Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 10 April 2012

Wahai anakku , Muhammad Qhaliff Iman ..

 

image

Anakku ..

Ayahmu tiada harta untuk diwariskan padamu ..

Apa yang boleh ayahmu ini janjikan ialah isikan dadamu itu dengan ilmu dunia akhirat …

Carilah ilmu selagi boleh anakku .. Kerana itulah saja mampu ayahmu ini berikan .. Dengan ilmu itu kelak , wahai anakku .. Kau binalah kehidupanmu itu dan jangan sesekali ketepikan Islam , agama yang kita cintai ini ..

 

Anakku ..

Ayah tidak akan memberikan kemewahan dunia untuk mu. Kamu perlu berusaha sendiri dengan titik peluh mu  itu .. Dengan ilmu yang dipelajari , jadilah insan yang berguna pada agama , negara dan masyarakat . Apa guna wang ringgit berlambak tapi sedikit pon tidak berbakti ?

Ayah tahu kamu mampu lakukan kerana ibu mu juga berjaya melakukannya ..  Keturunan mu berjaya melakukannya walaupun mereka bukan jutawan tapi tidak seorang pon menyusahkan orang lain..

 

Anakku ..

Andai kamu membaca luahan ayah ini , ketahuilah .. ayah akan berusaha mendidikmu dengan melebihi dari apa yang ayah pernah dapat dulu .. Jadilah  manusia yang berguna ..

Jangan sesekali ketepian agama kerana dunia , wahai anakku. Ingat pesan ayah , andai kamu membaca satu hari nanti. Kalau tak baca , jangan risau , ayah akan buat vlog dan jadikan harta peninggalan buat mu ..

Dah , gi tidur .. 

Tips nak dapatkan Follower yg berkualiti ?

 

Ni aku bagi tips la yer .. kalau nak Follow mana mana blog , tak yah bagitau kat blogger tu .. Cukuplah dengan tinggalkan komen yang berkaitan dengan blog tu .. Komen perlulah bernas , logik dan menarik .Kalau nak kritik sekali pon , sama je .. Tak yah bagitau dia yang awak dah follow dia pon ..

Bila dia dah baca komen tu , mesti dia tertanya punya .. sapa orang neh ? Biasanya aku buat gitu laa.. Lebih lebih lagi aku tak pernah nampak nama tu .. Bila aku ke blog dia , aku akan follow punya sbb aku dah masuk .. Samada dia baru buat blog atau lama , aku follow je .. Apa susah kan ?

Kalau dia tulis , “ saya dah follow awak , awak follow la saya balik k .. “ sumpah , aku tak tak masuk n follow .. Kenapa ? Sombong gile ke aku ? Berlagak retis ke ? Hek elerr .. Cer pikir . Kalau aku masuk dan follow kerana dia yang suruh , pasti dia akan g buat lagi pada blog blog yang lain.. Ada gak yang maki dia nanti ..

Kalau nak amalkan konsep ‘ i follow u ‘ , g je ke Kelab Blogger Ben Ashaari .. Haaa .. Followww je la mana mana blog kat sana bila mereka ajak tukar tukar link .. Takde sapa marah punya..

Marah ? Tak laa.. nasihat jer .. Sebelum kena maki ngan orang lain , aku bagitau awal awal yer.. Sian pulak nanti kena maki.. kan ?

Take a break .. Utk keluarga ..

Tensen bukan kerana baby tp kerana tetiba mcm mcm ada dtg serentak tp itulah yg menariknya ..


Bagaimana nk selesaikannya ? Kematangan fikiranlah jawapannya..Otak yg cerdas dtgnya dr tubuh badan yg cergas .. Jadi , kena bijak imbangkannya ..


Jangan jadikan faktor anak utk tidak ada masa bersenam .. Jangan lupa , anak memerlukan ibu bapa yg senantiasa dlm keadaan bersedia dr segi mental dan fizikal ..


Bersenam selagi terdaya.. Kalau malas , anak ikut malas ..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Nak lawan mata ehhh ..

 

Ahh.. lega dapat tidur jap.. Recharge tenaga .. malam kang nak gilir jaga ngan wife .. Dia 90 , aku 10 .. hahaha.. Tak la… sampai mana larat , tukar la kan .. hehe.. Gilir je la.. anak sendiri ..

image

Akhirnya aku up video Qhaliff berkaraoke dengan aku .. Kira berduet la .. Tapi tak pasti la korang dapat tengok ke tak .. Kalau nak tengok , g kat SANTAI BEN ASHAARI .. Aku dah upload kat situ .. Malas nak letak kat youtube .. kang tak pasal pasal nanti besar , dia nak layan vlog lak .. huhuh..

Penat jaga baby ni .. Seronok tu , confirm laa.. Tapi bila tengok sepupu sepupu dia yang berjantina lelaki ni , aku leh naik balik tekanan darah aku ni.. Mau sorang sorang aku jegil bijik mata ni .. Haaa…  Lama tak menjegil mata kat budak ni.. Last buat pon masa aku jadi cikgu dulu .. hahaha ..

image

Syok jegil kat budak ni.. Terasa zaman sekolah dulu kena jegil dek cikgu.. Kira masa ni ‘balas dendam ‘ cara halus laa.. tapi aku tetap baik ngan budak .. Amanah Allah … dan juga waris generasi kita.. kan ?

Boleh senyum dah dia ..

 

Bukan dia je .. aku pon sekali haaa .. tapi keje tetap tak abis abis .. Tak pe la .. nama pon manusia kan ? Selagi ada nafas , selagi tu laa keje tak abis ..

image

IMAG2465-1

image

Sijil Nikah aku pon dah sampai dari Kelantan .. Hehe.. Adik ipar aku tolong poskan .. Esok cuti , jadi hari Khamis selesaikan la part ni.. Tak larat nak g dah tadi .. Ngantuk giler … Kang drive dalam keadaan mengantuk , bahayakan aku pulak .. kan kan ?

Hari Khamis ni pon , nak settlekan hal pertukaran alamat di BPP , Kementerian Kewangan ..  Pastu , hehehe … BATTLESHIP sat kat Alamanda.. muhehehe .. Ala , jap je tuuu …  Tu pon untuk entri di blog kan ? Kira tugasan gak la tu kan kan ? Citer pasal baby sangat pon , ada yg naik menyampah lak kan .. Selang seli la skit eh ..

Keputusan kuning hari ni …

 

Ramai giler orang ari ni kat Klinik Kesihatan Presint 9 .. Aku g ngan mak mertua aku dalam kul 8 lebih pagi .. Bila sampai sana , tengok orang macam datang kenduri .. Terlupa esok cuti jadi appointment Rabu confirm dibawa sehari sebelum atau selepas cuti ..

Qhaliff kena amik darah lagi untuk ujian kuning .. Setia je dia menanti. Tidur jer.. Celik mata pon , hanya nak jeling sapa dok dukung dia .. pastu katup balik .. huhu ..

IMAG2464

IMAG2461

Penantian satu penyiksaan .. memang gila laaa . Yang ibu mengandung dan baby , sekali harung .. jadi lama la kena tunggu. Mak mertua aku kata dulu , kat klinik dia ( di Kelantan ) , baby diutamakan .. kira baby dulu sbb kesian nak kasi baby tungu lama ..

Dalam 9 lebih , nama dipanggil .. Aku masuk sekali ngan mak mertua aku. Kemudian aku disuruh keluar.. Aku tau aku akan disuruh keluar tapi aku masuk gak agar mak mertua aku tak  la ingat aku serahkan tugas mendapatkan rawatan tu pada dia .. Aku keluar je laa..

5 minit kemudian , dia keluar ngan Qhaliff.. Tanya dia samada menangis atau tidak .. Nangis jap.. Alahai.. siannya anak aku nehh .. Nanti kita babap orang tu yer ..  Pergh.. siap la cikgu cubit anak aku nanti !! Saman diaaa .. hahaha ..guwau je cikgu ehh ..

Selepas amik darah kat makmal , kena g tunggu kat wad 9 lak.. Tunggu no giliran dipanggil .. Kat sini senang jer .. Semua pakat main ‘SCAN’ .. Haaa… kalau tak scan , nasib laaaa… takkan dipanggil sampai kiamat .. Jadi , bawak bawak rajin bertanya ..

Dalam kul 10 lebih , nama dipanggil … Legaaa.. Bila masuk , doktor muda berbangsa india tu suruh mak mertua aku bukakan semua baju baby tu .. Erk , terkedu gak aku.. Nape sampai gitu sekali ??

Dia buat pemeriksaan dgn teliti .. Pastu dia kembali ke tempat duduk dia ..

“ Darah dah ok.. dah turun ..  170 .. “

Alhamdulillah .. lega aku dengar .. Dia kata tak perlu dah datang utk ujian .. Legaaa .. Bukan pe , sian kat baby nak kena amik darah berkali kali dan menunggu tu haa …

Pastu aku tanya dia .. Kalau nak balik naik flight , ok ke ? Dia kata , tak digalakkan sama sekali.. Selepas sebulan ok .. Tapi tu pon at least sebulan.. Aku ,’ oooo’  kan saja ..

Selepas ucapkan terima kasih , kitorang pon balik .. Dalam kereta , mak mertua aku ada cerita yang anak kawan dia balik naik flight  .. Baby baru beberapa hari.. Tak cukup 15 hari lagi.. Tapi dia tipu kata cukup .. Memang jadi masalah kat baby ! Adoi .. camana tu ?

Macam macam kan ? Dengan ada masalah gini , kita lebih akan belajar bersabar dan lebih teratur dalam menangangi permasalahan yang akan datang nanti ..

Terima kasih buat rakan rakan pembaca atas doa kalian pada Qhaliff  ..

image

Bila aku pujuk Qhaliff ..

 

IMAG2454

IMAG2455

“ Daddy , Qhaliff nak nangiss nii… Cepat pujuk cepatt.. ‘

IMAG2457

“Oooo .. mari pakai snow cap nehh .. Kasi tutup ubun tu eh sayang “

IMAG2456

“ Tamoooo .. tamooo .. tamooo .. “

IMAG2458

“ Waduh … tamo ? Panass ehh .. tak pe tak pee.. Sat g pakai eh.. “

IMAG2460

“ Yearghh.. sat lagi la daddy eh… gimme five.. Jom g spital daddy.. Usha nurse comey comey kat sana eh daddy .. “

“Sunat dulu baru leh ushaaaa .. “

Dia dah start karaoke !!

 

Ni muka dia sebelum aku bagi mic .. Rileks.. Rileks.. kira 10 , 9 , 8 , 7…

IMAG2449

Zassssssssssssssssssssssss … Tu diaa .. dia teriak bagai nak runtuh rumah dah .. Tapi , seminggu yg lepas  .. aku mmg cuak kalau dia teriak kuat kuat gini .. Tapi lepas ramai kawan kata budak bagus menangis untuk paru paru dia , maka ok laa.. Lebih baik nangis dari tak kan ? Hehehe ..

Nak je aku letak video dia teriak kat sini .. Tapi nanti dia besar , tengok .. tak pasal pasal dia saman aku sbb tak bagi royalti kat dia .. hahaha ..

Skang dah tau .. dia teriak , bagi susu badan jer .. Confirm tidur balik pastu .. Bukan susu badan aku laa.. wife laa .. aiyo ..

IMAG2451

Pergh.. dia punya nangis , macam nak kasi semua huru hara … Sori la Qhaliff… trick anda telah pon kami baca .. Rekod dulu , baru pujuk .. hehehe .. kalau tak , nanti dah besar ..

“ Daddy , nak ipad !! “

Haaa… amik papan hijau dan kapur ni.. Daddy dulu guna ni jer .. Dah tua baru guna komputer.. Huh ! Risau gak kalau budak skang ni lebihkan main gadget ni dari menulis mahupun melukis.. Nanti tulisan serupa cakar ayam.. Cam aku punya skang .. Kalau dulu serupa cam Leonardo Da Vinci wooo .. Skang ? Cam budak taska dapat pensil !

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI