yang kucing betina ala ala anak dara tu , akan tunduk malu la tapi berbunyi gak skit skit .. kira bunyi control ayu laa ..

“ Miau .. miauu.. uhuk uhuk .. miauu .. “

Maka si tuan kucing pon risau laa ..

“ Ada jugak kucing betina aku dibohsiakan malam ni .. “

Maka dengan menggunakan ear plug yang dia amik dari kapal terbang MAS satu tika dulu , dia sumbat kat telinga kucing betinanya .. Ahaa .. Macam la muat kan ? Lantak laa.. tu bukan isunya ..

Isunya , ada jugak manusia mencari cerita pasal kena rogol ni sedap ke tak ?? Ke keyword dia lain sebenarnya ?

KENA ROGOL BLOG BEST ? … tak sesuai langsung..

KENA ROGOL TAK BEST ? .. Ada ke gini ??

Persoalannya , yang g cari menda gini pahal ?? Dah abis keyword ke nak google ?? Cer cari camana nak elakkan dari dirogol ke ?? Tapi semalam ada satu keyword menarik gak ..

TIDAK MENUTUP AURAT PUNCA DIROGOL “ ..

Ye , aku tau jawapan korang .. Nenek tua yg tutup aurat dan monopos pon orang leh rogol .. atau budak kecil umur 6 bulan .. kan kan ? Syaitan punya keje semua tu ..tak kira tutup atau tidak , bila dah dibisik syaitan , kambing jalan lenggang lengguk pon dia tengok bernafsu !

Tu baru satu hal .. banyak lagi terutama bab gambar bogel artis ni . Ada saja setiap hari .. Camana tu ? Camtu la kan ? Dunia semakin ke belakang ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI