Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 14 April 2012

3 , 2 ,1 …. Fuhhh ..

 

Cool bebeh .. rilekks luuu.. awal lagi niii .. Baru kul 11 .. Bangun le kul .. erk.. erk..  bangun time daddy dah nyenyak leh ??

image

Dia dah start mengeliat .. kiri .. kanan .. tangan dan kaki dah bukak bungan .. Tunggu nak bagi buah je !!

IMAG2530

Ahaa .. ahaaa … ahaaa ..

image

Dia nguappp seluas alam .. Ni tiru bapak dia la  ni ..  Rileks , aku tutup mulut dia tuuu .. Hehe ..

IMAG2532

IMAG2527

Pastu kasi susu , diammm teruss … ZZzzzzzz .. sambung balik . Fuh .. legaa .. Tak tau kul berapa dia nak bangun balik nanti ..

Seminit kemudian .. pufff .. puffff .. baekkk punyaaa … Gulp .. hahaha .. Sapa nak cuci nih ??? Mak mertuaaa gakk . heheh ..

BATTLESHIP : Best ?

 

image

Baru-baru ni aku sempat mencuri masa untuk menonton filem Battleship di Alamanda .. Tengok sorang sorang jer .. Ada yang tak boleh layan movie sorang sorang .. Tapi bagi aku , untuk dapatkan feel , layan sorang lagi best dari ramai ramai .. Yelah , kang ada je nak ajak berbual .. Hehe ..

Penuh panggung masa tu walaupun tengok pada jam 4 petang , waktu kerja ! Pergh.. Nasib baik dapat tempat walaupun belah tepi .. Belasah je laa ..

Movie start .. Mula mula slow skit .. Lepas dalam setengah jam baru nak panas .. Terus panas dan panas pastu sejuk … Haaa … Masa panas tu , mmg best la aksi dan anismasi dia ..

Tapi bila dah abis , cerita ni mengingatkan aku pada cerita Armageddon yang sangat hot satu tika dulu hinggakan ramai awek nangis tonton movie tu .. termasuk aku .. huhu.. Aku bukanlah menangis tapi terkeluar air mata je ..

Ok , keseluruhan .. movie ni mmg boleh layan .. Mungkin kerana seat aku belah tepi , maka aku tak dapat nak feel sangat .. Kalau tengah mungkin lain la pulak aku punya review ..

Apa pun , berbaloi tonton movie ni .. Berapa bintang ? Aku bagi 3.5 / 5 bintang ..

Rakan blogger Ben Ashaari malam ini ..

 

Hehe .. Lama cuti kan ? Nak buat segmen Rakan Blogger tak ? Hurmm … nak ke tak ? Tgk la malam ni .. kalau aku rajin , aku buat segmen eh ? Segalanya bergantung pada si kecil ni haa ..

image

Sebelum tu , jom g tengok geng geng kita yang baru ni ..

 

  • Assalamualaikum n salam 1 Malaysia . Firstly , i would like to wish thanks you to u guyz , sebab sudi baca serba sedikit about me . my full name : Atikah Bt Ismail. ❤Nickname : Pyka ❤sweet 20 . simple , happy girl , open minded I love my own life I love my ALLAH I love my family ( abah / mama ) I love my special boyfriend I love shoping I love movies I love music I love korean drama want to know me better , ask me . ;) -Welcome to Blog Pykapdot
  • owner blog nih ! panggil sha jek ^^ skudai johor . pandai buat blog 1 disember 2011 - ceritamiliknishaa ...
  • ♥she is the one and only azliza alang adnan. azliza sometimes also goes by the name yxa.This year yxa 18 years old. Three cheers for me♥ - !i!i La Dolce Blog(0o,) !i!i
  • blog baruu , arghhh ,.. tah ape kene tah dengan bloh lame t0 , btw , my name areyin .. follow tauu .. insyaallah , areyin follow korang balik :) - ♥ super awesome story ヅ
  • Semuanya dalam ini memang tentang aku, kawan atau apa-apa sahaja yang aku fikirkan, nampak dan dengar.. Just up to you to read my writing or not.. =) - MoNolog Diri iNi..
  • nothing special.. simple gurlz.. dan yg paling penting, sy syg hubby sy dan fmly sy. - Lembaran Maya
  • Hati seorang lelaki susah difahami. - INFINITY.
  • I am unfashionable but i like my style... Simple and ROCK! and i love cycling~ Cycling is my passion! -My Life My Passions My Loves My Journey
  • students of pure physics at UITM Shah Alam - ~Anna Farhana~
  • que t0x miak sarawakk. .I l0ve Sarawak. .its unique..dedek gyk btu ehehe. . que pande kaka kedayan jwkkk. .eheh..kaka ibans ckit2 pat..eheh..grx que ajar bha.. -  . . . . . . .
  • hai..i'm shah..i'm sweet 16..don't forget to follow me yar.. - story mory cik ayieshah
  • Nama saya *Hazierah Abdullah. Dilahirkan pada *23 May 19--. Di *Hospital Kajang. Tinggal Di *Taman Batu Caves. Bersama *Ibu Bapa yg Tersyg. Anak *Bongsu. Daripada *2 beradik. Masih *Belajar. Sudah *Berpunya - ZieRa BuNNy CoRNeR

 

Terima kasih kerana sudi memilih blog ini

Kenapa perlu merokok sewaktu sekolah ?

 

Pelik kan ? Apa yang gempak sangat merokok ni terutama mereka yang masih lagi muda , mentah dan duit pon mak bapak yang bagi ?? Kalau dah kerja , ada duit sendiri tu lantak la kan .. Nanti masuk hospital , sendiri la susah .. guna duit sendiri.. Kawan kawan tolong antar g hospital atau g ziarah je nanti  Bawak rokok sbg buah tangan .. hehe ..

Ni haaa.. pasal budak sekolah yang terasa gempak giler duduk kat kedai mamak , dengan rokok di jari kemudian menghembus ala ala serobong kapal wap tu haaa … Bangga kan ? Bila tanya , mana dapat duit ? jawapan , pasti dah tau ..

Bila tanya lelebih , tau nak marah .. Dah dewasa la konon .. Dewasa laaa sangat ! Dewasa tang mana pon aku tak tau laaa .. Jangan la gitu dik .. Mak ayah jaga dari kecik , demam kuning je pon dah pening .. Tak nak kasi anak tu sakit .. Dijangkiti kuman kat otak dia .. Tapi bila besar , bukan otak je kasi rosak tapi siap ngan paru paru ngan hati semua laaa ..

Sakit nanti mak bapak pening .. Nak ulang alik g hospital.. Nak cari duit utk belanja perubatan .. Rasa rasa mak bapak tu , dah banyak sangat duit ke ? Tak kesian ke ?

Yup . mmg tak kesian .. Tunggu la bila tiba masa nanti , tau la camana perasaan korang sendiri bila anak korang berasap cam jin dahagakan asap .. Masa tu ? Jangan geleng kepala  .. Angguk senyum bangga..

Sendawakan bayi .. Pentingkah ?

 

Baru pas Qhaliff menyusu .. Wife serah kat aku untuk aku sendawakan dia .. Camana nak sendawakan dia ? Aku tengok camana mak mertua aku buat .. Try .. Gulp ..

Risau dengan kelembutan badan dia terutama lehernya yang mudah terliuk liuk tu .. Kena pegang betul betul .. Si Qhaliff ni lak jenis liat skit cam .. cam sapa eh ? Mak dia ke , ayah dia ?  Hurmm .. tak kisah laa .. Janji kena bagi sendawakan dia ..

Pentingkah nak kasi bayi sendawa ? Pernah dengar kes kes tersedak susu ? Tau kan apa jadi kiranya bayi tersedak susu .. Hurmm .. Maka sila amik perhatian terutama bakal ibu dan ayah .. Banyakkan membaca ..

Cuma aku nak tau la kan .. Kalau kita terlepas dengar yang bayi sebenarnya dah sendawa, camana nak tau yer ? Atau dalam erti kata lain , kita tak pasti samada bayi dah sendawa ke belum ? Camana nak tau mereka dah sendawa ?

Jom cuba teknik sendawakan bayi yang aku amik dari blog rakan .. Aku pon dalam proses nak belajar ni .. huhu ..  Puas aku nak sendawakan Qhaliff.. Memanjang aku yang sendawa …

 

 

image

  1. Cuba tiarapkan bayi dengan meletakkan perutnya di atas lutut dan gosok belakangnya dengan lembut sambil menghayun atau mengenjut lutut secara perlahan-lahan.
  2. Cuba dakap bayi menggunakan sebelah tangan dan meletakkan kepalanya ke bahu dan tepuk belakangnya perlahan-lahan dengan sebelah tangan lagi.
  3. Cuba telentangkan bayi, angkat ke hadapan dan ke belakang seperti mengayuh basikal sehingga lututnya rapat ke perut.
  4. Cuba dudukkan bayi di atas pangkuan, angkat kepala bayi, rehatkan dagunya di atas lengan dan tepuk atau gosok belakangnya perlahan-lahan.
  5. Cuba pegang bayi dalam keadaan tertiarap di atas lengan dengan kepalanya di atas tapak tangan.
  6. Cuba letakkan bayi anda dengan mukanya menghadap riba anda dan gosokkan belakangnya.
  7. Cuba duduk tegak sambil memeluk bayi (over your shoulder). Pada posisi ini, dagu si kecil sebaiknya berada di bahu Anda. Pegang kepalanya dengan satu tangan, sementara tangan lainnya menggosok bahagian belakangnya.
  8. Cuba pegang bayi dalam posisi duduk di pangkuan Anda, di tengah-tengah paha (sitting on your lap). Letak sebelah tangan di belakangnyanya, dan satu lagi di antara perut dan dadanya. Pastikan bayi berada dalam posisi yang selesa. Setelah itu, usap dengan perlahan belakangnya sampai ia bersendawa.

Sumber – Anamarzablog

 

Apa yang patut buat bila bayi tersedak susu ?  Cara rawatan jika bayi tersedak susu ialah dengan melakukan teknik seperti yang ditunjukkan di bawah ni ..

imageimage

Tiarapkan bayi kemudian tepuk belakang badan beberapa kali sehingga cecair atau bahan makanan yang menyekat saluran pernafasannya keluar.

image

  • Sekiranya bendasing di dalam mulut bayi tidak keluar ,
  • dalam keadaan duduk menghadap kehadapan
  • tekan bahagian dada dengan menggunakan hujung genggaman tangan secara perlahan

image

  • Selain menekan bahagian perut bayi boleh dibaringkan.
  • Kemudian tekan dan picit bahagian dada beberapa kali menggunakan kedua-dua ibu jari sehingga bayi dapat bernafas semula.
  • Sumber – MamaLuveirfan

    Main main laa ngan bangla nehh ..

     

    Awal pagi , g gym dulu .. Nak kasi keluar peluh .. Kalau tak , badan rasa malas giler jer.. Kena lak pagi tadi , mendung jer .. mau rasa sambung tidur je ..

    Lepas tu , g Maiden .. beli pampers anak .. Wah .. macam tak caya je skang ni aku beli pampers anak .. Perghh .. sudah bergelar ayahanda aku rupanya… hehe .. Bila laa nak timang cucu .. hahaha ..

    Sampai rumah .. mandi .. kemas rumah .. Pastu jemur baju ..Part jemur ni , rasa cam best .. Terutama bila panas .. Haa.. Rasa seronok bila kutip baju tu , semua kering .. hehehe ..

    Sedang aku dok asyik sidai baju tu , lalu seorang pekerja pembersihan depan rumah aku. Kenal sangat la dia ni .. Dia bagi salam .. Aku jawab.. Kemudian aku tanya dia , apa yg dia buat dengan orang depan rumah aku semalam ? Dia kata , orang tu upah dia buang semua sampah sarap yg ditinggalkan oleh bekas penghuni rumah tu dulu … Dia bayar la upah nanti selepas selesai tugas ..

    Tugas pon dah selesai .. Tapi muka orang tu , tak nampak . Si bangla ni bengang laaa.. Dia kata tak pe.. Dia tak bayar sampai petang ni , dia kutip semua sampah tu , letak balik kat tempat asal dia !

    Muhahahah .. bijak gak ehh .. Kalau aku ? Sedekah je laa.. apa lagi nak kata kan ?

    Sungguh tidak gentleman laa bercerai melalui sms ni !

     

    Orang kata , kalau nak nikah ni ikutlah cara yg ditunjukkan dalam Islam .. Kalau nak main sebat jer , gamaknya tak dapat restu laaa .. Bila tak dapat restu , hurm .. bykkan berdoa pada Allah .. Mohon keampunan dan keberkatan perkahwinan tu . Tu je la aku leh nak kata pon ..

    Kenapa kena ikut jalan yg ditunjukkan untuk mengambil anak orang ni ? Sbbnya mudah jer .. Bila dah tak nak , pulangkan balik dengan cara yang betul .. Kalau takat nak cerai guna sms , baik simpan je la kejantanan tu .. Hampeh tul ! Takut bersemuka ?  Bawak la peguam kalau takut sangat ..

    Hurm.. aku malas nak nak tulis apa isu sebenarnya cuma nak la kawan kawan pembaca terutama yg muda ni , jgn ikut telunjuk nafsu sangat .. Ingat , tang sedap tu mmg sedap .. Tapi sedapnya , tak lama .. Ilang sedap tu , mai lak tanggungjawab.. Tanggungjawab ni lak , sampai mati tetap ada ..

    Sebab itula sebelum nak mendirikan rumahtangga , kembali betulkan niat .. Apakah kerana Allah atau kerana  ‘ soooo sweettttt ‘ .. Kalau sooo sweett ,harapnya kredit phone tu senantiasa di reload .. Mana tau leh berbalas balas sms ngan laki bila berperang .. Laki skang ni , mana berani nak perang depan depan .. Takut kena katok dek parang .. hehehe .. Guwau.. Bukan takut , tapi  malas nak pening kepala kan ? Kononn .. huh ..

    Selamatkah bayi naik kapal terbang ?

     

    Tengah pening kepala .. Selasa ni dah nak balik ke Kelantan . Wife nak balik pantang kat sana . Aku ikut .. seminggu pastu balik Putrajaya dan pastu ulang alik la setiap hujung minggu .. Terpaksa ..  Banyak kerja nak kena settlekan .. Maklumlah , keje sendiri .. Tak buat kerja , duit tak de .. Duit takde , keluarga nak makan apa kan ?

    image

    Perbincangan dibuat dengan isteri .. Naik kereta , 10-12 jam sbb pasti banyak berenti ..  Kalau naik kapal terbang , penerbangan cuma mengambil masa 45 minit . Cuma part part cam nak bertolak dan ketibaan tu je la makan masa .. tolak pi tolak mai , 3 jam ..

    Keputusan , naik kapal terbang .. Tapi ari tu , masa tanya doktor .. dia tak galakkan naik kapal terbang sebab organ masih belum kuat.. Begitu gak kata doktor masa kena kuning .. Bayi susu ibu jer ..Tapi bila guna petua , alhamdulillah .. baru berkurangan. Kalau tak , asik ulang alik jer ..

    Jadi camana ?  Ok .. aku cuba google untuk mencari pengalaman pengalaman rakan blogger yang pernah membawa bayi mereka menaiki kapal terbang .. .. Ada beberapa petua dikongsi bersama ..

    Dari blog Yati Yusof ( link entri sini )

    • Gunakan backpack (beg sandang belakang) untuk hand luggage kerana dengannya tangan anda bebas dan mudah untuk melakukan banyak keperluan lain dalam perjalanan.

    • Pastikan backpack anda mengandungi:

    1. beberapa keping lampin pakai buang (anggarkan keperluan)

    2. tisu basah (mini packed wet tissue)

    3. dua persalinan baju

    4. botol susu (jgn bawa air panas dalam thermos / air kosong dlm botol. Naik kapal terbang tak boleh bawa air/ cecair. Jgn risau, boleh minta dari cabin crew bila dh terbang nanti).

    5. bagi bayi yang minum susu formula, gunakan bekas susu yang mempunyai beberapa ruang untuk mengisi susu yang telah siap disukat untuk sekali bancuhan. Jgn pula bawa tin2 sekali dlm backpack, tak praktikal. Tin susu boleh disimpan dlm beg besar.

    6. bagi bayi yang sudah mula makan, elok dibawa makanan di dalam botol kecil – banyak dijual di pasaran (sesetengah kapal terbang ada menyediakan makanan bayi, anda perlu membuat tempahan awal untuk ini).

    7. Permainan yang praktikal untuk dibawa. Bayi pastinya bosan duduk lama2 dalam kapal terbang. Permainan percuma di dalam pesawat ada juga (jika ada stok). Tetapi kadang2 ianya tidak sesuai untuk usia anak anda.

    8. ‘Bantal busuk’ atau selimut kegemaran sekiranya ada.

    9. Beg plastik kosong. Boleh digunakan kala kecemasan eg. nak buang lampin yg dipaliti ‘kuih’ yg tak tertahan dek idung, isi baju basah / kotor.

    10. Sehelai baju si ibu. Menjaga bayi kadang kala memang comot. Dengan makanan yg tertumpah la, kebocoran lampin la… maka elok ambil langkah ini.

    • Pastikan anda menempah awal bassinet untuk meletak bayi ketika di dalam kapal terbang nanti. Maklumkan ini kepada ejen pelancongan atau syarikat penerbangan. Jika tidak , anda harus memegang bayi anda di atas riba sepanjang perjalanan. Penat tu…

    Bayi di dalam bassinet. Kedudukannya tergantung pada dinding kapal terbang. Hanya untuk tempat duduk hadapan sahaja.

    • Untuk makanan bayi atau anak kecil, anda perlu membuat makluman awal juga kepada syarikat penerbangan.

    • Bawalah stroller. Anda boleh membawa stroller hingga ke pintu kapal terbang. Apabila sampai di airport yang hendak dituju, dapatkan semula stroller di tempat yang sama sebelum ke baggage claim area. Kalau tak pasti, bertanyalah pada kakitangan di sana / cabin crew.

    • Apabila kapal terbang berlepas dan mula naik ke udara, telinga akan berasa sakit dan berdengung. Ini pastinya akan membuatkan bayi tidak selesa dan menangis. Untuk mengurangkan ketidakselesaan ini, susukan anak anda / berikan dia minum menggunakan botol ketika pesawat sedang berlepas. Lakukan yang sama ketika proses mendarat.

    • Bawalah bayi berjalan2 di dalam pesawat apabila dia sudah kelihatan bosan

     

    Baru terbaca di blog member , Eyriqazz yang mana dia pon baru dapat baby dan nak balik ke Kelantan gak tapi dengan menggunakan Air Asia .. Aku nak guna MAS .. hehe ..  Hurm, kesian lak .. Kenapa ? Tu kena baca sendiri kat blog kawan aku tu eh.. Tajuknya  Boleh ke Bayi Bawah 8 Hari Naik KapalTerbang AirAsia?

    Dan untuk kepastian samada aku dan keluarga aku boleh naik kapal terbang dengan baby yang dah berusia 15 hari ( genap selasa depan , 17/4/2012) , seorang lagi rakan aku , Jai ada membuat entri mengenainya di dalam blognya yang bertajuk Had Umur Bayi Baru Lahir Untuk Naik Kapal Terbang ..

    Maka , tak reti reti lagi nak tempah tiket ??  Apa pon kena ikut petua yang telah diberikan .. InsyaAllah , segalanya selamat ..

    Bila wife datang jam 12 malam bersama Qhaliff

     

    image

    Perghh .. cerah giler mata diaa time ni .. Wife datang dan kata , nilah masa dia .. Aku mintak dan dukung Qhaliff .. Mereka yang berpengalaman berkata jangan ajar anak dukung atau dodoikan dalam buaian .. Nanti susah wooo .. Mereka kata laa .. Aku tak tau lagi sbb baru 11 hari ..

    Aku dukung je dia .. Qhaliff pandang aku .. Aku pandang dia .. Jatuh cinta ?  Tentu laaa .. Kali pertama aku tengok dia , aku terus jatuh cinta bila tengok mata dia .. Masa tu , dlm hati aku ..

     

    Ya Allah … Anak aku .. Alhamdulillah .. Cam aku laa . Hensem .. “

     

    Ok , jgn meluat .. Wife dah meluat bila part .. “ Cam aku “ tu .. Apa nak buat kan ? Hakikat yang perlu diterima .. hahahah ..

    Bila Qhaliff di lengan aku .. Dia renung jeeee aku .. Alahai .. Buat muka jambu lak dia nehh .. Ngan muncung dia .. Dia diam je .. Aku pon berzikir la kat telinga dia …

    Dia diam .. Dia pandang aku .. Alahai Qhaliff .. Daddy tau.. Tak yah bagitau dah .. Ramai dah bagitau .. Daddy  tau daddy hensem.. Sebab tu ibu kamu tu jatuh cinta pandang pertama ngan daddy .. Haaa.. 

    Sesaat aku kata gitu .. Proooot … proooooot … prooooot .. Alahaiii .. Non stop action punya bunyii arr .. Sahih .. sahih … hahaha .. Patut laa dia tak nak tidur .. Nak ukk ukkk  rupanyaaa ..

     

    “ Sayang… Qhaliff berak .. Marilah mari … “

     

    Mari ke bilik jee .. pastu wife ngan mak mertua je yang cuci Qhaliff .. Aku ? Update kat korang laaaa … aiyoo… 

    Dan .. Qhaliff dah tidur .. Maka aku tau laa skang .. Baby tak tidur malam , nak dengar kita ngomel kat dia pastu dia nak kita basuh berak  dia .. Baru dia nak tidur  .. Tu je.. hahaha …

    Related Posts with Thumbnails

    Peringatan



    Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

    Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

    Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

    Terima Kasih ..

    BEN ASHAARI