Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 7 April 2012

Benda benda cam tu pon nak update dalam blog ke ?

 

Wahh .. “ Beria dia cerita pasal anak dia . Macam la orang lain takde anak ! “ Atau dia dulu pon pernah basuh lampin adik dia yang penuh dengan taik .. tak pun update dalam blog !

Yo geng ! Come on laa.. Ni blog .. Bukan majalah artis atau surat khabar politik mahupun berita perdana .. Blog ni , blog aku .. Cerita aku .. Aku tak cerita pasal orang lain .. Aku cerita apa yang aku buat , apa yang berlaku pada aku yang mana ianya merupakan sesuatu yang baru pada aku ..

Tolonglah yer .. Sebelum nak tinggal komen tu , fikir la dulu geng .. Kang diri sendiri yang malu .. Aku tulis dalam blog , bukan sekadar tulis tapi punya maksud tersirat .. Jangan baca dengan hidung..  Gunakan akal untuk memikirkannya ..

Seperkara lagi .. Bab nama.. ada yang rajin g tanya maksud maksud nama anak orang ni .. Sampai siap tanya pakar pakar bahasa untuk tau maksud tu.. Pelik .. dah abis kerja ke ? Simpan je untuk nama anak cucu tu nanti ..

Tak suka baca , jangan baca ..Ini kisah aku dan hidup aku serta mereka di sekeliling aku .. Nama pon BLOG .. bukan kamus atau ensiklopedia  atau National Geography ..

Bukan marah tapi bosan dengan orang kita.. Nama nak bagus .. Nak ikut arab yang penuh maksud .. tapi tak nak pulak ikut sunnah nabi tu .. Amik yg best je ke ?

Blogger tak yah la up pasal artis ni !

 

Meluat aku dengar apa yang soalan wartawan pada artis tu di satu rancangan gossip artis di tv hari tu .. Wartawan tu tanya macam blogger ni di tergedik gedik nak cerita pasal artis … Dan menariknya ,wartawan tu kata macam blogger ni punya sumber tak sahih dan tiada ilmu mengenai dunia kewartawanan ..

Betul ! Aku tak nafikan laa .. Tapi apa beza wartawan hiburan yang gilakan gossip panas dan sering melaga lagakan artis tu dengan blogger yang tulis entri gossip artis ? Sama je la kan ? Tujuannya , mudah je.. nak tarik trafik .. kan kan ?

Aku rasa la kan , pasni blogger tak payah dah la bercerita pasal artis sangat laa.. Biar je wartawan hiburan buat semua tu.. Blogger , cerita je menda menda lain je .. Lain la ianya punya info yang berguna untuk pembaca blog kita tu.. Takat artis gossip ngan datuk itu ini , buat semak blog jer ..

Kekadang aku rasa , wartawan hiburan ni dah semacam tergugat dengan kehadiran blogger blogger terutama blogger hiburan.. Rileks laa .. Korang pon wat cerita cerita pasal pastu dok laga lagakan artis .. Kira konon serupa macam PBB la eh ? Ceh ..

Bosan cerita artis Malaysia ni .. Menda serupa biskut Jacob tapi cerita serupa macam Chipsmore ! Huh ..

Naik lagi .. hurm ..

 

Terima kasih .. Ramai pulak sudi datang ziarah .. Aha .. Buat bro Eyriqazz yg baru jugak dapat baby .. Tahniah bro ..   Terlari tajuk lak .. hehe .. Yang datang adik aku ngan keluarganya .. Broframestone ngan tunang tercintanya serta kawan wife aku , Mieza dan keluarga.. Kebetulan aku baru sampai dari hospital , semua pakat sampai rumah serentak ..

image

Kat hospital tadi … Jumpa dah doktor .. Keputusan darah , naik lagi .. dalam 225 gitu .. Tapi doktor tu cool je. Dia cuma suruh perbanyakkan lagi hisap susu ..

Nak cuba yang lain , aku rasa nanti dulu laa… Ikut je nasihat doktor .. Sbb bukan aku je tadi ada kes kuning tu .. Ramai lagi yang datang tadi , kes kuning ..

Entah la… tgk la hari ni camana .. Esok kena g lagi .. Anak anak buah aku pon semua sejarah gitu gak termasuk anak buah wife aku , Ammar tu.. Sebulan jugak la ulang alik ke hospital .. huhuh..

Doa doakan la yer supaya cepat sembuh Little Qhaliff tu .. Lenguh dah dukung dia .. huhuh ..

Sama la kita ..

Masih lg di hospital ..  Baru lepas bertegur sapa dgn seorang bapa yg kebetulan duduk sebelah aku .. Anaknya pon kuning .. Baru hari ke 9 dan Qhaliff dah  7 hari ..


Dia kata anaknya pon baru je kuar dr NICU .. Katanya wife dia berdarah 'O' , jd anaknya mmg berpotensi dpt kuning tu tinggi ..


Tp nampak dia cool jer .. Berpengalaman la katakan .. Anak keduanya .. huhu ..


Dah 2 jam kat sini .. Tunggu keputusan darah mmg bukan sekejap .. Tak percaya aku punya kesabaran begini ! Huhu ..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Hospital lagi ..

My little Qhaliff , ke hospital lagi .. huhu .. takde pilihan .. suka atau tidak .. kesian atau tidak , mencegah lebih baik ..


Dia dah kuat menyusu smlm .. Sesekali je kena top up sbb tak cukup .. Maklumlah , size ikut ayah .. huhu..


Harapnya , dah ok hari ni .. Ni baru nak amik darah .. dlm 2 lebih baru tau results .. hurm ..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Team Menyusu Susu Ibu ?

 

Perghhh … Aku ingatkan ada persatuan persatuan ibu yang gitu gitu jer .. Rupa-rupanya ada team penyusuan susu ibu lagi .. Haa.. Kalah team suami suami ni haaa ..

Semalam aku dihubungi oleh rakan Facebook .. Dia menawarkan khidmat kaunseling dan juga bantuan dari segi teknikal .. Ala , kira nak berkongsi ilmu dan maklumat .. Baguskan ?

Team ni dipanggil Sukarelawan Kumpulan Sokongan Penyusuan Susu Ibu Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan KL dan Putrajaya . Mereka-mereka ni terdiri dari sukarelawan ..

Kalau kat dunia maya ni , ada banyak group group gini .. Tak silap aku kat Susuibu.com pon ada geng geng forum ni .. Facebook pon ada.. Tak ingat lak apa nama group diorang ..

Wife berminat katanya .. Dan malam tadi pon baby banyak dah menyusu badan .. Mungkin dah mula banyak kot .. Lewat gak tidur malam tadi , dua dua ..

Aku ? Kejap bangun tengok.. kejap lagi bangun .. Tidur pon kat ruang tamu jer .. Nak ajar diri ni alert dan rajin bangun malam.. Nanti mak mertua dah balik kampung , aku kena amik buat semua tu.

Setakat ni , mandi dan tukar pampers je belum .. Tukar pampers tu tak susah pon .. Cuma lom buat je lagi ..

Terima kasih pada yang prihatin dan mereka yang sudi mendoakan kesejahteraan kami sekeluaga. Semoga Allah membalas kebaikan korang semua ..

Rasa tanggungjawab akan hadir sendiri ..

Dulu aaaa ... Dulu punya celitaaa aaa .. bila tgk baju byk gila , sure aku lari dr rumah dlm 3 jam .. g lepak umah kawan aku dr kena bebel ngan mak aku ..


Skang , baru padan ngan muka aku tp aku tak kisah .. sbb ni baju anak aku sendiri wooo .. Sapa nak basuh kalau bukan bapak diaaa .. haaa ..


Tengah mlm basuh baju .. perghh .. sblm tu , update blog dulu .. Bizi , bizi , bizi ...


Published with Blogger-droid v2.0.4
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI