Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 1 April 2012

Last call !

imageimage

image

 

 

 

 

 

 

 

 

Beli barang dapur utk kali terakhir sblm bergelar ibu dan bapa.. Hehe.. P makan dulu kat Fish Manhattan lagi sebelum g shopping barang dapur ..

Korang pon leh nampak baju mak n baby dah standby dalam kereta .. huhuu… Aku pon dah standby bila bila masa .. Bila tanya kat mana hospital nanti , confirm aku tanya balik .. “ Nak g Hospital Pulau Pinang atau Kota Bharu ??? “

Sambung cerita .. Kat Carrefour tadi tu ternampak geng Whatsapp ( ada group geng FB n Blogger wooo kitorang ) , dok mencari makanan kat situ .. Aku g gegar dia dan BENG BENG BOONG sama diaaa .. hahaha ..

image

Malu malu sudah diaaa .. Kenai tak awek ni ? Dia pon blogger gak .. Spek ni yg aku pakai ni , aku beli kat dia laaa .. haaa .. Tak pasal pasal dah kengkawan .. Sapa sangka kan ? Nama dia , Mieza dan blognya , ARMIZARXZ ( minah RXZ kah ) .. Dari dunia realiti dah jadi maya.. Ni baru sorang .. Ramai lagi sebenarnya .. Tunggu la nak buat gathering nanti.. Er , bila tu tak tau laaa.. hehehe ..

Ok , esok aku bz skit la.. jadi nak kena buat beberapa autopost. Esok nak hantar wife ke hospital dah .. Selasa nanti operation .. huhu.. Caesar .. Korang doa doakan yer agar mak n baby selamat ..

Menci .. line Celcom kat hospital Putrajaya hampehhh .. Hampeh sehampeh hampehnya ..

Tukar angin ..

Asik main color macho jer kan ? Dah tua tua gini , layan pink pulakk .. Harga pon murah .. RM7 je.. byk dah aku beli baju mcm ni .. semua wat g gym .. kena curik pon x nangis .. hahaha.. ada ke nk curik ?


Hurm.. mana wife aku nih.. tak padan nak bersalin , leh ghaib dlm nii..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Kegilaan aku sekarang ..

 

image

Sekarang ni , setiap pagi atau petang , aku akan buat sprit 100m sekurang-kurangnya 3-4 kali bila berjogging. Aku akan pastikan peluh keluar mencurah curah membasahi baju aku.

Kemudian , aku akan g bergayut lak .. hehehe .. Bergayut kat bar yang terletak di taman yang berdekatan dengan rumah aku . Kelebihan bergayut dan lari sprit 100m ni , mmg sangat best ..

Bila dah fit skit , baru layan lompat ala ala skipping tapi yang aku buat ni melebihi satu tiang besi yg terdapat di taman kanak kanak tu.. Sangat penat okeh !! Sangat sangat !! Tapi bukan letih tau.. penat melompat .. Kalau letih tu , tanda tak fit .. haaa ..Ada beza tu.. Penat ni , kejap jer rasanya .. Lepas 30 saat rehat dan tarik nafas , ilang dah ..

Paling aku suka sekarang ni , layan bar .. Perghh .. Kesan dia ??

image

Nak layan macam ni kan .. memerlukan kekuatan tangan yang amat kuat sebab nak kena angkat badan kita sendiri tuu .. Pengawalan nafas sangat penting ketika ini ..

image

image

image

image

Nampak ? Bagi mereka yang malu nak g gym tu , sebenarnya kita boleh bersenam di mana mana saja .. Jangan jadikan alasan malu atau segan sbb kurus mahupun montel , untuk bersenam. Kena baca artikal Pentingnya jaga kesihatan walaupun di usia muda. ni kot untuk tau kenapa pentingnya menjaga kesihatan.

Dan peluh aku sekarang ni pon dah macam air biasa je.. takde rasa masin dah .. Dan , mulut pon takde bau busuk terutama bila bangun pagi , berkat dari diet aku tu .. Diet bukan tak bererti tak makan  yer ..

Tunggu apa lagi ? Tunggu baju seluar tak muat baru nak turunkan berat badan ? Camana sekali pon , kita kena bersenam ..

Pentingnya jaga kesihatan walaupun di usia muda.

 

Sekadar renungan buat semua .. Disalin dari Hmetro online.

 

KETIKA bersukan, tiba-tiba dia rebah dan tidak sedarkan diri. Beberapa minit kemudian, lelaki berusia 30-an itu disahkan meninggal dunia akibat serangan jantung.

Sering menjadi tanda tanya di kalangan kita apabila mereka yang sentiasa mengamalkan gaya hidup sihat dan aktif, tiba-tiba dilaporkan meninggal dunia kerana diserang sakit jantung yang dianggap penyakit orang tua.

Atlet, iaitu individu yang dianggap mengamalkan gaya hidup sihat, juga mungkin boleh mendapat sakit jantung jika mempunyai masalah kongenital (penyakit sejak lahir) yang menyebabkan kematian mengejut akibat serangan jantung berikutan gangguan ritma jantung (rhythm abnormality).

Ternyata penyakit jantung yang sering dikaitkan sebagai penyakit orang tua, kini makin banyak dialami orang muda seawal usia 30-an.

Perunding Kardiologi Hospital Pantai Klang, Dr Suhaimi Osman, berkata faktor genetik mendedahkan seseorang kepada penyakit pembunuh nombor satu di Malaysia itu.

Jika ada ahli keluarga atau ibu bapa menghidap sakit jantung, anaknya mungkin berdepan kemungkinan sama pada masa akan datang.

Faktor lain yang mendedahkan seseorang kepada penyakit berkenaan ialah merokok (risiko paling tinggi), diabetes, kolesterol dan tekanan darah tinggi.

“Walaupun banyak faktor boleh menyebabkan sakit jantung, sering kita lupa ialah faktor sejarah keluarga kerana mereka yang mempunyai ahli keluarga menghidap sakit jantung, mempunyai risiko besar mendapat penyakit berkenaan.

“Impak mendapat sakit jantung bagi mereka yang mempunyai sejarah keluarga sama dengan pesakit jantung yang disebabkan amalan merokok.

“Malah, jika seseorang itu merokok, menghidap diabetes, mempunyai kolesterol tinggi serta penyakit darah tinggi, digabung faktor sejarah keluarga, risiko dia mendapat sakit jantung makin berganda,” katanya.

Menurutnya, ada lebih 20 ciri genetik diketahui sekarang, menyebabkan mereka mudah terkena sakit jantung dan lebih berisiko berbanding orang lain.

“Individu yang mempunyai sejarah keluarga berisiko tinggi jika bapanya mendapat sakit jantung pada usia muda iaitu ketika berusia tidak sampai 50 tahun atau ibunya diserang ketika berusia kurang 55 tahun.

“Adakalanya tanpa faktor risiko pun, seseorang boleh mendapat sakit jantung. Misalnya, satu kajian membabitkan kira-kira 120,000 individu yang pernah menghidap sakit jantung koronari mendapati, 15 peratus wanita dan 19 peratus lelaki tidak mempunyai faktor risiko yang dikenali. Faktor genetik yang belum dikesan, disyaki memainkan peranan dalam kes sebegini,” katanya.

Beliau berkata, kajian terhadap tahap kolesterol, trigliserid (lipid atau lemak neutral daripada gliserol bergabung dengan tiga molekul asid lemak), lipoprotein (satu daripada sekumpulan protein di dalam plasma darah dan limfa yang bergabung dengan lemak lain seperti kolestrol), low-density lipoprotein (LDL - kolestrol jahat) dan (high density lipoprotein - kolestrol baik) di kalangan individu yang mempunyai sejarah keluarga sakit jantung turut mendapati mereka memang mempunyai kecenderungan untuk mendapat penyakit itu.

“Mereka yang mengalami sindrom metabolik iaitu mengalami obesiti, trigliserid tinggi dan menghidap darah tinggi yang menyebabkan radang pada pembuluh darah turut terdedah kepada sakit jantung.
“Jika tiada sakit jantung, tetapi ujian high-sensitivity C-Reactive Protein (hs-CRP) yang dijalankan ke atasnya tinggi, dia turut berisiko mendapat sakit jantung.

“Ujian hs-CRP boleh mengesan lebih tepat kepekatan protein yang lebih rendah dan digalakkan sesetengah pihak sebagai ujian untuk menentukan tahap risiko yang berpotensi untuk penyakit kardiovaskular, serangan jantung dan strok,” katanya.

Beliau berkata, genetik ialah faktor utama untuk risiko sakit jantung. Ia seperti penyakit keturunan lain seperti jika dalam keluarga ibu bapa mempunyai diabetes, anaknya mungkin menghidap penyakit sama.

Begitu juga dengan kolesterol tinggi dan merokok. Dalam sebuah keluarga yang sosial ekonominya rendah, didapati risiko juga bertambah dan faktor stres juga menambah risiko melalui hormon adrenergik yang dikeluarkan kelenjar suprarenal apabila di bawah stres.

“Perbezaan jantina ialah lelaki mendapat risiko sakit jantung lebih awal. Perempuan mendapat perlindungan daripada hormon estrogen tapi selepas menopaus, risiko mereka terdedah sakit jantung sama seperti lelaki,” katanya.

Menurutnya, salur darah perempuan juga lebih kecil daripada lelaki. Oleh itu, gejala dialami wanita mungkin berbeza dengan lelaki.
Antara gejala sakit jantung dialami wanita ialah tiba-tiba rasa berpeluh sejuk, sesak nafas, rasa sakit antara tulang belakang, sakit tengkuk, bawah dagu, tepi lengan, belakang dan perut.

“Ramai wanita beranggapan sakit jantung penyakit lelaki, jadi mereka tidak menyangka diserang sakit jantung hingga lambat mendapatkan rawatan. Apabila penyakit disedari, ia lebih susah dirawat.”

“Salur darah koronari wanita lebih kecil menyebabkan mereka lebih sukar dirawat secara angioplasti, di mana sten dimasukkan ke dalam salur darah untuk mengembalikan pengaliran darah yang lancar di dalam pembuluh darah.

“Jika angioplasti tidak dapat dijalankan, rawatan perubatan atau medical therapy adalah pilihan rawatan bagi mereka. Pesakit lelaki lebih berkemungkinan mendapat sakit dada ketika serangan jantung berbanding wanita, dan biasanya akan didiagnosis lebih awal,” katanya.

Dr Suhaimi berkata, tekanan emosi berlebihan boleh menjadi beban kepada jantung dan boleh melemahkan jantung.

Emosi juga antara penyebab sakit jantung, misalnya dalam mesyuarat atau terbabit pergaduhan, tekanan darah naik dan menyebabkan beban kepada jantung, seterusnya menyebabkan berlaku sakit jantung.

“Setiap individu, walaupun baru berusia 25 tahun, digalakkan membuat pemeriksaan darah dan ECG (diagnosis penyakit jantung).

“Pemeriksaan darah dapat mengesan masalah kolesterol dan diabetes. Jika kolesterol terlalu tinggi dan seseorang itu perokok walaupun usianya 20-an, dia mungkin diserang sakit jantung,” katanya.

“Yang kita perlu faham mengenai sakit jantung ialah, mencegah lebih baik daripada merawat. Pengesanan serangan sakit jantung pada peringkat awal daripada gejala dialami membolehkan rawatan sewajarnya dijalankan.

“Rawatan untuk memulihkan sakit jantung seperti pintasan (bypass) dan sten, tidak boleh bertahan selama-lamanya. Ia tidak sama dengan yang asli kerana pintasan jantung mungkin tersumbat 10 atau 15 tahun kemudian.

“Pesakit yang mempunyai ibu mendapat serangan jantung sebelum 55 tahun, perlu berhati-hati kerana risiko untuknya mendapat sakit jantung lebih tinggi dan pemeriksaan awal perlu dijalani. Mereka yang ada kolesterol tinggi kadangkala boleh dilihat dengan tanda kolesterol di mata,” katanya.

Gaya hidup sihat membantu mengawal faktor risiko sakit jantung. Hentikan tabiat merokok serta elakkan makan terlalu banyak daging merah seperti lembu dan kambing, produk tenusu seperti krim dan mentega kerana semua jenis lemak tepu boleh ditukar kepada kolesterol.

- Hmetro

Kenapa digalakkan memandu sambil menggunakan berwhatsapp ?

 

image

Aaahaa .. ni la dia .. Menarik bukan ? Bukan senang nak capai level cam ni .. Memerlukan keberanian yang amat tinggi ! Kalah mamat bawah ni !!

IMAG2295

Nak tau apa jadi dengan kereta kancil yang langgar bas sekolah tu ? Oh , bas sekolah tu cool je parking  tanpa bergerak seinci pon kecuali time sekolah jer.. huhuhu ..

image

image

Nasib baik pemandu kereta ni  takde apa apa .. Ni la dia kesan memandu laju sambil menggunakan telefon bimbit . Kerajaan memang galakkan laa sikap gini ..

Amalkan sikap begini agar wad di hospital senantiasa penuh .. Kalau boleh masukkan je handphone tu dalam mulut sekali .. senang skit kan ?

Mesej ini untuk aku juga …

Nak kena beli handphone baru ni !

 

 

2012-04-01_01-40-45

Ni yang buat aku geram tak hengat ! Puas la betul kan charger tu ! Takkan cable usb wat hal lagi .. Bila aku on , menyala lampu merah tanda charging tu ada tapi takde pulak icon bateri tu menerima power masuk !

Ahhh , sudaahhh … Ni nak kena beli hp baru.. Aku malas nak maen repair repair ni .. Beli baru  selalu !

Tetiba aku terasa lain macam .. Ni dah malam .. Nape jam kat hp aku tu masih lagi menunjukkan jam 1.40 ???  Hurm.. pelik bin ajaib .. Aku try nak ekjas setting dia .. Tak leh pulak klik ! Ahhh , sudahhh .. rosak gak kee ???

Pelik la pulak.. Hujan takde ,  ribut tak de .. tetib rosak ?? Sampai dah ajal dia kot ??  Aku tertolak skrin ke sebelah kiri ..  Huh !!! Hampehgas !! Rupanya ni gambar screen shot yang aku pasang sendiri !! Arghhhh .. gambar printsreen rupanyaaa .. Huwaaaaa … melepas nak tukar hp baru !! Takde alasan nak bgitau wife .. hahaha …

Teman tidur sekatil seorang blogger ..

 

Bukan mudah nak jadi blogger ni .. Lebih lebih lagi nak yang punya best lakkk .. Haa ..

Aku tak kata la aku best tapi sedaya upaya la menjadikannya best .. hehe .. Bukan BESTA atau BESTAK .. hehe ..

Jadi jom tengok .. apa yg menjadi teman sekatil aku .. jeng jeng jeng ..

IMAG2297

Bantal layer pertama .. Ni untuk bantal bahagian kepala .. Agak tebal dan keras sedikit memandangkan kepala aku serupa batu dah beratnya.. Tkde batu atas kepala yer ..

IMAG2298

Bantal layer ke dua ni .. Agak lembut .. Penting sbg backup kiranya bantal pertama jatuh ke lantai atau dikebas wife .. Huhuh..

IMAG2299

Yang ni , layer ketiga .. penting sekiranya tetiba mimpi jumpa awek cun atau .. ehem .. Takkan nak cerita kot  yg tu kan ? Aiyooo .. Celik mata , tengok blog.. Dulu masa bercinta , janji manis .. celik mata .. tengok isteri tersayang tanpa kelip kelip ..

Poyo tul kan ? Dalam filem atau drama boleh laa ..  Sooo swweetttt..  Caittt..

Hari terakhir aku ke gym sbg ..

Ehem .. sbg apa ek ?? Sbg suami .. pasni ada satu lagi title .. huhu .. naik pangkat ..


InsyaAllah ..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Bila lokasinya adalah negara kita !

 

Tadi aku ada layan satu movie ni .. Lama dah download tapi takde subtitle .. Bila dah download, baru leh layan ..

image

Waah .. Polis kena belasah !! Bukan senang nak tengok filem yang mana polis Malaysia ‘diayam-ayamkan’ .. huhuh .. Dasat.. Dalam filem , boleh laaa kan  ?

image

Nampak ! Perghh .. baik punyaa promo .. Mana tidaknya cepat meletop jenama ni .. huhu…worldwide wehh ..

image

Waaaa… Lama tak rasa bangga gini bila lihat nama negara kita di dalam filem luar … Dulu yang rajin buat , Jacky Chan .. Sebelum ada gak la film Hollywood .. huhuh..

image

Dasatkan kan diorang ? Ni lokasinya di Putrajaya .. Boleh wujudkan cafe kat situ tuu .. hahahah .. Kalau pelancong datang  cari , confirm frust ! Hahaha .. Tak de pulak cafe ni haa ..

Babak kat sini mmg best .. Aku tengok pon senyum jer .. Yelah , dah kenal sangat tempat ni .. tau tau dalam filem jadi tempat canggih manggih .. hahaha ..

image

Babak ni , aku sempat tengok diorang buat shootingnya .. Depan Bank Negara. Siap kren pelbagai laaa .. Pergh.. mmg mantop giler .. huhu.. Memula ingat eksiden , tapi bila nampak ada kren dan peralatan shooting , tau laaa ..

Filem ni dilakonkan oleh Jay Chau dan Nicholas Tse .. Cerita apa ?? Hehehe .. Cari ler sendiri .. lalalalal …

Aku gagal bila melibatkan ‘mak’ ..

 

image

Baru sampai dari umah mak aku. Kesian kat diorang .. Hurm .. Bizi giler ari ni .. Nak g launching poduk Bio-Essence & Nugeno di Alamanda pon tak dapat . Yang sempat , g umah Ujang n Yana ( kenduri aqiqah anaknya yang comel itu ) dan Mid Valley untuk beli baju baby . Pastu g umah orang tua aku .. Seminggu sekali ziarah diorang .. Kadang kadang 2 kali . Dulu , masa keje kat PWTC , kerap giler la aku ke sana ..

Aku sebenarnya on diet. Tadi kat umah Ujang , makanan yang dijamu utk tetamu mmg lazat giler la ! Tapi aku jual mahal. Tamo makan. Bukan apa , kalau aku dah start makan … aku tak nak balik dah ! Aku nak lepak sana terus atau nak tinggal je kat sebelah nasi tomato tu haa.. Jadi , aku amik inisiatif , tamo makan langsung. Ada la… kuih seketul . Tu pon rasa cam nak tapau je semua .. huhu ..

Bila g umah mak aku .. Aku plan nak g gym lepas maghrib. Gunting la rambut dulu kat kedai india ni haa.. Dia punya gunting serupa mesin rumput ! Banyak main dari buat kerja. Geng dia yang lain ok , dia ni je laaa.. Dok borak ngan mat rempat barang ! Huh !

Akhirnya , rambut aku serupa budak serenti ! Tensen gue .. Hilang terus kekacakan aku .. Tak kisah la. .semua tu dunia semata mata.. Tapi penting gak bila nak pikat anak dara .. huhu ..

Orait .. Pastu g amik wife.. Dia ni kalau sampai kat Taman Tenaga , Cheras ni .. mmg suka benar gi Caring .. Aku rasa dia ada saham laa kat Caring ni haa .. huhuh.. Dia borong barang keperluan. Katanya dia suka beli sini sebab ada Bonuslink ! Bonuslink lagi ….

Pastu baru g umah mak aku .. Sampai sana .. hurm .. perkara pertama aku buat , g dapur. Tengok apa dia masak. Ada kari kepala ikan. Ok .. tak menarik minat aku walaupun agak lapar ..

Lepas solat , aku duk  lepak ngan bapak aku jap. Mak aku dan adik aku takde .. dorang ke Hulu Langat. Lawat seseorang . Bapak aku tanya aku tak nak makan nasi ke ? Sebab ada ikan pari ..

IKAN PARI ?????? OH MAIII ..

Aku ke dapur .. tengok .. Alahaiii .. Ikan pari masak asam pedas.. Terus aku perangat lauk tu.. G peti ais .. ada timun dan sambal  belacan !

HANCUSSSSSSSS !!

2 pinggan nasi .. ikan pari mau dekat 7-8 potong  gak laa aku rembat.. Timun , selesai ! Sambal belacan , selesai ! Blurpppp.. Kenyang sudah .. Gym pon , tah kemana ..

Kenyang sudah .. Aku ajak wife g basuh kereta lak . Saja bawak dia berjalan . Yelah , tinggal bapak aku sorang je kat rumah tu.. Segan lak dia nanti . Mak aku lak , lom sampai ..

Selesai g mandikan kereta .. balik semula umah mak aku .. Ke dapur lagi aku. Ternampak maggie ..

“Adik , hang masakkan aku maggi .. hehe.. Aku bayar laa nanti .. “

Konon la bayar … hahahha .. Akhirnya , aku tersadaiiii kekenyangan .. Hancur diet aku gara gara singgah umah mak aku .. Esok baru mau g gym balik .. huhuu … Bukan senang.. Dugaan kuat.. Nasib baik aku masih berjaya maintain hingga sekarang ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI