Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 23 April 2012

Sebagai tanda sokongan pada rakan ..

 

Aku terima email dari rakan , Hafiz dan aku rasa , DIGI dah huru hara kan sekejap dunia blog .. hehe .. Ok , jom baca apa permintaan rakan kita ni ..

 

Dear friends, colleagues, supporters

 

I am Muhamad Hafiz Bin Ismail, a primary school mathematics teacher, posted to Sekolah Kebangsaan Kampung Kenang, a remote school in Perak, Malaysia, in the Temiar people's community.

 

To deal with the challenges of teaching the aboriginal people in the school I decided to blog my experiences. I not only shared the daily experiences but I also shared some of the active learning activities that I developed to meet the pupils' needs.

 

To my surprise, as my writing and photographs were initially a series of personal reflections, the blog was discovered and loved by many people. To my delight, the blog was turned into a beautiful and powerful book by MPH and UCSIPH. Then, I received many invitations to address seminars and conferences locally and internationally. Moreover, the blog won a big ICT award - the Prime Minister's Best of the Best APICTA Award 2011  - as well as winning the award in the e-learning category.

 

My story has inspired many people and I hope it will also inspire you too. As a simple teacher in a rural area, I never dreamt that using the internet for good could lead to so much success for my pupils, my school and for me. The successes we have enjoyed have transformed our lives and opened doors to many opportunities. My pupils are the stars of the blog and they love to see how their daily learning and life in school is so popular with audiences across the world. It motivates them to learn every day and motivates me to become a better teacher for my pupils.

 

So, if you feel that Life through my eyes inspires you, if you understand that Life through my eyes is impacting on the teaching profession, on the pupils' education, on the lives of everyone who is touched by the blog, then please vote for Life through my eyes by simply clicking on this link:

 

http://www.wwwow.my/display_entry.aspx?ID=7544c481-6a54-44a3-8c87-94eb407c6821

 

1 vote per day per Facebook or Twitter  account. Vote as much as you can from 23 April 2012 to 13 May 2012. In addition, share it with your family, friends, students or whoever you are in touch with via the internet.

 

This is life through my eyes which helps you see life through your eyes and together we will see life through our eyes.

 

Thank you.

Hafiz

 

Hurm .. Kalau sudi , undi la yer .. Sesuatu yang bagus , tak salah kita pilih kan ? Hehehe .. Cam blog aku ni , aku tau tak bagus mana pon tapi aku tak kiraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa .. korang kena undi gakk !! Klik link ni http://bit.ly/JiGSp6 !! Cepatt ..

Bila si isteri takde , aku senyum kambing ..

 

Hehehehe  .. Akulah rajaaa di dapur sekarang ! Heheheh .. aku leh masak apa sajaaaa sekarang ini !! Muhehehehe …

Perut lapar .. Nak makan apa ? G lepak Secret ? Boringg dah !! Tutti ? Apa gile perut lapar makan aiskrim ! Kenny Rogers ? Ari tu dah melantak kaw kaw ayam ke Kelantan .. Muak dah .. Muak seminggu je .. hehe .. Tak pe , g Alamanda Putrajaya .. Usha kat sana lak .. mana tau ada ‘baraang baeekkk ‘ punya ..

Zaass zusss zassss .. Pas Maghrib setelah bersenam , aku meredahkan diri aku tanpa rasa malu ke Alamanda ..  Nak beli banyak barang ni .. Semua dalam kepalaa.. Pastinya akan ada yang tertinggal.. Harapnya , takde la yer ..

Nak g mana dulu .. Huhuh.. Tengok awek lalu lalang , mmg bisa buat aku terliur .. Sapa suruh pakai ketat walaupun bertudung .. Haa.. aku ni dah la dok berpantang !  Grrr …

Jangan fikir lucah .. Inilah LELAKI .. Perempuan tak sedar , dalam diam mereka memainkan peranan mengoda lelaki .. Walaupun lelaki ni boleh je pandang ke lantai tapi untuk berapa lama ? Terbaca satu petikan di akhbar baru baru ni berkenaan seorang ustas yg sedang top .. Dia kata dia boleh lawan je perempuan yang seksi depan mata dia tapi yang bertudung menutup aurat datang mengoda ni camana ? Haaa … Semoga Allah beri kekuatan pada semua lelaki di dunia ini melawan godaan nafsu syaitan dan juga beri kekuatan pada wanita muslimah untuk menutup aurat dan menjaga tingkahlaku mereka ..

Ok sambung deh .. Haa .. Ada ‘ deh ‘ tuuuu .. hahha .. Bila aku dan usung bakul merah tu .. Er , memula tu aku pegang bakul tu padahal ada je roda .. Hehehe .. Segan aii taww ..  Ok ok .. sambung .. Aku nak amik mentega kacang coklat strawberi dan makan ngan roti je .. Malam ni dan esok .. Ala ala nak diet la konon ..

Tengok harga.. RM14 ?? Huihhh … Abis belum tentu .. Rosak sudah pasti ! Membazir .. Aku letak la balik .. Hummm .. pk punya pk punya pk ..

IMAG2673

Tu diaaaa .. bekalan stok aku untuk sampai hari Ahad.. Isnin balik Kelantan dah semula .. hehe .. Belah pagi , bajet makan oats ngan milo .. Belah malam , kalau nafsu seranak serupa anak jin , makan maggie cam kat bawah ni , untuk dinner aku .. heheh ..

IMAG2674

Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa .. dan aku tersadai cam ular sawa dah skang .. Adeh … giler banyak sayurr … huhuuh…

 

Minta tolong skit bleh ? Tolong klik http://bit.ly/JiGSp6 dan klik VOTE ..

TERIMA KASIH .. Kalau sudi , share di wall FB anda yer ..

Sunyi sepi sungguh ..

 

Aku , tak tau nak wat apa dah .. Segalanya lupa .. Nak makan pon sbb dah sampai kena paksa .. Hari ni je baru makan sepinggan keow teow goreng ..  Pastu g gym .. air kosong .. Haa.. ada la tadi air ribena .

Plan nak g umah mak aku tapi rasa malas lak sbb esok tengahari nak g Angkasapuri dari rumah aku je . Malas nak usung baju .. Macam ari ni , segala apa yang aku buat memang tak kena .. Ada je spoilnya ..

Yelah , segalanya dah biasa buat ngan wife .. Ke hulu ke hilir ngan dia .. Huhuh .. bila dah berjauhan gini ( bukan tak pernah pon sblm ni .. ) , terasa cam .. hurmm .. tak tau la nak kata apa ..

Apatah lagi skang ni , ada orang baru dalam rumah ni .. Penyeri .. Patut la orang kata , kalau beranak sorang dua .. nampak cam payah tapi bila dah besar semua , terasa sunyi sepi bila anak anak dah keluar rumah ..

Anak anak ada pikir gitu ? Pastu mula terpikir bila dah terasa sendiri ..

 

Ok .. jangan lupa  tolong klik http://bit.ly/JiGSp6 dan klik VOTE .. terima kasih ..

Satu kenangan terindah bersama baby ..

 

image

Apa ni ? Buat mereka yang pernah mengalami pasti tau apa ni kan  ? Huhuh.. Saat ni mmg satu saat yang cukup menarik dan indah terutama bila masuk waktu makan ! Hahahah .. menendang nendang si kecil dalam perut tu ..  Terkedu ok bila dapat rasa tu .. huhuh .. Satu perasan yang sukar nak digambarkan ..

Qhaliff dah selamat dilahirkan . Apakah akan ada adik nanti dalam masa terdekat ? hahaha .. tak lama pon ni .. mudah je tersangkut .. InsyaAllah .. Jangan sedap sangkut je kan ? Kena fikir gak faktor kewangan kan ? Tapi jgn risau.. Setiap anak tu , ada rezeki mereka masing masing .. InsyaAllah ..

 

Kawan-kawan .. nak tolong klik http://bit.ly/JiGSp6 dan klik VOTE .. TERIMA KASIH ..

Komitmen !

 

image

Aku pasti tentera ni berjuang abis-abisan sebelum rebah ke bumi . Sungguhpun dia pasti rasa terkilan , namun semangat dia perlu ada dalam diri kita … Berjuang hingga titsan akhir ..

Apakah kita rasa , kita punya semangat juang begini ? Hurmm .. Aku sendiri pon belum yakin mampu lakukan sebagaimana mereka lakukan . Sebab itulah , tabik hormat perlu diberikan pada mereka ..

Tahniah buat semua yang berkorban untuk negara !

 

Kawan-kawan .. nak tolong klik http://bit.ly/JiGSp6 dan klik VOTE .. TERIMA KASIH ..

Kalau sudi , share di wall FB anda yer .. Maaf la yer .. Kena buat hari hari .. ikut kan malas tapi dah kengkawan suruh gak .. Ikut je la.. Kalau menang pon , rezeki kawan kawan .. huhu ..

Muka rindu anak ..

 

image

Lama tak letak muka sendiri kat blog kan ? Asyik muka Qhaliff jer .. Muka mak dia ? Mak dia tamoo kasi… hehe ..

Hurm.. baru lepas jumpa 2 orang kawan .. Ada projek skit untuk masa depan .. Yup , demi keluarga tercinta … Tak sangka dah berkeluarga kan ? Dulu beristeri .. skang beranak . pasni bercucu .. Jangan bermadu dah la yer ..

Esok ada shooting kat RTM .. Rabu , g amik kunci rumah baru . Khamis g siam .. eh.. tak .. tu tak la.. hehe.. Nak mampus ??? huhuu ..

Kawan-kawan .. nak tolong klik http://bit.ly/JiGSp6 dan klik VOTE .. TERIMA KASIH .. Kalau sudi , share di wall FB anda yer .. Maaf la yer .. Kena buat hari hari .. ikut kan malas tapi dah kengkawan suruh gak .. Ikut je la.. Kalau menang pon , rezeki kawan kawan .. huhu ..

Muhammad Qhaliff Iman minta tolong korang !

 

UNDILAH DADDY SAYA !! UNDILAH !!

 

image

Kawan-kawan .. tolong klik http://bit.ly/JiGSp6 dan klik VOTE .. TERIMA KASIH ..

Kalau sudi , share di wall FB anda yer ..

Tun Dr Mahathir Pun Memegang Logam Emas Public Gold !

 

image

 

Assalammualaikum ... Apa khabar anda semua pada hari yang ceria ini ...

Sewaktu saya pergi ke pejabat Public Gold di Bandar Sunway pada tempohari hari ... Terpandangkan gambar di dinding pejabat Public Gold yang memaparkan wajah ceria bekas Perdana Menteri iaitu Tun Dr Mahathir yang

Pembacaan seterus nya (sila klik di sini)

Bila lelaki diserang’ histeria’ !

 

 

image

KIRA-KIRA 500 peminat meluahkan kemarahan mereka setelah pasukan Penyu tewas 1-2 kepada Sime Darby di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu kelmarin.

Lebih daripada 500 peminat berkumpul sepanjang laluan keluar dari kawasan stadium berkenaan dengan mengangkat kain rentang serta poster yang meminta Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT), Datuk Che Mat Jusoh dan ketua jurulatih, Mat Zan Mat Aris meletak jawatan.

Mereka bukan setakat membuat kecoh di pekarangan stadium sebaik sahaja perlawanan tamat malam kelmarin, malah kira-kira 100 penyokong bertindak lebih agresif dengan membuat kecoh di hadapan rumah Che Mat.

Tindakan itu adalah kemuncak bantahan yang dibuat penyokong di luar Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah setelah skuad Penyu itu tumbang kepada pasukan berstatus kelab, Sime Darby.

Kejadian berlaku kira-kira pukul 11.30 malam apabila penyokong beramai-ramai pergi ke rumah Che Mat yang terletak di Kampung Panji Alam dekat sini dengan membuat bising mendesak Che Mat meletak jawatan selain menekan loceng rumah, menggoncang pintu pagar dan membaling batu.

Tiada kecederaan berlaku, namun, kejadian menyebabkan bahagian bumbung di bahagian rumah tersebut mengalami sedikit kerosakan dalam kekecohan yang berlaku selama beberapa minit itu. – Kosmo

 

Dasat kan ? Sebab tu aku malas nak layan bola dah . Kalu tak , perghhh … Tapi aku lom la tahap fanatik pon .. Takat layan depan tv je la . Kalau dah kalah tu , redha je laa .. Tau sangat sukan dalam Malaysia ni … cam yoyo .. Baru menang skit , dia punya ‘ parti’ bertahun nak abis .. Pastu merundum ..

Tu belum part politiknya lagi .. hurmm..

 

Geng .. tolong klik http://bit.ly/JiGSp6 dan klik VOTE  .. terima kasih ..

Sori la ayah , zaman semakin canggih !

 

Paling aku tak suka dulu , bila ayah aku ungkit cerita zaman dia .. Camana dia berjimat .. bekerja keras membesarkan anak anak dia .. Camana dia g kerja .. Jalan kaki jer .. 

Serius ! Bosan betul dengar masa tu .. Yelah , zaman dah berlalu .. Skang ni kereta murah .. Lrt ada .. Bas ada .. Segala pengangkutan ada dah .. Nape nak jalan kaki kan ? Tu belum part makan lagi .. Haa.. Ayah aku selalu ‘sound’ aku yg nak makan mesti ada ayam dan telur ! Boring makan ikan dan sayur jee ari ari .. Tak pon , kari kari kari !

Bila aku dah kerja .. Bukan kerja yang bergaji beribu tu tapi beratus jer ! Pastu banyak menda nak kena bayar !! Segala hutang piutang nak kena settle .. Barulah aku sedar , betapa benarnya kata ayah aku tu .. Tu belum lagi part ada keluarga .. Baru nak settle diri sendiri ! Kalau kena part anak nak sekolah ? Camana ?

Bila aku dah ada anak ni , aku terasa bahu aku semakin berat . Nak beli atau buat apa saja , kena fikir si kecil tu dan juga kecil kecil lain yang akan datang .. huhuh ..

Nasihat aku , selagi boleh berjimat .. berjimat la.. Tulang 4 kerat ada .. buat keja part time bagi mereka yang masih belajar . Jangan kata takde masa .. Kembali periksa masa masa yang ada tu.. Apa yang telah dilakukannya .. Takkan nak harap duit pinjaman atau duit mak bapak je kan ?

Zaman muda inilah zaman belajar segala pembelajaran termasuk kehidupan.. Sampai bila nak jerit kat kerajaan kan ?

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI