Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 6 April 2012

Antara petua orang dulu dulu ..

 

Mak dan adik aku baru balik dari menziarah wife dan cucu dia .. Hehe .. Sombong laaa pulak Qhaliff nehh .. Tamo bukak mata .. Aku panggil pon dia bukak skit je.. Jeling hujung mata gitu ..

Macam macam laa mak aku tanya.. maklumlah , orang lama .. macam macam petua dan pantang larang yg masih diamalkan .. Ada yg boleh diikutkan , ada yang senyum je la..  Maklumlah , kita ni ada yang dah terlebih bijaknya atau ilmunya.. Entahlah ..

Aku , ikut je mana yang boleh ikut selagi aku rasa tak langgar batasan agama .. Cam menanam uri tu .. Pelbagai petua ada kalau orang dulu dulu .. Tapi bila dirujuk pada mereka yang lebih arif bab agama ni , caranya mudah saja.. Antara nak buat atau tidak.. Antara percaya atau tidak ..

Macam sekarang ni , orang yg dalam keadaan pantang .. mmg jenuh nak duduk berkurung dalam bilik tu haaa.. Tak sampai sehari , ada dah g melepak kat ruang tamu sambil layan tv atau layan tab .. huhuh.. Pakai stokin , jauh sekali nak !

Petua dulu dulu , ada bagusnya terutama dari segi jangka panjang .. ikut , mmg menjadi .. kecuali yang sampai meragut kepercayaan terhadap keimanan , tu yang bahaya !

Tebalkan je la muka eh !

 

“ Bang , ikan selar mana satu yer ? “ . Selamba je aku tanya tanpa rasa segan langsung dari aku salah main angkut je mana mana ikan yang telah diselar !

Bro tu tunjuk kat aku . Aku suruh je amik dalam 6 ekor gitu. Leh rebus atau bakar .. Leh je aku belasah makan kalau salah ikan .Tapi takkan salah kot kan ? Aku dah mintak kat dia.. Sanggup dia tipu aku ? Dosa wehh !

Pastu aku g ke tempat sayur lak .. Nak cari sawi . Aku selalu confius sawi ngan bayam dan kobis . Ketiga-tiga ni , mmg sayur feveret aku tapi aku tak kenal rupa diorang langsung .. Aku kenal bila dah dalam perut jer ..

“ Dik , ni sawi eh ? “ . Selagi lagi aku tebalkan muka setelah pakai topeng spiderman anak jiran sebelah ..

“ Bang , tu pak choy .. Sawi yang tu .. Ada 3 jenis.. “. Dia senyum kat aku .

Ah , sudah .. 3 jenis la pulak .. Yang mana satu eh ? Ok , aku tau.. Aku amik mana yang aku suka .. senang citer .. huhu .. Pastu aku amik brokoli .. Huhuh..

Sayur dah .. ikan dah .. Telur lak .. Kalau aku tak kenal telur , baik aku g duk kat Zuhal je laaa ..

“ Ni , berapa harga bang ?  Nak sepapan.. “ Zasss .. RM10.20 . Belasah je la bang ..

Ok , cukup dah.. Terus balik .. Biasanya aku akan pusing dan abiskan sekurangnya RM50 untuk beli itu ini .. hehe .. Kali ni takde geng .. hehe.. Jadi , malas nak pusing sana sini ..

Bila sampai rumah .. maka inilah hasilnya ..

IMAG2413IMAG2414

2 betul.. satu salah .. Tu bukan ikan selar ??? Er …

Qhaliff ada mak angkat daaa ..

 

imageimage

Ahaa .. Tak sangka sudi datang yer auntie Leen Ismail dan auntie Aty ( tamo interframe .. malu katanya ) untuk jengok Qhaliff kat rumah ..

Buat pengetahuan rakan , dua dua ni jururawat di Hospital Putrajaya dan kebetulan lak Leen Ismail bertugas di NICU .. Kira ada ilmu la gak bab bab kuning ni .. Jadi , dia ada bagi sedikit info mengenainya ..

Lega la gak mendengarnya .. Hehe .. Cam tak caya diorang tengok size si Qhaliff ni .. Yelah , dengan panjangnya memula keluar dah cecah 56cm dan berat 4.02kg , pasti buatkan orang tak percaya yang si Qhaliff ni baru berusia 5 hari ..

Apa pon , esok g hospital ehh … Tak pela ,janji sihat dan aku pon tau erti berkorban untuk keluarga .. kan kan ? OK , nak g pasar malam lak .. Nak g beli ikan selar .. Ikan selar tu yg ada misai tu kan ?

Kena top up dah susu ..

 

IMAG2406

Sori la yer .. Ni kes terpaksa yer dan nasihat dari doktor juga .. Maka kena la top up susu formula ..  Tak berani nak amik risiko , maka turunkan saja kata doktor .. Alhamdulillah , kerap berak dan kencing gak la skang ni ..

Psst.. ni aku buat sendiri nehh .. #1 gitu .. hehee .. Susu ibu , ada tapi tak mencukupi .. Jangan fikir bukan bukan yer .. Masih pantang okeh ! Usaha dah usaha dah .. mana yang temampu , buat dulu … Macam macam dah makan .. Jamu tak makan.. Jangan risau yer .. hehe ..

Susu top up ni , brand Snow .. Ada yang suh amik Anmum memandangkan wife dari mengandung dah guna susu tu .. Hurm… Doktor kata mana mana pon boleh je..

Tak kisah la.. janji kuning tu turun .. kan kan ? Esok g check up sekali lagi .. Harapnya ada la perubahan ke positif .. Lega skit hati aku .. Keje banyak gak dah tertunggak ni .. Tapi tak pe la.. anak punya hal .. Huhu ..

IMAG2405

Olololo ..  Nak tutup mulut ke nak amik gambar dulu ? Kejam ayah kan ? Amik gambar dulu baru cepat tutup .. ehehe .. Rekodkan saja segala pembesaran dia ..

Ni la masa nak guna DSLR aku tu .. heheh …

Selamat Tinggal Putrajaya ..

 

Sedih sebenarnya bila menerima surat pemberitahuan mengenai rumah baru aku yang telah boleh diduduki di Bandar Baru Salak Tinggi. Aku suka rumah sekarang ni .. Nak ke mana mana , senang jer .. Dia macam dah tengah tengah je .. Huhuh .. Pasni  ? Entah , tak pindah lagi tak tau laa ..

Bila nak pindah ? Buat masa sekarang , tak laa … Mungkin lagi 2 bulan .. Kena tunggu settle dulu wife n baby .. Rumah baru tu pon , rasanya tak de la nak nak tambah apa apa lagi .. skit skit je kot ..

Tetiba rasa sayu jee .. Rumah ni mcm mcm kenangan ada .. Antaranya .. hur.. apa eh ? Entah .. selesa je la duduk sini .. Jiran kiri kanan depan belakang pon ok jer .. Ketua kampung pon mesra alam gitu .. Macam cctv je dia .. tau saja sapa keluar masuk walaupun bizi ngan tugasan dia sebagai guru ..

 

image

Ni la dia rumah yang bukan aku beli tu .. Amacam ? Cantik tak ? Hahaha.. Yelaaa , aku beli .. Skang ni , harganya dah pon naik lagi .. Kira berbaloi la kalau beli cuma aku ni sentimental value skit orangnya. Kalau dah selesa satu tempat tu ,nak keluar dari situ mmg susah dah .. Huhuh..

Setia kan ? Setia la sangat eh? Huhuh..

Ni nak balik pantang , plan nak buat aqiqah kat sana je nanti.. Mana geng yang tinggal kat area Kota Bharu mahupun berhampiran Kok Lanas , mari la makan gulai .. huhu ..

Malaysia , negara ke 51 paling gembira di dunia ..

 

51 ? Perghh .. kira teruk gak la kan ? Tak termasuk dlm top 10 .. hehehe .. No 1 sapa ? Denmark diikuti oleh Finland dan Norway … Hurmm .. Yeker ?? Aku nak kata lebih pon , aku tak pernah sampai sana lagi ..

Bagaimanapun, Malaysia menduduki ranking kedua di Asia Tenggara di belakang Singapura yang muncul sebagai negara paling gembira di rantau itu.

Status Malaysia yang mana penduduknya hidup paling bahagia dan gembira di dunia terkandung dalam 'Laporan Kebahagiaan Sedunia' yang dikeluarkan di ibu pejabat PBB di New York baru-baru ini berdasarkan kaji selidik terbaru oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Mengikut senarai dunia itu, Singapura menghuni tangga ke-33, Thailand (52), Myanmar (72) dan Indonesia di ranking ke-83. Negara yang paling tidak bahagia ialah Togo, negara Afrika Barat.

Peningnya memilih nama ..

 

Tang mana pening ? Kadang kadang , mak ayah tak kisah pon .. Janji mak ayah si baby tau apa yang dia buat .. Lain la kalau ada yg ada benar benar nak jaga nama keturunan tu .. Tu aku tak tau la..

Macam kes aku ni .. Aku malas nak dedahkan awal awal sbb nanti ada yang tanya kenapa , mengapa , aku pilih nama tu .. Pergh .. Boleh pening gitu wooh ..

‘ Letak nama yang baik baik .. ‘ .. Betul .. letak nama yang baik baik dituntut dalam agama .. Tapi kalau diperhatikan semula dari nama nama mereka yang punya sejarah tersendiri dalam Islam , nama mereka mudah dan senang diingati .. Tapi zaman ni ?  Panjang atau unik walaupun punya makna tapi terlupa bahawa yg nak memanggilnya nanti bukan mak atau ayahnya saja tetapi rakan rakan di sekolah atau teman sepermainan ..

Akhirnya , jadi laa BEN .. Macam kes aku .. Nama aku ni mmg takde makna tapi wujud .. Kalau digoogle , berlambak nama aku nih .. Sesingkat nama aku ni pon , ada yg tak nak panggil lalu memanggil dengan nama omputih .. Aku terima je la selagi tak dipanggil ‘Oii ‘ ..

Pemilihan nama mmg penting tapi biarlah berpada pada .. Semua orang mampu menyebutnya dengan baik . Nama ibarat doa tapi kalau salah sebut ?

Maksud nama baby aku ? Oh , aku panggil dia .. QHALIFF sejak dari dalam kandungan lagi .. hehe .. My Little Qhaliff ..

“ Muhammad , pemimpin beriman .”

Nama BEN ASHAARI Jr ialah ..

 

IMAG2396

Hurm .. awal pagi lagi aku dah ke Jabatan Pendaftaran Negara untuk selesaikan pendaftaran junior ..

Dokumen yang aku bawak untuk mendaftarkan baby adalah seperti yang diminta.. Sampai kat tingkat 3 , JPN , terus ke kaunter pertanyaan untuk check dokumentasi .. IC aku dan wife perlu dibuat salinan la pulak .. Hurm..

IMAG2400

Benda benda cam ni , bila tanya kawan kawan , penerangannya mmg takkan lengkap kadang kadang .. Jadi korang kena buat sedikit kajian dengan google sendiri ke JPN ..

Bila dah lengkap dokumen , aku dapatkan no giliran .. Dipanggil sudah. Tak lama sangat pon tunggu .. Maka pergilah aku dengan senangnya hati. Harap dipermudahkan segalanya.

Namun .. huhuu .. timbul satu masalah pulak .. Sijil Nikah ! Yang kat aku tu bukan sijil nikah sebaliknya cuma resit pernikahan yang aku dapat sewaktu akad nikah tu ..

Silap aku jugak .. Nak tak nak , kena balik ke Kelantan untuk amik sijil nikah tu. Tapi aku dah mintak  wife aku call ayahnya di Kelantan untuk uruskan part tu. Harapnya dalam minggu depan dapat la ..

Sementara tu , pendaftaran tetap dibuat cuma tertangguh sehingga dapat sijil nikah tu.  Kira rekod dah ada la dalam sistem JPN tu.. InsyaAllah .. Tapi selagi belum ada sijil nikah tu , selagi tu surat beranak dia tak dapat dikeluarkan..

Jadi sapa nama junior aku ni ? Ramai dah kengkawan dok tertunggu tunggu ..  Ok laa .. Aku bagitau la yer walaupun belum keluar lagi surat beranak .. huhuh ..

Lupa lak .. Tadi nurse ada datang melawat dah baby kat rumah aku . Dia tengok keadaan baby .. Katanya dah ok skit .. Matanya pon tadi aku tengok dah agak putih berbanding semalam .. Harapnya esok masa check , dah ok ..

Ahaa .. nama dia eh  ?

IMAG2398

MUHAMMAD QHALIFF IMAN BIN SALBANI BIN ASHAARI BIN KHALID BIN ARIFFIN ..

Ingat yer nak … Bukan korang tapi anak aku tu.. kena ingat nama atuk dia ..

Pukul 5 pagi ..

 

Tidur dalam kul 1 pagi. Sebelum tu layan Super Spontan kat Youtube. Baru 4 minit , aku dah lena. Memang super spontan laa !! Best tak best , aku tak tau laa .. Malas nak amik tau.

Sedap enak dibuai mimpi bercanda dengan Neelofa di padang pasir nun di Gunung Sahara , tetiba terdengar suara .. suara yang amat aku kenali … Sayup jer suara dia ..

Makin lama , makin dekat .. Alahai .. kenal laaa suara tu .. Junior teriak dah ! Aku bukak mata .. dia depan mata aku dahh … Huhuh.. siannyaaa diaa.. Pagi pagi dah karaoke ..

image

Aku bangun .. Wife ulur junior kat aku .. Dia nakg tandas. Mintak aku jaga jap .. Aku hulurkan je tangan .. Makin kuat la pulak .. Aku nak nyanyi kat dia , tapi risau jiran bangun .. Bukan pe , aku biasa nyanyi guna mic jer .. Nak kena select lagu lagi .. haaa.. Makan masa.. Tu pon nak kena reherseal .. Huhu..

Aku capai hp aku .. pasang lagu feveret dia sewaktu masa dalam kandungan .. Zikirullah .. Diam jap dia .. Bila abis , nangis balik .. Wife dah kembali dari menunaikan hajat dia ..

Aku bagi kat dia balik dah suruh check lampin dia .. Dia kencing.. Terus tukar lampin dia .. Dan dia nak susu .. Kebetulan mak mertua pon terjaga dah .. Peka dia dengan cucu dia ni ..

Dah menyusu badan tapi tak cukup. Kena top up dengan susu formula.. Mak mertua g buat . Aku nak buat sebenarnya .. nak tau sukatan yang dia buat sebelum ni .. dia dah g buat ..

Pastu dia kembali .. Dia amik baby yang tengah teriak tu dan kasi dia susu tu.. Ada cara dia untuk pastikan baby tak tersedak sbb dia tengah nangis… Aku perhati je apa yang dia buat ..

Tak pe la.. pasni aku nak belajar semua tu.. kena belajar gak , camana pon. Ok la.. nak sambung tidur sat .. Junior pon dah selamat tidur ..

Jap lagi nak jemur dia jap.. Dalam kul 7 pagi .. Ada yang kata cahaya matahari tak elok sekarang ni .. Kalau tak elok , ramai dah sakit kulit skang ni sbb time tu ramai dok jogging .. InsyaAllah .. kita ada Allah .. Yakin saja dengan ciptaanNya..

Pastu , g daftar nama dia … Muhammad ….

Berani ke nak tanam uri / tembuni ?

 

Gulp .. Ada suami tak berani nak tanam uri isterinya yang baru saja melahirkan anak .. Nak tengok pon tak mampu apatah lagi nak sentuh lalu membersihkannya dan seterusnya ditanam di tempat yang ‘selamat’ ..

image

Apa itu uri atau tembuni ? Takkan tak tau kot ?? Tau kan ? Cuma ada yang belum pernah lihat kan ? Tak pe .. tunggu nak bersalin nanti tau la.. Pastikan yang halal yer .. heh ..

Ada banyak pantang larang sewaktu nak bersihkan uri ni seterusnya menanamnya. Orang Islam kena tanam yer uri ni.. Jangan dibakar mahupun di jual .. Ada yang mangkuk siap keringkan dan makan .. Awek muda wak dia ..

Sewaktu nurse menyerahkan uri baby aku pada aku hari tu , aku terkedu sekejap sebenarnya .. Kenapa ? Aku tak sangka betapa beratnya uri tu .. Huhuh.. Aku ingat sekadar cam usus jer .. Rupanya tidak ..

Mak mertua aku nak aku sendiri tanam menda tu .. Kira aku kena bertanggungjawab sebagai ayah la gamaknya.. Mulakan dari menanam uri .. Haa..

Aku amik dan pegang.. Aiyo .. camana nak buat neh ? Sekarang dah hampir jam 12 malam .. Takkan nak tanam malam malam ? Gulp .. Aku pandang mak aku .. Mak aku kata tak pe , dia nak uruskan. Tapi aku tak nak .. aku nak uruskan sendiri bab ni .. Kalau bukan sekarang , bila lagi aku nak mulakan kan ?

Setelah selesai aku uruskan wife , malam tu gak aku balik dan cuci uri tu di bilik air .. Sewaktu aku keluarkan uri tu dari plastik bag tu , aku cuma mampu berkata dalam hati ..

“ SubhanaAllah .. inilah rahsia manusia yang Allah terang terang tunjukkan kekuasanNya pada kita .. “

Atas sebab itulah aku mampu membersihkannya .. Aku nak tau camana dan rupanya uri itu yang telah membekalkan makanan serta oksigen pada bayi .. Dan melihatnya secara live serta membersihkannya sendiri ..

Dan aku berjaya membersihkannya seterusnya menanamnya masa tu gak .. Huhuh.. Kira kira jam 2 pagi .. Pantang larang ? Aku serahkan pada Allah untuk menentukannya ..

Aku berjaya melakukannya tanpa rasa sedikit pon geli atau nak pengsan malah berbangga dapat membersihkannya kerana ianya milik isteri dan anak aku sendiri ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI