Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 4 April 2012

Bila main pingpong guna ultrabook !

 

Bukan senang nak tengok aku beraksi main ping pong guna ultrabook !!! muhahaha .. terkedu weh.. hahaha .. Belasah je laa ..

Sapa juara ??? Tonton la sendiri .. wa manyak sedih lhooo …

Selamat datang wahai junior ku ..

 

Tamo bukak mata laa si …. Adoii ..

IMAG2372

IMAG2373

Alhamdulillah .. kuning Junior pon dah turun petang tadi dan doktor benarkan mak dan anaknya pulang ke rumah ..  Segala urusan surat menyurat dah pon diselesaikan walaupun aku agak blur pada mulanya.

IMAG2370

Namun masalah tetap ada. Biasalah , anak sulung .. Masalah menyusu .. Part ni , serah kat mak dia la.. Apa yang diorang suruh , aku buat jer ..

Jadi tugasan pertama aku ari ni selepas keluar dari wad adalah …

IMAG2374

Adoi.. g cari pampers kat Alamanda Putrajaya sbb nak cari menda lain lagi .. Kali ni , g cari sorang .. Biasanya berteman . Tidak kali ini .. hehehe ..

Betul kata orang .. Bila dah jadi ayah ni , kena ada sifat cool dan tebal muka.. Tak tau , tanya.. Jangan wat memandai jer ! Haa.. Kalu tak nanti balik umah , wife marah ! Haaa..

Masa bergerak terlalu pantas .. Esok nak kena buat report kat klinik yang dia selalu check tu dan g buat surat beranak junior..

Nama dia ialah ..

Sapa nak jaga nanti lepas pantang ?

 

IMAG2369

Soalan maut dari mak mertua aku.. Sapa nak jaga ? Aku , katanya cam tak bersedia lagi je .. Huhu.. biasalah kan .. orang tua.. Aku sendiri pon akui gak kata kata dia.. Bila dengan si junior ni ‘meraung’ , aku pon turut ‘meraung’ gak .. Risau laaa ..

Tapi bila tengok ‘otai’ handle , raungannya zasssssssss , ilang cam tu jer ..Huwaaa .. aku nak skill tu weh !! Setiap skill tu datangnya dengan pengalaman. Takat berilmu je pon tanpa pengalaman , susah gak  . Tapi penting gak ilmu tu kan ? Kalau tak berilmu ,takde pengalaman .. jadi cam aku laa.. Baby nangis ,aku pon nak nangis gak laa..  huhu ..

Bercakap mmg mudah kan ? Bila sampai masa .. terkebil kebil … Apa pon , dlm tempoh pantang ni , aku kena belajar macam macam .. sementara orang tua dia ada kat sini. Orang tua aku , Isnin sampai Jumaat , mmg tak available ..

Entah lah .. Sooo sweeet kan ? InsyaAllah .. segalanya bermula dari 0 . Antara mahu atau tidak saja ..

Ubat untuk penyakit kuning ?

 

Penat .. Lari sana sini macam 100m je jaraknya. Dari Putrajaya ke Cheras dan balik semula semata untuk beli ..er .. apa nama eh .. Ala , tengok la sendiri .. Kalau g sensei ( guru perubatan cina ) , cakap je nak ‘mandian kuning’ ..  Tau la dia kasi apa nanti ..

IMAG2366

Tak mahal pon.. RM3 sebungkus dan boleh pakai untuk sekali mandian.  Tak sebut nak berapa , dia bagi terus 3 . Rebus herba ni dan campurkan dengan air suam.. Mandikan baby tu .. InsyaAllah .. Ni antara tips rakan rakan aku bagi . Ada banyak la .. antaranya , buah anggur hijau. Pastikan manis la yer .. Jangan masam. Sakit perut budak tu nanti .

IMAG2367

Petua petua yang lain , korang leh baca kat entri Confirm ‘kuning’ ni. Tapi macam biasa la .. ada yang sesuai dan ada yang tidak  seperti ubat ubatan yang lain . Contoh ada yang kata tak bagus susu kambing , ada yang kata bagus .. Jadi , dapatkan nasihat doktor sebelum melakukannya .. Lebih baik mencuba dari tidak kan ?  Tapi mencuba pon biarlah ada ‘sifoo’nya .. Jangan main belasah jer ..

Tadi naik jumpa Junior .. Wife kata demam 166. Kalau 190 , mmg teruk la. Pasni kalau naik lagi , kena bawak g klinik berdekatan sbb petang ni dah boleh keluar .

Haa.. Memang celaru skit aku ari ni .. mak aku pon demam gak .. Ayah aku lak sakit pinggang .. Hurm.. Lepas beli ubat tadi tu , aku g singgah jumpa diorang . Dah ok skit kata mereka. Lega aku dengar .. Malam ni diorang nak datang rumah kot .. Hurm..

Berkenaan ubat ni , terpulang kepada masing masing punya pandangan dan kepercayaan. Apa pun , dapatkan nasihat pakar.

Confirm ‘kuning’ ..

 

Sian junior …

IMAG2364

Hurm… doktor baru amik darah .. Aku sempat teman dalam 15 minit gitu sebelum ‘dminta keluar’ oleh pengawal keselamatan. Tak pe la.. mmg wad wanita.

Jap lagi aku nak g cari kedai sensei .. Nak beli ubat cina utk mandian baby yg kena penyakit kuning ni .. Rasanya nak g ke Cheras .. kat area rumah lama aku tu . Situ byk kedai ubat cina .. Kira dah otai la diorang kat situ ..

Kalau baby kena tahan , sian kat wife.. kan dia baru operate .. nak ulang alik umah ke hospital .. hurmm..

Terima kasih pada yang bagi tips mengenai bayi dan ibunya ..

 

Sedikit info mengenai Penyakit Kuning.

 

Penyakit kuning atau yang dalam bahasa ilmiah disebut dengan icterus atau jaundice adalah penyakit yang disebabkan oleh adanya perubahan pada warna kulit, sclera (bagian putih pada mata) dan juga kelenjar ludah yang disebabkan oleh meningkatnya bilirubin pada tubuh manusia. Jika kadar bilirubin dalam tubuh melebihi kapasitas normal maka bilirubin akan memecah dan bercampur dengan darah kemudian akan mempebgaruhi perubahan pada warna kulit dan mata menjadi kekuningan.

Bilirubin yang berasal dari bahasa inggris : bilirubin, hematoidin yang merupakan senyawa pigmen berwarna kuning yang merupakan produk katabolisme enzimatik biliverdin oleh biliverdin reduktase.

Bilirubin dibawa ke dalam hati dan dibuang ke dalam usus dan dikeluarkan melalui urine. Jika proses pembuangan bilirubin terganggu, maka bilirubin akan mengendap dan semakin meningkat lalu masuk ke dalam aliran darah yang menyebabkan jaundice.

Apabila kadar bilirubin dalam darah meningkat, dapat mengakibatkan :

  • peradangan atau kelainan lainnya di hati, yang mengganggu proses pembuangannya ke dalam empedu
  • penyumbatan saluran empedu di luar hati oleh batu empedu atau tumor
  • pemecahan sejumlah besar sel darah merah, seperti yang kadang terjadi pada bayi baru lahir yang mengalami sakit kuning.

Pada sindroma Gilbert, kadar bilirubin sedikit meningkat, tetapi biasanya tidak menyebabkan jaundice.

Kelainan yang diturunkan ini, biasanya ditemukan pada pemeriksaan rutin tes fungsi hati, tidak memiliki gejala lainnya dan tidak menimbulkan masalah.

Penyakit kuning umumnya mudah ditemukan pada bayi yang baru lahir dan jarang sekali ditemukan pada orang dewasa. Namun kebanyakan kasus penyakit kuning yang mendera orang dewasa disebabkan oleh penyalahgunaan alkohol yang berlebihan.

Info : Penyakitkuning.com

Sale at every end on the month for all customer !

 

Salam kaki shopping,

Anda sukakan surprise? Free gift? Discount? Declosette adalah yang terbaik untuk anda. Menurut ownernya iaitu Fara, mereka akan mengadakan sale pada setiap hujung bulan buat semua customer mereka. Manakala, customer yang mendaftar untuk menjadi ahli pula akan menikmati kelebihan utama seperti

  • Discount
  • Voucher on special day/birthday
  • Free Gift on special day/birthday
  • Declosette sponsor untuk member's giveaway / contest

image

image

Excited sangat cerita pasal bendealah ni..lupa pula untuk introduce barang-barang yang dijual di blogshop ini. Menurut Fara, mereka menjual barangan import dengan harga terendah. Serendah RM25 tau. Meh tengok apa yang Declosette jual..banyak gila!

 

image

image

image

image

Nampak tak? Daripada maxi dress kepada telekung kepada purse kepada kain saree. Pokok pangkalnya mereka ni jual semua benda yang boleh dijual. Menurut Fara, moto perniagaan mereka adalah  "Untung boleh dicari, tapi kalau customer lari, susah nak diganti, customer adalah keutamaan kami, bukannye untung sekodi " Wah kelas gituu.

Lawati Declosette di :

Facebook Fanpage : DECLOSSETTE

Blog : http://www.declosette.blogspot.com/

Siapa yang patut didahulukan ?

 

Dah keluar dari wad . Tunggu di ruang yang dibenarkan saja sambil online. Si junior pon lena sambil menyusu ..

image

Cari port yang ada power point .. mana tau jap lagi nak kena charge walaupun dah semalaman aku charging .. hehe ..

IMAG2363

Orang ramai mula membanjiri hospital . Kakitangan hospital yang terdiri dari nurse dan doktor pon dah ramai datang .. Bertembung di lif mahupun pintu masuk .. Huhu..

Persoalan yang sering bermain di fikiran aku . Kalau bertembung di pintu masuk atau lif yg mana masing masing punya 50-50 untuk lalu di situ , siapa yg patut diutamakan ? Orang awam atau kakitangan hospital yg bukan dalam keadaan emergency ( boleh dilihat dari gayanya ) ..

Cuma tadi ketika aku nak keluar dari wad , aku bertembung dengan seorang nurse yang aku rasa pelajar dan dia siap lemparkan senyuman dan memberi laluan pada aku dan seorang lagi lalu dahulu dan baru dia masuk. Sejuk hati , kan ? Susah sangat ke nak wat gitu ? Tensen camana pon tapi kalau dah dididik begitu , melemparkan senyuman ibarat seperti bernafas.. tanpa sedar ianya berlaku ..

Kuning ?

 

Hurm .. aku balik tidur rumah semalam .. tak leh tunggu wife sbb seorang je boleh tunggu .. Jadi , mak mertua aku la yang jaga dia. Lagi pun aku macam tak selesa je sbb perempuan saja dalam wad ni. Sian kat diorang sbb diorang mesti segan punya kan ..

Sebelum aku tidur , aku mesej wife tanya perkembangan baby .. Dia kata baby mungkin ada kuning tapi tak pasti lagi sebab hari ni baru nak sahkan. Susu ibu pon tak banyak .. Kalau tak de apa apa , petang ni , insyaAllah keluar .

Sekarang , aku kat wad dah . Dalam kul 7 pagi aku dah keluar g hospital . Baru tau erti rindu pada anak dan juga wife .. Hehehe .. Hujan bukan penghalang aku untuk terus tidur. Automaik lepas subuh , terus je keluar.

Sebelum keluar , tengok hp . Ada pesanan penaja dari wife .. Dia kirim beberapa barang untuk kegunaan anak aku .. Hurm .. anak aku .. Dah ada anak aku kan ? Tak sangka .. 3 tahun aku berblogging .. sekarang jalan cerita blog ni dah berubah ..

Alhamdulillah. Doakan yang terbaik buat kami yer ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI