Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 12 April 2012

Kenapa Qhaliff senyum sorang sorang tu ??

 

image

Sengih dia sorang sorang .. Nasib baik aku sempat snap tadi.. heheh .. Nape dia tersenyum eh ??  Jeng jeng jeng …

image

Owhh .. Rupanya Pak Lang dan Mak Lang bagi dia hadiah niii .. Special sbb pakcik ben dapat baby pertama .. Kedua , ketiga nanti ??? Haaa .. Machehhhh  uncle , auntieee …

image

Test power ?  Waaa .. terus tidur lena diaa .. Tapi jap je test power sbb lom kuat lagi tulang dia .. Tunggu besar skit nanti , baru guna ehh .. tidur time daddy update blog.. Kasi susu ibu baeekk punya , confirm terlenaa .. Susu terbaeekkk …

Bila Myimart.com menjadi pilihan hati aku ..

 

Pernah dengar Myimart ? Kalau belum pe kata baca dulu kat entri MYIMART ni dulu .. G la baca duluuu .. kang datang sini balik .. haaa .. Apa laaa ..

Ok , baca dah ? Bila dah baca , maka korang tau la apa yang mereka tawarkan pada korang kat sana kan ? Kat sana tu ialah kat laman web MYIMART  tu sendiri la ..

Jadi apa yang aku nak beli eh ? Yup , ada sesuatu yang menarik minat aku iaitu ..

image

Yup , kabel HDMI yang boleh menyambung ultrabook aku ni ke television lcd yg ada kat rumah aku atau mana mana tv asalkan ada port HDMI tu ..

Kalau dilihat pada harganya , cuma RM49 .. tak perlu membuat penawaran sebaliknya harga yang diberi mmg dah dipotong sebanyak 51% .. Jadi harganya selepas potongan sangatlah murah ! Kalau nak beli kat luar , dah berapa kan ? Kualiti lagi.. haaa ..

image

Camana nak beli ? Mudah je caranya .. Klik pada mana mana item yang korang berminat cam aku HDMI cabel ni la kan ..

image

Nampak tak ada ‘BUY NOW’ disebelah kiri gambar ni .. Haaa .. Pastu akan keluarlah borang online begini .. Ikut je arahannnya ..

image

image

Bayaran boleh dibuat melalui :

image

Bila dah buat pembayaran , korang akan diberi satu voucher sebagai resit pembelian . Kemudian emailkan voucher kepada company berkenaan .. Tang ni kena baca betul betul di bahagian Redemption Process .. Contoh cam untuk HDMI cabel ni , aku perlu emailkan pada

  • gadgetsolution@gmail.com dengan tajuk email MY CABLE
  • Kemudian berikan nama penuh ,sertakan voucher ,alamat penuh dan no telefon .

    Tu jeee .. senang kan ? Haaa … Tunggu apa lagi ? Produk yg ditawarkan , terhad wehh ..  Nak tau lebih lanjut , klik je SINI ..

  • Kecewanya seorang ayah ..

     

    image

    Alhamdulillah .. Dah jumpa doktor dan dia bagitau Qhaliff takde apa apa .. Tu normal je .. Ubun ubun yang dikatakan bengkak sedikit tu akan surut dengan sendirinya nanti seperti mana yang pernah diceritakan oleh rakan rakan pembaca pada entri yg lepas..

    Sebelum aku masuk jumpa doktor , di luar bilik menunggu tu ada seorang penjawat awam yang nak dapatkan pemeriksaan doktor kerana tekanan darah tinggi ..

    Dia yang mulakan perbualan dengan menanyakan keadaan anak aku .. Kemudian dia menyuruh aku merakamkan segala pembesaran Qhaliff serta menyimpan segala resit resit perubatan , perbelanjaan dia agar satu hari nanti , berikan pada anak itu agar dia menyedari susah senang membesarkannya ..

    Dia kecewa .. Anak lelakinya yang berusia 17 tahun , bersikap kurang ajar dengannya sehingga dia mendapat tekanan darah tinggi. Kesian aku tengok dia .. Katanya lagi , anak sulungnya tiada masalah .. Anak keduanya itu penuh dengan masalah ..

    Katanya , anak lelaki yg bersekolah di Sek. Men. Taman Maluri tu bercampur dengan budak nakal serta mengatakan sekolah tu di kelilingi budak budak samseng  Sekolah Menengah Datok Lokman ..

    Dengan senyuman aku jawab kat dia .. “ Saya bersekolah di Datok Lokman tu .. “ .. Dalam hati , aku tak samseng pon sejak bersekolah kat situ .. Bagi aku , mana mana sekolah , ada samsengnya..

    Apa yang pasti , dia mmg kecewa dengan anaknya yang langsung tidak tau menghormatinya dan juga ibunya .. Boleh lihat dari raut wajahnya ..

    Cadangannya tu bernas.. Rekodkan .. Ya , aku rekodkan dalam blog ini .. Biar Qhaliff baca sendiri log ayahnya satu hari nanti .. Biar dia tau , susah senang ibunya membesarkannya .. Aku , tak pe la.. Dah tanggungjawab aku ..

    Sian Qhaliff …

     

    image

    Baru plan nak tengok Battleship kat Alamanda jam 12 tengahari tapi terbantut bila wife call kata nurse datang tadi dan check … Kepala Qhaliff ada bengkak sedikit .. Tapi dia kata takde apa apa cuma g dapatkan pemeriksaan lanjut kat Klinik Kerajaan ..

    Hurm .. kata wife , nurse terlepas pandang check kepala dia sebelum ni..  Tak pe la .. nak marah pon tak guna kan ? Patutnya kita sendiri pon kena alert anak kita ni ..

    Bila aku dengar gitu , aku terus balik rumah . Nak g pasar beli sayur pon , aku batalkan niat jer.. Nanti settlekan Qhaliff dulu baru g beli .. kan ?

    Harapnya takde apa apa laa.. Sebab sebelum ni mmg aku rasa tang ubun tu tinggi semacam tapi dah berkurangan pon skang .. uhuhu.. tamo tamo tamo yer Qhaliff ..

    Bab kerja , aku baru dapat sms jemputan tonton wayang di The Curve malam ni .. Aku rasa sekarang ni aku tak nak keluar jauh dari rumah aku terutama sebelah malam sbb ada banyak dah kes jenayah berlaku tapi ?? Haa.. ada tapi.. mereka yg duk Putrajaya je la yg tau apa ceritanya.. haih ..

    Kul 2 g klinik yer Qhaliff.. Daddy tak makan lagi dari pagi .. Tak pe la.. Diet … Qhaliff punya pasal .. kan kan ?

    " Sayang .. sign surat ni .."

    " Sign dua dua surat ni .. " . Aku hulur kat dia dan dia turunkan tandatangan .. Aku senyum ..


    Yesssss .. Dia dah setuju !!!! Hahaha .. Dan dan wife mintak tgk surat tu .. Haha.. takkan surat kebenaran nikah lagi kot ?


    Hahaa.. Ingat Qhaliff tuu .. hehe .. Haa .. pasal Qhaliff .. ada yg tanya , apa maksud dia .. Cer cari sendiri .. Kan internet di hujung jari anda .. hehe..


    Tu surat utk diantar ke BPP laa .. Takde duit nak nikah lain . Kalau ada pon , bwk g melancong anak bini pon best ..


    Published with Blogger-droid v2.0.4

    Akhirnya , siap jugaaakk !!

    Alhamdulillah...  Sampai sampai je JPN , terus dptkan nombor giliran. Baru nak duduk , dah dipanggil .. Caiyok caiyokk ..


    MyKid , kena tunggu lagi sejam .Jadi , aku ke Bahagian Pinjaman Perumahan , Kementerian Kewangan utk bg surat pemberitahuan alamat opis baru wife ..


    Tak sampai 5 minit selesai . Skang balik semula ke JPN utk tunggu MyKid . Jam baru menunjukkan pukul 10 pagi . Ada lg setengah jam utk tunggu 'sejam' .. Laaparr dah ni sbb awal pagi td aku g jogging .. Nak kasi cengkung muka skit .. Ala ala muka maskulin gitu .. Secara tidak langsung sebenarnya aku mendorong wife utk menjaga kesihatan dan stamina dia nanti . Mana aci suami je nampak mantop kan ? Heeee ..


    Hahaha .. sejak ada baby ni , gelak pun dah ' heeee ' jer .. Ala ala control cam baby gak .. lalala ..


    Published with Blogger-droid v2.0.4

    Untung Emas … Melancong Ke Kota Paris ! ! !

     

    clip_image001

    clip_image001[4]

    Assalammualaikum ... Bersua kembali rakan-rakan pembaca yang saya amat hormati ... Entree pada hari ini saya ingin berkongsi ceriter dengan semua rakan-rakan pembaca dengan hasil keuntungan pelaburan logam emas tulen fizikal ...

    Saya dan keluarga telah berpeluang melancong ke luar negara iaitu ke "Kota Paris" pada tahun lepas ... Maklum sahaja lah perbelanjaan untuk ke sana memerlukan kos yang agak tinggi ...

    Tambahan pula pergi melancong dengan family ... Sudah pasti kos nya tinggi berbanding pergi "couple" sahaja ... Syukur dengan rezeki dari "NYA" ... Syok betoi pergi melancong ke sana ... Ini bermakna strategi pelaburan logam emas tulen fizikal saya telah membuahkan hasil ...

    Untuk layan gambar seterusnyer (klik di sini)

    Mendisiplinkan anak kecil .. peningkah ?

     

    Jap lagi nak g sekali lagi JPN pastu ke BPP , Kementerian Kewangan.. Selesai part tu nak ke Alamanda jap .. Nak membeli barang skit .. Semua tu dilakukan seorang diri .. Kalau dulu , kemana mana berdua , skang ni keseorangan laaa .. Harapnya jangan ada ‘kedua’ ye dakk .. hahaha .. Menjeling dah wife .. haha ..

    Sejak ada baby ni , kesabaran mmg teruji .. Tapi orang kata ni baru skit .. Nanti dah besar , tengok laaa apa yang dia buat kat rumah .. Masa tu , baru tau camana kesabaran tu teruji ..

    image

    Mereka yang dah bergelar ibu dan bapa ni pasti tau camana tapi biasanya si ibu laa yang lebih terasa ‘kegeraman ‘ tu berbanding si ayah sbb ayah biasanya terus jegil bijik mata atau ‘mengaum’ berbanding ibu yang lebih banyak berleter ..

    Pening kan ? Lebih lagi anak lelaki yang kreatif. Abis laaa dinding rumah , peralatan rumah , perabot atau apa saja yang mereka boleh capai , dijadikan ekperimentasinya .. Nak marah ? Tak boleh punya kerana masa ni mereka masih dalam proses belajar  ..

    Namun begitu , ibu bapa perlu tau cara untuk mendisplinkan anak dari sekarang agar tidak ‘naik lemak’  nanti .. Ada dua contoh yang sering aku lihat .. Adik aku sendiri dengan anak-anaknya dan adik ipar aku dengan anaknya .. Dua cara yg amat berbeza .. Yang sorang lembut dan sorang lagi agak keras .. Yang mana akan aku gunakan pada anak aku nanti  ..

    Apa yang aku tau .. Kekerasan atau ketegasan pada anak kecil membuatkan pembesaran akal atau minda mereka terbantut .. Mereka ‘takut’ untuk mencuba sesuatu lantas lebih rela duduk diam dari dimarahi nanti .. Tapi aku pasti  ibu bapa tau apa yg mereka lakukan dan dalam pada masa yang sama , banykkan lagi bacaan agar tidak tersilap ‘mengajar’ .. kan ?

    Aku tak tau lagi camana ragam anak aku .. Harapnya tak perlulah aku sampai jadi hulk nanti .. Sebenarnya , aku tau aku lemah dengan budak .. Tak sampai hati nak marah apatah lagi nak naik tangan kecuali atas niat mendidik dan mendisiplinkannya. Aku rasa semua ibu bapa begitu kecuali yg berhati binatang !

    Aku sendiri dalam proses pembelajaran. Rakan rakan pembaca sering meninggalkan tips untuk aku dan wife gunakan mana yang ok .. Terima kasih yer ..

    OK .. aku gerak dulu .. jumpa lagi nanti kat Alamanda ..  Hek hek .. Larikkkkk .. Mesti rindu kat Qhaliff nanti.. huhu.. Ibu dia ? Aku pantang okeh !

    “ Daddy , daddy .. i want u laaa “

     

    IMAG2492

    Mata dah terbukak .. Usha line .. mana kosong .. Kiri kosong ..

    IMAG2495

    Kanan ? Daddy sibuk amik gambar aku lak.. Siap dia jap lagii ..

    IMAG2496

    Apa apa , mengeliat dulu .. Bedung ? Sori la .. panas der !  Pagi pagi leh bedung .. malam nak karaoke ..

    IMAG2497

    Test muncungkan bibir sebab nak bantai lagu dangdut memalam ni ..

    IMAG2498

    Yearghh .. Sound check ! Yearghh.. Clear …  Ru ready my daddy n mummy ???  My tok ma pon , ru ready ??

     

    image

    Let’s dangduttttt !!

    Daddy tetap update blog gaaakkk .. Selepas berduet la ngan Qhaliff kan ? heheh ..

    Related Posts with Thumbnails

    Peringatan



    Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

    Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

    Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

    Terima Kasih ..

    BEN ASHAARI