Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 27 Mei 2012

Bila wife ajak tengok movie Snow White ..

 

Wife tanya aku ..

Camana nak tengok wayang bila dah ada baby ni ..

Aku jawab setelah berfikir panjang ..

" Mudah jer .. Abang g tengok dulu .. Balik nanti , abang cerita je la kat awak .. ok ? "

Ok la tu kan ? Nasib baik aku cerita sendiri dari aku suruh baca je kat blog bila aku update review tu nanti kan ? Haaa ..

Bukan pe .. Kalau wife g sorang sorang , dia confirm tidur .. Kalau g sekali ngan aku , confirm rindu baby kat rumah mak aku ..

Kalau bawak dia , sah sah semua orang tengok aku ngan wife dari tengok skrin tu nanti ! Haaa ..

Dua dua jangan pergi ? Mana boleh ! Aku kan blogger .. Mesti nak kena update punyaa !!

OK tak alasan ???  Kelebihan bekerja sebagai blogger ni .. hahaha ..

Ala .. nanti download je la SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN ..

Ben Ashaari botak ? Camana rupa eh ?

 

Wah .. wah .. wah … Dulu , aku mmg suka nak botakkan kepala ni .. Kalau nak diikutkan , skang ni pon aku nak botakkan kepala ni tapi wife tak kasi .. huhu ..

 

Amacam ? Hensem kan kan ? Lalalala …

Syok bawak kereta laju laju woo ..

 

Makin banyak kempen keselamatan jalan raya , makin banyak lak kes kemalangan jalanraya .. Hehe .. Camana tu ? Mungkin angka menunjukkan penurunan tp kena ingat satu , yg mati tu mungkin anak orang , bapak orang , laki orang , bini orang atau ada yang kena mengenai dengan kita sendiri.. Camana tu ?

Tadi sewaktu aku balik dari Kota Bharu , menuju ke Kok Lanas melalui Ketereh , jam 4.50 petang lebih kurang gitu laaa .. Jalan raya di kedua lorong sesak giler ! Kenapa ? Kat bawah ni laa punca utama ..

Kemalangan ! Bertembung depan depan .. Perghhhh .. Giler dasat ..  Tu yang kat belah kanan bahu jalan pon ada tu .. Nyawa ? Tak tau .. Tak sempat aku nak turun , semakkan diri dengan buat temubual kat situ ..

IMAG0699

IMAG0685

Aku cukup pelik dengan manusia yang suka memandu laju terutama di kawasan kampung , atau jalan bandaran yang terang terang kita tau banyak kereta atau pun pengguna jalanraya yang lain termasuk pejalan kaki ..

Dan nak lagi best , spesis suka potong queue ni ! suka sukaaaa mak bapak je potong tanpa hiraukan orang lain !! Adoiii .. Nak tercirit dah ke ??

Perlu ke sukan lumba kereta ni di Malaysia ?

 

Maaf la yer .. aku ni mungkin kolot sebab terlalu fikirkan keselamatan diri walaupun orang kata , nak mati ni kat mana mana boleh tapi aku tak la nak ‘jemput bala’ tu datang ..

Dalam usia 20an dulu , ada gak aku g ikut kengkawan g layan drift dan drag ni .. Aku tengok sekali tu jer la.. Takde la tahap nak layan sampai berkali kali sebab bagi aku sukan begini , sukar mendapat tempat di hati pemimpin yang mana akan member dana untuk melakukan di tempat tempat yang lebih selamat untuk melakukan pertunjukan mahupun pertandingan . Ini Malaysia ! Kalau nak menyanyi  sambil gelek , boleh .. Nak nyanyi dengan pakai ketayap , tunggu Ramadhan baru laku ! Hakikat ..

Kita dah tau mengenai insiden yang berlaku di Hari Belia 2012 yang melibatkan acara drag .. Ada yang kata , ada yang mati .. ada kata cedera parah .. Mana satu yang betul atau tak , aku pon tak tau laa .. Tapi peliknya kan , kenapa acara ini dibenarkan ? Dan kenapa takde pihak yang menganjur HARI BELIA ni takde yang memantau ?

Ok .. aku petik satu kenyataan dari akhbar online , SINARHARIAN ..

“ Ahmad Shabery berkata program perlumbaan itu diatur oleh penganjur yang berpengalaman namun beliau difahamkan tidak ada satu badan yang khusus yang menyelia dan mengawasi perlumbaan seperti itu.”.

Kenapa dibenarkan buat juga walaupun tau takde badan yang khusus akan menyelia ? Bila jadi begini , sapa yang bertanggungjawab..

“ Beliau turut dimaklumkan pihak penganjur telah memberi amaran supaya orang ramai berada di belakang bahagian yang dibenarkan, namun apabila sesi itu berlangsung ramai yang tidak mengendahkan arahan tersebut disebabkan kawasan tersebut terlalu sesak dengan kira-kira 10,000 penonton. “

Ok , kalau aku jadi penganjur , perkara pertama yg akan aku buat ialah berhentikan seketika dan mintak semua penonton berada di tempat yang dibenarkan ! Dan kemudian letakkan pengawal di situ ..  Kita tau , malang tak berbau. Tetapi sekurang-kurangnya amik tindakan dari dok cakap saja !

Mungkin ada yang akan komen , benda nak terjadi dah .. nak kata apa kan ? Salah tu .. sepatutnya kita kena fikir segala kemungkinan yang boleh terjadi melainkan , ianya tetap nak terjadi  seperti kereta  melayang masuk ke tempat duduk penonton .. Tu mmg tak leh nak kata apa dah .. Kuasa Allah .. Tetapi ni , lagi terang dan nyata penonton berada di kawasan yang tak dibenarkan. Kenapa tiada tindakan tegas ? Bila dah jadi perkara gini , sapa nak pening ? PM gak kan ? Haaa .. Sapa yang senyum ? Tu korang tau la kan ..

Nasihat aku lak .. kalau sukan sukan yang melibatkan nyawa walaupun bolasepak (main dalam waktu hujan lebat ) , elok elok la renti kan .. Dah tau pon sukan untuk menjaga kesihatan , maka jagalah .. Bukan nak tunjuk sapa bagus sapa kuat !

Maka kembali kita tanya pada diri kita , apakah perlu sukan lumba kereta ni ? Kita tau , semua orang ada kereta .. Bila dah tengok menda gitu depan mata mesti ada yang gatal nak cuba kat kereta sendiri .. kan ?

Kalau nak buat gak , sediakan gelanggang kereta  di setiap negeri yang mana semua orang boleh layan asalkan bayar dan murah !

Ni baru kereta .. motor lagi ? Main basikal dah laa …

IMAG2294

IMAG2295

Drift yang pernah dibuat di Putrajaya baru baru ni .. Aku amik gambar ni di tepi jalan berhampiran dengan kawasan yang buat pertandingan ni .. Terbuka ! Ada nampak sebarang tanda yang mereka pentingkan keselamatan ? Aku amik gambar jap dan balik sbb risaukan keselamatan .. Mati katak wehhh ..

Populariti mampu mempengaruhi apa saja ..

 

Rasanya tak sampai seminggu kot aku layan Instagram ni , dah cecah 100 Followers .. Bukan tanda aku popular ke apa tapi bila kita dah ada ‘nama’ dan dikenali dalam dunia maya , mmg mudah la utk buat apa saja ..

Tapi , jangan amik kesempatan pulak ! Ada yang gunakan populariti utk tipu orang .. Hurm …

Sombong la diaa ..

 

Sombong laa dia .. Tamo tengok mata daddy langsung .. kena main kejar kejar mata laa ngan dia untuk kasi dia pandang daddy dia ni .. Hahaha .. pantas lak tu dia lari kan mata dia .. Hahaha ..

Baby sememangnya penghilang stess mak ayah dia .. er , terutama mak dia la .. haha ..

Kemalangan di Himpunan Jutaan Belia 2012 , Putrajaya ??

 

Terkejut gak bila ada rakan di FACEBOOK bagitau ada kemalangan melibatkan salah satu aktiviti yang diadakan di Putrajaya semalam. Dengarnya dari acara drag race .. Kesahihan ? Ada yang menafikan tapi menariknya ada blog mengeluarkan gambar melibatkan kemalangan tu .. Hurm ..

Hurm .. perkara gini kadang kadang tak perlulah nak disorokkan sebab ramai mata melihat dan ada yang amik bukti sbb tau akan ada pihak beria menafikan . Ini sebenarnya memburukkan lagi nama penganjur .. Akui dan selesaikan dengan cara baik .. Senang gitu kan ? Rakyat lebih hormat mereka yang jujur dan bukannya bijak berselindung .

Apa yang perlu , tahap keselamatan perlu dipertingkatkan . Bukan apa , aku sendiri pon pernah tengok drift kat Putrajaya ni .. Jarak penonton dan peserta  tak jauh .. Kalau terbabas ? Memang tak cerita banyak punya laa ..

 

Sumber gambar : PanggungOpera

Belia Malaysia ni dahagakan hiburan ke ?

 

image

Hurm … kekadang aku tergaru garu kepala gak .. Kita ni sebagai rakyat , mmg disogokkan dengan pelbagai jenis hiburan .. Macam macam hiburan yang ada kat tv tu .. Aku tak tau la kot mungkin ada yang hiburan mampu memberi kesan positif dalam corak pemikiran terutama pada belia seperti rancangan rancangan nyanyian realiti , lawak jenaka  .. Tapi berapa peratuskah ‘khasiat’ yang ada dalam rancangan rancangan seperti tu ? Ni kira macam makan makanan ringan atau amik contoh maggie je la kot.. Asal ada tuls protein , vitamin , rembat ! Janji perut kenyang .. kan ? Untuk jangka panjang ? Huhuh …

Kini , belia kita sebenarnya cukup bijak berfikir dlm apa saja isu dan ini mampu mengubah situasi negara .. Tapi , apa yang aku nampak , dengan longgokan hiburan yang tak langsung bermanfaat ini membuatkan belia semakin lemah utk ‘bangkit’ sbb dah terlalu ‘ berlemak’ dan ‘sedap bersantai’ ..

Tertanya gak aku sebenarnya .. Ini ke yang dikehendaki oleh negara kita ? Betul .. aktiviti untuk belia ada bnyk yang beri manfaat .. sangat banyak .. Tapi fikir semula eh .. buka mata semula ehh .. Kalau benar mampu membina generasi yang bijak berfikir serta mampu memimpin , kenapa bila PRU , yang dicalonkan banyak muka muka lama ? Kenapa tak letak muka orang muda ? Nape eh ? Sebab takde pengalaman ? Tak mampu menarik pengundi ? Belia dok bz beraktiviti ? Atau tak minat berpolitik ? Yeke ?

Aku bukan bicara soal politik atau hentam kerajaan mahupun aku peminat parti pembangkang .. Aku cuma nak tau , sampai bila ‘singa singa’ ni nak dilekakan dan ditidurkan ? Masih tak perasan kah ?

FOLLOWERS tak penting dalam dunia blog !

 

Dalam diam tak diam . widget FOLLOWERS aku dah mencecah lebih 24 ribu .. Satu angka yang aku tak pernah jangkakan langsung .. Ok , sebelum ada yang kata ..

Alaaa … Ada blogger lagi banyak dari tu , tak kecoh pon !! “.

Sebelum nak bunyi gitu adalah lebih baik masuk ke blog dia dan blog aku (genre) serta lihat masing masing punya gaya hidup .. Aku lelaki yang dah berumur   an tahun.. Eh , tertinggal angka lak .. Dan juga dah pon beranak pinak .. Sepatutnya blogger lelaki cam aku ni , sukar untuk mendapatkan angka begitu apatah lagi aku tak amalkan I FOLLOW U …

Dulu kan , dunia blog pernah kecoh dengan isu isu seperti TRAFIK , RANKING , FOLLOWERS dan banyak lagi .. Pastu jadi laaa puak puak dalam dunia blog ni .. Tak senang nak satukan mereka ni lebih lagi bila MELAYU .. hehehe .. Maaf , kenyataan yang harus kita terima .. Bukan isu perkauman tapi inilah yang harus kita telan .. Bangsa lain , aku tak tau ..

Bercerita mengenai FOLLOWERS ni  , baru baru ni aku kan ada cerita kat korang mengenai SESI DIALOG BLOGGER BERSAMA INSTITUT INTERGRASI MALAYSIA ? Ada kaann ? G cari entri tu pada Jumaat lepas .. hehe .. Rugi tak baca ..

Ok , semua blogger dikehendaki memperkenalkan diri dan ketika itu pengerusi akan tanyakan satu soalan ..

“ Berapa ramaikah followers blog anda ? “

Bila aku terdengar dia kata gitu , maka aku tersenyum .. Apakah benar FOLLOWERS tak penting ? Dan kenapa dia tanya begitu ? Untuk apa ?

FOLLOWERS adalah penting kerana mereka ini mempercayai kita .. Maksud FOLLOWERS yang aku ini adalah mereka yang rajin singgah membaca blog kita setiap hari .. Bukan peminat tetapi mereka ini seperti sudah percaya dengan kita .. Ibarat kawan rapat datang untuk berborak setiap hari ..

Itu satu kes .. Kes satu lagi .. Bila ada job job untuk blog seperti advertorial , mereka juga akan tanya dua soalan ..

“ Berapa UV harian dan juga bulanan ? “

Dan ..

“ Berapa Followers awak ? “

Tahukan korang , jika dapat job dari agensi begini , mereka akan bayar korang mengikut jumlah kedua dua tu ..

Jadi .. korang rasa penting tak FOLLOWERS ni ? Maka ramailah akan mula buat I FOLLOW U , U FOLLOW ME selepas membaca entri ni ! Kan ? Sila baca sambungan di perenggan baru ..

Selain dari tu .. mereka juga baca blog korang dan juga melihat komen komen yang ada ! Hehehe ..

Campur kan semua tu , barulah blog kita ada kuantiti dan juga kualiti ..  Baru leh masyukkkk …

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI