Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 9 April 2012

Seminggu yang lepas , hari ini.. aku mengelabah!

 

9.30 pagi.. seminggu yang lepas yakni 2/4/2012..

“ Bang, air ketuban dah pecah.. “

Sayup aku dengar ..  Macam dengar “ Nak air tebu tak bang ? " .. Tapi dalam mata masih katup tu aku terpikiaq ..

“ Apa giler nak minum air tebu pepagi buta ni ? Tapi kalau orang mengandung , tak pelik la permintaan tu .. “

Sekali lagi wife kejut aku dan aku terus terbangun .. Dalam hati aku .. Neno neno neno neno … 

Seminggu telah berlalu ..

 

image

Dia celik mata daaaah di kala orang nak tidur ! Di kala orang rileks , dia tidur laakkk … Aiyoyooo …. Nasib baik laaa anak sendiri.. Kalau bukan ? Kalau bukan pon ,sama gak .. tak leh nak marah kan ? Baby.. mana tau apa apa .. tau nak susu , berak , sedu , belahak , kenyit mata ..

Nak tau ? Hari ni tepat seminggu Muhammad Qhaliff Iman melihat dunia ni .. huhu … Seminggu gak laaa aku tak cukup tidur … hinggalah usia aku ..  hanya Allah saja mengetahui ..

G baca blog wife aku.. cerita dari hati dia sendiri .. http://cikladablog.blogspot.com/

Rakan Blogger Baru di BENASHAARI.COM

 

Seminggu aku tak update entri promosi rakan blogger sbb bz dengan orang baru .. hehehe .. Sori eh … Dalam pada sama , dok bizi dengan keje keje lain ..hehe .. Ni tidur pon tak cukup .. Sian kan ? Tak pe , janji hati gumbira.. kan kan ?

Jom kita tengok rakan rakan blog yang baru ..

  1. BATU PAHAT, JOHOR saya suke cekelat! - just be your self
  2. sy cytie...tu je la...motto hidup aq...'fight2 for the right' ..when i silent that's no mean didn't like it..or else...just like to keep silent so i can hear from all the sight..:P - 私についてのすべての
  3. NHH stand for my name. Nur Hafizah Hisham - Hafizah Hisham
  4. ❤ Aleeya ❤ 18 years ❤ welcome to my world ❤ my attitude is based on how you treat me ❤ - RIANG RIA
  5. ini kisah saye. :) Maaf. Blog nyh buruk je. Update tak tentu masa. But, thats my life, andd hows yours? - ecahsnaz is SIMPLE :)
  6. Moshi-moshi .. call me yatie or beiby for the short .. im just a simple gurl not so cute not so beauty .. LOVE.LOUGH.LIFE ^.^ -♐ Realiti si MATA KUYU ( ̄▽ ̄)
  7. sesuatu yang boleh dikongsikan..so terciptanya blog ini...sekadar berkongsi cerita, suka duka, sedih sayu..bahagia derita. - this is my story
  8. *student *KL, Johor *success comes upon effort - love.laugh.life
  9. i'm just a beginner.. learn by time.. - a little beginner..
  10. saya harap semua suka enrty blog saya and tema di blog saya !! - merah jambu punya cerita

Aha.. 10 je deh .. hehehe … Panjang nanti , boring lak kan ? Selamat berkenalan ..

Nak g gym ke tak ? Qhaliff nak ikut ?

 

image

Hurm .. serba salah .. nak g ke tak ? Qhaliff dah selesa tidur .. Tapi aku lak ada byk menda nak diuruskan kat rumah ni dan juga kerja aku yang melibatkan blog ni ..  Haih …

Akhirnya , aku buat keputusan , aku cuti la lagi sehingga wife dah ok dan sementara tu , aku buat senaman ringan je la kat rumah ni .. Kena biasa kan sbb nanti nak pindah , gym jauh dah .. Kena train sendiri..

Bila cakap bab pindah ni , ada kawan pembaca macam tak puashati lak dgn aku yang mana aku tak jawab pasal harga rumah yang aku beli dan lokasinya. . Kena faham  kawan , menda menda cam ni boleh mengundang jenayah pada dia .. Mendedahkan lokasi dan harga menunjukkan kemampuan kita padahal tak seperti yang disangkanya ..  Terus nak cop aku dengan kata layan blogger blogger popular je.. Kenal aku pon tidak , terus nak kata gitu .. Huh .. Malas nak layan karenah manusia gitu. Bagi aku , dia masih mentah lagi dalam selok belok dunia maya ni .. Jadi , takde apa nak dilayan sangat. Cuma lain kali , buka mata .. Kalau nak tau sangat , cari je di Facebook dan Twitter.. Bukan tak bagi pon kan ?

Berbalik pada cerita asal aku .. maka aku nganga je la atas katil ni , lepak sebelah Qhaliff .. Abis cerita . Malam , g Alamanda .. Beli barang dapur skit ..

Rezeki ayah sbg blogger ..

 

image

Alhamdulillah .. Rupanya kenalan dunia maya lagi ramai datang ziarah  Qhaliff  ni .. Hari ni , Nick Eima dan kawannya sudi memijak carpet merah rumah aku ni untuk melawat Qhaliff ..

InsyaAllah , hari Rabu ni pon akan ada lagi yang datang .. huhu .. Semua nak lawat Qhaliff.. Takde sapa pon nak lawat aku ! huwaaa… nak jadi baby gak aarr.. Baby Ben ? Hehe ..

Dan cam biasa .. kalau ada awek datang , Qhaliff tidur .. Dia pemalu orangnya. Ikut sapa pon tak tau laa ( sambil memandang cermin lalu memantulkan bayangan wajah aku .. )

image

Bila tengok baby tidur , beshhh je kan.. Lena jer .. Malam kanggg.. dia punya jaga .. pergh.. Kalah pak guard kilang besi tu haa !! Yang parah , mak dia .. pastu , pas baton kat ayah dia lak .. Ayah dia pegang setengah jam je… nantok deh … hahaha .. tahankan je ..

Pasni nenek dia balik kelantan , gulp .. berdua je… waaa.. nak amik maid indon ? tak yah laaa.. kerja keras ben !! Chaiyok chaiyok !

Bila nenek dah bersuara …

 

image

“Dua dua ni kena antar g tahfeez nanti .. “

Wargkhh .. Okeh je laa no .. kalau boleh aku nak Qhaliff ni pon kuasai bahasa asing cam Mandarin  dan tamil .. Penting sebenarnya lebih lagi di Malaysia .. Orang tak leh ngumpat depan depan .. Hehe.. Banyak dah kes berlaku ..  Kita sengih tapi sebenarnya diumpat .. Kira nasib baik la ada kawan yg tau cakap mandarin , boleh faham.. Huhu..

Tapi semua tu lambat lagi .. Apa yg penting , didikan awal tu .. Haaa.. Bukan senang lebih lagi anak lelaki .. Diorang punya ‘nakal’ tuu .. adoii .. mmg mencabar kesabaran .. cam Ammar ni.. Masa kecik , baik jee.. Dah besar ni , perghh.. bijak !! Bijak mengenakan orang tua dia termasuk aku .. huhu ..

Nak marah budak budak ni ? Ada caranya kan ? Kasi jegil je bijik mata.. abis laaaa… Tak nangis tapi diorang tau kita ‘marah’ .. Hehe.. Nak tinggi suara , ada yg demam nanti ..

Bila jururawat datang rumah ..

 

IMAG2436

Tak sedar lak aku  tadi nurse ni datang .. Aku masih ngan bantal peluk dok sedap berfacebook , ngan muka tak mandi lagi sbb jaga Ammar tadi .. huhu .. Ai segan uu .. Nasib baik kat ruang tamu je aku dok melepak ..

Setiap minggu , nurse yang baik serta peramah ni akan datang untuk membuat pemeriksaan pada bayi dan ibunya . Masa ni , tanya laa apa pon nak tanya ..

Camana aku boleh perasan niurse ni ada ? Dia datang kat aku dan cakap ..

“ Encik , baby ni kena bawak g test darah ni .. “

Aku terkejut .. Takkan naik kot ? Camana dia leh tau .. Power benor ilmu dia.. nak gak aku blajar.. Aku ternganga cam Qhaliff nganga time tidur .. Oh , serupa la kita .. Baru aku sedar . huhu..

“ Er , semalam g doh .. Naik lagi ke ? “ . Aku bagitau dia ..

Dia terkejut .. Terlupa katanya .. Memang dia yang suruh pergi klinik kerajaan ari tu untuk buat pemeriksaan lanjutan kuning Qhaliff tu .. Dan aku pon mmg g dah ari Sabtu Ahad ari tu .. Dan esok kena lagi.

Waktu buat pemeriksaan kat Qhaliff tu , ada aku tanya kat dia pasal di dahinya yang mcm naik beruam tu.. Dia kata , mmg gitu baby.. Nanti akan hilang sendirinya . Termasuk juga ada bintik kekuningan . Masa mandi tu , kena cuci ketiak dia betul betul dan jangan guna sabun lagi .. Takut tak sesuai dan sensitif pada kulit baby.. Tu pesan dia laa..

Aku , anggukkan saja .. ngantuk weh ..  Tu je la sempat aku tanya sebelum aku keluar dari bilik tu … Esok , kena bawak Qhaliff lagi untuk test darah.. Kalau turun , tak yah g dah kata dia ..

Cara Membuat Belian “Online” Di Public Gold ...

 

image

Assalammualaikum ... Apa khabar anda semua pada hari ini ... Semoga pada hari ini akan membawa seribu keberkatan buat kita semua ... Pada hari ini saya ingin berkongsi cara untuk membuat pembelian logam emas tulen fizikal atau logam perak tulen fizikal dengan Syarikat Public Gold Sdn. Bhd ... Kaedah yang saya ingin ceritakan adalah untuk menjadi Dealer Syarikat Public Gold Sdn. Bhd ... Dealer tersebut terbahagi kepada tiga peringkat:

Peringkat Pertama:

Normal Dealer:

Setiap kali membeli logam emas tulen fizikal akan mendapat komisyen sebanyak 1% dan apabila menjual semula kepada Syarikat Public Gold akan mendapat komisyen sebanyak 0.5% ... Maka jumlah komisyen untuk setiap kali transaksi jual dan beli adalah berjumlah 1.5% ... Bagi melayakkan untuk menjadi Normal Dealer, pembelian pertama perlulah mempunyai jumlah tidak kurang daripada RM20 ribu dengan satu resit pembelian ... Produk boleh terdiri daripada gabungan produk Syarikat Public Gold.

Untuk membaca langkah seterusnya (klik di sini)

Sebarang pertanyaan sila hubungi saya di talian:

PELABUR EMAS PERAK  : 019 66 22 909

BBM PIN: 23 26 3d 2c

FACEBOOK  : http://www.facebook.com/abdulrazakbinkamarudin

Oleh  : admin@pelaburemasperak.com

“ Ammar nak Upin Ipin tak ? “

 

Baru dapat lena lepas subuh tadi .. Dalam kul 8 pagi , suami adik ipar kejut aku .. Diorang nak g pasar ngan mak mertua aku . Aku duk umah . Ammar , anak mereka dok tidur kat atas.. Ha , sudah .. kang jaga confirm nangis.. Nangis lagi ? Huwaa.. aku pon nak nangis laa gini..

Diorang dah g .. Aku baring kat ruang tamu .. Baru nak mimpi dating ngan Neelofa, wife datang kejut.. Kata Ammar nangis kat atas .. Dengan pantas aku bangun dan naik ke atas ..

“ Ibu.. ibu .. ibu.. “

Ah , sudahh … aku ajak turun .. dia tak nak ! Makin kuat lak nangis dia .. Nak buat camna nih .. Cuak balik aku .. Entah , aku tak leh dengar budak nangis.. Diorang nangis cam nak kasi keluar anak tekak , aku rasa .. huhu… Tu yang kasi mengelabah aku .. haha.. Jangan anak aku menangis depan Toy’s R Us  nanti dah .. Mau aku beli satu kedai nanti ! Heh .. beli bau je la…

Aku keluarkan htc aku .. Aku tunjuk kat dia .. Jom tgk Upin Ipin nak.. Ahaa.. dia diam dah .. lega skit hati aku .. Aku bawak dia turun .. Waa.. dia ikut ..

“ Nak McQueen car … “

Huuhu .. Gila racing mamat neh !! Tak minat upin ipin la pulak ..  Tak kisah la.. Janji jangan nangis dah ..

 

image

Menangis sepanjang malam ..

 

Sian kat wife dan mak mertua .. Pening kepala sbb tak cukup tidur ..Wife lak , terasa dah sakit di bahagian perut dia .. Dah abis kesan pelali ari tu kot .. Ditambah dengan byk bergerak .. Hurm… Bila suh duk diam , kata boring.. Haaa .. dah terasa sakit gini , baru nak duduk diam.. Ni baca kang ,aku kena cubit lak .. huhu..

Qhaliff , on off on off menangis.. Sorang sorang gilir jaga dia .. Dia nak tidur atas pangkuan orang .. Berak tak de la pulak .. kalau ada pon , dah dibersihkan .. Perut masuk angin ? Tak check lak aku. Mungkin wife ngan ma ( mak mertua aku ) dah check kot … Tapi dia mmg gitu.. kalau kat pangkuan , lena ..

Cuma malam ni , entah nape .. asik menangis.. Masa kuning dia tinggi , dia diam byk .. Dah mula nak kebah kot kuning dia ? Hurmm.. Nak check doktor ? Jap lagi akan ada nurse datang rumah. Tengok apa dia nanti .

Aku , tidur .. dapat la dalam 4 jam je gitu setelah seharian bergerak sana sini .. Jam dah menunjukkan 7 pagi .. Dan mengantuk terasa sangat …

Amacam ? Menakutkan ? Tkde apa nak ditakutkan .. Inilah pengorbanan kita ..  Tak kira ibu mahupun ayah. Tak kira kecil atau tua .. sampai masa .. tanggungjawab bermula ..

Bila si junior menangis ..

 

Fuh ..kalau dia meraung , gegar rumah ni haaa.. Adoi.. Sian la pulak .. Kalau dia nangis , nak susu atau dia dah eyaksss .. heheh .. Nasib baik Tok Ma dia ada.. Bukan pe , aku lom sempat nak tarik nafas lagi woo .. Kalau ada masa , aku update blog.. Lepas update , jengok dia .. dukung dia .. Huhuh .. Bukan leh celik mata dia tu.. Celik je , ‘pintu .. pintu.. ni pintuuu ni … ‘ ..

Bukan mengeluh  akak akak sekalian tapi wow .. mmg mencabar benar laaa menjaga baby ni .. Nasib baik takde maid .. kalau ada , sahih dia lari ngan bawak sofa sofa yg ada kat rumah aku ni haa ..

Kalau tengah malam dia menjerit , confirm aku terjaga punya walaupun aku tak tidur disamping dia.. Mak mertua tidur ngan wife .. jaga baby .. Aku tidur je kat ruang tamu jer .. Yelah , mana tau nak kena buat susu top up ke.. nak itu ini ke.. Wife tak larat nak naik tangga..

Betul la.. mmg penat jaga baby ni.. comel mmg comel .. tapi penatnya , mmg tak terkira.. Ni baru sorang .. Kalu yg kembar 2 , 3 tu ? Cam bro Huzaini Haron .. Memang respek la ketabahan mereka tu ..

Aku ? Serius … tak pernah rasa begini sabar .. Ke hulu ke hilir dari pagi tadi .. Tertidur 5 minit petang tadi  lepas update blog.. Tu pon kes sbb tunggu kawan datang .. Legaaa giler rasa ..

Baru tau nikmat tidur sebenar .. huhuh.. Yakni berehat .. bukan membuta !

Malas nak update pasal ABPH 2012

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI