Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 5 April 2012

Hari ke 3 , setelah naik pangkat !

 

Dulu , aku sering tertanya .. bagaimana ayah aku melakukannya ? Berjalan kaki lebih setengah jam untuk ke pejabatnya ketika dia berjimat untuk meningkat taraf hidup keluarga ..

Dulu ,aku sering tertanya .. ayah aku makan apa saja yang mak aku masak tanpa banyak bicara walaupun lauk itu dah dibuat semalam , dengan penuh selera ..

Dulu , aku sering tertanya .. camana ayah aku boleh pakai baju yang sama untuk menyambut raya tanpa berminat untuk menukarnya yang  baru sedangkan orang lain berlumba lumba membeli yang baru.

Dulu , aku sering tertanya .. mengapa ayah aku sering berada di rumah saja tanpa g melepak kat kedai kopi atau melepak berborak selepas abis kerja  ..

Sekarang aku baru tau .. Itulah cara dia menunjukkan betapa dia sayangkan anak anaknya tanpa berbelah bagi sedikit pon ..

Apakah aku boleh melakukannya pada anak aku nanti ?

Toshiba Portégé Z830 Ultrabook Influencers’ Campaign

 

Saat yang aku tunggu tunggu , telah tiba ! Tunggu tu bukan sebab confident boleh menang tapi sebenarnya aku takut ! Hahaha .. Aku mmg takut dengan kamera .. Ai segan Au .. haha.. Entah la.. sejak lahir lagi aku mmg pemalu dengan kamera padahal aku kagum dengan kamera ! Haaa.. Camana tu ? Tak pe, tak penting .

Segalanya bermula dengan meeting di Hotel Park Royal di mana semua blogger diketemukan sekali lagi untuk memastikan saling kenal mengenali agar tidak kekok sewaktu pertandingan nanti .. Ahaaa..

image

Sesi suaikenal bermula dengan hos program ( Dj Liang) menyibukkan dirinya bertanya mengenai blogger , seorang demi seorang .. Arghh .. Aku sebenarnya mmg seorang pemalu walaupun dah tua begini .. Ah.. tapi kerana ultrabook punya pasal , aku tebalkan juga muka ku ini .. huhu .. Tapi serius aku kata , meeting tu di luar jangkaan aku. Tak sangka semua sangat friendly dan rasa gugup aku hilang terus ..

Meeting tamat jam 10 malam . Aku hadir ke meeting tu bersama wife dan terpaksa g survey lokasi pengambaraan yg mana dijadualkan bermula keesokkan harinya . Best partnya ,sesat !! Hampir 3 jam mencarinya dan nyaris putus asa. Tapi , coolkan diri .. Ikut betul-betul GPS , rupanya rupanya !!! Tak sampai 10 minit pon dari rumah akuuuuuuuuu !! Warghhhh …. Tensen !!

 

Keesokkan harinya … Segalanya bermula …

image

Seawal 630 pagi selepas subuh , aku dah berada di depan pintu masuk Country Heights Kajang seperti yang diminta oleh pihak penganjur dan aku kan , mmg disiplin orangnya .. Pasti akan sampai tepat pada waktunya .. ahaks ..

clip_image002

Bila sampai ke lokasi , sarapan pagi dah terhidang dan begitu juga dengan blogger blogger yang lain .. Semua dah standby dan bersemangat untuk ‘berperang’ .. Aku je cam takde semangat .. huhu .. Kenapa ? Sebab aku demam masa tu .. Jadi kehadiran aku cuma nak selesaikan tugas jer .. hehe ..

Tapi segalanya mula berubah bila .. bila .. bila ???? Bila aku dimekapkan ! Aiyo .. Terus mood aku serupa macam nak buat filem Mission Imposible , babak kat Dubai tu haa .. Hahaha …

clip_image004

Daannnn … bermulalah pertandingan serta pengambaraan untuk hari itu yang memakan masa sehari suntuk tapi mengembirakan !! Dan ianya bermula dengan game pertama yang sangat mendebarkan …

image

Ada nampak itu bola ping pong sama dua buah Toshiba Portégé Z830 Ultrabook tu ? Tu la diaaa game pertama .. Lawan ping pong ! 5 point dan sapa capai 5 dulu , dia menang ..

Maka berlangsunglah dengan sangat sengit .. Macam macam ragam ada .. Gaya disembahkan .. Dari kalah mati hingga ke suku akhir , separuh akhir dan akhir .. Dan pemenangnya ialah .. ialah ..

image

Bagaimana dengan perlawanannya ? Tu kena tunggu videonya nanti ..

Game pertama ni , pointnya mudah saja .. Ringan dan mantap Toshiba Portégé Z830 Ultrabook tu sehinggakan boleh dijadikan ping pong paddle sehinggakan yang perempuan muda mahupun yang dah meningkat usia pon boleh menghayunnya begitu saja !

Game kedua .. biarlah rahsia.. aku cerita dulu game ketiga ! Hahaha .. Aku suka yang ni ! Sbb aku selalu buat kat rumah aku dan pasti kena marah dengan mak aku punya dan sekarang yang suka marah aku bila aku buat gini , wife aku .. Game apa ni … Jom layan !!

 

Game terakhir … huhu .. Yang ni , aku lemah dah .. Dah penat otak .. penat fizikal tapi mmg tetap seronok ! Alasan !! hahaha ..

clip_image010

Haa.. tengok muka tu .. penat dah kan ? Haa .. kalau bagi bantal tu , confirm lenaaa woo .. Hehe.. Tapi semua orang penat kat situ .. bukan aku sorang je kan .. Tapi aku demam .. haaa .. Alasan lagi tu ! Maaf , alasan tidak diterima ! Berjuang hingga wisel berbunyi !! Itulah yg ada dalam kepala aku waktu tu .. Kasi abis dan berjuang habis habisan !

Dan akhirnya …. Segalanya berakhir ! Sapa juara ? Tu kena tunggu entri berikutnya .. Tapi yang pasti shooting hari itu , sangat member kenangan manis buat aku dan aku belajar banyak perkara di sana bila bersama sama blogger blogger yang datangnya dari pelbagai genre dan gaya blog ..

image

 

TERIM KASIH KASIH INTEL – TOSHIBA !

 

 

This post is brought to you by Toshiba and Intel. Join the conversation on the Toshiba Portégé Z830 Ultrabook, Inspired by Intel at www.facebook.com/ToshibaNotebookPC.

Kalau sedu kena letak tisu ? Kenapa ?

 

IMAG2394

Huhu ..sian anak aku neh .. Ni masa Ujang dan YanaMib datang singgah , dia tunjuk skill sedu bertali arus  ..

“ Alamak .. nak wat camana ni ? “

Terlupa langsung segala petua orang dulu dulu .. Terus Yana bagitau apa nak buat .. Tu yang aku letak tisu yg dibasahkan kat dahi dia tu .. hurmm.. Tak lama kemudian , berenti ..

“ Mujarab la pulak .. “

Percayakah anda ? Adakalahnya petua orang tua ni kita tak tau kelebihannya tapi kita terus menidakkannya .. Percayakah ? Wallahualam ..

Bab kuning ni .. aku rasa try je la susu formula .. Ikut nasihat yg kebetulan pon ada masalah cam anak aku ni  4 bulan lepas.. Dia pon baru je ada baby baru ..  Petua lain tu , nanti nanti try ..

 

IMAG2395

Thanks Ujang n Yana .. Ehem. Baby girl diorang pon ada .. Nanti Junior ngorat ehh ..

Antara percaya atau tidak ?

 

Baru balik dari klinik kerajaan .. Hurm .. naik balik ke 185 .. Kalau 300 , baru kena tahan wad. Sabtu ni kena g hospital lagi untuk check lagi .. Pergh… Aku , dulu cukup tak suka g hospital .. Sekarang baru tau camana perasaan dok ulang alik g hospital ..

Doktor cuma pesan bagi banyak susu ibu. Kalau tak de , kasi susu formula .. Dia sendiri kata yg dia pon bagi susu formula ketika anak dia ada kuning pon , dia bagi je .. Alhamdulillah , ok katanya ..

Entah la .. mana yang aku boleh ‘kaut’ , aku kaut .. Antara percaya atau tidak jer.. Yg penting ada usaha dari nganga .. hurm…

Haaa.. ni part kuning disekeliling baby lak.. Baru perasan cadar yg aku baru tukar semalam , warna kuning ! Loh .. takkan sebab tu naik kot ?

IMAG2389

Aku tukar cadar lain .. Warna pink .. Apakah dia akan turut bertukar warna gak ?? Adeh ..

Antara percaya atau tidak jer .. Wallahualam ..

Gi check lagi ..

Risaukan kuning dia .. ajak mak mertua aku g check kt klinik kerajaan ..


Sian tgk dia kena amik darah tp tk nangis pon dia .. huhu .. Ni dok tunggu doc panggil lak .. hurm ..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Kenapa saya membeli emas di Public Gold

 

image

Assalammualaikum ... Apa khabar anda pada hari ini ... Pada entry kali ini saya ingin berkongsi dengan anda semua bahawa ada beberapa sebab saya memilih Syarikat Public Gold Marketing Sendirian Berhad sebagai platform urusniaga logam emas fizikal dan logam perak fizikal saya ...

Sebab pertama:

Syarikat Public Gold merupakan pelopor kepada pelaburan logam emas fizikal di Malaysia ... Jika anda membeli logam emas untuk tujuan pelaburan ... Anda perlu memilih platform pelaburan logam emas yang mempunyai kewangan yang kukuh, pengurusan yang mantap, berkredibiliti serta mempunyai imej yang baik di dalam pasaran Malaysia ...

Mengapa ianya amat penting kepada seorang pelabur seperti saya ... Disebabkan seorang pelabur seperti saya bertujuan untuk meraih keuntungan daripada kenaikan harga logam emas semasa ... Dengan ini untuk mendapatkan keuntungan tersebut ... Saya perlu untuk menjual logam emas tersebut dengan seberapa segera dan yang paling mudah ialah dengan menjual semula logam emas tersebut kepada penjual asal ... Tetapi jika penjual asal tidak mempunyai kewangan yang kukuh ... Maka syarikat tersebut tidak akan mampu untuk membeli semula logam emas tersebut ... Syarikat Public Gold telah mendapat pengiktirafan daripada "The Malaysia Book Of Records" ...

image

Sebab kedua:

image

Syarikat Public Gold menawarkan pelbagai jenis produk logam emas fizikal dan logam perak fizikal ... Di samping itu mempunyai pelbagai jenis saiz dan berat yang berbeza ... Dengan ini memudahkan perancangan untuk membuat pilihan ...

Sebab ketiga:

Syarikat Public Gold menawarkan harga jualan dan belian yang telus dan sentiasa pada setiap waktu merujuk kepada harga pasaran antarabangsa iaitu Kitco ( http://www.kitco.com/ ) ... Ini bermakna sebagai seorang pelabur kita akan mendapat membeli dan menjual logam emas fizikal dan logam perak fizikal dengan telus dan tidak dimanipulasikan dengan sesuka hati oleh pihak penjual atau pembeli ...

Sebab keempat:

Syarikat Public Gold menawarkan spread harga yang rendah ... spread membawa makna bahawa perbezaan harga di antara harga jualan dan harga belian oleh syarikat ... Syarikat menawarkan spread harga di antara 4.5% ke 8% bagi logam emas berbentuk bar dengan ketulenan 999.9% dan bagi dinar emas ialah di antara 5% ke 6% sahaja ... Berbanding dengan spread di kedai-kedai emas dengan spread menjangkau ke 30% .... Wowwww banyak keuntungan yang diperolehi oleh kedai-kedai emas ...

Sebab kelima:

Syarikat Public Gold mempunyai cawangan di setiap bandar besar di Malaysia ... Malah mempunyai rangkaian dealer yang melebihi 20,000 orang di seluruh negara ... Ini bermakna segala urusniaga adalah mudah untuk dilaksanakan ...

Sebab keenam:

Syarikat Public Gold juga menawarkan perkhidmatan untuk membeli dan menjual logam emas fizikal melalui talian internet ... Ini bermakna kita boleh "lock price" dengan tujuan membeli dan menjual pada bila bila masa dan di mana lokasi sekalipun ... Selepas "lock price" ... Urusniaga diteruskan ke cawangan yang berhampiran untuk membuat bayaran dan mengambil stok tersebut ... Kemudahan ini membolehkan kita memaksimakan keuntungan dengan membeli dan menjual logam emas fizikal dan logam perak fizikal mengikut harga pasaran dunia ...

Sebab ketujuh:

Syarikat Public Gold juga menyediakan peluang untuk kita menjalankan perniagaan logam emas fizikal dan logam perak fizikal ... Ini bermakna kita boleh menjadi usahawan emas ... Dengan lain perkataan ialah "TOKEY EMAS" ...

clip_image001

Harga semasa logam emas fizikal dan logam perak fizikal pada hari ini menunjukkan sedikit penurunan ... Ini lah masa yang amat sesuai untuk menambahkan stok pelaburan logam emas fizikal dan logam perak fizikal kita .... Atau pun masa yang amat-amat sesuai untuk memulakan pelaburan kepada pembaca yang belum bermula ...

clip_image002

Kepada pembaca yang ingin mendapatkan kemaskini tulisan di dalam blog ini secara teratur ... Bolehlah memasukkan alamat akaun emel anda di dalam kotak sebelah kanan "Follow By Email" ...

Sebarang keterangan lanjut boleh lah menghubungi saya di talian:

+6019 66 22 909

BBM PIN 23 26 3d 2c

pelaburemasperak@gmail.com

Sekian ... bertemu lagi ... InsyaAllah ... terima kasih.

-AJAK-

Setiap saat tu penting bagi aku , sekarang ni ..

 

image

Asal ada masa terluang , aku akan cepat cepat update blog .. ultrabook ni mmg senantiasa dalam blog aku dah .. Aku tak nak jadikan ada baby untuk tidak update blog .. Termasuk juga ke gym .. Apa yang perlu aku lakukan ialah belajar mengurus masa. Dan penting buat wife ngan aku berkomunikasi bab masa ni .

Sejak ada baby ni , cerita kat blog aku pon dah bertukar.. Huhu.. Harap takde yg boring yer .. Aku bukanlah nak menunjuk ada baby ke apa tapi  inilah blog.. Blog adalah catatan .. Mana tau , junior membacanya ketika aku dah tiada lagi , camana perasaan aku pada dia , kan ?

Ok .. aku nak g makan nasi orang pantang .. Sukaa giler aku .. nape ? Ni la masa dia , aku nak dapatkan badan yg aku nak .. Mantop !!

Tak boleh eh nama tu ?

 

Penat .. Awal pagi tadi jemur si junior jap ..dalam 5 minit gitu .. nak lelebih , takut lak aku .. kang jadi kulit cam aku lak.. huhuh.. Pastu jemur baju jap. Baju baby tak sempat lagi nak basuh sbb aku nak g ke Klinik Presint 3 untuk buat pemberitahuan tentang wife aku ..

IMAG2379

Aku letih sebenarnya main dokumen dokumen ni .. Memang pasti akan ada yg ‘masalah’ nanti .. huhuhu ..

Sampai klinik Presint 3 , nurse yg baikhati itu amik catatan untuk rekod mereka dan tanya aku tinggal kat mana .. Setelah dengar jawapan aku tu , dia suruh aku ke Klinik Presint 9 lak.. Aiyok .. Jauh tu.. Bukan apa , aku dah set nak ke JPN yang mana terletak berhampiran dah tu. Jadi tak yah nak drive dah .. Tak pe laa.. G gak ..

Sampai klinik Presint 9 tu .. Aku beratur la kat tempat pertanyaan . Dalam 10 minit gak la.. Bila turn aku , aku tanya kat mana aku nak serahkan semua dokumen ni  ? Dia suruh g kaunter 8 .. Tu je ??? Hahahah … Punya lama aku berdiri , tu saja aku kena buat.. Huhu..

G kaunter tu , nurse yang aku rasa sekampung ngan orang rumah aku tu mintak aku catatkan latar belakang untuk mereka buat rujukan. Aku ada bagitau tentang keadaan baby aku . Dia kata , kalau kuning tu makin kelihatan , bawak petang ni gak . Kalau tak , esok pagi mereka akan datang melawat utk rawatan susulan.

Buat pengetahuan, baby dah mula kerap menyusu. Memula tu je dia tak nak .. Sekarang dah ok ..

Sambung .. settle bab klinik .. Aku nak ke JPN balik yg terletak di Presint 2 .. Sampai kat tempat parking , aku cari dokumen yang aku nak kena serah kat mereka nanti .

Sijil nikah takde ! Alahaii.. Awal pagi tadi aku dah letak kat beg aku .. Ni takde lak !! Dalam kereta  pon biasanya aku dah standby satu.. pon takde gak.. Hurmm..  Mungkin , nama yg aku nak daftarkan untuk dia tu .. tak sesuai kot ..

Jadi , aku bincang ngan wife melalui telefon dan setuju nak tukar depannya saja..  Jap lagi lepas zohor , aku g balik sana .. Ni nak basuh lampin baby jap ..  Makan pon lom.. huhu ..

 

IMAG2378

Did you know that your baby does not have to eat rice cereal as a first food?

 

IKLAN BERBAYAR :

 

image

Baby's first taste of solid food should be a single ingredient, age appropriate food. A few wonderful choices for first foods for babies, as many pediatric resources are now acknowledging, are tasty and creamy avocados, bananas and sweet potatoes. These healthy and nutritious foods make really great first foods for baby because they are easy to digest and full of vitamins, minerals, fats and other nutrients a growing baby needs..

This page is full of recipes for fresh homemade first foods for baby and are idea first food recipes to introduce to your baby between the ages of (4) and 6 months old. Many parents still begin to introduce solid foods (complimentary or weaning foods) to their babies prior to the age of 6 months olds. These recipes acknowledge and accommodate this fact. Ideally, babies should have nothing but breast milk and/or formula during the first 6 months of life.

Read more about baby being ready for solids and view our list of resources that advocate delaying solid foods.

Philips AVENT SCF870/21 Combined Steamer and Blender allows you to easily prepare healthy homemade baby food. Simply steam the fruit, vegetables, fish or meat and then simply lift and flip the jar over to blend it, with no transfer of food required!
Nutritional Baby Meals Made Easy !! :)

image

 

for more information please click HERE

Kerana dia ..

 

image_thumb7

Hurm… baru 2 hari .. genggaman dia kuat dah .. Ada yg kata macam dah sebulan rupa dia .. huhu .. Mak dia jaga benar pemakanan masa mengandung tu ..

Gambar ni aku amik sewaktu wife bersihkan najis dia .. Aku nak tengok warna najis dia sbb bimbangkan penyakit kuning dia tu.. Najis dia warna kuning dah berbanding hijau masa mula mula lahir hari tu..

Lega.. Tapi kena waspada gak dengan kuning dia tu. Aku kena g ke klinik Presint 3 untuk buat laporan mengenai wife aku yang dah lahirkan tu dan juga minta mereka buat rawatan susulan ke rumah nanti ..

Nampaknya , setakat sehari ni .. dia selesa kat rumah aku. Katil aku pon dah aku punggah bawah turun bilik bawah. Maklumlah , wife tak larat nak naik tangga . Berpeluh gak laa aku nak turunkan … Bukan kecik , king size tuu .. Tak g gym pon dah bersenam … huhu.. lega la sbb dapat keluarkan peluh ..

Hurm.. bab makanlak .. Memandangkan wife pon dah mula pantang maka dah dua hari aku tak makan besar .. Makan brokoli + telur , ngan roti .. pastu air 100 plus untuk cover energy aku .. huhu .. Aku pon nak ikut pantang gak ..

image_thumb12

Ni makan makan aku semalam.. Lewat jam 11 malam .. Diorang bantai gelakkan aku kat FB sebab kata besar brokoli yang aku potong tu.. Besar ke ?? Standard size masakan itali yang biasa aku buat jee .. huhu ..

Apa pon , mmg aku plan nak jaga makan skang ni .. Maklumlah , kena tunjuk contoh kat anak .. hahaha .. Jom pekena Baskin Robbin kat Alamanda ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI