Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 8 April 2012

Bila Qhaliff jumpa sepupu sepupu dia ..

 

image

Kenal Ammar tak ? Aku pernah cerita pasal dia dulu tuuu .. Yang beria ria dia nak jadi blogger tu ..   Pernah baca tak entri pasal tu ? Lom ? Haa.. Baca la.. baru korang leh kenal sapa ni .. Klik Sini ..

Haaa.. nak tengok tak baka baka aku ? Hahaha ..

image

image

Haaaa .. ni antara anak buah aku sewaktu mereka baby .. Tengok la sendiri nooo .. Aku tak tau laaa anak aku ni camana nanti .. Huhuu…  Sorang je perempuan .. huhu … Adoi .. abis laaa …

Tunggu nak g balik Kelate lak .. hehe ..

Muhammad Qhaliff Iman kena serang !!

 

image

Akhirnya , mak aku datang dan inilah hasilnya.. Kalau nak harap aku ngan wife .. gini je dia kena .. Tapi ni pon jap je.. pastu menjerit “ Peeewitttt.. panasss laaa “ …

image

Huhu.. macam bapak dia gak tidur ! Hahaha .. abis la aku bila besar nanti.. huhu..

Aha… sapa serang Qhaliff tadi ? Hurmmm .. Mula mula Ir. Ajak , Kak Timah Sahak sekeluarga .. Pastu Sunah Sakura n the geng lak sampaii .. Wargkhh.. Tak lama kemudian , keluarga aku ( abang dan adik perempuan serta mak aku ) lak sampai.. Tak sampai 5 minit ,  2 jiran terdekat aku sampai ..  Tetiba rumah aku jadi sempit !! Aiyoyoo….

Terima kasih la semua  sbb sudi singgah .. Nak amik gambar pon tak sempat sbb rumah aku dah jadi taska .. Huhuh .. Pergh .. Rasa cam buat open house lak  tetiba.. hahaha …

Bedung elak kengkang ?

 

lega ada menda neh .. Nak sidai baju semua senang terutama belah pagi agar kena cahaya matahari dan cepat kering .. Pergh.. aku cakap macam ibu ibu dah ni ! Apa nak buat , ni la keje aku skang ..

image

Syok la pulak skang basuh baju .. lebih lebih lagi tak yah cuci tangan dah .. Guna je mesin. Ada sorang kawan pembaca dia tinggalkan komen yang mana dia gunakan mesin basuh je .. senang citer .. Dan wife aku pon suh guna gak la.. Aku apa lagi kan ? Lagi la sonokkkk .. Kalau tak mau abis air kat bilik air tu semata mata nak basuh sebaldi baju .. huhuh..

Haaa.. bercakap pasal bedung ni haa.. Aiyooo.. Si Qhaliff ni haa .. tamo sungguh laaa bedung .. Mungkin cuaca panas menyebabkan dia merontan ronta tak nak dibedung ..  Aku sebut dulu ‘bendung’.. Sesuka hati aku je ubah .. hahaha..

image

Ni mak mertua aku dah bedung dia.. dia tamo.. Nangis.. aku g amik dia .. Dukung , dia diam .. jalan jalan .. Mata katup macam dah tidur lena sejam .. Bila aku berenti jap , sebelah mata dia , dia bukak .. tgk .. Macam tau tau aku nak letak dia atas tilam.. Terus menangis.. Aku jalan , dia diam .. Waaaa.. Aku nak update blog lagu mana cam ni ..

Last last aku kasi kat wife aku .. Semua pakat sakit tangan dan lenguh dukung dia .. huhu .. Tak tau la lagi 3 bulan camana .. Huhu.. Berkaitan dengan bedung ni , orang dulu dulu bedung budak sbb tak nak kasi jalan kengkang kan .. Ada yang kata taknak kasi budak terkejut .. Macam macam la orang dulu dulu tp mmg bagus la cara tu .. Cuma skang budak tamo dah .. Huhuh..

Akhirnya sempat siap satu entri lagi.. Rela update dari tidur !

Penyabar sungguh seorang ibu dengan anak lelakinya..

 

Aduh .. penat .. Bukan penat apa.. Penat ngan anak anak buah hero neh .. Kalau jumpa semua dan duduk satu rumah , aku leh gila jap laaa .. Tu belum lagi part part tolong kemas rumah tu .. Kemas giler !! Huwaaaa… mau gak aku jadi hulk jap ..

 

image

Camana nak uruskan mereka ni ? Zaman ni , cara terbaik .. rasuah je ngan gadget yang ada ! Contoh hp , komputer , PSP , tab dan sebagainya .. Memang laaa diorang duk diam punya ..

image

Cepat benar budak sekarang ni ‘tangkap’ apa yang diajar pada mereka .. Mata dan telinga pantas ! Grrr .. Kalau nak buat apa apa , pastikan sorok dari mereka ..

Aku ada 8 anak buah lelaki yang mana kalau berkumpul semua , aku jadi gila  ! Confirm gila !!! Huwaaaaaaaaaaaaa… Patut la ramai orang gaji lari .. hahaha .. Tu belum part yang ada ‘ayah’ si anak jadi gila ngan orang gaji .. Hahahah ..

 

image

Nampak je muka aku .. Nak handphone ! Waduh .. Nasib baik la pakcik korang baikhati .. huhu ..

Camana la seorang ibu cool je leh tengok anak lelaki mereka ‘ menghancurkan’ rumah tanpa perlu jerit atau pukul .. Perghh … Memang sabar dan tabah .. 9 bulan wehh dalam perut ! Tak cukup sabar lagi ke ? Dari situ segalanya bermula kan ?

Buku Rekod Kesihatan Bayi dan Kanak-Kanak .

Dah mcm wajib pulak buku buku ni berada dlm beg aku .. Ada 2 jenis kat tangan aku .. huhu..


Huargh .. mengantuk giler !! Menaip ni pon tersengguk sengguk .. tidur lewat mlm tadi ..


Tiba-tiba ..


"Baby Norazila .. "


Waaa ... Panggil daaaa .. legaaaa .. Masuk jumpa doktor  berbangsa cina .. Lembut dan baik je orangnya.. Layanan pon bagus .. Check segalanya .. Dan ..


Alhamdulillah .. turun daaa .. Walaupun tak byk , tp ada la gak kan .. Esok tak yah g tp akan ada jururawat dtg rumah utk buat pemeriksaan .. Selasa baru g lagi .. harap tu yg last laa ..


Lega skit hati tp ada bintik naik kat ketiak Qhaliff .. Doc suruh mandikan dengan Seba Meb .. Kalau bintik tu pecah , cepat cepat lap .. leh merebak katanya .. Nama dia ? Tah apa tah .. mak mertua aku tau la .. Aku tau angguk je ..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Lagi di Hospital Putrajaya ..

Awal pagi mcm ni biasanya aku kat gym .. huhu .. dan sejak kehadiran Qhaliff , segalanya berubah .. Apakah aku akan mengambil cuti panjang dari workout ? Tak punyaa .. aku dah 10 tahun mcm ni .. Apa yg boleh aku buat cuma , kurangkan je dan lebihkan diri rumah ..


Ok .. keadaan di hospital , wad kecemasan .. orang tak ramai .. harap dpt selesai cepat .. sian kat Qhaliff ngan mak mertua aku .. huhu .. dok menunggu berjam kat hospital .. Harapnya ok dah ari ni ..


Skang aku tau cmna rasa ayah aku ulang alik g spital .. huhu ..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Gua pening ! Boleh ke tak ?

 

Hahahaha .. adoi .. sian anak aku nehhh .. Ada yang kata , bagi jer .. Ada yang kata JANGAN ! Tanya pakar , dia jawab mudah jer.. teruskan dengan penyusuan ibu .. Kalau takde , top up jer ..

Tapi kalau tak hilangg gak kuning tu ? Ada yang kata , teruskan jer  InsyAllah akan hilang punya .. Jangan sesekai bagi air suam ! Haaa… kan ?

Tadi ada aku tanya doktor.. Boleh ke bagi air suam kat baby ? Dia kata mudah jer.. Dulu mak ayah kita bagi gak kita air suam.. Hidup gak kan ?  Tapi ! Dia kata , ada tapi .. Kita ni antara yang terselamat.. Ada yang tak terselamat dan kita tak tau mengenainya.. Jadi dia tak galakkan bagi air suam dan teruskan dengan penyusuan susu ibu mahupun top up ( buat sementara sehingga kuning hilang ) ..

Camana lak dengan setitis dua susu kambing tu lak ? JANGAN bagi walaupun ada yang kata mujarab ! Alahai .. Aku dah pening .. Boleh ke tak ?

Apa yang akan aku buat , sementara ni .. ikut nasihat doktor je la .. Mereka lebih arif menghadapi kes kes begini .. Dan berdoa serta tawakal ..

Sapa kata senang jadi ayah ? Bab ibu , biar ibu je yang update blog dia sendiri dan baca sendiri dari hatinya sendiri ..

Jemur ? Ada yang kata boleh.. Jemur je.. Dulu boleh jer jemur.. Hidup pon .. Maka aku berfikiran begini .. Dulu , zaman atuk nenekkita air putih kita bersih dan jauh dari pencemaran ..  Zaman ni ? Walaupun nampak putih tapi ? Sama gak sinaran matahari … Lapisan ozon semakin nipis kerana kerakusan kita sendiri ..  Tu pon masih tak sedar ! Mangsanya , anak cucu kita .. Angkuh benar ..

Hidup ini satu ujian buat kita.

Sangat letih fizikal dan mental ..

 

Masuk hari ke 8 aku bergelar bapa .. Fuh .. sangat penat .. Sangat penat .. Fizikal , ok lagi .. Mental ni .. Betul la kata orang , bab bab besar ni memang tak membebankan langsung .. tapi yang menyusahkan ni , yg kecik kecik ni .. hal hal remeh temeh yang takde kaitan dengan aku langsung .. hurm.. Ke tepikan saja ..

Mak ayah aku datang malam ni .. Terima kasih .. Adik aku pon datang gak bersama keluarganya. Meriah malama ni rumah aku .. Qhaliff je tak dapat nak join sbb dok kena ‘jemur’ ngan mak aku .. Huhu..

Sejak bangun awal pagi tadi , aku tak tidur langsung sampai sekarang. Macam tak percaya lak. Ditambah lagi aku siap berjogging petang tadi .. Betul betul mencabar diri aku ni ..

Macam pagi tadi sewaktu di hospital .. aku dukung Qhaliff sbb mak mertua aku tak larat sangat nak pegang dia .. Tunggu doktor panggil , sampai aku nak terlelap sekali ngan dia .. uhuh.. Nasib baik laa ada htc aku tu.. leh gak aku update blog masa tu gak dan update wall FB aku tu ..

Ni baru kuning kan ? Mana mana anak yang tak hargai ayah dan ibu mereka , fikirkan semula pengorbanan mereka sewaktu kita sebesar tapak tangan dulu .. Jangan sangka dah bijak berfikir , kita dah boleh kuasai dunia ..

Esok , awal pagi .. hospital lagi ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI