Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 19 April 2012

Renungan terakhir ku ..

 

image

“ Lepas subuh esok , daku .. daku kehilangan rambut ini .. Oh , apakah aku akan kehilangan kecomelan ini atau bertambah hensem lagi ? Tak kisah la apa sekali rupa ku , yang aku tau .. aku tau .. aku berbin kan  Salbani .. kan daddy kan ? “

Sepanjang malam ni , Qhaliff manja semacam . Macam tau je apa nak jadi kat dia .. Botak ? Alaa .. botak jap je .. Bukannya daddy dia tak pernah botak kan ? Biasa la tu .. Nanti nanti naik balik , lebat laa ..

Dah botak nanti .. nak letak tak pic dia ? Hehe .. mesti dia segan punya masa besar nanti  .. huhu ..

image

Lokasi untuk majlis esok .. Sekadar jemput orang surau lepas solat subuh .. part makan , tempat lain lak ..

Kena tidur awal aku ni.. Confirm seharian penat ..

Tolong klik http://bit.ly/I1sBNl sat .. Kalau nak tau , antara pencapaian aku sebagai blogger menewaskan blogger blogger top yang lain .. hehe ..

Zaman ni semakin ‘open’ dan ‘over’ ..

 

 

image

Ni antara contoh la kan .. Maaf la yer tuan punya iklan .. Bukan nak memburukkan produk anda cuma ‘kena tapis’ sedikit .. Biar simbolik skit dan mereka yang ‘matang’ memahaminya .. Berlapik orang tua kata .. hehe ..

Ada banyak lagi iklan iklan yang aku rasa , perlukan ‘perhatian ‘ . Mereka yang berlakon dalam iklan tu mungkin tak kisah kerana dibayar mahal tetapi camana pandangan para peminat mereka ?

Kalau masyarakat kita ni dah bersikap terbuka sepenuhnya , lain la kan .. Tapi ada bagusnya masih belum terbuka. Kalau tak ? Punah segalanya ..

Hati-hati .. sekadar pandangan ..

 

Tolong klik http://bit.ly/I1sBNl sat ..

Awas ! Jumpa dan bunuh !!

 

image

AWAS !!!

Satu info yang aku jumpa di Facebook dan patut dikongsi dengan rakan sekalian ..

image

by: Juaimurah Preloved

 

Serangga ni sekarang tengah menyerang merata2... sy dah jumpa di rumah saya 2 kali :-( alhamdulillah kami yg jumpa n kill terus.
Boleh bace dan share. KAlau terjumpa terus matikan je utk keselamatan anak2 ..


APA ITU serangga TOMCAT ?

Nama Am: Kumbang Rove
Nama Saintifik : Staphylinidae (Insecta: Coleoptera: Staphylinidae)
Nama Setempat: Semut Semai, Semut Kayap, Charlie dll
Spesies: Ädâ sekitar 47 000 Spesies
Habitat: Sawah padi dan padang sekolah.
Cairan hemolimfe yang terdapat di dalam badan (kecuali sayap) kumbang ini mengandung toksin sentuh haiwan yang paling berbisa di dunia. Toksin ini dikenal sebagai 'Pederin' (C24 H43 O9 N) ditemui pada tahun 1953.

Racun serangga ini 12 kali lebih kuat daripada venom ular tedung. Kumbang rove yang telah dikeringkan dan disimpan selama 8 tahun masih tetap beracun.


Nasihat kepada penduduk yang dijangkiti:

Kurangi penggunaan cahaya lampu pada waktu malam, kerana kumbang rove amat tertarik kepada cahaya. Gunakan aerosol anti serangga, perangkap berpelekat atau kelambu nyamuk yang halus
Hindari duduk dekat cahaya dan jika dihinggapi kumbang rove, jangan ditepuk, sebaiknya hembus/tiup supaya menghindar.. Jika bersentuhan dengan kumbang rove, cepat-cepatlah basuh pada bagian yang terkena kumbang rove dengan sabun dan air. (Sumber : pak hIdali)

Copas dari tetangga sblh Jika ada yg kena Tomcat, cepat cuci air bersih, kasih salep hydrocortisone 1% or Salep  betametasone + antibiotik neomycin sulfat-3xsehari or Salep Acyclovir 5%.

Binatangnya mcm kala jengking tp kecil pnjang warna merah belang hitam.. Kalau digigit jadinya mcm herpes merah dan tengahnya bernanah diameter 2cm dan terus membesar bila tidak di ubati
Harus dibaca penting sekali !!!

Waspada terhadap wabak jutaan Serangga TOMCAT
yg dpt menyerang kesihatan. :'(

 

Mencegah lebih baik dari mengubati ..

Lamanya daddy kena pantang ..

 

image

“ Sian laa daddy aku ni .. Smlm daddy ada tulis status kat FB .. Dia tulis .. “

 

Tengok Qhaliff mengeliat time tidur .. sama cam mak dia mengeliat .. Tengok mak dia mengeliat .. aku kena keluar bilik ..dalam pantang lg.

Sabar deh .. 100 hari je ..  Qhaliff pon nak adik gak .. Kasi Qhaliff besar dulu , baru daddy wat eh .. hehehe .. Bila sebut bab pantang ni , ada banyak hari sebenarnya .. Bergantung la pada green light si ibu tu ..

Suami pon kena sabar deh .. huhu ..

 

Tolong klik http://bit.ly/I1sBNl sat  ..

Rezeki Qhaliff Iman kat Kelate bila kak YuyuAtiqa datang ..

 

image

image

 

Haaa … tengok tuu.. sapa datang tuu Qhaliff ? Tu la akak Yuyu Atiqa .. Awal awal lagi dia dah DM aku kat twitter @BenAshaari untuk mengesahkan kehadirannya ke rumah mak mertua aku ni di Kok Lanas ..

Tengok gambar tu ..  Siap menjeling lagi kat Yuyu tu haaa .. Sombong tak nak bangun .. Abis aku kacau hidung dia , pon dia wat dek.. Takat marah marah manja je kat aku .. huhuh..

Esok , nak kasi botak sama Qhaliff Iman lepas subuh .. Abis laaa kecomelan diaaa.. Ayah dia kembali comel .. Lalalala .. Hehehe.. Sapa nak datang sementara aku kat Kelantan ni , bagitau la aku .. Kat FB boleh , kat Twitter pon boleh ..

 

image

Haa ..tengok tuu.. Qhaliff Iman punya rezeki ..  Dapat dah bonus dari Shell giteww ..  Katanya kad aku bertuah lalu menang hadiah ni .. hehehe .. Wowww weee … Caiyok la Qhaliff ..

Sat .. kad apa ? Takkan kad jemputan kawin aku kot ?

 

Tolong klik http://bit.ly/I1sBNl sat  ..

Mawar Putih punca histeria ?

 

image

Dikatakan makhluk itu mempunyai susuk tubuh seperti wanita dewasa, memiliki raut wajah cantik di bahagian kanan tetapi hodoh pada sebelah kiri selain sekuntum bunga mawar terselit di telinga kanannya dan juga bercakap menggunakan bahasa istana. –Kosmo

Banyak sebab sebenarnya kalau pasal histeria ni .. Boleh pakai ke tak , wallahualam . Yang menariknya , histeria ni kebanyakkannya terkena kat orang perempuan je .. Dan orang lelaki lak kebanyakkan kena histeria bila time cemburu , time nak buat jahat , atau masa tengok bola final .. tu je ..

Tolong klik sat .. bukan virus .. http://bit.ly/I1sBNl

Untung Emas ... Melancong Ke Kota London ! ! !

 

clip_image001

Assalammualaikum ... Bersua kembali rakan-rakan pembaca yang budiman ... Doa dah harapan saya agar anda semua beroleh kesejahteraan yang abadi ...

Entry kali ini saya nak ceriter lagi pasal hasil untung pelaburan emas dapat pergi melancong ke "Kota London" plakk ... Tak terlintas di hati dengan hasil keuntungan pelaburan logam emas boleh bawak family saya ke sini ... Maklum lah dengan

Pembacaan seterus nya (klik di sini)

Daddy , jangan jeles okeh ! Qhaliff sayang mummy poko ..

 

Mak Muhammad Qhaliff Iman , mmg patut dapat penghormatan ini dan aku tak kisah langsung . 2 kali pembedahan yg dialaminya , mmg selayaknya mendapat senyuman manja dari Qhaliff .. Memang cair tengok senyuman baby berusia 17 hari ni ..

image

image

Hehehe .. Qhaliff kalau tidur dalam dakapan mummy poko dia , confirm akan letakkan tanganya di dagu .. cam ahli pemikir lak lagaknya ..

Tapi bila dah mula mengeliat , macam nak g audition mentor la pulak gayanya .. Pastu menjerit .. Aku dukung , dia lagi kuat jerit .. Oo.. sombong  ngan daddy eh.. Tamo bawak g gym nanti ! Huh ..

Mak dia dukung , kasi rasuah susu skit ,diam terus .. pastu nyenyak dan mak dia tak leh buat apa apa dah .. Yeay .. merdeka.. daddy leh update blog ..

Qhaliff , ingat .. jangan kurang ajar dengan mummy bila besar nanti . Ngan daddy ? Cuba laa kalau berani .. Atuk kamu pernah belasah pak long kamu tu dengan tong gas .. Tu baru atuk .. Meh try anak buah The Rock ni ..

Tolong klik http://bit.ly/I1sBNl  sat .. Terima kasih

Bila si suami manjakan isterinya ..

 

Manjakan isteri , mmg bagus .. Tapi terlebih manja , boleh rosakkan segalanya .. Kecuali si isteri boleh berfikir dengan matang . Kalau tak boleh fikir ?  Perghh .. huru hara weehh ..

Perangai suami bila ke rumah mertua , lain .. Kalau dapat yg bijak sesuai kan diri , maka bersyukurlaaaahh anda .. Suami ni tak perlu buat banyak kerja untuk pikat keluarga mertuanya . Cukuplah dengan ringan tulang dan manis mulut .. Tapi jangan jadi tin kosong ..

Perangai isteri lak lain ceritanya. Antara suami dan isteri , yang mudah terasa bab mertua ni , bagi aku isteri / perempuan . Cepat makan dalam tapi mereka juga penyabar .. Lain suami .. Bagi aku suami / lelaki ni kebal tapi bila dah datang ‘angin’nya , maka kuasa veto akan digunakan ..

Apa yang patut dilakukan ialah masing masing bertindak matang . Jangan bila g umah mertua , jadi pemalas dan fikirkan diri sendiri .. Dah tu , si suami lak , jangan la sayangkan isteri hingga biar je isteri tu naik lemak .. Tegur tegur laa .. Si isteri kalau tengok si suami ni mula nak wat perangai , tegur skit .. bagi tazkirah ..  Kalau tak sedar gak , hurm .. hurmm.. aku rasa , mmg akan jadi perang la tak lama lagi ..

Jangan buat gitu. Kena saling bertolak ansur. Jaga maruah keluarga dan nama baik masing masing ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI