Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 29 Mac 2012

Laki duduk , perempuan berdiri . So sweet !

 

Menda ni dah berkali kali laaaaa aku dok ulang tayang kat blog tapi memandangkan masih ada spesis yg tak reti bahasa dan tuli mata , maka aku update la selagi termampu kot kot  nanti ternampak kat mana mana , boleh la bagi teguran ..

Kalau dalam lrt , erl atau mana mana pengangkutan awam tu , dah naik lali dan bosan tgk keadaan ni walaupun sampai kerajaan buat iklan dan berhabis ra ..

Tapi kalau kat klinik atau hospital , camana pulak ? Tadi aku g ngan wife ke hospital Putrajaya. Memula tu ke Dewan Bersalin untuk membuat pemeriksaan lanjutan kerana baby dalam kandungan besar (3.9) ..

Korang tau , bersepah lelaki duduk ! Yang berdiri ni aku nampak perempuan termasuk wife aku. Hampeh sorang pon takde nak bangun untuk offer seolah mereka sendiri pon dok nazak nak bersalin time tu. Agaknya air ketuban dah pecah la tu.. Tu segan kot laki laki tu nak berdiri .. huhu.. Ops.. pikir positif.. Demam la tu .. Ramai pulak laki demam g ke dewan bersalin kan ?

Bawak bawak la sedar diri wahai kaum lelaki .. Bukan semua yer ..

Untuk aku dan juga mereka yg berminat untuk membacanya ..

Restoran di Suria KLCC terbakar

 

KUALA LUMPUR: Kebakaran kecil berlaku di sebuah restoran di aras bawah Suria KLCC petang tadi, menyebabkan orang ramai dan peniaga gempar apabila diminta segera keluar meninggalkan pusat membeli belah itu.

Dalam kejadian jam 5.20 petang itu, sistem saluran asap di bahagian dapur premis berkenaan terbakar menyebabkan asap tebal di bumbung Suria KLCC hingga boleh dilihat dari jauh.

image

Sumber : Bharian / Yahoo

THE MARK OF PERFECTION–ULTRABOOK CHALLENGE

 

image

Projek ni aku segan nak join sebenarnya sbb , tengok la diorang tu.. semua mantap mantap .. Aku rasa kecikkk je masa tuu ..

image

Apakah 4 cabaran yang terpaksa dan dipaksa blogger yg terlibat tu eh ?? Nak tau ke ? Klik SINI ..

Apa yang pasti , aku segan giler masa ni .. huhuh.. Dan sapakah juara keseluruhan eh ?? Cari jawapannya di page tu .. huhu ..

Operasi bakar lemak ..

Nak bakar lemak dengan cepat , buat sprint 100m selahu mungkin pastu jalan kaki .. Buat 3-5 kali .. kemudian , jalan kaki ..


Cari chin up bar ni dan bergayut .. Kesannya ? Cuba g tgk kt youtube , bar brothers .. huhu .. nanessss..


Berpeluh ?? Tentu sekali !


Published with Blogger-droid v2.0.4

Pisang montel ?

 

Pergh .. mmg terasa laa kalau dengar nama pisang ni haa .. Orang yg jumpa pisang ni montel kah ? Atau sewaktu orang yang jumpa pisang ni ditegur oleh seseorang yang montel ?

Ceritanya bermula begini ..

“ Eh , Mat .. pisang apa yg kamu pegang tu ?? “

“ Entah , aku pon tak tau la pisang apa ni ,Montel “

Kebetulan ada dua penyangak pisang kat situ terdengar ..

“ Oooo .. tu nama dia pisang montel ! Patut la montel montel jer .. Sediakan lori malam ni ! Kita rembat semua sekali !! “

Begitulah al kisahnya cerita yg aku reka sendiri ni ha ..

image

Camana rupa dia eh ? Alaa .. aku malas nak g amik pic tu .. Korang g cari je kat Mydin berhampiran eh.. Kalau cari kat kedai lain , aku rasa mesti ditukar nama jadi pisang debab ke .. pisang cekeding ke .. pisang  sasa ke .. Tak kisah la.. Janji bukan pisang aku atau pisang dia .. kan ?

Lucah ke ? Sapa suruh pk gitu ..

Anda mengalami tekanan jiwa ? Mari lepaskannya !

 

image

Di Christchurch , New Zealand .. Sebuah syarikat menawarkan kemudahan untuk pelancong asing menyewa kereta kebal dan memusnahkan kereta bagi mereka yg nak lepaskan geram atau tekanan !

Kereta kebal yang ditawarkan untuk disewa itu ialah Centurion buatan Britain yang seberat 52 tan dan menggunakan enjin Rolls-Royce V-12 dan digunakan di Vietnam pada awal tahun 1970-an.

Antara mereka yang menyewanya ialah remaja sehingga penduduk yang berusia 80 tahun yang menyewa semasa meraikan hari kelahiran mereka.

Bayaran sewa yang dikenakan ialah sebanyak NZ$450 (RM1,125.84) jika memandu kereta kebal selama 15 minit dan tambahan sebanyak NZ$395 (RM988.31) apabila ia digunakan untuk memusnahkan kereta.

 

Dasatkan ? Kalau kat Malaysia ni , nak lepaskan tekanan  ada yg g karaoke , g memancing , g gym , g mabuk , g melacur , g bertumbuk tapi paling kurang , g masjid dan mengadu pada Allah .. Huhuh ..

Manusia .. itulah kan .. Kita sama je .. Adakalanya terlupa dan terleka. Asyik benar dengan dunia. Bila keranda dah dibawa depan mata , baru mengelabah tak tentu hala ..

Minggu ke - 39

 

image

Dah masuk minggu ke 39 . Ikut jadual 7/4 ,  baru aku berpeluh .. huhu .. Samada awal seminggu  atau lewat seminggu. Kalau awal , minggu ni la patutnya kan ? Kalau lewat , nun lagu 2 minggu .. Waaa.. dup dap dup dap dup dap  …

Sementara menunggu wife yang masuk check up , aku g ke cafe untuk update blog dan menikmati juadah , air milo jer . hehe .. Ahaaa .. Hari ni hari Khamis .. Jam menunjukkan pukul 2 lebih tetapi masih ada sekumpulan lelaki berbaju batik sedang menikmati makanan . Ok , fikir positif . Mereka ahli kumpulan muzik yg singgah makan tengahari di Putrajaya.

Apa nak pelik kan ? Kadang kadang aku rasa ada bagusnya perubahan peraturan dibuat di kalangan penjawat awam ni sbb ramai yg curi tulang ni .. Tak payah la nak ungkit apa mereka buat tetapi kerana mereka inilah yg merosakkan nama penjawat awam . Sian kan ? Orang lain bertungkus lumus , mereka menjerit gembira dapat bonus. Buat keje skit  , ungkit je lebih .. haih…

Tapi banyak gak perubahan yg dapat aku lihat terutama di bahagian perkhidmatan awam yang mana melayan dengan baik .. Yelah , tak baik kalu , terus buat aduan la kan .. Tak layan ? Antar je email ke KSN .. Tak de tindakan , antar je ke suratkhabar .. Takde gak ? Hehehe .. buat je fan page I HATE ….

G gym lak pasni …

Ahmad Idham sudah merajuk .. Tiada lagi filem seram ?

 

image

“ Kesal dengan kritikan dan pelbagai pandangan yang disifatkan sebagai tidak masuk akal, Ahmad Idham Ahmad Nadzri membuat keputusan untuk tidak lagi mengarahkan filem seram.

Idham berkata, dia trauma untuk menghasilkan lebih banyak filem seram apabila sering dituduh mempersendakan agama Islam setiap kali memaparkan penggunaan ayat-ayat suci Al-Quran dalam karyanya. “ – Mstar

 

Bagus la tu .. pasni buat filem yang lebih kreatif. Anda kan seorang pengarah yg bagus. Takkan nak main isu hantu dan rempit je memanjang kan ? Cuba berfikiran cam Steven Spielberg atau  George Lucas mahu pun cam Aziz M.Osman ( yg dulu ) .. Kreatif bang , kreatif !!

Pasti boleh punya laaa .. Jangan marah yer tuan. Ampun maaf dari saya yang asyik mengkritik tuan. Nanti banje saya roti canai 8 keping ngan pizza hut eh ? Air , saya belanja .. Ok ?

Nak kritik filem sapa lak pasni eh ..

Petang anda membosankan ? Jom ..

 

Jom ke PICC , Putrajaya .. Kat situ ada tasik yg cantik .. G beriadah di sana jam 6 petang dan saksikan , mentari terbenam dengan penuh keindahan ! Tu pon kalau cuaca cantik la.. hehe ..

IMAG2194-1IMAG2219

IMAG2205

IMAG2210

IMAG2213IMAG2216

IMAG2215

Kalau guna dslr , lagi cantik  .. Tu belum edit dalam photoshop  lagi kan ? Ni semua original dari hp htc aku .. huhuh.

Hadiah untuk yg tersayang ..

 

imageimageimage

Pemberian coklat kepada para tetamu sudah menjadi trend pada masa sekarang. Salah satu produk keluaran CreativeChoc yg sentiasa mendapat permintaan tinggi ialah coklat bar dengan design wrapper mengikut citarasa pelanggan. Para pelanggan boleh memilih sendiri warna, design serta corak agar seiring dengan tema majlis mereka. Pemberian coklat bar sgt sesuai utk sebarang majlis seperti harijadi, perkahwinan, akikah dll.


Harga sekeping coklat bar beserta wrapper ialah $1.80. Tiada caj tambahan dikenakan bagi upah design serta tiada pembelian minimum yg ditetapkan.


Maklumat lanjut sila ke http://creativechoc.blogspot.com

Menopause vs Men No Pause

 

image

VS

image

Kemalangan semalam yg membuatkan aku pakai tali pinggang keselamatan terus !

 

Hahahah .. apa cerita ?? Cuba baca entri ni dulu untuk mengetahui apa kisah sebenarnya dulu baru baca entri ni .. Bila nampak eksiden !

Aku nak amik gambar kereta tu sbb bagus untuk info di blog aku namun keadaan tidak membenarkan dan merbahaya untuk aku jadi aku telan air liur jer dari aku telan ubat .. hehe ..

Pagi ni , di akhbar online barulah aku dapat tau kisah sebenar apa yang aku nampak semalam yang membuatkan aku insaf 1.5 minit ..

image

Seorang ahli jawatankuasa Pemuda Umno Bahagian Hulu Langat maut selepas kenderaan pelbagai guna Toyota Estima dinaiki bersama empat rakannya terbabas dan merempuh tiang lampu dari arah Dengkil-Putrajaya.

Kemalangan pada jam 5 petang itu turut meragut nyawa Timbalan Pengerusi Tetap Pemuda Umno bahagian itu, Saifuddin Kandar, 39, selepas masing-masing dipercayai tercampak dari kenderaan berkenaan.

Tiga lagi rakan mereka cedera termasuk seorang dilaporkan parah.

Difahamkan kejadian itu berlaku selepas mereka berlima dalam perjalanan pulang selepas menghantar seorang rakan yang juga Ketua Penerangan Pemuda Umno bahagian itu, Al Dita Aladin ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) untuk menunaikan umrah. – Hmetro

 

Hurm .. serius , mmg teruk giler la keadaan kat  situ. Kat lebuhraya tu mmg best bawak laju bagi mereka yang dahagakan darah . Yelah , clear giler situ tapi apa yang diorang tak tau , lebuhraya kat  situ antara lebuhraya yg teruk di Malaysia .. Tak caya ? G la memandu sendiri kat situ ..

Aku sendiri pon takut walaupun bawak 120-140 gitu ..

Ini bukan senaman untuk mereka yang punya sembelit yer ..

 

Mak aih .. tu tajuk ke apa ?? Panjang benar ..

image

OK .. merujuk pada gambar di atas , mereka yang tidak pernah bersenam , pasti akan ketawa sbb terbayangkan aksi ini di dalam tandas … kan kan ? hahaha ..

Senaman gini bagus sebenarnya. Boleh buat dimana mana saja walaupun dalam pejabat terutama bila sakit belakang dan pinggang.. Haaa .. dan bagus untuk menguatkan kaki mahupun otot perut.. Takde kaitan dengan sembelit yer adik adik dan abang abang ..

Camana nak buat senaman ni  ?  Haa .. senang jer.. sandar ke dinding .. perlahan lahan turun  dan tangan tu diangkat juga selari dengan bahu kita sehingga kaki berada macam di dalam gambar .. Haaa..

Tangan aku tu saja aku letak gitu sbb wife lambat angkat ! Lebih 3 minit aku duduk cam tu tunggu dia snap .. nasib baik tak mengetar kepala lutut .. hahaha .. Kira dah mantap la tuuuuu .. haaha.. Sapa suruh tak g gym kan ?  Haha.. guwau jer..

Sebenarnya , banyak senaman boleh dilakukan dirumah. Tak caya , cuba google .. mesti terkejut punya .. Aku sekarang ni pon cuba kembali bersenam di rumah tanpa g gym .. Sesekali je g gym terutama bila nak cuci mata .. hahaha .. Benci la  tu.. hahaha .. Guwau laa ..

Ok geng.. selamat mengeletarkan kepala lutut .. Kalau mengeletar tu , tandanya kantoi laa .. hahahah ..

Bermain-main dengan baby dalam perut ..

 

“ Abang , tengok ni .. Haa .. terbonjol bonjol . Dari tadi tak berenti bergerak gerak dia .. Macam dok bermain dalam tu jer .. “ , ujar wife .

image

Aku pegang. Terpaku sejenak . Maha Besar Allah. Betapa seronoknnya si kecil itu dalam perut ibunya. Seolah-olah tak nak keluar ke dunia ini ..

Aku pasangkan lagu . Aku tau dia suka lagu apa. ABC dan Alif Ba Ta adalah kegemaran dia dan untuk pujuk dia diam , aku pasangkan zikir saja dan terus dia kembali senyap dan perlahan saja pergerakkannya.

Tak tergambar sebenarnya perasaan aku. Esok , si kecil tu dah berusia 39 minggu dalam kandungan dan perlu ke klinik untuk menjalani ujian kesihatan.

Bila memandang perut si isteri dengan kandungan di dalam tu , aku terfikir , betapa selesanya dia di dalam tu walaupun sempit. Dan apabila lahir ke dunia , ianya sangat luas tapi tidak langsung selesa. Akhirnya kita kembali ke keadaan sempit tetapi persoalannya , selesakah kita nanti ?

Terlalu banyak dosa aku atas muka bumi ini.

“ Aku minta ampun daripada Allah yang tidak ada Tuhan yang berhak disembah selain daripadaNya, yang hidup dan yang menguruskan makhlukNya dan aku bertaubat kepadaNya. “

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI