Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 18 April 2012

Alahai.. kesiannya ..

 

image

ANGGOTA bomba dan penyelamat Kota Darul Naim mengeluarkan tangan kanan seorang kanak-kanak, Mohd Asyraf Mohd Huzaini, 3 tahun yang tersepit dalam sebuah mesin permainan di sebuah kedai runcit Kedai Mulong, Kota Bharu. FOTO: Nik Abdullah Nik Omar - Hmetro

 

Haih ..Budak budak zaman ni semakin bijak tapi belum tentu pintar kan .. Boleh nampak la perbezaan bijak tapi pintar ni .. Terlalu banyak contoh depan mata di zaman ini .. hehe .. Bukan salah ibu tapi salah otak sendiri malas nak fikir !

Ulasan aku tu takde kaitan dengan gambar pun cuma ada kaitan sedikit .. Kaitannya budak ni tau camana nak dapatkan mainan tu cuma dia tak tau risikonya serta kesalahan yang telah dia lakukan ..

Sian dia .. mangsa keadaan .. Aku tak salahkan dia pon .. Aku masa kecik kecik dulu pon cam tu gak .. Sangat cepat tertarik dengan mainan hinggakan ayah aku ‘tercicir’ aku di Petaling Street .. Ketika tu , aku masih lagi kanak kanak .. Tak ingat umur berapa tapi masih berhingus  .. Berkat mak aku kot dok ajar aku , nama aku , tempat tinggal.. nama ayah .. Jadi aku naik teksi dan bagitau kat mana aku tinggal .. Zaman tu , teksi semua jujur .. cuba zaman ni ? Pergh.. confirm aku popular kat blog blog dah !

Oo .. memilih dah Qhaliff nih !

 

image

Dah pandai main .. Berapa umur dia .. Isnin lepas genap 2 minggu kelahirannya  .. Hari ni Rabu .. Haa .. dah masuk sebulan lebih dah umur dia ..

Skang ni pandai daahh .. Kalau nak tidur , kena menyusu badan dan dah kenyang , baru laa dia terus tidur kat dalam pelukan tu ibunya. Tidur lak tu , mata jap jap bukak .. Takut kena letak bawah .. Macam tau tau jeeeee ..

Bola gym tu lak takde kat sini .. Kalau ada , leh gak dia nak tidur .. Bukan nak ajar dia gitu tapi dah resam baby kecik gitu. Orang kata lepas 40 hari tu nanti ok la ..  Huhu .. harap gitu laa ..

Telan air liur gak aku bila fikir aku nak kena jaga dia nanti .. dari 8 pagi hingga 6 petang .. Dari Isnin hingga Jumaat .. Sapa ada keje kosong ?

Gambar yang memenangi hadiah Puliltzer 2011

 

Tarana 12, reacts while surrounded by the bodies of men, women and children who died after a suicide bomber detonated a bomb during a religious ceremony in Kabul in December, 2011. The photographer, Massoud Hossaini, won the prestigious Pulitzer Prize for the image – Yahoo

 

image

Hurm .. kesian .. entah apa yang mereka perjuangkan pon tak tau la .. Mereka yang tak bersalah ( perhatikan mayat kanak kanak baju kuning tu ) sering menjadi mangsa keadaan .

Kita patut bersyukur kerana negara kita aman damai . Namun ada yang tak senang hati melihat kemakmuran negara kita ni dengan cuba merosakkannya ..

Fikir fikirkannya .. Kebijaksanaan yang kita perolehi sepatutnya digunakan dengan sebaiknya .. Bukan gunakan hanya memperolehi pekerjaan yang bergaji besar ..

Jom baca - Toshiba Portégé Z830 Ultrabook Influencers’ Campaign #4

 

Dalam satu survey yang aku buat baru baru ni , lebih 30 orang blogger memberikan respon di dalam entri mereka dengan menyatakan Toshiba Portege Z830 Ultrabook pilihan mereka berbanding tablet .

Ini kerana Toshiba Portege Z830 Ultrabook adalah lebih mudah untuk digunakan terutama dalam hal hal kerja pejabat. Dengan masih mengekalkan konsep komputer riba cuma bezanya ianya lebih ringan dan tidak membebankan lantas mudah dibawa ke mana mana saja.

Sepanjang aku gunakan Toshiba Portege Z830 Ultrabook ni , aku sendiri tidak mahu gunakan lagi netbook dah . Kenapa ? Hurm .. sudah semestinya sbb ianya lebih laju memandangkan menggunakan cip intel i7 berbanding netbook yg masih menggunakan intel Atom.. Memang terasa perbezaannya.

image

Seperkara lagi yang bestnya , aku ni suka hibernate je laptop atau Toshiba Portege Z830 Ultrabook ni .. Bila tekat butang power tu , tak sampai 2 saat , dah connect ke internet ! Tu mmg best la . Tak payah nak buang masa menunggu ..

Kalau nak baca pendapat rakan blogger yang lain mengenai ultrabook ni , korang boleh klik kat SINI .. Tu pendapat mereka yg pastinya sudah jatuh cinta dengan Toshiba Portege Z830 Ultrabook ni ..

Hurm .. ada sekali tu , aku try nak promote kat boss aku pasal Toshiba Portege Z830 Ultrabook ni .. Malang sekali , dia dah pakai lebih awal dulu dari aku .. Aku pulak termalu sendiri.. hehe ..

Yup , pasti Toshiba Portege Z830 Ultrabook sangat sesuai buat mereka gemar beronline internet di mana mana mahupun mereka yang suka buat kerja pejabat atau tugasan belajar tak kira di mana saja mereka berada .. Dan juga blogger seperti aku yang suka update tak kira masa mahupun lokasi .. heheh .. Satu pilihan yang sangat tepat !

Dan sebab itulah aku menyerahkan notebook yang aku sayangi selama ini untuk menggunakan Toshiba Portege Z830 Ultrabook  ini kerana aku dapati ianya lebih menepati citarasa aku serta ‘ jauh lebih ok ‘ dari mana mana laptop yang pernah aku gunakan !

 

Berkaitan dengan cabaran Toshiba Portégé Z830 Ultrabook Influencers’ Campaign yg ke 4 ni , pasti korang teruja nak tau apa yang aku dan rakan-rakan blogger lain kena buat kan ?

Jom tonton video ni ..

 

Haaa... cabaran no 4 ni , aku paling lemah sbb memerlukan penelitian dan kecekapan .. Kira kena pantas berfikir dan bertindak. Kalau slow , mmg tak leh laa harap nak menang ..

Jadi korang rasa aku menang tak ? Hehe .. Tak pe la.. Kalah atau menang , yang penting ialah , ENJOY !! Seperti juga menggunakan Toshiba Portégé Z830 Ultrabook ni yang mana aku sgt enjoy gunakan.. Sayang wooo ...

 

This post is brought to you by Toshiba and Intel. Join the conversation on the Toshiba Portégé Z830 Ultrabook, Inspired by Intel at www.facebook.com/ToshibaNotebookPC.

Aku rindu dia …

 

DSA kembali lagi di PWTC .. DSA merujuk kepada Defense  Services Asia  .. 2 kali dah aku merasa bertugas di DSA ni .. Satu pengalaman yang tak boleh digambarkan kerana aku ni gilakan senjata api .. Reka bentuk senjata api ni ,mmg mengiurkan aku .. Kalah badan anak dara wehhh .. hahaha .. Tak dosa kan tergoda kat senjata api.. hehe ..

Aku sempat merasa 2 edisi DSA ni je.. 2008 dan 2010 .. huhu .. 2012 , takkk .. huwaaa ..

4

DSC02911

DSC02921

image

Ahh.. rindunyaaa nak membelai menda menda nihh .. huhu ..

Sanggup ke nak sedut hingus mummy nanti ?

 

image

Ramai kawan-kawan pembaca bagi tips untuk dalam entri Kalau Qhaliff Selsema ni agar menyedut hingus baby guna mulut sendiri . Tapi jangan la telan kan ?  Kalau rajin nak telan pon ok gak .. hehe ..

Itulah antara pengorbanan kecil yang dilakukan oleh ibu bapa kita sewaktu kita kecil dulu .. Tapi kita tak sedar pon .. Kita mula sedar segala pengorbanan tu , bila kita dah mampu ingat segalanya .. Persoalannya , apa yang kita ingat ? Saat manis je kan ? Mahupun saat saat kita kena marah atau terasa hati dengan mereka .. Yang mereka lakukan ?

Hurm .. kalau mereka lak sakit ? Takat yang kecil kecil , ok lagi kan ? Kalau part part yang aku rasa korang pon tau maksud aku ni , camana ?  Sanggup ?

Nak g ziarah mereka pon kita tunggu kita cuti panjang kan ? Persoalannya , apakah masa menunggu kita ? 

Muhammad Qhaliff Iman … Jangan pandang daddy .. Pandang la mummy tu.. Kalau rasa rasa nak bersikap kurang ajar atau degil , ingat ni je .. IBU CEPAT CEPAT G PUJUK QHALIFF BILA QHALIFF MENANGIS .. CEPAT-CEPAT SUSUKAN QHALIFF BILA LAPAR .. TU BELUM PART NAK SEDUT HINGUS QHALIFF TU .. QHALIFF FIKIR SEBELUM NAK MELAWAN CAKAP IBU ..

Peraduan My #ToshibaUltrabook

 

image

Nak menang hadiah menarik dari TOSHIBA ? Nak tau apa hadiahnya ? Ahaa .. aku pon nak hadiah ni tapi TOSHIBA suruh bagi kat pemenang peraduan yang aku anjurkan ni .. Huhuh .. Tak pe la.. sayang kat korang punya pasal , aku jadi pengajur je la eh .. hehe ..

 

Cara nak join contest ni mudah jer .. 

Lengkapkan salah satu ayat dibawah:

  • My #toshibaultrabook is lighter than _______________!

    OR

  • My #toshibaultrabook wakes up faster than _____________!

 

Hantarkan jawapan anda di dalam ruangan ulasan di entri ini. Pertandingan mini ini bermula dari 16 April hingga 23 April. Pemenang akan diumumkan pada 24 April.

 

Hadiah utama berupa ..

1 x Toshiba Compact In-Ear Earphones EM1 with Microphone. Earphone ini meminimalkan suara bising jalan, kereta, dan lalu lintas.

Ciri-ciri utama Compact In- Ear Earphones EM1 :

  • Ringan dan kecil - sesuai dibawa kemana sahaja.
  • Silikon yang padat menutupi telinga untuk memberikan pengalaman audio yang mantap.
  • Dentuman mikrofon kekal senyap sehingga anda bersedia menggunakannya.
  • Pengendalian mudah untuk suara.
  • Plug & Play.
  • Mikrofon menapis-bunyi untuk memudahkan anda berkomunikasi dengan jelas.

Produk ini datang dengan 1 tahun jaminan.

 

Tunggu apa lagi ?? Cuba la .. bukan kena bayar … Kalau nak tips .. cuba tonton video ni ..

 

Jom lepak santai di https://www.facebook.com/ToshibaNotebookPC.

10 Dirham ... Cantekkk Kan !

 

image

 

Assalammualaikum ... Bersua kembali pada hari ini .... Rakan-rakan pembaca sudah pasti sibuk dengan tugasan masing-masing ...

 

image

Hari ini saya suker untuk berkongsi sedikit maklumat dengan produk baru keluaran Syarikat Public Gold iaitu "10 Dirham" ... Untuk pengetahuan kenkawan rakan pembaca sekalian bahawa Dirham adalah diperbuat daripada logam perak ... Memang cantekk untuk dimiliki sebagai koleksi peribadi atau pun sebagai medium pelaburan . Saya yakin dan percaya bahawa boleh dimiliki kerana harga nya pada jam 0815am pagi 16/04/2012 ialah RM132 sahaja ... Saya amat-amat yakin  ..

Pembacaan seterus nya (klik di sini)

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI